Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Η φύση είναι μαγική


























































Φραγκοσυκιά

Η φραγκοσυκιά (Opuntia ficus-indica) είναι κακτοειδές φυτό, πολύκλαδο, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι ύψος 3-5 μέτρων.
Το κύριο στέλεχος της φραγκοσυκιάς αποτελείται από σαρκώδεις, απλωτούς, ωοειδούς σχήματος βλαστούς, οι οποίοι ονομάζονται “κλαδώδια” και φύονται ο ένας πάνω στον άλλο. Στα κλαδώδια σχηματίζονται μικροί θύσανοι από αγκάθια, τα οποία αποτελούν τα μεταμορφωμένα φύλλα.

Κατάγεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική και διαδόθηκε στις παραμεσόγειες χώρες, όπου συναντάται ως αυτοφυής (αναπαράγεται μόνο του), μετά την ανακάλυψη της Αμερικάνικης Ηπείρου. Ανήκει στην οικογένεια Κακτίδες (Cactaceae) και έχει το επιστημονικό όνομα “Opuntia Ficus Indica”. Στη διεθνή βιβλιογραφία συναντάται με τα κοινά ονόματα “Prickly pear” και “Indian fig”.

Η φραγκοσυκιά είναι υποτροπικό είδος και γι΄αυτό προτιμά πολύ θερμά κλίματα, καθώς και ηλιόλουστη έκθεση. Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους εδαφών (ακόμη και σε άγονα, πετρώδη εδάφη), ενώ αντέχει πολύ στην ξηρασία.
Χρησιμοποιείται επίσης ως φράχτης στα όρια χωραφιών ή ακόμη και για τη σταθεροποίηση διαβρωμένων θέσεων και για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Για τον πολλαπλασιασμό της φραγκοσυκιάς χρησιμοποιούνται τα κλαδώδια, τα οποία φυτρώνουν πολύ εύκολα και γι΄ αυτό φυτεύονται απευθείας στην οριστική τους θέση. Στην Αυστραλία δημιουργήθηκαν προβλήματα από τη ραγδαία επέκταση του φυτού. Για την αντιμετώπισή του εισήχθη έντομο από την Κεντρική Αμερική που περιόρισε την έκτασή του σημαντικά.
Η φραγκοσυκιά είναι είδος το οποίο δεν απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες και θεωρείται ξηρική καλλιέργεια, ενώ, ούτε λιπαίνεται, ούτε γίνονται οποιεσδήποτε επεμβάσεις για καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών.

Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε ότι αν κάποιος φάει φύλλα φραγκοσυκιάς, πριν αρχίσει να καταναλώνει αλκοόλ, μπορεί να αποφύγει κάποια από τα συμπτώματα της επόμενης μέρας, όπως τον πονοκέφαλο, την ξηρότητα του στόματος, τη ναυτία και την κακή διάθεση. Και αυτό, γιατί ένα ένζυμο που υπάρχει στα φύλλα παράγει μία πρωτεΐνη, η οποία είναι σε θέση να “επισκευάσει” τα κύτταρα που καταστρέφονται από την υπερβολική κατανάλωση αλκόολ. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες, δεν προχώρησαν στη συγκεκριμένη έρευνα για να προτείνουν μία θεραπεία για τα συμπτώματα από το μεθύσι. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Δρ Τζέφρι Γουίζ, η συγκεκριμένη μελέτη ανοίγει νέους δρόμους θεραπείας άλλων ασθενειών με παρεμφερή συμπτώματα , όπως για παράδειγμα τη ναυτία που προκαλεί σε κάποιους το ταξίδι με το πλοίο, αλλά και σε κάποιους ιούς. “Σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται στον κόσμο να τρώει φύλλα φραγκοσυκιάς για να αποφύγει τις συνέπειες από το μεθύσι”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι τα φύλλα της φραγκοσυκιάς δεν είναι καθόλου επιζήμια για τον άνθρωπο. Όπως ο Αμερικανός βιολόγος, Τζιμ Κόρνετ, ο οποίος αναφέρει ότι ο καρπός και τα φύλλα, είναι ένα ωραίο σνακ, το οποίο ταυτόχρονα προσφέρει πολλές ουσίες στον άνθρωπο.

