Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Χρώμα και υγεία!

















































Τα χρώματα της φύσης στο πιάτο μας

Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της υγιεινής διατροφής, προσδιορίζεται από την έννοια της ποικιλίας. Καμία τροφή από μόνη της, δεν μπορεί να αποτελέσει το αποκλειστικό διαθρεπτικό μέσο για επαρκή σίτιση. Η φύση άλλωστε, είναι η πρώτη που διδάσκει αυτόν τον κανόνα, δίνοντας στις τροφές ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως οσμή, χρώμα, γεύση, προκαλώντας έτσι τον άνθρωπο να δοκιμάσει μέσα από μια μεγάλη ποικιλία τροφών.

Τα χρώματα των ανεπεξέργαστων τροφών, οφείλονται σε φυσικές χρωστικές που πέρα από τη χρώση, προσδίδουν και σημαντική διατροφική αξία.

Το κόκκινο χρώμα που συναντάμε στην τομάτα, στο κόκκινο γκρέιπ-φρουτ και στο καρπούζι, οφείλεται στο λυκοπένιο, εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές επιστημονικές μελέτες και θεωρείται ασπίδα έναντι του καρκίνου του προστάτη.
Το κόκκινο-πορφυρό χρώμα των κόκκινων σταφυλιών, των κερασιών, της φράουλας, του ροδιού, του βατόμουρου, της κόκκινης πιπεριάς και της μελιτζάνας, οφείλεται σε μια ομάδα ευεργετικών ουσιών, τις ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες, εμφανίζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στην υγεία των αγγείων, της καρδιάς και όχι μόνο.
Κάποιες δε από τις προαναφερόμενες τροφές, όπως για παράδειγμα οι φράουλες και τα κεράσια, δεν εμπεριέχουν μόνο ανθοκυανίνες, αλλά και μια άλλη φυσική χρωστική, το ελλαγικό οξύ, σημαντικό αντικαρκινικό στοιχείο.

Το πορτοκαλί χρώμα του καρότου, της κολοκύθας, του μάνγκο, του βερίκοκου αλλά και της γλυκοπατάτας, είναι συνέπεια της πλούσιας περιεκτικότητας αυτών των τροφών σε άλφα και βήτα καροτένια. Οι ουσίες αυτές ενισχύουν σημαντικά την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, ενώ το β-καροτένιο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α.
Το δημοφιλές πορτοκάλι αλλά και το μανταρίνι, δεν είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε αυτά τα καροτένια, αλλά οφείλουν το χρώμα τους σε μια άλλη χρωστική ουσία, την βήτα-κρυπτοξανθίνη, της οποίας η κατανάλωση θεωρείται συν τοις άλλοις, ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά του σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV).

Το κίτρινο χρώμα του κρόκου του αβγού, αλλά και του καλαμποκιού, οφείλεται στη λουτεΐνη και στη ζεαξανθίνη. Οι ουσίες αυτές ανήκουν στα καροτενοειδή και προστατεύουν από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί την κυριότερη αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.
Η ευεργετική επίδραση της λουτεΐνης δεν περιορίζεται μόνο στην όραση, αλλά μελέτες συσχετίζουν την πρόσληψή της με μείωση του ενδεχόμενου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Να τονισθεί πως τα δυο αυτά καροτενοειδή, υπάρχουν σε μεγάλα ποσά και σε τροφές όπως το σπανάκι, το κόλιανδρο και το λάχανο, απλά εκεί η χρωστικότητα τους καλύπτεται από το πράσινο χρώμα της χλωροφύλλης.

Το έντονο ροζ χρώμα του κρεμμυδιού, σχετίζεται με τη φυσική χρωστική κουερσιτίνη. Η κουερσιτίνη παράγεται από το ίδιο το κρεμμύδι , αποθηκεύεται στα εξωτερικά του τμήματα και προστατεύει τα φωτοσυνθετικά του τμήματα από την οξείδωση. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό επιδρά και στον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που έχει ανάγει την κουερσιτίνη σε πρωταγωνίστρια πολλών αντικαρκινικών μελετών. Μάλιστα σε μελέτη των Verma A.K. et al, η κουερσιτίνη ανέστειλε την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σε πειραματόζωα (που προκλήθηκε εκουσίως με τη σύμπραξη της N-nitrosomethylurea), απογειώνοντας τις ελπίδες των ερευνητών για χρήση της και στους ανθρώπους.
Παράλληλα η κουερσιτίνη θεωρείται από πολλούς επιστήμονες ισχυρό αντι-ισταμινικό και η χρήση της σε συγκεκριμένες αλλεργικές εκδηλώσεις επιφέρει θετικότατα αποτελέσματα. Να σημειώσουμε εδώ ότι πλούσιο σε κουερσιτίνη είναι και το μήλο, ενώ όσο πιο ροζ είναι το κρεμμύδι, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα κουερσιτίνης εμπεριέχει.

