Τετάρτη, 14 Μαΐου 2008

Ντομάτα και λυκοπένη

"Σοφία αναπόδεικτος και τέχνη άδηλος
και ισχύς αναγώνιστος και πλούτος άχρειος
και λόγος αδύνατος, υγιείας απούσης".
Ηρόφιλος


Η ντομάτα καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στην Κεντρική και Νότια Αμερική (Περού).Οι διαφορετικές ποικιλίες που γνωρίζουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης

Ακόμα και χωρίς γενετικές τροποποιήσεις στο εργαστήριο, οι ντομάτες που τρώμε σήμερα είναι πραγματικά μεταλλαγμένα τέρατα: Μέσω σταδιακών αλλαγών εδώ και εκατοντάδες χρόνια, το μέγεθός τους έχει αυξηθεί κατά 1.000 φορές σε σχέση με τους άγριους προγόνους τους στην Κεντρική Αμερική.

«Ακόμα και το ντοματάκι τσέρι είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με αυτό που απαντάται στην άγρια φύση» σχολιάζει στο Reuters ο Στίβεν Τάνκσλεϊ του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη.

Παρόλο που δεν είχαν καμία γνώση της γενετικής, οι ιθαγενείς Αμερικανοί και Ευρωπαίοι που καλλιέργησαν τη ντομάτα, ένα μικρό μοβ καρπό σε μέγεθος μούρου, προχώρησαν σε επιλεκτικές διασταυρώσεις και με τα χρόνια άλλαξαν εντελώς τα χαρακτηριστικά της.

Προκειμένου να ταυτοποιήσει αυτές τις γενετικές αλλαγές, ο Δρ Τάνκσλεϊ χαρτογράφησε τα 30.000 γονίδια της ντομάτας και αναζήτησε διαφορές ανάμεσα στην καλλιεργούμενη και την άγρια ποικιλία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Genetics, η ντομάτα μεγάλωσε σε μέγεθος λόγω μεταλλάξεων σε δύο γονίδια: το γονίδιο fas, που ελέγχει σε πόσα «διαμερίσματα» είναι χωρισμένο το εσωτερικό της τομάτας, καθώς και σε ένα άλλο γονίδιο που ελέγχει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Όταν το γονίδιο fas της άγριας ποικιλίας μεταφέρθηκε σε σύγχρονες, βιομηχανικές ποικιλίες, τα φυτά άρχισαν να παράγουν μικρά ντοματάκια.

Η ντομάτα, που πιστεύεται ότι κατάγεται από το Περού και αργότερα μεταφέρθηκε με κάποιο τρόπο στο Μεξικό, όπου καλλιεργήθηκε από τους Μάγια.

Είναι στενή συγγενής της πατάτας, του καπνού, της μελιτζάνας, της πιπεριάς αλλά και της μπελαντόνας.

Ήταν άγνωστη στην Ευρώπη μέχρι το 1544, οπότε και οι Ιταλοί της έδωσαν το όνομα "χρυσό μήλο", για το κίτρινο ή το πορτοκαλί χρώμα που είχε τότε η ώριμη ντομάτα. Στην Ελλάδα η ντομάτα ήρθε το 1818, όπως και η πατάτα.

Η ντομάτα έχει όξινη και ελαφρώς καυστική γεύση, ενώ σημαντική είναι η θρεπτική της αξία. Η ντομάτα είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία, διότι είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στην δυσκοιλιότητα, καθώς και στην ρύθμιση της χοληστερόλης.

Είναι το φρέσκο πάντα το καλύτερο; Σκέψου το ξανά!

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Αμερική καταναλώνονται κατά άτομο περισσότερο από 7 κιλά φρέσκιας ντομάτας το χρόνο, ενώ η ετήσια παραγωγή στο άτομο ανέρχεται στα 36 κιλά βάση του Υπουργείου Γεωργίας της Αμερικής.

Οι κονσερβοποιημένες ντομάτες μπορούν να είναι περισσότερο θρεπτικές από τις φρέσκιες, διότι μαζεύονται ώριμες και συσκευάζονται κατά την παραγωγή τους με τέτοιο τρόπο, που βοηθάει στο να συγκρατούνται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τους.