Στο Μεξικό, τα φύλλα (nopal), είναι ένα αγαπημένο σνακ και τρώγονται ευχάριστα ως σαλάτα, με κομματάκια ντομάτας, ελαιόλαδο, μάραθο και λεμόνι. Πωλούνται μάλιστα σε όλα τα σούπερ μάρκετ, με το κιλό. Ο Αμερικανός βιολόγος ξεκαθαρίζει, ότι το συγκεκριμένο είδος κάκτου, δεν έχει καμία σχέση με τον κάκτο Agave, από τα φύλλα του οποίου παράγεται η γνωστή σε όλους τεκίλα.

Τα άνθη (χρώματος κίτρινου ή πορτοκαλί) σχηματίζονται επάνω στις στρογγυλεμένες παρυφές των βλαστών κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Ο καρπός της φραγκοσυκιάς είναι το φραγκόσυκο, ο οποίος είναι ένα από κίτρινο (πριν ωριμάσει πλήρως) προς ροδοκόκκινο (όταν ωριμάσει) φρούτο με μικρά αγκαθάκια, σα χνούδι, στην επιφάνειά του.Η σάρκα του καρπού είναι γλυκιά, εύγευστη, πλούσια σε σάκχαρα και περικλείει πλήθος από μικρούς σπόρους και μπορεί να έχει χρώμα άσπρο, κίτρινο ή κόκκινο, ανάλογα με την ποικιλία. Τα φραγκόσυκα αναπτύσσονται περιμετρικά στην άκρη των επίπεδων τμημάτων της φραγκοσυκιάς και έχουν βάρος 150-400 γραμμάρια. Τα άνθη της είναι κίτρινα, χωρίς μίσχο.

Μπορεί το καρπούζι να αποτελεί το υπ’ αριθμό ένα φρούτο (στην ουσία λαχανικό) του καλοκαιριού, ωστόσο οι μερακλήδες διαφωνούν. Για αυτούς καλοκαίρι χωρίς φραγκόσυκο, γνωστό στην Κύπρο και ως παπουτσόσυκο, δεν γίνεται. Και όχι μόνο για την ιδιαίτερη γεύση του, αλλά και για την ιεροτελεστία στον τρόπο κοπής από τον κάκτο-θάμνο, αλλά και καθαρίσματός του. Ίσως πολλοί από εσάς θα έχετε δει το μακρύ, λεπτό ξύλο στην άκρη του οποίου τοποθετείται ένα ντενεκεδάκι, το οποίο “φοριέται” στο φρούτο της φραγκοσυκιάς και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία καταλήγει στο ντενεκεδάκι.
Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν χοντρό χαρτόνι ή ειδικά γάντια για να κόψουν το φρούτο, ή οποιοδήποτε άλλο αυτοσχέδιο μέσο που φέρει προστασία στα χέρια από τα αγκάθια τα οποία έχει στο εξωτερικό του περίβλημα.

Υπάρχουν φυσικά και ποικιλίες χωρίς αγκάθια, αλλά δεν έχουν τύχει μεγάλης διάδοσης.

Στη συνέχεια το φρούτο τοποθετείται σε κουβά, περιμένοντας και τα άλλα αδελφάκια του. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με μαχαίρι και πιρούνι. Το πιρούνι κρατάει σταθερό το ακανθώδες φρούτο και το μαχαίρι αφαιρεί τη φλούδα του. Έτσι, το φραγκόσυκο, αφού πρώτα τοποθετηθεί στο ψυγείο για λίγες ώρες και αποκτήσει την αναγκαία θερμοκρασία, είναι έτοιμο για βρώση.

Το φραγκόσυκο μπορεί να ενοχλήσει άτομα που πάσχουν από γαστρεντερολογικά προβλήματα, όπως είναι η σπαστική κολίτιδα, έτσι η βρώση πρέπει να γίνεται με μέτρο, γιατί η υπερκατανάλωση ενοχλεί.

Η θρεπτική αξία του φραγκόσυκου είναι μεγάλη, καθώς είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και το αμινοξύ “ταυρίνη”, ουσίες οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή, αντιξιδωτικές ουσίες που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Περιέχει επιπλέον βιταμίνη C, ασβέστιο και κάλιο, ενώ είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες.

ARANJUEZ MON AMOUR

14 σχόλια:

mareld είπε...

Αγαπημένοι μου φίλοι!

Για Σας πάντα να γλυκοχαράζει..

Ερατώ είπε...

