Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2009

Συνένζυμο Q10 Coenzyme Q10


Συνένζυμο Q10: Τι είναι, που το βρίσκουμε και πόσο σημαντικό είναι για την υγεία μας


Τα τελευταία χρόνια, μέσα από την επιστημονική έρευνα και τη μεγάλη πρόοδο στον Τομέα της Διατροφής και της Κλινικής Διαιτολογίας, έχουν ανακαλυφθεί, μελετηθεί και καλύτερα διερευνηθεί κάποιες ουσίες, όχι τόσο γνωστές τα παλιότερα χρόνια, οι οποίες φαίνεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας και στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων. Έτσι, μάθαμε περισσότερα για τα ωμέγα λιπαρά οξέα, για το φυλλικό οξύ, τις φυτικές ίνες και άλλες. Μια τέτοια σχετικά "άγνωστη" ουσία είναι και το συνένζυμο Q10. Μια ουσία που τη συναντάμε σε διάφορες τροφές, σε συμπληρώματα διατροφής, σε συνδυασμό με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά και σε καλλυντικά νέας γενιάς, λόγω της δράσης της. Συχνά κατατάσσεται στις βιταμίνες, αν και ο τρόπος δράσης του συχνά το διαφοροποιεί από αυτές.ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10;

Το συνένζυμο Q10 ή αλλιώς ουβικινόνη είναι ένα μεγάλο μόριο, το οποίο μεταφέρει υδρογόνα (ηλεκτρόνια και πρωτόνια), κυκλοφορώντας με δύο κυρίως μορφές και το οποίο έχει σχετικά μεγάλη κινητικότητα. Είναι μια ουσία, που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε κάποιες τροφές, αλλά συντίθεται και σε διάφορους ιστούς. Η βιοσύνθεση του από το αμινοξύ τυροσίνη, είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί τη συμβολή τουλάχιστον 8 γνωστών βιταμινών (κυρίως του συμπλέγματος Β) και αρκετών ιχνοστοιχείων. Είναι από τα βασικότερα συστατικά της αναπνευστικής αλυσίδας των κυττάρων (μία από τις κυριότερες μεταβολικές διεργασίες που συντελούνται στο σώμα μας), ενώ παίζει καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της χημικής ενέργειας, με την οποία βρίσκεται "κρυμμένη" η ενέργεια στις τροφές, σε βιολογική, υπό μορφή ΑΤΡ, που είναι το ενεργειακό νόμισμα του οργανισμού μας.

Για να μπορέσουμε λοιπόν να πάρουμε μέσα από τις τροφές και τα βασικά θρεπτικά συστατικά τους (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια), και μέσα από το μεταβολισμό των παραγώγων τους (γλυκόζη, αμινοξέα και λιπαρά οξέα) να πάρουμε την ωφέλιμη ενέργεια με τη μορφή του ΑΤΡ.
Είναι φανερό ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική βιολογική δραστηριότητα, κι έτσι η παρουσία του συνενζύμου είναι απαραίτητη στα μιτοχόνδρια, όπου συντελείται αυτή η μετατροπή, ενώ ιστοί, των οποίων η λειτουργία σχετίζεται με την απόδοση εξαιρετικά υψηλού έργου όπως το μυοκάρδιο, οι σκελετικοί μύες και ο εγκέφαλος απαιτούν αυξημένα επίπεδα Q10.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΖΥΜΟΥ

Το συνένζυμο ανακαλύφτηκε για πρώτη φορά το 1957 στις ΗΠΑ, με απομόνωση του από μιτοχόνδρια ζωικού ιστού, ενώ την ίδια χρονιά επιστήμονες στην Αγγλία εντόπισαν στο συκώτι ποντικιών σε αφθονία κάποια ουσία που έμοιαζε με το συνένζυμο. Μία χρονιά μετά, το 1958 προσδιορίστηκε η χημική δομή του, ενώ στη δεκαετία του '70 Ιάπωνες επιστήμονες προσπάθησαν να παράγουν μαζικά "καθαρό" Q10, το οποίο να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές μελέτες. Το 1978 ο Peter Mitchell πήρε το βραβείο Νόμπελ για τη συμμετοχή του στην κατανόηση της βιολογικής μεταφοράς ενέργειας και το ρόλο του συνενζύμου σε αυτό. Τη δεκαετία του 1980 υπήρξε μια αύξηση στον αριθμό αλλά και το μέγεθος των κλινικών μελετών, ενώ βρέθηκε και η αντιοξειδωτική δράση του. Από το 1957 μέχρι το 1988 τουλάχιστον 2300 μελέτες έγιναν σχετικά με το Q10, κάτι που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον για την ουσία αυτή.

ΠΗΓΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Το συνένζυμο Q είναι ευρέως διαδεδομένο στη φύση, και μπορούμε να το βρούμε σε πολλές φυτικές και ζωικές πηγές, ενώ σε κάποια μορφή του συντίθεται και στα κύτταρα μας ( για το λόγο αυτό δεν ανήκει στις βιταμίνες κατά τον κλασσικό τους ορισμό, αν και συχνά το κατατάσσουν σε αυτές). Έτσι τα επίπεδα του συνενζύμου στον οργανισμό εξαρτάται από την ποσότητα που θα προσλάβουμε εξωγενώς, μέσα από τη διατροφή και τα συμπληρώματα που το περιέχουν, όσο και από το ρυθμό της εξωγενούς βιοσύνθεσής του.

Το συνένζυμο βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα όπως είναι η σόγια, λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, σκουμπρί, μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο, ξηροί καρποί (όλοι είναι πλούσιες πηγές όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια), το σουσάμι, έλαια όπως το βαμβακέλαιο, το σογιέλαιο και το ελαιόλαδο, λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι και το λάχανο, και φρούτα. Παρακάτω δίνεται ενδεικτικός πίνακας με κάποιες από τις πλουσιότερες πηγές:

mg / 100 gr
ΣΟΓΙΑ 9.2
ΣΑΡΔΕΛΕΣ 6.4
ΣΚΟΥΜΠΡΙ 4.3
ΜΟΣΧΑΡΙ 3.1
ΠΥΤΙΡΟΥΧΑ ΔΗΜ/ΚΑ 2.8
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 2.1
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ 1.7
ΣΠΑΝΑΚΙ 1.0


Είναι φανερό από τα παραπάνω, πως αν και υπάρχει σε αρκετές τροφές, η περιεκτικότητα είναι τόσο μικρή που είναι σχετικά δύσκολο να καταφέρουμε να καλύψουμε μέσα από τη διατροφή μας την απαιτούμενη ημερήσια δοσολογία, που είναι περίπου 400 mg.

ΤΟ ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ ΚΑΙ Η ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ

Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο του 1990, στο American Journal of Cardiology, "Το συνένζυμο Q10 είναι χρήσιμη ουσία για τα μιτοχόνδρια (συστατικά των κυττάρων), ώστε να φέρουν σε πέρας τη βασική τους λειτουργία, ενώ ταυτόχρονα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση στη ζωή".

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΖΥΜΟΥ;

Φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα και στους ιστούς του ενζύμου προσδιορίστηκαν μέσα από αρκετές μελέτες. Σημαντικά χαμηλά αποτελέσματα του συνενζύμου βρέθηκαν σε μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις, τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους. Έλλειψη του συνενζύμου Q10 μπορεί να παρατηρηθεί όταν υπάρχει ανεπαρκής πρόσληψη μέσα από τη διατροφή, όταν υπάρχει μειωμένη βιοσύνθεση του, υπερβολική χρησιμοποίηση του από το σώμα ή κάποιος συνδυασμός των παραπάνω. Ακόμα η γήρανση, η μόλυνση, η λήψη κάποιων φαρμάκων όπως είναι οι στατίνες και το στρες είναι παράγοντες που οδηγούν σε ανεπάρκεια της ουσίας αυτής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 75% περίπου των Αμερικανών, που είναι πάνω από 50 χρονών, έχουν σε κάποιο βαθμό ανεπάρκεια του συνενζύμου. Η μειωμένη πρόσληψη είναι σαφώς πιο συχνή σε παθολογικές καταστάσεις όπως χρόνια υποθρεψία-δυσθρεψία ή καχεξία.