Τέλος και αν είστε gourmet τύπος (εδεσματολογικά ιδιαίτερα εκλεκτικός), αναλογιστείτε πως αγαπημένες επιλογές όπως ο αστακός, ο σολομός, αλλά και οι γαρίδες, οφείλουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα στην ασταξανθίνη (όσο παράξενο και αν ακούγεται προέρχεται από το ελληνικό 'ας τα ξανθύνει'!!), ένα καροτενοειδές που ελαττώνει τη δράση του ενζύμου 5-alpha-reductase, υπεύθυνο για την καλοήθη διόγκωση του προστάτη!

Πώς να επιλέγετε τα σωστά τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ

Η σωστή επιλογή τροφίμων στο σούπερ μάρκετ και ο έλεγχος των συστατικών των προϊόντων που αναγράφονται στις ετικέτες, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας σας αλλά και στη γενικότερη θετική σας εικόνα.
Έτσι θα ωφεληθεί η καρδιά σας και γενικά όλες οι χρόνιες νόσοι που μπορούν να ταλαιπωρούν έναν άνθρωπο, σημειώνει η διαιτολόγος Cathy Fitzgerald, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Έτσι να θυμάστε να επιλέγετε ένα προϊόν όχι μόνο από το πόσο ελκυστική είναι η συσκευασία του αλλά και από τα συστατικά που αναγράφοντας την ετικέτα.

Ποιες τροφές θα πρέπει να επιλέγουμε στο σούπερ μάρκετ;

Τροφές με ίνες
Οι ίνες βοηθούν το πεπτικό σύστημα και μειώνουν τη χοληστερόλη. Να επιλέγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες.

Ωμέγα-3 λιπαρά
Τα ωμέγα-3 λιπαρά έχει αποδειχτεί ότι ωφελούν την καρδιά. Τα ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και η πέστροφα είναι καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Νάτριο
Επιλέξτε προϊόντα με χαμηλό ή περιορισμένο νάτριο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχετε υπόψη, στην περίπτωση των κατεργασμένων και κονσερβοποιημένων τροφίμων. Αν μια τροφή έχει περιορισμένο νάτριο, η περιεκτικότητά της σε αλάτι είναι κατά 25% λιγότερη από το κανονικό προϊόν.

Στερόλες και στανόλες
Οι φυτικές στερόλες και οι στανόλες είναι ουσίες που μειώνουν τη χοληστερόλη και συχνά προστίθενται σε προϊόντα όπως η μαργαρίνη και τα ντρέσιγκ για τις σαλάτες. Προτιμήστε προϊόντα που αναγράφουν στη συσκευασία ότι περιέχουν στερόλες.

Τρανς λιπαρά
Να τρώτε σπανίως τροφές που περιέχουν τρανς λιπαρά καθώς αυξάνουν τα επίπεδα ‘κακής’ χοληστερόλης και χαμηλώνουν την ‘καλή’ χοληστερόλη. Τηγανητές και κατεργασμένες τροφές που έχουν μεγάλης διάρκειας ημερομηνία λήξης, συχνά περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά.

Κορεσμένα λιπαρά
Βούτυρο, κρέας και τυρί βρίσκονται ανάμεσα στις τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά-διατροφική αιτία που προκαλεί την αύξηση της χοληστερόλης. Προτιμήστε τα γαλακτοκομικά που είναι χαμηλά σε λιπαρά ή δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά, το άπαχο κρέας και την υγρή μαργαρίνη αντί για βούτυρο.
iatronet.gr


Για να διευκρινιστεί ο ρόλος των τρανς λιπαρών οξέων (ΤΛΟ ή “τρανς λίπη”) στην υγεία του ανθρώπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) την επιστημονική της τεκμηρίωση. Η αναφορά της EFSA δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2004.