Τώρα τι να πω;
Η ανάρτηση σου μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια , τότε που πηγαίναμε διακοπές στη Νότια Ελλάδα.Όταν φτάναμε στο πλακόστρωτο δρομάκι που οδηγούσε στο σπίτι της γιαγιάς μου , ο πατέρας μου σταματούσε στις φραγκοσυκιές και έκοβε με ένα σουγιά φρούτα και μας τα έδινε. Η καλύτερη στιγμή του ταξιδιού. Για τα φύλλα δεν ξέρω, δεν τα έχω δοκιμάσει!Όμως τα φραγκόσυκα ήταν υπέροχα!
Καλό σου βράδυ Mareld!

mareld είπε...

Ερατώ μου!

Μα..όλα είναι από τα παιδικά μας χρόνια..
Τα έπιανα με τα χέρια, γιατί είχα μάθει από τους αχινιούς.

Μου αρέσουν υπερβολικά!

Πέρυσι στη Γρανάδα έφαγα για πρώτη φορά φύλλα και μου άρεσαν πολύ.
Μας τα έφτιαχνε φίλη μας Μεξικάνα.

Καλό βράδυ και σε Σένα!

faraona είπε...

Mareld?Καλως σε βρισκω και παλι.
Ελπιζω οι διακοπες σου να ηταν ομορφες και να σου χαρισαν στιγμες ξεκουρασης και ηρεμιας .
Τα φραγκοσυκα ειναι πολυαγαπημενα φρουτα στην Ελλαδα ...τα πρωτοδοκιμασα σε αρκετα μεγαλη ηλικια γιατι στη Β.Ελλαδα σπανιζουν, αλλα μου αρεσουν απο τοτε και τα τιμω δεοντως καθε καλοκαιρι.
Μπορεις να βρεις καμμια καλη συνταγη για τα φυλλα?Μηπως γινονται και φαγητο?
Θα μ ενδιεφερε πολυ πραγματικα!

Σε φιλω κοριτσακι
νασαι καλα!

Φωτεινή S είπε...

Μareld,
καλώς όρισες!
Ελπίζω να πέρασε καλά στις διακοπές σου.
Όσο για τα κλαψόσυκα, όπως τα λέμε εμείς εδώ στην Κρήτη, με εξέπληξες ευχάριστα. Μου αρέσουν πάρα πολύ αλλά θεωρούσα ότι είμαι από τους λίγους παράξενους.
Καλή σου μέρα!

mareld είπε...

Φαραώνα μου!

Καλώς ήρθες!

Το καλοκαίρι μου ήταν αρκετά καλό.
Τώρα εδώ πάλι στη βροχή και το σκοτάδι πλησιάζει.
Θα περάσει κι αυτό.

Χάρηκα που αγαπάς τα φραγκόσυκα.
Στη Γρανάδα ειδικά εκεί που μένουν οι τσιγγάνοι ολόκληρες εκτάσεις είναι καλυμμένες από φραγκοσυκιές.

Έξω από τις σπηλιές των φίλων μου φτάνουν μέχρι την αυλή τους.
Τη δευτέρα έρχεται ο φίλος μου ο Νικολάς που συχνάζει στο Μεξικό και θα μου πει συνταγές, τις οποίες θα σου τις στείλω.

Καλό σου βράδυ!
Φιλιά και μια αγκαλίτσα!

mareld είπε...

Φωτεινάκι!

Και εσύ καλώς ήρθες!

Η αλήθεια είναι ότι Σας πόνεσα..

Δεν είσαι παράξενη, είσαι πολύ φυσιολογική.

Στη Ζάκυνθο έχουμε αρκετές φραγκοσυκιές, δίπλα στη θάλασσα.
Τα μεσημέρια, περίπου τέτοια εποχή, που μας έβαζαν να κοιμηθούμε, έβγαινα από το παράθυρο και πήγαινα και μάζευα φραγκόσυκα.

Τι υπέροχη γεύση!!!
Και αυτά μου λείπουν..

Καλό σου βράδυ!
Φιλιά σε σένα και στη Κρήτη.

Roadartist είπε...

Ακριβώς..
Οπως και τα ματάκια του μικρού μωρού..
Καλως ήρθες :)

mareld είπε...

Καλώς τη roadartist μας!

Μου άρεσε η παρομοίωση.
Ε! Βέβαια τα πράγματα φιλτράρονται, από τα μάτια μιας καλλιτέχνιδας..!!

