Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

..." το αμύγδαλο του κόσμου είναι βαθιά κρυμμένο και παραμένει αδάγκωτο"...




































Αμύγδαλο

Το αμύγδαλο είναι ο καρπός της αμυγδαλιάς. Το εξωκάρπιο έχει χρώμα γκριζοπράσινο και είναι χνουδωτό. Στο εσωτερικό του υπάρχει ο πυρήνας, ένας ξυλώδης φλοιός και μέσα σε αυτό ένα ή δύο σπέρματα που είναι και αυτά που χρησιμοποιούνται για τροφή ή επεξεργασία.

Ανάλογα με την ποικιλία του δέντρου, τα σπέρματα είναι γλυκά ή πικρά. Τα αμύγδαλα περιέχουν 25-40% αμυγδαλέλαιο, που χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία, την κοσμετολογία και στην αρωματοποιία. Τα αμύγδαλα περιέχουν 18% πρωτεΐνη. Σε πολλά κράτη, τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται για την ίαση από νευρικές και διατροφικές ανωμαλίες, καθώς και για την πρόληψη του καρκίνου.




Almond

Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 580 kcal 2420 kJ
Carbohydrates 20 g
- Sugars 5 g
- Dietary fibre 12 g
Fat 51 g
- saturated 4 g
- monounsaturated 32 g
- polyunsaturated 12 g
Protein 22 g
Thiamine (Vit. B1) 0.24 mg 18%
Riboflavin (Vit. B2) 0.8 mg 53%
Niacin (Vit. B3) 4 mg 27%
Pantothenic acid (B5) 0.3 mg 6%
Vitamin B6 0.13 mg 10%
Folate (Vit. B9) 29 μg 7%
Vitamin C 0.0 mg 0%
Calcium 248 mg 25%
Iron 4 mg 32%
Magnesium 275 mg 74%
Phosphorus 474 mg 68%
Potassium 728 mg 15%
Zinc 3 mg 30%


Μπορούν να φαγωθούν ωμά ή ψημένα και αλατισμένα. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Χετταίοι, οι Ρωμαίοι και οι Ευρωπαίοι τον Μεσαίωνα τα χρησιμοποιούσαν και στην μαγειρική, κάτι που γίνεται ακόμα και σήμερα. Επίσης καβουρντισμένα και τριμμένα, λιωμένα ή και ολόκληρα χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική. Στην Ελλάδα γνωστά γλυκά που παρασκευάζονται με βάση τα αμύγδαλα είναι τα αμυγδαλωτά.

Τα πικρά αμύγδαλα αναπτύσσουν, όταν ο καρπός πληγωθεί ή υποστεί μηχανική παραμόρφωση, ένα πολύ ισχυρό δηλητήριο, το υδροκυάνιο. Σε ορισμένες χώρες η αμυγδαλιά-νάνος καλλιεργείται και ως διακοσμητικό φυτό.
http://el.wikipedia.org





Αμύγδαλα αντί για στατίνες!

Σούπερ-τροφή χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τορόντο τα αμύγδαλα. Αν και «εγνωσμένης» υψηλής θερμιδικής αξίας, οι τραγανοί καρποί, όπως διαπίστωσαν σε νέα τους μελέτη, μειώνουν τα επίπεδα της λεγόμενης «κακής» χοληστερίνης (LDL) και προστατεύουν τον οργανισμό από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η προστατευτική δράση των αμυγδάλων οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στα μονοακόρεστα λίπη που περιέχουν. Η αποτελεσματικότητά τους στον περιορισμό των επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης θεωρείται ανάλογη με εκείνη των στατινών!

Μια χούφτα αμύγδαλα (15γρ.) περιέχει μεν 92 θερμίδες, αλλά επίσης μπορεί να μας δώσει:
● το 50% της απαιτούμενης ημερήσιας κατανάλωσης βιταμίνης Β, η οποία θεωρείται σημαντική για την διατήρηση ενός υγιούς νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος.
● το 75% της απαιτούμενης ημερήσιας κατανάλωσης βιταμίνης Ε, την οποία πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός μας για γερή καρδιά.

Μια δεύτερη έρευνα από το King’s College του Λονδίνου απέδειξε ότι οι φυτικές ίνες, που προσφέρουν τα αμύγδαλα, «μπλοκάρουν» την απορρόφηση των λιπαρών και των υδατανθράκων και επίσης βελτιώνουν το μηχανισμό που μας προκαλεί το αίσθημα κορεσμού. Έτσι, υποστηρίζουν οι βρετανοί ερευνητές, συμβάλλουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και συνεπώς περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Τα αμύγδαλα αποτελούν επίσης μια εξαιρετική πηγή μεταλλικών στοιχείων όπως:
● Μαγνήσιο - Βοηθά στην ενίσχυση της ενεργητικότητας, ενώ παράλληλα προστατεύει τα οστά.
● Κάλιο - Ελέγχει την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
● Ασβέστιο - Θωρακίζει τα οστά.