Τι είναι τα τρανς λίπη;

Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι μόρια λιπαρών οξέων που περιέχουν τουλάχιστον ένα διπλό δεσμό. Μπορούν να ταξινομηθούν ως “σις” (cis) ή “τρανς” (trans), ανάλογα με τη δομή των διπλών δεσμών εντός του μορίου. Τα περισσότερα ακόρεστα λίπη στη δίαιτα υπάρχουν στη μορφή σις, ενώ ένα μικρό μέρος βρίσκεται στην τρανς μορφή. Τα ΤΛΟ στα τρόφιμα προέρχονται από τρεις κύριες πηγές:
• βακτηριακός μετασχηματισμός των ακόρεστων λιπαρών οξέων στη μεγάλη κοιλία των μηρυκαστικών, όπως οι αγελάδες και τα πρόβατα (περνώντας στο λίπος, το κρέας και το γάλα τους),
• βιομηχανική υδρογόνωση ή σκλήρυνση των ελαίων για τη δημιουργία λιπαρών υλών για επάλειψη και για ψήσιμο,
• θέρμανση και τηγάνισμα των ελαίων σε υψηλές θερμοκρασίες.

Έτσι, τα ΤΛΟ υπάρχουν στο λίπος του βοδινού, του αρνιού και του προβάτου, καθώς και στα προϊόντα που προέρχονται από το κρέας και το γάλα των ζώων αυτών, σε κάποιες μαργαρίνες και αρτοσκευάσματα, όπως τα κράκερς, οι πίτες, τα κέικ και τα μπισκότα, και στα τηγανιτά φαγητά.
eufic.org


Sarah Brightman - Fernando Lima - Pasión

Pavlos Sidiropoulos - Na m'agapas



26 σχόλια:

Μηθυμναίος είπε...

Πανδαισία χρωμάτων, ηδονή οφθαλμών και στομάχου! Θα ‘θελα να ‘ξερα τη χωρητικότητα του φωτογραφικού σου αρχείου. Με εκπλήσεις…
Καλημέρα

faraona είπε...

Mareld μου
οπως παντα μια εξαιρετικη αναρτηση.Ειδικα σημερα βρηκα πολλα στοιχεια που μ ενδιεφεραν καθως τα 2/3 της τροφης που μου αρεσει ειναι τα λαχανικα ωμα η μαγειρεμενα.Τα «λαδερα» και οι σαλατες με τρελαινουν.
Μεσογειος παιδι μου ...ευλογημενη ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.
ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ορίστε! Άνοιξα τον υπολογιστή και χύθηκαν τα χρώματα στο δωμάτιο ασυγκράτητα. Ποιος καθαρίζει τώρα...
Τόσα μυστικά τους μας πρόδωσες, το βασικότερο μας το έκρυψες: Πώς θα ανοίξουμε την καρδιά μας και θα τα διατηρήσουμε μέσα μας; (Αν κι αυτό έγκειται στην ικανότητα, την ευαισθησία, την ιδιαιτερότητα καθενός μας και δεν παίρνει οδηγίες και κατευθύνσεις..)
Την ετυμολογία της ασταξανθίνης, θα την ψάξω λίγο, γιατί μου φαίνεται απίθανο αυτό που λες. Αν ισχύει, θα πάρει χρυσό μετάλλιο επιστημονικού όρου με κωμική ονομασία!
Χρώματα, λοιπόν, και φαγητά, να μια ωραία ιδέα για θεματικά τραπέζια ( "τι θα'λεγες να τρώγαμε λίγο ασπροκόκκινα σήμερα;", " να μαγειρέψω πορτοκαλί με πράσινο σήμερα; " κοκ.)
Και μετά, το ρίχνουμε και στο χορό με το λιλιπουπούλειο "το χοντρό μπιζέλι χορεύει τσιφτετέλι στο χορό των μπιζελιών"!
Να είστε πολύ καλά, κυρία μου!

Ερατώ είπε...

