Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Κανέλα Cinamomum Cassia








ΚΑΝΕΛΟΡΙΖΑ

Κάτω στο γιαλό,κάτω στο περιγιάλι
κόρην α-κόρην αγαπώ.

Κόρην αγαπώ,ξανθή και μαυρομάτα
δώδεκα,δώδεκα χρονώ.



Δώδεκα χρονώ π' ο ήλιος δεν την είδε
παρά η μά-παρά η μάνα της.

Παρά η μάνα της κανέλα τη φωνάζει
κανελο-κανελόριζα.

Κανελόριζα και άνθη της κανέλας
φούντα της-φούντα της μηλιάς.

Φούντα της μηλιάς,τα μήλα φορτωμένη
τ'άκουσα-τ'άκουσα κι εγώ.

Τ'άκουσα κι εγώ,πάω να κόψω μήλα
μήλα δεν-μήλα δεν ηύρα.

Μήλα δεν ηύρα,μον'τον κα'υ'μό που πήρα
πέφτω σ'α-πέφτω σ'αρωστιά.

Πέφτω σ'αρωστιά σε κίνδυνο μεγάλο
φέρτε το-φέρτε το γιατρό.

Φέρτε το γιατρό,τον πόνο μου να γιάνει
που με λά-που με λάβωσε.

Που με λάβωσε μια κόρη'που την Κρήτη
κόρη Κρη-κόρη Κρητικιά.

Κόρη Κρητικιά,κόρη παπαδοπούλα

κόρη Κρη-κόρη Κρητικιά.


Εξαίρετο δείγμα γραφής σύγχρονου ποιητικού λόγου μάς αποκαλύπτει η νέα ποιήτρια Δώρα Μουντράκη, με τη συλλογή της «Το δάκρυσμα, η χίμαιρα, η αλήθεια». Οι εκδόσεις Ιωλκός παρουσιάζουν στο κοινό ένα έργο που χρωματισμένο από την ψυχική ευαισθησία τής δημιουργού αναζητά τις «Φωτοσκιάσεις» ενός μαγεμένου «Ονειροδάσους» και το υποβλητικό εικαστικό βάθος των μοναδικών «Τοπίων» που αυτή συλλαμβάνει. Ένα ευχάριστο ξάφνιασμα καταλαμβάνει τον αναγνώστη που προσεγγίζει τις ποιητικές συνθέσεις, όπως αυτή «Της λαχτάρας»:

ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΧΤΑΡΑΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΛΑΒΩΜΕΝΑ

Ο πόθος που υψώνεται περίτρανα, διακοσμώντας μαστορικά,
σπιθαμή προς σπιθαμή την ασπρίλα του ξέπνοου ονείρου,
με φτερά, αφρούς, σεντόνια από ουρανό, ευωδιές νομάδες
του ανυπόταχτου, του άπαρτου, του ένυδρου, του αληθινού,

μελώνει τερπνά, γοργά, απροσδόκητα βουλιαγμένα στο κρασί
και στην κανέλα ή στο τοπάζι των μικρών φιλιών που ξεπηδούν
αβρά από συνήθεια αγάπης, λίγο πιο κάτω απ’ το μετέωρο της νύχτας,
την ορθάνοιχτη πύλη τού μέσα πυκνοφυτεμένου κήπου μου.

Κλεφτά αυτή η δόνηση από σπαθιές, άμμο, φωτιά και σπόρους
αγριοκέρασου, άσπονδα θριαμβολογεί, ιδρύοντας πόλεις ή μικρόσωμα
σελασφόρα χωριουδάκια, στο βάθος της θωριάς, πότε σαν σεργιάνι

στον παλμό του πελαγίσιου αγέρα, κι άλλοτε σαν τρέμουλο επίμονο,
σπρωγμένο, σημαδεμένο νοερά απ’ τη ριπή του θέλγω, του λαχταρώ,
αέναα και στοργικά, την ποταμίσια ακρούλα των χειλιών σου.