* Χρόνια κόπωση
* Καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιολογικά προβλήματα
* Μολύνσεις

* Κάποια διανοητικά προβλήματα

* Μειωμένη μυϊκή ενδυνάμωση και αντοχή


Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

www.iatronet.gr

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Όσο μεγαλώνουμε, ο οργανισμός μας κατασκευάζει όλο και μικρότερη ποσότητα Co Q 10. Η πτώση της παραγωγής της αρχίζει από την ηλικία των 20 ετών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε Co Q10 ως συμπλήρωμα διατροφής. To Co Q10 βρίσκεται βέβαια και σε τροφές, όπως στο ψάρι και κυρίως στις σαρδέλες, στο βοδινό συκώτι, στους σουσαμόσπορους, στα φιστίκια, στα καρύδια και στο σπανάκι. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να έχουμε τα θεραπευτικά αποτελέσματα που αναφέραμε τρώγοντας αυτές τις τροφές. Θα πρέπει να φάμε για παράδειγμα ένα κιλό φιστίκια, για να πάρουμε 30mg Co Q10, την μικρότερη δόση που χρειαζόμαστε. Για να αυξήσουμε τα επίπεδα του Co Q10 στον οργανισμό μας, θα πρέπει να το λαμβάνουμε ως συμπλήρωμα διατροφής. Η δόση που πρέπει να λαμβάνει κανείς κυμαίνεται από 30 ως 200mg την ημέρα και εξαρτάται από το πρόβλημα του καθενός. Η επιλογή ενός καλού συμπληρώματος Co Q10 είναι αναγκαία, αν θέλουμε να έχουμε καλύτερη απορρόφηση του ζωτικού αυτού συστατικού.

Μάριος Δημόπουλος
Κλινικός Διατροφολόγος
www.therapy.gr

Lady In Red - Chris De Burgh - Lyrics
Τζιβαέρια μου!

Το γλυκοχαράζει συνεχίζει στη

ροή

10 σχόλια:

mareld είπε...

Αγαπημένοι μου φίλοι!

Να είσαστε υγιείς και χαρούμενοι!

Πολλά φιλιά!ΥΓΕΙΑ: είναι η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.(Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας Π.Ο.Υ.)

ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ: είναι η διαδικασία μέσα στην οποία τα άτομα γίνονται ικανά να αναπτύξουν τον έλεγχο πάνω στην υγεία τους και να τη βελτιώσουν.

ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ: είναι η διαδικασία που στηρίζεται σε επιστημονικές αρχές και χρησιμοποιεί προγραμματισμένες ευκαιρίες μάθησης που δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους, όταν λειτουργούν ως άτομα ή ως σύνολο, να αποφασίζουν και να ενεργούν συνειδητά (ενημερωμένα) για θέματα που επηρεάζουν την υγεία τους.(Ε.Ε. Λουξεμβούργο 1986).

Poly είπε...

Αγαπημένη μας Μαρινέτα,
Σε ευχαρίστούμε για τις τόσο σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες που μας δίνεις πάντα συνοδευόμενες με σπανιας ομορφιάς εικόνες!
Πάλι μας χαϊδέψες με τα πανέμορφα μεταξωτά σου χρώματα!Μας ταξείδεψες ανάλαφρα μέσα στην γνώση μοναδικά όπως εσύ μόνο ξέρεις!
Σε ευχαριστούμε και πάντα θα περιμένουμε τις καινούργιες σου αναρτήσεις, και πάντα θα ανατρέχουμε στις παλιές!
Φιλάκια, φιλάκια !
Μιά φίλη

Poly είπε...