Τι "μαγείρεψες" πάλι Mareld:)
Εμένα πάντως πιο πολύ από όλα με άγγιξε το τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου.
"Τι να τις κάνω τις τιμές τους, τα λόγια τα θεατρικά, μες στην οθόνη του μυαλού μου, χάρτινα είδωλα νεκρά..."
Να αγαπάς, να συνεχίζεις να αγαπάς!
Καλημέρα!Πολλά πολλά φιλιά!

mareld είπε...

Στράτο!

Άσε, Φίλε μου, τη χωριτικότητα του αρχείου μου..
Όλα βρίσκονται στο μυαλό και τη καλή διάθεση.
Εδώ μπαίνει σε εφαρμογή η δια βίου παιδεία, κατά το δυνατόν..

Ξαναδιάβασε!!
από το φόρουμ Βετζετέριαν και Βεγκάν

Σκεψου πολύχρωμα!
"Το γνωρίζατε πως προσθέτοντας χρώμα στο πιάτο σας,προσθέτετε χρόνια στη ζωή σας;

Οι φυσικές χρωστικές ουσίες που κάνουν τα φρούτα και τα λαχανικά τόσο πολύχρωμα, μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό μας από κοινές ασθένειες. Το φωτεινό κόκκινο που διαθέτουν οι ντομάτες, οι φράουλες, τα κεράσια και τα βατούμουρα. Το υπέροχο πορτοκαλί που έχουν τα καρότα. Το ζωντανό πράσινο του ακτινίδιου. Το δραματικό μωβ των σταφυλιών.

Επιστήμονες σε εργαστηριακές έρευνες έχουν κάνει σημαντικές ανακαλύψεις για το πόσο ωφέλιμα είναι για την υγεία μας τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν συνδιασμούς που καταπολεμούν τις ασθένειες. Αυτά τα στοιχεία λειτουργούν ως αστυνομική δύναμη εντός του οργανισμού μας, και σταματούν όλα τα βλαβερά στοιχεία που προκαλούν καρκίνο, καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη, οστεοπόρωση κα. Ακολουθεί ένα μικρό δείγμα των ωφέλιμων χαρακτηριστικών που διαθέτουν μερικά πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά".
Θα το αφιερώσω στην αγαπημένη μας,
Φαραώνα..

Φιλάκια!

mareld είπε...

Φαραώνα μου!

Χαίρομαι!
Το ήξερα ότι καταναλώνεις φρούτα και λαχανικά αλλά εσύ ουσιαστικά τα απολαμβάνεις!!!
Γι΄αυτό σου αφιερώνω το παρακάτω, αφού σου αρέσει και το χρώμα!

* Το κόκκινο της ντομάτας βοηθά στη μείωση των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου του προστάτη και άλλων τύπων καρκίνου

* Το κίτρινο του καλαμποκιού προστατεύει από τον εκφυλισμό των κυττάρων που είναι ο Νο1 υπαίτιος για την τύφλωση στα άτομα μεγάλης ηλικίας.

* Το πορτοκαλί του καρότου και της γλυκοπατάτας εμποδίζει τα καρδιακά επεισόδια, ρίχνει τη χοληστερίνη και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

* Το πράσινο που διαθέτουν τα φυλλώδη, σκούρα λαχανικά εμποδίζουν την εμφάνιση καρκίνου

* Το μπλε των βατόμουρων προστατεύουν τη μνήμη ιδιαίτερα όταν αρχίζει η γήρανση του οργανισμού, την καρδιά και είναι αντικαρκινικό.

* Το μωβ των σταφυλιών και του χυμού σταφυλιών προστατεύει την καρδιά.

* Έτσι όταν γεμίζετε το καλάθι στη λαϊκή αγορά, φροντίστε να είναι όσο το δυνατόν πιο πολύχρωμο!
από το φόρουμ Βετζετέριαν και Βεγκάν
Φιλιά!

mareld είπε...

Διονύση!!

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Μια φορά κι έναν καιρό τα χρώματα του κόσμου άρχισαν να τσακώνονται. Όλα υποστήριζαν πως ήταν τα καλύτερα, τα πιο σπουδαία, τα πιο χρήσιμα, τα πιο αγαπητά.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ άρχισε με ξεκάθαρη φωνή : Εγώ είμαι το πιο σπουδαίο χρώμα. Είμαι το σύμβολο της ζωής και της ελπίδας. Εμένα διάλεξαν για να δώσουν χρώμα στο γρασίδι, στα δένδρα, στα φύλλα … χωρίς εμένα τα ζώα θα πέθαιναν. Κοιτάξτε στην φύση και θα δείτε πως βρίσκομαι παντού και υπερτερώ.