« Θα διαβάζω απευθείας τις οδηγίες του ήλιου
Πώς φτάνουνε στα κτήματα της θάλασσας
Άλλον μεσάζοντα εγώ δε βάζω στην αγάπη

Στροφές του μόνου οι ναοί ουρανοί
Των ξηρών νησιών η κανέλα της άμμου
Στη φιάλη με το κλήμα των στίχων
Κι ύστερα στην αγορά των βράχων ζαλισμένος κανείς
Μετά το άγιο βήμα μετά ο ιορδάνης βυθός

Κόμπε του πρώτου άστρου ψυχή μου
Κουβαράκι σχοινί δικό μου
Στην πιο αιχμή της μοίρας δένεις
Λύσου
Εκεί που άναβε το φως ατλάζι
Τώρα οι αποδόσεις της ερημιάς

Ποιος μάς διστάζει όνομα όνειρο
Στα κάγκελα των αφρών ακουμπισμένος ξένος
Αγνώριστος της τρέμουσας γραφής
Κι άλλη πιο ανισορροπία από του ανεκπλήρωτου να μην υπάρχει
Άκου
Βογκάει η θάλασσα ξέστρατα άλογα και κρατητήριο
Χτυπώντας τοίχοι ακρογιαλιές
Μου προσάπτουν παράφωνον αντίλαλο
Που όλα τα άδεια κοχύλια
Εγώ η σπασμένη ανάσα θαρρώ τα φύσηξα

…»
(”τεύχη ευτυχίας” - απόσπασμα - 2007)

Σωκράτης Ξένος


Η κανέλα, αειθαλές δένδρο της οικογένειας των Δαφνιδών (Lauraceae) είναι εγγενής της Σρι Λάνκα και της νότιας Ινδίας. Η χρήση της αναφέρεται σε κινεζικά γραπτά που χρονολογούνται από το 2.800 π.Χ. καθώς και στην Παλαιά Διαθήκη. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν και στην ιατρική ενώ τον 1ο μ.Χ. αιώνα ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος αναφέρει πως 350 γραμ. κανέλας ισοδυναμούσαν με 5 κιλά ασήμι!
Το αιθέριο έλαιο που προέρχεται από τον ξυλώδη κορμό της είναι πλούσιο σε κινναμική αλδεϋδη (65%-75%) και σε ευγενόλη (4%-10%). Περιέχει ακόμα τερπενικές αλκοόλες, κινεόλη, λιναλόλη, φελλανδρίνη. Έχει πολύ ισχυρές αντισηπτικές, αντιμυκητιακές, και αντιπαρασιτικές ιδιότητες. Είναι αντιβακτηριακό ευρέως φάσματος με ισχυρή δράση. Θα μπορούσε να ήταν το τέλειο συντηρητικό αν δεν ήταν ταυτόχρονα και ερεθιστικό του δέρματος! Το έλαιο είναι ακόμη θερμαντικό, δημιουργεί υπεραιμία και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.




Κανέλα και διαβήτης

Η κανέλα είναι μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το δέντρο Cinamomum Celylanicum και Cinamomum Cassia γνωστό και ως Κασσιά. Καλλιεργείται στην Κεϋλάνη, Ινδία, Κίνα, Αντίλλες και αλλού. Τα κύρια συστατικά της κανέλας είναι:

  • 1-4% πτητικά έλαια (60-80% κινναμικές αλδεΰδες, 4-10% ευγενόλη)
  • 8% φλαβονοειδή (προανθοκυανιδίνες, κινναμικές ταννίνες)

Χορηγείτο από την αρχαιότητα για διάφορες παθήσεις, χωρίς να υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα της. Είναι γνωστές πολλές θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού, μεταξύ των οποίων και ως φάρμακο για τις αδιαθεσίες της περιόδου και της εγκυμοσύνης, όπου χρησιμοποιείται με τη μορφή αφεψήματος. Γνωστό από την “αρχαία” Ανατολή ως θεραπευτικό για τη σεξουαλική ανικανότητα, συναντιέται στις περισσότερες αφροδισιακές συνταγές. Στο Μεσαίωνα, οι γιατροί τη χορηγούσαν για τη θεραπεία του βήχα, της βραχνάδας και του πονόλαιμου . Η παραδοσιακή χρήση του Κιννάμωμου στην Ευρώπη περιλάμβανε καταστάσεις κρυολογημάτων, γρίπης και γαστροπεπτικών προβλημάτων.