Υπενθυμίζουμε όμως ότι όλα αυτά ισχύουν για τα ωμά, ανάλατα και αξεφλούδιστα αμύγδαλα…

*Οι στατίνες είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιύμενα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης.





Aμύγδαλο. Αντιγηραντικό για το δέρμα

Σύμβολο της γυναικείας ομορφιάς για τους Kινέζους, σύμβολο υπόσχεσης στον εβραϊκό πολιτισμό, αλλά και σύμβολο της άνοιξης, της υπομονής και της ελπίδας κατά την ελληνική μυθολογία. Tο αμύγδαλο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το δαμάσκηνο και το κεράσι, χωρίς όμως να διαθέτει το γλυκό σαρκώδες εξωτερικό μέρος που υπάρχει στα άλλα φρούτα της ίδιας οικογένειας. H αμυγδαλιά είναι δέντρο που φύεται στη νοτιοδυτική Aσία και στη βόρεια Aφρική, αλλά η καλλιέργειά της σε όλες τις ζεστές περιοχές της Eυρώπης καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό της ακριβούς προέλευσής της και της αρχικής της εμφάνισης.


Xρήσιμα μέρη

Γίνεται ευρεία χρήση του καρπού, των σπόρων, των φύλλων και του μίσχου του φυτού.

Iδιότητες

Tο αμύγδαλο, πλούσιο σε βιταμίνες E και K, διαθέτει σημαντικές αντιγηραντικές και επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα. Eπίσης, είναι πλούσιο σε παλμιτικό, ολεϊκό και λινολεϊκό οξύ, σημαντικά για τις τονωτικές τους ιδιότητες στην επιδερμίδα, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος, απαραίτητα για την εξισορρόπηση των λειτουργιών της επιδερμίδας. Tο αμυγδαλέλαιο, που προέρχεται από έκθλιψη των καρπών της αμυγδαλιάς, χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους αρωματοθεραπευτές ως βασικός φορέας διάλυσης των αιθέριων ελαίων, αλλά και ως βασικό φυτικό λάδι για μασάζ.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Eκτός από βασικό συστατικό της διατροφής, το αμύγδαλο έχει και εξωτερική χρήση, με ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες.

Scrub προσώπου για κανονικό-μεικτό δέρμα

Θα χρειαστείτε : • 2 κουταλιές της σούπας θρυμματισμένα αμύγδαλα (μη επεξεργασμένα και αλατισμένα) • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι. Aνακατέψτε το μείγμα και κάντε ελαφρύ μασάζ στο πρόσωπο για 5 λεπτά. Ξεπλύνετε καλά.

Mάσκα χεριών για πολύ ξηρό δέρμα

Θα χρειαστείτε* 1 κουταλιά αμυγδαλέλαιο* 1 κούπα βούτυρο. Aνακατέψτε το μείγμα και απλώστε το στα χέρια σας το βράδυ λίγο πριν τον ύπνο, φορώντας μετά βαμβακερά γάντια.

Mάσκα μαλλιών για θρέψη και τόνωση

Θα χρειαστείτε : • 10 ml αμυγδαλέλαιο • 10 ml δαφνέλαιο • 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο • 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι. Aνακατέψτε πρώτα το αμυγδαλέλαιο και το δαφνέλαιο και στη συνέχεια προσθέστε τα αιθέρια έλαια δεντρολίβανο και λεμόνι, σχηματίζοντας ένα ομοιογενές μείγμα. Aπλώστε αρχικά το μείγμα στη ρίζα των μαλλιών κάνοντας μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και στη συνέχεια απλώστε σε όλα τα μαλλιά σας. Aφήστε τη μάσκα για μισή ώρα και τέλος λουστείτε, βάζοντας πρώτα το σαμπουάν σας και ύστερα το νερό.





Αμύγδαλα, όπως ασβέστιο

Κατά πάσα πιθανότητα κατάγονται από την Εγγύς Ανατολή, αλλά υπήρχαν από αρχαιοτάτων χρόνων και στη Μεσόγειο και στα υπόλοιπα ζεστά αλλά όχι τροπικά κλίματα. Στην αγορά τα ελληνικά φρέσκα αμύγδαλα βγαίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα εισαγωγής προέρχονται από την Αμερική και την Ισπανία. Μπορούμε να αγοράσουμε αμύγδαλα με το κέλυφος, ωμά με τη φλούδα, ψημένα και αλατισμένα με τη φλούδα ή λευκά (χωρίς τη φλούδα), ολόκληρα, σε φέτες («φιλέ», που βάζουμε στα γλυκά), σε κυβάκια (για τα παγωτά) ή σε σκόνη (που χρησιμοποιείται στα αμυγδαλωτά).