Το ΜΠΛΕ τον διέκοψε απότομα : Εσύ το μόνο που σκέπτεσαι είναι η γη. Για σκέψου όμως τον ουρανό και την θάλασσα. Το νερό είναι η βάση της ζωής και ο ουρανός είναι αυτός που δίνει την αίσθηση του χώρου, την γαλήνη και την ειρήνη. Χωρίς την ειρήνη μου δεν θα ήσασταν τίποτε.

Το ΚΙΤΡΙΝΟ κρυφογέλασε : Είσαστε τόσο σοβαροί και βαρετοί. Εγώ φέρνω το γέλιο, τη χαρά και την ζεστασιά στον κόσμο. Ο ήλιος είναι κίτρινος, το φεγγάρι είναι κίτρινο, τα αστέρια είναι κίτρινα. Κάθε φορά που κοιτάς το λουλούδι ενός ολοκίτρινου ήλιου όλος ο κόσμος αρχίζει να χαμογελά. Χωρίς εμένα δεν θα υπήρχε χαρά και διασκέδαση.

Το ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ δεν κρατιόταν άλλο : Εγώ είμαι το χρώμα της υγεία και της δύναμης. Μπορεί να είμαι λιγοστό στην γη αλλά είμαι πολύτιμο … γιατί εξυπηρετώ τις ανάγκες της ανθρώπινης ζωής. Σκεφτείτε τα φρούτα, πορτοκάλια, μάνγκος, καρότα. Όταν το σούρουπο γεμίζω με το χρώμα μου τον ουρανό, η ομορφιά μου είναι μοναδική. Κανείς δεν δίνει πεντάρα γα σας τότε.

Το ΚΟΚΚΙΝΟ έσκασε από το κακό του : Εγώ είμαι πάνω απ’ όλους σας. Εγώ είμαι το αίμα – η ζωή είναι το αίμα. Είμαι το χρώμα του κινδύνου και της γενναιότητας. Πάντα μάχομαι για τα ιδανικά. Φέρνω την φωτιά στο αίμα. Χωρίς εμένα η γη θα ήταν κρύα όπως το φεγγάρι, χωρίς ζωή. Είμαι το χρώμα του πάθους, της αγάπης, το κόκκινο τριαντάφυλλο, η πανσέτα, η όμορφη παπαρούνα.

Το ΠΟΡΦΥΡΟ σηκώθηκε όσο πιο ψηλά μπορούσε : Εγώ είμαι το χρώμα της βασιλείας και της δύναμης. Βασιλιάδες, αρχηγοί, επίσκοποι όλοι τους εμένα διάλεξαν γιατί εγώ είμαι το χρώμα της εξουσίας και της σοφίας. Οι άνθρωποι δεν με αμφισβητούν. Υπακούουν και υποτάσσονται.

Το ΛΟΥΛΑΚΙ μίλησε σιγανά και ήρεμα αλλά με πείσμα : Μην με ξεχνάτε. Είμαι κι εγώ εδώ. Είμαι το χρώμα της σιωπής. Φαίνομαι λίγο και περνώ απαρατήρητο αλλά χωρίς εμένα όλοι σας γίνεστε κενοί, χωρίς περιεχόμενο. Εγώ εκπροσωπώ την σκέψη και την διανόηση. Με χρειάζεστε για να υπάρχει ισορροπία και αντίθεση, για την προσευχή το σούρουπο και την εσωτερική γαλήνη.

Έτσι συνέχιζαν τα χρώματα το τσάκωμα, με το καθένα να είναι σίγουρο για την υπεροχή του. Και το τσάκωμα εξελίχθηκε σε μεγάλο καυγά.

Ξαφνικά αστραπές έσκισαν τον ουρανό και βροντές τάραξαν τη γη και άρχισε ένας τρομερός κατακλυσμός. Τα χρώματα κουλουριάστηκαν από το φόβο τους και κόλλησαν μεταξύ τους ζητώντας προστασία και κουράγια το ένα με τ΄ άλλο. Μέσα σ΄αυτό τον χαλασμό η βροχή μίλησε με δυνατή φωνή.