¨Οσο για το σχόλιο σου το σημερινό εδώ τι να πώ ?
Είναι και τα τρία τόσο εξαιρετικά χρήσιμα!
'Εγώ βέβαια θα σταθώ στο πρώτο "ΥΓΕΙΑ',διότι σχεδόν όλοι κανουμε αυτό το λάθος να θεωρούμε υγεία μόνο την σωματική υγεία.
Φιλάκια

LIA είπε...

Καλησπέρα, καλή μου mareld

Πόσα πολλά μας προσφέρεις με τις τόσο σημαντικές αναρτήσεις σου.Ομολογώ, δεν ήξερα τίποτα, για το θέμα που αναφέρει η σημερινή σου ανάρτηση.Δεν ήξερα ούτε το όνομα του συνένζυμου.Τώρα έμαθα για τη σπουδαιότητα του.Να είσαι καλά που μας βοηθάς, με απλό τρόπο, να μαθαίνουμε πράγματα που είναι δύσκολο από μόνοι μας να ψάξουμε και που είναι τόσο απαραίτητα για την υγεία μας.
Τα χρώματα των εκόνων που έντυσες την ανάρτησή σου με μάγεψαν, στόλισαν τα μάτια μου και την ψυχή μου.Μια χρωματιστή γαλήνη, γέμισε την καρδιά μου.Να είσαι καλά.Μας προσφέρεις γνώση και ομορφιά.
Πολλά φιλιά

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλή μου mareld,

Καλά τα λένε οι προλαλήσασες..Και οι πληροφορίες και τα χρώματα, οι ήχοι, οι μυρωδιές σχεδόν, ο συνδυασμός όλων...Έρχεται κανείς εδώ και "βγαίνει" πιο ήσυχος και συνάμα πιο πλούσιος.

Υπάρχει, βέβαια, ένα κακό στις αναρτήσεις σου...: Περιορίζεις τα σχόλια!( Αφού μας αφήνεις...άφωνους!) Τις περισσότερες φορές, λέω πως θα χαλάσω την αρμονία γράφοντας..
( Καλά, δηλαδή εγώ...έτσι κι αλλιώς :-) )

Στα άσπρα ζει το τοπίο σου;

Πολλά φιλιά.

ΙΠΠΟΛΥΤΗ είπε...

Για τα λόγια και τα χρώματα μίλησαν ήδη οι φίλοι πιο πάνω...

Εγώ θα σταθώ σε κάτι άλλο.Κοίτα να δεις τι έπαθα...
Γυρίζω χαρούμενη και ξέγνοιαστη(μπορείς να με φανταστείς...φαντάζομαι...)
από μια πρόβα με την ομάδα και μπαίνω να κάνω μια βόλτα στα ιστολόγια.
Πρώτη στάση εδώ που γλυκοχαράζει...
Όλα καλά...μέχρι που έκανα το "λάθος"να πατήσω το κουμπί και να ακούσω και να δω...την κυρία στα κόκκινα...
Εικόνες, χρώματα, νότες όλα μαζί στο κεφάλι μου...μαζί με όλα όσα είχα κατά νου να κάνω...έστησαν ένα παθιασμένο,άκρως επικίνδυνο ολίσθημα σε όνειρα...Επικίνδυνο αλλά γοητευτικό συνάμα...

Πολλα φιλιά.

Αστοριανή είπε...

Treis lekseis 8a grapsw:
Ygeia, Agaph, Eirhnh....

kai sas filw,
Yiwta, NY

Αστοριανή είπε...

...Prox8es, phgame sthn palia mas geitonia, sthn Astoria.
Trwgontas kalamarakia... 8ymh8hka to ...synenzymo!!!
kai
thn agaphmenh Mareld.
Geia sou, filh mou,
YIWTA, NY

Dimitra είπε...

Αγαπημένηνη μου, γλυκιά μου Μareld,

Πάντα υπέροχες φωτό και πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία και την ευεξία μας!
Πεθυμησα τις αναρτήσεις σου κι εσένα!
Σ'αγαπώ πάντα!

Πολλά ροδόφιλα!

mareld είπε...

Τζιβαέρια μου!

Συνεχίζω στη ροη..

Σας αφήνω πολλά γλυκά φιλιά!