Τα καλύτερα: Δεν έχουν τρύπες και η φλούδα τους είναι ξανθιά. Μάλιστα, πρέπει να ξέρετε ότι όσο πιο ξανθιά η φλούδα τόσο πιο φρέσκα είναι. Επίσης, τα καλά αμύγδαλα δεν πικρίζουν και δεν είναι ζαρωμένα.

Διατροφική αξία: Είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες. Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου: Ένα φλιτζάνι αμύγδαλα μας δίνει τόσο ασβέστιο όσο και ένα μικρό κομμάτι φέτα!
www.vita.gr





Αμύγδαλα: Προστατεύουν την καρδιά σας

Όλοι γνωρίζουμε την υψηλή διατροφική αξία των ξηρών καρπών στην καθημερινή μας διατροφή. Ωστόσο, κάθε διαφορετικό είδος αποτελεί μια ξεχωριστή επιλογή στο πιάτο μας.

Συγκεκριμένα τα αμύγδαλα, αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης που έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τον οργανισμό μας από πολλές εκφυλιστικές ασθένειες.

Επίσης τα αμύγδαλα περιέχουν σημαντική ποσότητα μαγνησίου και ασβεστίου, δυο μεταλλικών στοιχείων απαραίτητων σε αρκετές λειτουργικές διεργασίες του σώματος όπως η μυϊκή συστολή,η καρδιακή λειτουργία κλπ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες, που είναι σημαντικές για τη ρύθμιση της απορρόφησης λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, όπως επίσης και την καλή λειτουργία του παχέος εντέρου.

Παρότι τα αμύγδαλα όπως και οι υπόλοιποι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος συμβάλλουν στην προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σε μια έρευνα συγκρίθηκαν οι επιδράσεις δυο ειδών δίαιτας με αμύγδαλα, με μια δίαιτα κατάλληλη για τη μείωση της χοληστερόλης (step I), σε σχέση με την επίδρασή τους στα επίπεδα λιποπρωτεϊνών.

Τα άτομα της έρευνας χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, όπου η πρώτη ομάδα εφάρμοσε τη δίαιτα (step I) με 0% περιεκτικότητα σε αμύγδαλα, η δεύτερη ομάδα εφάρμοσε μια δίαιτα με 10% περιεκτικότητα σε αμύγδαλα και η τρίτη μια δίαιτα με 20% περιεκτικότητα σε αμύγδαλα. Και οι τρεις δίαιτες είχαν το ίδιο συνολικό ποσοστό λίπους ανά ημέρα και είχαν διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα στις μετρήσεις των λιποπρωτεϊνών έδειξαν ότι η δίαιτα με το υψηλότερο ποσοστό σε αμύγδαλα (20%), μείωσε τη συνολική χοληστερόλη κατά 4,4% την LDL χοληστερόλη κατά 7%, ενώ αντίθετα αύξησε τη λεγόμενη ‘καλή’ χοληστερόλη κατά 1,7%.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η συστηματική κατανάλωση αμυγδάλων στην καθημερινή μας διατροφή όταν γίνεται στην κατάλληλη ποσότητα και με τους ανάλογους συνδυασμούς, μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός υγιούς λιπιδαιμικού προφίλ και άρα στην πρόληψη πολλών καρδιαγγειακών νοσημάτων.

www.iatronet.gr





Γλυκιές, παραδοσιακές γεύσεις

Πρωταγωνιστής το αμύγδαλο! Μάντολες, μάντολες μελιού, μαντολάτο, μπαρμπουλέ, παστέλι, παστοκύδωνο, αμυγδαλωτά, αμυγδαλόπιτα, γλυκά του κουταλιού.