-Χαζά και ψωροπερήφανα χρώματα. Δεν ντρέπεστε να τσακώνεστε ποιο είναι το καλλίτερο για να επιβληθεί στ’ άλλα !! Ακόμα δεν έχετε καταλάβει πως σας έχουν φτιάξει για ένα λόγο εξαιρετικό, μοναδικό και διαφορετικό ;

Ενώστε τα χέρια σας και ελάτε προς εμένα.

Υπακούοντας την βροχή ένωσαν τα χέρια τους και μαζεμένα προχώρησαν.

- Από τώρα και στο εξής όταν θα βρέχει το καθένα από σας θα απλώνεται στον ουρανό σε ένα τόξο από χρώματα για να δείχνετε πως είστε φτιαγμένοι να ζείτε ειρηνικά.
Ινδιάνικος Μύθος
Για την ευαισθησία σου!!

mareld είπε...

Ερατώ μου!

Ο Σιδηρόπουλος ανήκει στις αδυναμίες μου!

"Tο κοκκινο είναι το σύμβολο της κυριαρχίας, της ενέργειας, του ερωτισμού και του πάθους. Παράλληλα, όμως, διεγείρει τον φόβο. Προκαλεί οργή και θυμό ανεβάζοντας την αδρεναλίνη. Eνεργοποιεί το ένστικτο του κινδύνου. Eίναι το χρώμα που ενεργοποιεί τις περισσότερες αντιδράσεις του οργανισμού. Aυξάνει τους παλμούς και την πίεση του αίματος. Η διεγερτική του ικανότητα βοηθά στην αλληλοσύνδεση των νευρώνων του εγκεφάλου".
Για το κόκκινό σου τριαντάφυλλο!!
Φιλιά!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ευχαριστούμε, mareld, οικογενειακώς για το ινδιάνικο παραμυθάκι σου. Του επτάχρονου γιου μου, που τον θέλγει το ουράνιο τόξο, του ήχησε περίφημα πολύχρωμα!

faraona είπε...

Πω πω!Μαρελντ μου ευχαριστω πολυ ...και λιγο ειναι δηλαδη .

Δεν υπαρχει λαχανικο πανω στη γη που να μην το λατρευω.Τα δε χρωματα τους ειναι για μενα πραγματικη πηγη εμπνευσης.Πολυ συχνα χρησιμοποιω και στη δουλεια μου τα «ντοματι» και τα «λαχανι» αντι να πω κοκκινο η πρασινο.

Ειναι για μενα πηγη ζωης.

Αυτη την αναρτηση σου πολυ τη χαρηκα!Νασαι καλα.

Ερατώ είπε...

Mareld...ευχαριστώ...
Η ανάλυση του κόκκινου εξηγεί γιατί το διάλεξα για σύμβολό μου στη μπλογκόσφαιρα αφού έχω μπει ...θυμωμένη...από κάποιες απαράδεκτες συμπεριφορές-τέλος πάντων!
Πάντως το αγαπημένο μου χρώμα είναι το μπλε σε όλες τις αποχρώσεις του.

P. Kapodistrias είπε...

Χρησιμότατα όλα όσα βάζεις στο πιάτο και στην όρασή μας εμπρος και οι φωτό περιπαθέστερες!

Καλημέρα με όμορφες γεύσεις και βλέμματα!

mareld είπε...

Διονύση!

Γι΄αυτό μου είσαι τόσο παιχνιδιάρης!
Να χαίρεσαι το αγγελούδι σου!

Σας αφιερώνω το παρτοκαλί:
"Tο πορτοκαλΙ είναι το χρώμα της φωτιάς. Φανερώνει τη θαλπωρή, την ολοκλήρωση, αλλά και τη διαρκή αναζήτηση. Eνεργοποιεί τη δημιουργικότητα, την αποφασιστικότητα και τη φιλοδοξία. Θεωρείται το χρώμα της γενναιότητας. Στον αντίποδα φανερώνει το απρόβλεπτο, τη νευρικότητα και την ψυχική ένταση".
Φιλιά!

mareld είπε...

Φαραωνάκι!

Να απολαμβάνεις κορίτσι μου!
Να χαίρεσαι τη κάθε στιγμή..