Να μου είσαι καλά!
Φιλάκια!

Nefelli είπε...

Κυριακή 24-08-08, ανήμερα Αγίου Διονυσίου (χρόνια πολλά και του χρόνου να γιορτάσεις τη Χάρη του στο νησί μας), 12 μεσημβρινή...
μπαίνω στο μπλογκ σου και διαβάζω την υπέροχη ανάρτηση σου για τα φραγκόσυκα.Ξαφνικά μπαίνει ο καλός μου μέσα και με ξεσηκώνει άρον άρον να ετοιμαστώ για παραλία.Έχω προλάβει να διαβάσω, αλλά δεν είχα χρόνο να σου αφήσω σχόλιο.
Φτάνοντας στην παραλία της Δάφνης, καθίσαμε σε ένα ταβερνάκι ονειρεμένο, με τα τραπέζια φυτεμένα σχεδόν ανάμεσα στα αρμυρίκια,με ηχητική υπόκρουση τα τραγούδια των τζιτζίκων. Τα αγόρια μου έφυγαν κατευθείαν για βουτιά κι εγώ ξέμεινα πίσω,με ένα παγωμένο καφέ ανά χείρας, να προσαρμόζομαι στους ρυθμούς του μαγευτικού τοπίου.
Κάνοντας τη σχετική αναγνωριστική βόλτα με το βλέμμα μου, κόλλησα πάνω στις φραγκοσυκιές που καμαρωτά στέκονταν λίγα μέτρα αριστερά μου.

Γεια σου βρε Μαρελντάκι σκέφτηκα, με τα ωραία σου.
Μόλις τα αγόρια μου επέστρεψαν από τη θάλασσα και η υπόλοιπη παρέα ήρθε και μας βρήκε, ξεκίνησα να τους αφηγούμαι όσα διάβασα στο μπλογκ σου.
Δυστυχώς, οι φραγκοσυκιές δεν είχαν καρπούς και δεν κατέστη δυνατόν να τα γευτώ εντέλει...
Έδωσα ραντεβού με τον ταβερνιάρη, όταν με το καλό ωριμάσουν να τα φάμε και να πιούμε ζακυνθινό κρασί στην υγειά σου.
Και όπως σαφώς κατάλαβες και αυτή τη φορά, την ανάρτηση σου την απόλαυσα στο έπακρο.
Χαίρομαι πολύ, που είσαι ξανά κοντά μας.
Φιλί γλυκό πεθύμιας
Καλώς μας επέστρεψες

mareld είπε...

Αγαπημένη μου, Νεφέλη!

«Κι όμως λυπούμαι ακόμη γιατί
δεν έγινα κι εγώ (όπως θα το ήθελα)
σαν το χορτάρι που άκουσα να φυτρώνει
μία νύχτα κοντά σ' ένα πεύκο
γιατί δεν ακολούθησα τη θάλασσα
μιαν άλλη νύχτα που τραβιούνταν τα νερά
πίνοντας απαλά την πίκρα τους,
κι ούτε κατάλαβα όταν ψηλάφησα τα υγρά φύκια
πόση τιμή απομένει στις παλάμες του ανθρώπου»
(Πέμπτη) Σεφέρης

Είμαι τόσο συγκινημένη..που δεν βγαίνει ούτε ανάσα..

Σε ευχαριστώ!

Σε δυο χρόνια θα συναντηθούμε και θα βρεθώ, μετά από καιρούς..στο πανυγίρι του Αγίου μας..

Μια δροσερή αγκαλιά από εδώ..και πολλά γλυκά φιλιά!!

Demeter είπε...

Γλυκιά μου,
Καλωσόρισες! Καλό μήνα!
Πιστεύω να πέρασες όμορφα και να μάζεψες αρκετό ήλιο για τις σκοτεινές μέρες εκεί..
Γέμισες πάλι το computer (και..όχι μόνο) φως.

Πολλά φραουλένια φιλιά! (Εστω και φθινόπωρο..!)

mareld είπε...

Καλώς το γλυκούλι!

Χαίρομαι που σε ξανασυναντώ!
Τώρα θα τα λέμε..
Από ήλιο πάντα έχω έλλειψη..

Φιλιά και καλό μας φθινόπωρο!

Vita είπε...

Υπέροχη ανάρτηση!και οι φωτογραφίες και το κείμενο απολαυστικά.