Έχει επίσης δειχθεί επιστημονικά, ότι τα συσκευασμένα - κονσερβοποιημένα προϊόντα ντομάτας όπως οι σάλτσες για ζυμαρικά περιέχουν 6 φορές περισσότερο λυκοπένη συγκριτικά με την ίδια ποσότητα από φρέσκια ντομάτα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η θερμότητα που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της παρασκευής προκαλεί διάσπαση στα κύτταρα της φλούδας επιτρέποντας στο λυκοπένιο να απορροφηθεί καλύτερα από τον πεπτικό σωλήνα.

Τι είναι όμως η λυκοπένη;

Η λυκοπένη ανήκει στην οικογένεια των αντιοξειδωτικών ουσιών και υπάρχει μέσα στις ντομάτες, φράουλες, καρπούζια και άλλα φρούτα κόκκινου χρώματος ή λαχανικά. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες αποδεικνύονται τα τελευταία χρόνια πολύ ωφέλιμες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λυκοπένη είναι λιποδιαλυτικό συστατικό, δηλαδή είναι πιο εύκολη η απορρόφηση της όταν καταναλώνεται με λίπος. Έτσι, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, τυρί ή κρέας στην αγαπημένη σας σάλτσα από ντομάτα και θα κερδίσετε το μέγιστο όφελος της λυκοπένης.

Οι έρευνες που έγιναν μέχρι σήμερα και που αφορούν τη λυκοπένη και τις ντομάτες έδειξαν τα ακόλουθα:

* Η λυκοπένη είναι μια πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με αντικαρκινική δράση. Είναι δύο φορές ισχυρότερη από την β-καροτίνη (προβιταμίνη Α). Με την αντιοξειδωτική της δράση, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που παράγονται από το φυσιολογικό μεταβολισμό των κυττάρων. Οι ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου μπορούν, να οδηγήσουν σε αλλοιώσεις του DNA που με τη σειρά τους οδηγούν στον καρκίνο.

* Το 1995 ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, βρήκαν σε 48.000 άνδρες που παρακολούθησαν για 6 χρόνια, ότι αυτοί που έτρωγαν μέχρι 10 μερίδες την εβδομάδα φαγητών που περιείχαν ντομάτα ή σάλτσα ντομάτας, είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη.

* Τα πιο αδιάσειστα στοιχεία είναι ότι η κατανάλωση ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων, του προστάτη και του στομάχου, ενώ μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του τραχήλου, του εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και του παγκρέατος.

* Στη μελέτη που έγινε στις Η.Π.Α. και ονομάστηκε «pizza study» διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν δύο μερίδες σάλτσας ντομάτας την εβδομάδα είχαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

* Η λυκοπένη εάν δοθεί από μόνη της σαν φάρμακο δεν έχει τις ιδιότητες αυτές. Για να έχει αντικαρκινική δράση πρέπει να καταναλωθεί με φυσικό τρόπο. Αυτό δείχνει ότι η λυκοπένη αποτελεί το μέρος μιας ευρύτερης οικογένειας φυτικών θρεπτικών ουσιών που δρουν μαζί για να δώσουν τα ευεργετικά αντικαρκινικά αποτελέσματα.

* Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η λυκοπένη είναι καλή για την καρδιά διότι μειώνει την ποσότητα της οξειδωμένης LDL-χοληστερόλης, αυτής που αποκαλείται συνήθως σαν κακή χοληστερόλη.
* Από μελέτη στην Φιλανδία η κατανάλωση ντομάτας βοηθά στην καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, βελτιώνει την κατάσταση των αρτηριών, μειώνει το πάχος των αρτηριών και προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση.

* Η συγκέντρωση και διαθεσιμότητα της λυκοπένης είναι ψηλότερη όταν η ντομάτα είναι ψημένη. Για το λόγο αυτό οι σάλτσες ντομάτας και το κέτσαπ περιέχουν ψηλές ποσότητες της ουσίας αυτής

* Οι μεταλλαγμένες ντομάτες περιέχουν 3,5 φορές περισσότερη λυκοπένη από τις φυσιολογικές ντομάτες. Είναι από τις πρώτες και λίγες περιπτώσεις στις οποίες η έρευνα και παραγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων οδηγεί στη δημιουργία ποικιλίας που έχει αυξημένες ιδιότητες εναντίον του καρκίνου. Χωρίς να αμφισβητούμε τη χρησιμότητα της νέας αυτής τεχνολογίας, εντούτοις πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων και επιπτώσεων, εάν υπάρχουν, των μεταλλαγμένων τροφίμων.