Για σένα το κίτρινο του φωτός:
"ο κΙτρινο συμβολίζει τη δύναμη και την εξουσία. Eίναι πνευματικό χρώμα, καθώς σε πολλές θρησκείες είναι το σύμβολο θεοτήτων. Eίναι το χρώμα που κουράζει περισσότερο τα μάτια, ενώ κινητοποιεί τον οργανισμό. Προκαλεί την αίσθηση ζεστασιάς, όταν χρησιμοποιείται επιλεκτικά. Aν και αυξάνει την αυτοσυγκέντρωση, δεν είναι κατάλληλο για οθόνες υπολογιστή, καθώς είναι επιβλαβές για τα μάτια".
Φιλιά!

mareld είπε...

Ερατώ μου!

Ελπίζω ο θυμός να έχει γίνει γέλιο γιατί σου πάει..και το μπλέ που σου αρέσει για σένα!
"Tο μπλε της θάλασσας υποδηλώνει ηρεμία, σοφία, εμπιστοσύνη. Γι’ αυτό το καταχράστηκαν οι βασιλείς στις ενδυμασίες τους. Eίναι το χρώμα της ευαισθησίας και των ανώτερων ψυχικών και νοητικών λειτουργιών. Συμβολίζει την ειλικρίνεια, την αυτοκυριαρχία, την πειθαρχία και την αφοσίωση. Tο απέραντο μπλε ξεκουράζει το νευρικό σύστημα. Eχει καταπραϋντική επίδραση και βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση".
Φιλιά!

mareld είπε...

Καλέ μου, Φίλε!

Όλα για τη χαρά και το φως της γνώσης..
Σου αφιερώνω το πράσινο του πεύκου, της μυρτιάς, του ευκάλυπτου..με πολύ αγάπη
"Tο πράσινο συνδέεται με τη ζωή, την αναγέννηση, τη γονιμότητα και την ελπίδα. Hρεμιστικό για το σώμα και το πνεύμα. Eχει ουδέτερη επίδραση στο νευρικό σύστημα. Παρ’ όλο που στη Δυτική Eυρώπη είναι το χρώμα της ήρεμης δύναμης, στη Γαλλία θεωρείται το χρώμα της κακοκεφιάς"
Να μου είσαι πάντα χαρούμενος!

demeter είπε...

Καλησπέρα γλυκιά Mareld μου!!
Χρώμα & υγεία ..& ευεξία!
Η ομορφιά και τα δώρα της φύσης μας έχουν δωθεί απλόχερα! Το ινδιάκο παραμύθι για το ουράνιο τόξο είναι πολύ όμορφο και πραγματικά με γοήτευσε. Μου αρέσουν πολύ να διαβάζω παραμύθια ακόμη και τώρα που μεγάλωσα...!
Πιστεύω να έχεις καταλάβει ότι το αγαπημένο μου χρώμα είναι το κόκκινο της φράουλας...!! Αλλά αγαπώ και το πορτοκαλί!

Σε πεθύμησα!!
Πολλά φραουλένια φιλιά!

mareld είπε...

Φραουλένιο μου!

Κοκκινοπορτοκαλένιο!!!

Σου αφιερώνω λίγο πορτοκαλί..
που φυσικά έχει λίγη αλήθεια..ε.

* Το πορτοκαλί εχει μια αίσθηση χιούμορ.
* Το πορτοκαλί "ανεβάζει". - Αν έχετε μελαγχολική διάθεση, το πορτοκαλί είναι το τέλειο φάρμακο
* Το πορτοκαλί μεταμορφώνει. - Το πορτοκαλί απελευθερώνει τα παλιά συναισθήματα και ενθαρρύνει την αλλαγή.
* Το πορτοκαλί διεγείρει. Όπως και το κόκκινο, το πορτοκαλί αποπνέει ενεργητικότητα, για αυτό χρησιμοποιήστε λίγο πορτοκαλί στο γραφείο σας.
* Το πορτοκαλί δίνει ζωντάνια. Εμφυσήστε ζωή σε σκοτεινά βορινά δωμάτια και ανήλια..

Πολλά φιλιά!

demeter είπε...

Σ'ευχαριστώ καλή μου!
Έχει δόση αλήθειας αφού υπάρχει στο σπίτι, στο γραφείο & στην..ντουλάπα μου!!
Μπες και στο mail σου.