Η επιστήμη της βοτανοθεραπείας υποστηρίζει ότι η κανέλα παρουσιάζει: θερμαντικές, αντισπασμωδικές, αντισηπτικές κατά των ιών και του μετεωρισμού ιδιότητες. Επίσης παρουσιάζει αντιπαρασιτική και αντιβακτηριακή δράση και σύγχρονες έρευνες επιβεβαίωσαν την αντιμυκητιακή της δράση.

Ιαπωνικές μελέτες πού πραγματοποιηθήκαν την δεκαετία του 80 έδειξαν ότι οι κινναμικές αλδεΰδες της κανέλας βοηθούν στην ελάττωση της πίεσης και του πυρετού έχοντας ηρεμιστική και αναλγητική δράση.

Η Βρετανική Βοτανική Φαρμακολογία υποστηρίζει ότι η κανέλα ενδείκνυται σε καταστάσεις τυμπανισμού και δυσπεψίας, γαστροπεπτικών κολικών με μετεωρισμό, αλλά και σε παρόμοιες καταστάσεις όπου επιπρόσθετα εμφανίζεται και ναυτία. Μια άλλη θεραπευτική ιδιότητα της κανέλας είναι ότι μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος, τα τριγλυκερίδια και LDL- χοληστερόλη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η ενεργός ουσία στην κανέλα αποδείχθηκε ότι είναι η ουσία MHCP που ανήκει στις

πολυφαινόλες. Η ουσία αυτή μιμείται την ινσουλίνη, ενεργοποιεί τους κυτταρικούς υποδοχείς της και δρα εντός των κυττάρων σε συνέργεια με την ινσουλίνη. Σε πειράματα στο εργαστήριο, η κανέλα βρέθηκε ότι μπορεί να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που είναι νοσηρές για το DNA , χημικές ενώσεις οι οποίες παράγονται κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό και είναι αυξημένες στους διαβητικούς.

Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύονται από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από διάφορα πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι πιο σημαντικές έρευνες είναι του Αμερικανικού υπουργείου γεωργίας που πραγματοποίησε ο Richard Aderson(2003), γιατρών του νοσοκομείου Malmoe της Σουηδίας και από τη Γεωργική Ερευνητική Μονάδα Maryland που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο New Scientist, τον Αύγουστο του 2000.

Η έρευνα του Richard Aderson που διήρκησε 40 ημέρες, πραγματοποιήθηκε το 2003 στο Πακιστάν σε 60 εθελοντές (άνδρες και γυναίκες) που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και τους χορηγούνταν αντιδιαβητικά φάρμακα, τα οποία προκαλούν αύξηση στην απελευθέρωση της ινσουλίνης. Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε 6 ομάδες των 10 ατόμων. Στις 3 ομάδες χορηγήθηκε κανέλα με τον εξής τρόπο. Η 1 ομάδα πήρε 1 γραμμάριο κανέλα (δυο κάψουλες που ισούται περίπου με το ένα τέταρτο του κουταλιού) για 20 ημέρες. Η 2 Ομάδα πήρε 3 γραμμάρια (6 κάψουλες, που ισούται με ένα κουταλάκι) για 20 ημέρες, η 3 ομάδα πήρε 6 γραμμάρια (12 κάψουλες, που ισούται με ένα και τρία τέταρτα κουταλάκι του γλυκού) για 20 ημέρες. Οι άλλες τρεις ομάδες έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Οι κάψουλες λαμβάνονταν τρεις φορές την ημέρα, μετά τα γεύματα.