Μια γλυκιά ζαλάδα μας έπιασε, όταν μπήκαμε στο εργαστήρι του Διονύση Καππάτου. Κάτω απ' το Ενετικό Κάστρο του Αγ. Γεωργίου, στα Τραυλιάτα, είναι η «Βοσκοπούλα», οι δραστηριότητες της οποίας ξεκινάνε από το 1910. Τρεις γενιές μαστόρων της παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής συνεχίζουν το σιγοκαβούρδισμα των αμυγδάλων στο μπακιρένιο καζάνι και με υπομονή πάνω απ' τον αναδευτήρα παρασκευάζουν τη μάντολα. Μετά το καβούρντισμά της, είναι έτοιμη να τη γευτούμε ...καστανή ή κοκκινωπή! Οσοι την προτιμήσουν κοκκινωπή, να ξέρουν ότι τα χημικά εδώ δεν έχουν θέση. Ο χρωματισμός της μάντολας με κόκκινο χρώμα, προκύπτει από ειδική κατεργασία φυκιών της θάλασσας! Ενώ η καστανή μάντολα μελιού γίνεται με καραμέλα μελιού!

Στα χρόνια της Ενετοκρατίας, το μαντολάτο ήταν το αγαπημένο γλυκό της αριστοκρατίας. Οταν το δοκιμάσει κανείς, δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί ότι οι αριστοκράτες ξέρανε καλά τι γευόντουσαν! Η πρόσμειξη της καραμέλας που τα 3/4 είναι μέλι και το 1/4 ζάχαρη, με ασπράδι αυγού, τα καλοκαβουρδισμένα αμύγδαλα και το μεθοδικό ψήσιμό τους, δίνουν αυτό το εξαιρετικό γλυκό.

Το αμύγδαλο και πάλι στο προσκήνιο. Το μπαρμπουλέ είναι αμύγδαλα που καβουρδίζονται μέσα σε καραμέλα μελιού και κόβονται σε λαδωμένο μάρμαρο σε μικρά μπαστούνια.

www1.rizospastis.gr






















Κοίτα…πόσο απέραντη η θάλασσα..
τόσο σ’ αγαπώ…
Κοίτα πόσο απέραντος ο ουρανός…τόσο σ’ αγαπώ..
Σε περίμενα… σε λαχταρούσα
το όνομα σου έγραφα στους δρόμους μου…
Σε περίμενα ένα χρόνο… πόσο μεγάλος ο χρόνος…
Ρώτα τα φύλλα της αμυγδαλιάς… το πόσο σ’ αγαπώ
Σ’ έβλεπα πάντα, σαν έβγαινες μέσα από τα φύλλα της…
Δες πόσο μικρό είναι το δάκρυ..
Ήμουνα ένα μικρό δάκρυ στο δρόμο σου…
Ένα κερί θα ανάψω..
και θα σ’ αγαπώ για πάντα…
Φαϊρούζ









Un concierto espontaneo de una voz clasica del flamenco
en el Barranco Los Negros,
Sacromonte, Granada.


6 σχόλια:

mareld είπε...

"Το αμύγδαλο του κόσμου είναι πικρό και δεν γίνεται να το βρεις παρεχτός αν κοιμηθείς μισός έξω απ΄τον ύπνο"

Αγαπημένα μου τζιβαέρια!

Σας αφήνω μαντολάτα και μάντολες!!!

Σας φιλώ και σας εύχομαι κάθε καλό!

Juanita La Quejica είπε...

Καλώστην!
Προχθές συμπτωματικά στο Μουσείο των Σπηλιών του Σακρομόντεςάκουγα τον Niño de las Almendras να τραγουδά α καπέλα για τις αμυγδαλιές του.

mareld είπε...

Juanita τι κάνεις;

Τι τυχερή να ακούσεις τον Niño de las Almendras..τον έχω ακούσει στο φεστιβάλ..
Ήμουν εκεί δυο μήνες..κάποτε ελπίζω να συναντηθούμε, να πάμε και στους δικούς μου τσιγγάνους..

Πολλά φιλάκια!

Αστοριανή είπε...

...λατρεύω μυγδαλιές και...μύγδαλα
Ίσως, για αυτό η καρδιά μου χωράει τόσα (!)
Πέρασα όλες σου τις αναρτήσεις, σήμερα, και τις απόλαυσα όλες!
Θα τα λέμε, σίγουρα.
Δική σου,
αστοριανή του ηλίανθου...
ΝΥ

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Καλημερούδια !!!!!
Επέστρεψες από τις διακοπές λοιπόν !!

Πολύ χρήσιμα όσα διάβασα ,γεμάτο το κτήμα από αμυδγαλιές , αρέσουν σε όλη την οικογένεια αλλά ψιλοβαριέμαι να σπάω εκατοντάδες μύγδαλα !!
Το ήξερα οτι είναι υψηλής διατροφικής αξίας , αλλά τώρα έμαθα ότι είναι τόσο ευεργετικά !!!!!

Να σαι καλά, πολλά σαμιώτικα χαιρετίσματα

mareld είπε...

"Αμυγδαλάκι τσάκισα και μέσα σας ζωργάφισα!"

Γλυκά φιλιά!