* Οι τελευταίες έρευνες για το λυκοπένιο δείχνουν ότι ασκεί θετική επίδραση και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μια μελέτη, όσες γυναίκες έτρωγαν τοματοπολτό καθημερινά, για είκοσι μία ημέρες, είχαν υψηλότερα επίπεδα λυκοπένης στο αίμα, από αυτές που ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς ντομάτες. Τα λευκά αιμοσφαίρια αυτών που έτρωγαν ντομάτες ήταν πολύ ανθεκτικότερα στις οξειδωτικές βλάβες κατά 33 έως 42%.

* Πρόσφατα έγινε λόγος για την προστατευτική επίδραση του λυκοπενίου στην οξεία γαστρίτιδα, σε πειραματόζωα, όταν χορηγείται σε ημερήσια δόση 0.2 mg/kg βάρους Ωστόσο, σημειώνεται ότι σε υψηλότερες ή χαμηλότερες δόσεις μειώνονται σημαντικά οι γαστροπροστατευτικές ιδιότητες του λυκοπενίου.


Περιέχει η ντομάτα και άλλα αντιοξειδωτικά; Και αν ναι ποια;

Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής. Η ντομάτα περιέχει πολύ βιταμίνη C, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας. Τα δυο τρίτα της ημερήσιας ανάγκης μας στη βιταμίνη αυτή καλύπτονται ήδη από δυο μέτριες ντομάτες.

Οι γιατροί από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας μελέτησαν 14.000 ενήλικες για να βρουν ποιοι ήταν οι παράγοντες κινδύνου για ν' αναπτύξουν χρόνια αποφρακτικά νοσήματα των πνευμόνων, όπως η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.

Η μελέτη των Ολλανδών, είναι η πρώτη στο είδος της που δείχνει ότι οι φλαβονοειδείς ουσίες (ιδιαίτερα το κατεχινικό οξύ αλλά και η φλαβόνη, η φλαβονόλη, και τα πολυφαινολικά καμφερόλη και κερκετίνη) οι οποίες περιέχονται στις ντομάτες, έχουν ευεργετικές δράσεις στους πνεύμονες.

Το περίεργο που βρέθηκε στη μελέτη αυτή ήταν ότι ενώ το τσάι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδείς ουσίες, δεν βρέθηκε ότι αυτό είχε τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα στους πνεύμονες όπως οι ντομάτες.

Η ντομάτα περιέχει επίσης σε αφθονία φολικό οξύ, που είναι απαραίτητο για την αναδόμηση και την αποκατάσταση των κυττάρων του οργανισμού. Όσοι παίρνουν φάρμακα, πίνουν πολύ αλκοόλ ή καταναλώνουν πολύ κρέας, όπως επίσης οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι είναι καλό να καταναλώνουν πολλές ντομάτες, λόγω των αυξημένων αναγκών τους σε φολικό οξύ.

Το θαυματουργό αυτό φυτό περιέχει και βιταμίνη Ε που επιδρά θετικά στη γονιμότητα, βιταμίνες από την ομάδα του συμπλέγματος Β για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού και για γερό νευρικό σύστημα, όπως και χρώμιο, το οποίο είναι πολύτιμο κυρίως τους διαβητικούς, επειδή βοηθά σε διαταραχές κατά την αξιοποίηση του σακχάρου.

Η λιποδιαλυτή βιταμίνη Α εμπλέκεται στο σχηματισμό και στη διατήρηση της υγιούς επιδερμίδας, των μαλλιών και στο σμήγμα της μεμβράνης. Μας βοηθά στο να βλέπουμε στο σκοτάδι και είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη των οστών, δοντιών και την αναπαραγωγή.

Περιέχει επίσης σελήνιο, που ανήκει στις ουσίες που προστατεύουν από τον καρκίνο, επειδή παίζει σημαντικό ρόλο για το ανοσοποιητικό σύστημα, κάλιο για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας, μαγνήσιο ενάντια στα συμπτώματα του στρες και τις μυϊκές κράμπες, όπως επίσης και σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο.