Μετά την χορήγηση υπήρχαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και στις 3 ομάδες που πήραν κανέλα κατά 18 με 29 % και σε ορισμένους εθελοντές διαπιστώθηκε μείωση της γλυκόζης του αίματος στα κανονικά επίπεδα. Καλύτερα αποτελέσματα είχε η ομάδα 1 που τις χορηγούνταν η μικρότερη ποσότητα κανέλας Στις υπόλοιπες 3 ομάδες δεν διαπιστώθηκε καμία αλλαγή. Επίσης παρατηρήθηκε ότι η κανέλα είχε ωφέλιμα αποτελέσματα και στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και συγκεκριμένα στη μείωση της LDL-χοληστερόλης. Όταν σταμάτησε η χορήγηση κανέλας σε όλους τους εθελοντές οι τιμές της γλυκόζης του αίματος αυξηθήκαν σε παθολογικά επίπεδα.

Η έρευνα των γιατρών του νοσοκομείου Malmoe της Σουηδίας έγινε σε 14 υγιείς εθελοντές στους οποίους έδωσαν λίγο περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλας σε ένα μπολ πουτίγκας ρυζιού. Έκαναν μετρήσεις της γλυκόζης του αίματος πριν και μετά το φαγητό. Οι μετρήσεις έγιναν και με επιδόρπιο χωρίς κανέλα μετά από το γεύμα.

Η σύγκριση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι μετά από επιδόρπιο με κανέλα, το άδειασμα του στομαχιού ήταν πιο αργό και τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος μετά το φαγητό ήταν πιο χαμηλά. Το σύνολο των δεδομένων αυτών, δείχνει θετικές επιδράσεις της κανέλας στο μεταβολισμό της γλυκόζης, γεγονός που μπορεί να είναι θετικό για προ-διαβητικούς και διαβητικούς ασθενείς.

Και τέλος η έρευνα από τη Γεωργική Ερευνητική Μονάδα Maryland που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Διαπιστώθηκε ότι η κανέλα μείωσε τα επίπεδα

γλυκόζης του όρου του αίματος των ποντικιών και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κανέλα αύξησε την ικανότητα των λιποκυττάρων σε διαβητικούς ασθενείς να ανταποκρίνονται στην αυξημένη γλυκόζη.

Επίσης η κανέλα είναι μια πλούσια πηγή μαγνησίου, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, για την ηλεκτρολυτική ισορροπία και πολλές ακόμη βιοχημικές διεργασίες. Πολλές έρευνες έχουν διεξαχθεί για την μεταβολική διαταραχή των διαβητικών, η οποία εμποδίζει την απορρόφηση του μαγνησίου, επομένως η κανέλα δρα θεραπευτικά.

Άρα, από τις έρευνες αποδεικνύεται ότι η κανέλα έχει ωφέλιμη δράση σε διαβητικούς ασθενείς τύπου 2, των οποίων η θεραπεία στηρίζεται σε αντιδιαβητικά δισκία. Χρειάζεται να επισημανθεί ότι η κανέλα δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει θεραπεία κατά του διαβήτη τύπου 2. Η δράση της είναι κυρίως προληπτική σε προ-διαβητικούς ασθενείς, σε ασθενείς που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη και ενισχυτική σε διαβητικούς τύπου 2.

Επισημαίνεται ότι η ενεργός, ωφέλιμη ουσία της κανέλας, δεν περιέχεται στο λάδι κανέλας αλλά στη σκόνη του μπαχαρικού αυτού. Η δοσολογία της δεν πρέπει να υπερβαίνει την συνηστόμενη ημερησία ποσότητα γιατί τότε θα δημιουργηθούν τα αντίθετα αποτελέσματα. Την κανέλα στη διατροφή μας μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε επιδόρπια, σε φρυγανιές, δημητριακά, χυμούς, στο κόκκινο κρασί, στο τσάι ή στον καφέ.

ΠΑΡΑΔΟΞΟ: Υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες από τον 1ο αιώνα μ.Χ. που αναφέρουν ότι 350 γραμμάρια κανέλας άξιζαν όσο 5 κιλά ασήμι. Μάλιστα έγιναν και πόλεμοι εξαιτίας της κανέλας μεταξύ Ολλανδών, Πορτογάλων και Γάλλων. Οι πόλεμοι αυτοί έγιναν για διεκδίκηση της Κεϋλάνης που κατά τους 17ο και 18ο αιώνες παρήγαγε αποκλειστικά κανέλα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

· Effect of cinnamon on postprandial blood glucose, gastric emptying, and satiety in healthy subjects, American Journal of Clinical Nutrition 2007;85(6):1552-1556, Ιούνιος 2007. Ooi LS et al.