Φραουλένια μάκια!

Μηθυμναίος είπε...

Τι να κάνω εγώ που μου αρέσει το μπλε; Για πες μου...
Σου έστειλα μαιλ για να επιβεβαιώσεις κάτι. Περιμένω απάντηση.
Φιλάκια

δεσποιναριον είπε...

Μαρελντακι, εδω ερχομαι και ξεχνιεμαι με τις ωρες. Αυτη την εποχη κιολας ειναι ολα τοσο φρεσκα που σε προκαλουν απο μονα τους να τα παρεις. Αυτο το Σαββατοκυριακο θα παραδοθω στα χρωματα, με ενεπνευσες! Φιλια !
Το παραμυθι τι να πω, αστειρευτη πηγη ομορφιας εισαι. Κι αλλα φιλακια!

Nefelli είπε...

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Είμαι πολύ ώρα στο blog σου και διαβάζω την τελευταία σου ανάρτηση. ξανά και ξανά και ξανά. Σου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι αυτό που κάνεις είναι σπάνιο? προσωπικά δεν το έχω ξανασυναντήσει.
Πες μου πως μπορείς να παντρεύεις, τα λαχανικα και τα φρούτα με το Σιδηρόπουλο και τη Sarah Brightman, τα trans λιπαρά με τα χρώματα καιτους ινδιάνικους μύθους με τα super markets? Και άντε και το έκανες, πως είναι δυνατόν να ηχεί σαν μουσική στ' αυτιά μου και να μην με ξενίζουν καθόλου, τόσο διαφορετικές έννοιες μπερδεμένες μεταξύ τους. Αντιθέτως, όταν τελειώνω την ανάγνωση του κειμένου, να ξεκινώ από την αρχή, μήπως και μου ξέφυγε κάτι!!!!
Τι να πω Mareldaki.Κάνεις μαγικά!
Όσο για τις φωτογραφίες.. ουδέν σχόλιο.
Δεν ξέρω με ποιο τρόπο το κάνεις, ξέρω μόνο πως κάθε φορά δεν χορταίνω να σε διαβάζω.
Φιλί γλυκό

mareld είπε...

Γλυκιά μου Δήμητρα!

Ήμουν πάλι με λίγο έξτρα φλεγμονή..έτσι για να μη ξεχνιόμαστε!

Φιλιά!

mareld είπε...

Στράτο μου!

Σου χαρίζω και εσένα λίγο μπλε να μην παραπονιέσαι..


#Το μπλε είναι ένα χρώμα που δροσίζει, ηρεμεί και καταπραΰνει. #Το μπλε είναι το δημοφιλέστερο χρώμα σε όλο τον κόσμο. Μας βοηθά να ηρεμούμε και να σκεπτόμαστε.
#Το μπλε βοηθά την επικοινωνία, επειδή είναι το χρώμα του συλλογισμού και της λογικής.
#Το μπλε χαρίζει ηρεμία και χαλαρώνει το πνεύμα, ιδιαίτερα οι πιο απαλοί του τόνοι.
#Το μπλε, στις πιο σκούρες του αποχρώσεις, διεγείρει τη γέννηση ιδεών σε σπιτικούς χώρους γραφείου ή μελέτης.

Φιλάκια!

mareld είπε...

Δεσποινάκι μου γλυκό!

Χαίρομαι που σου αρέσουν τα χρώματα και τα αρώματα..γιατί και εσύ μου είσαι παιδί πολύ ευωδιαστό..!!!
Φιλιά καρδούλι μου!

mareld είπε...

Νεφελάκι μου!!

Όπως και εσύ είμαι παιδί του πάθους και μου αρέσει ότι φτιάχνω να είναι κάπως σαν χάδι..
Απλά βγαίνουν από μόνα τους όπως ο ζωγράφος φτιάχνει ένα πίνακα ή όπως ο αγρότης καλλιεργεί το κήπο του..
Είσαι γλυκιά και ανοιχτή ψυχή..έτσι τα νοιώθεις και εγώ από τη πλευρά μου οφείλω να ομολογήσω ότι μου δίνεις μεγάλη χαρά κάθε φορά που σε συναντώ.

Πολλά φιλάκια!