· Antimicrobial activities of Cinnamon Oil and cinnamalde-hyde from the Chinese Medicinal Herb cassia Blume. Am J Chin Med 2006;34(3):511-22Khan A, et al.

· Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care, 2003; 26(12):3215-18 ESCOP Monographs Second Edition.

· European Scientific Cooperative on Phytotherapy. Thieme Publishing. 2003.Qin B, et al.

· Cinnamon extract (traditional herb) potentiates in vivo insulin-regulated glucose utilization via enhancing insulin signaling in rats. Diabetes Res Clin Pract. 2003 Dec;62(3):139-48.

· Internet: www.medlook.gr, www.iatronet.gr, www.etra.gr, www.altmedicine.about.com

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΜΙΧΑΗΛ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ


Health Benefits of Cinnamon

Filed under Cinnamon, Health Benefits | Comments (88)

Studies have shown that just 1/2 teaspoon of cinnamon per day can lower LDL cholesterol.

Several studies suggest that cinnamon may have a regulatory effect on blood sugar, making it especially beneficial for people with Type 2 diabetes.

In some studies, cinnamon has shown an amazing ability to stop medication-resistant yeast infections.

In a study published by researchers at the U.S. Department of Agriculture in Maryland, cinnamon reduced the proliferation of leukemia and lymphoma cancer cells.

health benefits of cinnamonIt has an anti-clotting effect on the blood.

In a study at Copenhagen University, patients given half a teaspoon of cinnamon powder combined with one tablespoon of honey every morning before breakfast had significant relief in arthritis pain after one week and could walk without pain within one month.

When added to food, it inhibits bacterial growth and food spoilage, making it a natural food preservative.

One study found that smelling cinnamon boosts cognitive function and memory.

Researchers at Kansas State University found that cinnamon fights the E. coli bacteria in unpasteurized juices.

10. It is a great source of manganese, fiber, iron, and calcium.


See Also
18 Facts About Cinnamon
How to Make Cinnamon Tea
Allergy to Cinnamon
Cinnamon and Diabetes
20 Health Benefits of Turmeric
10 Health Benefits of Apple Cider Vinegar

2 σχόλια:

μαριάννα είπε...

Υπέροχο ποστ! Υπέροχο! Έχω και μια τρελή αδυναμία στην κανέλα! Δεν παίζει να μαγειρέψω τίποτα κοκκινιστό και να μην την περιέχει. Τώρα που διάβασα και τις ευεργετικές της επιδράσεις, ένα πιο πολύ! :)
Και ποίημα του Σωκράτη του Ξένου!
Μια απορία... Είσαι απίστευτα ενημερωμένη σε καινούργια βιβλία. Σε πολύ νέες εκδόσεις. Τα παραγγέλνεις από το νετ; Μ' έχεις πολύ εντυπωσιάσει...

Φιλάκια πολλά κανελίτσα μου ερωτική και μοσχοβολιστή!

mareld είπε...

Άκου Υακινθάκι μου!
Χρόνια ολόκληρα ήμουν κλεισμένη σε ένα εργαστήριο και έψαχνα να βρω τρόπο να μου αποκαλυφθούνε τα μυστήρια της ύπαρξης από μόνα τους χωρίς να τα πιέσω..έτσι απλά να γίνουμε φίλοι. Οι διαδρομές μου πολλές ψυχή μου! Κάποτε θα τα πούμε.
Έτσι τα βιβλία τα βρίσκω με ευκολία.
Το ήξερα ότι θα σου αρέσει η Κανέλα. Σε όλους τους ανθρώπους με ευαισθησία αρέσει.
Είσαι πολύ γλυκιά!
Σε ευχαριστώ.