Πως μπορώ να συμπεριλάβω τη ντομάτα στη διατροφή μου;
Εύκολοι και γρήγοροι τρόποι για την ημερήσια πρόσληψη της ντομάτας:

* Τρώτε α λα ιταλικά: αποκτήστε την συνήθεια των Ιταλών καταναλώνοντας ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα. Χρησιμοποιήστε ψιλοκομμένες ντομάτες για να μαγειρεύετε την δική σας σάλτσα στο σπίτι ή χρησιμοποιήστε την αγαπημένη σας έτοιμη σάλτσα.
* Καταναλώνετε το τσίλι με διάφορες σάλτσες και ντομάτα.
* Προσθέστε χρώμα στα λαχανικά σας. Δοκιμάστε στις σαλάτες και ντομάτα για καλύτερη γεύση.
* Ντοματοκεφτέδες: Ανακατέψτε μία μικρή κονσέρβα από ντοματοχυμό στον κιμά, μαζί με άλλα μπαχαρικά στο να πετύχετε καλύτερη γεύση.

Η ντομάτα αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό και βιολογικές ουσίες. Είναι πολύ φτωχή σε θερμίδες και για το λόγο αυτόν μια έξοχη τροφή για αδυνάτισμα.
Newsroom ΔΟΛ,news.pathfinder.gr


"Φύσις νόσον ιατρίς".

"Η κάθε νόσος δέν εντοπίζεται είς ορισμένον
μόνον όργανον, αλλά κατά τήν νόσον,
ασθενεί ολόκληρος ο οργανισμός".
Ιπποκράτης

Θάλασσα


O Kyklos tou Nerou-Mia Thalassa

20 σχόλια:

Ερατώ είπε...

Μια θάλασσα μικρή, μια θάλασσα μικρή
είναι το καλοκαίρι μου, ο έρωτάς μου, ο πόνος μου
Μια θάλασσα μικρή στα δυο σου μάτια φέγγει κάθε πρωί
Μια θάλασσα μικρή στο δάκρυ στο τραγούδι, στο κάθε σου φιλί
Μια θάλασσα μικρή

Μια θάλασσα μικρή, μια θάλασσα μικρή
και στη γωνιά η στάμνα μου για ένα καλοκαίρι ήσουνα εσύ
Σε τραγουδούσα εγώ σαν τις χορδές του ανέμου στα μαύρα σου μαλλιά
Σ’ ακολουθούσα εγώ σαν το ψηλό χορτάρι τον άνεμο
Σε τραγουδούσα εγώ

Μια θάλασσα μικρή, μια θάλασσα μικρή
πικρά σ’ αποχαιρέτησε, σε περιμένει
Μια θάλασσα μικρή
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

faraona είπε...

Μαρινεττα μου
το αφιερωμα σου στην ντοματα ειναι υπεροχο.
Δεμενο τοσο ομορφα με την μουσικη των βιντεο και με την θαλασσινη γωνια των τελευταιων φωτο.
Πιστευω οτι η ντοματα ειναι ενα δωρο για τους ανθρωπους απ τη φυση.Κι η Ελλαδα ειναι αμεσα συνδεδεμενη μ αυτο.Υπαρχει ωραιοτερο πραγμα απο μια φρεσκια ντοματοσαλατα το καλοκαιρι?
Θα βαλω και φετος στον κηπο σε λιγες μερες.
Σε φιλω
Καλο σου βραδυ

mareld είπε...

Ερατώ μου!

.."Μια θάλασσα μικρή στο δάκρυ στο τραγούδι.. Σε τραγουδούσα εγώ σαν τις χορδές του ανέμου"..

Με συγκίνησες με το υπέροχο τραγούδι.
Οι λέξεις που βρίσκουν κατ΄ευθείαν το δρόμο για την ψυχή και την ανοίγουν.
Παίρνει φως και αντέχει..

Σε ευχαριστώ!
Φιλιά!

mareld είπε...

Γραντούκα μου!

Ε! Είπα να τιμήσω τη ντομάτα που μας κρατάει υγιείς και είναι απόλαυση το καλοκαιράκι αλλά και πάντα.
Λατρεύω την ιταλική κουζίνα αλλά έχω και μια μαμά που αν και δεν την έζησα {έφυγα από τα 11χρ} εν τούτοις μέσα σε φοβερά αντίξοες συνθήκες ότι φτιάχνει το φτιάχνει με πάθος.
Η μοσχοβολιά και η γεύση από τα φαγητά της με ακολουθεί..

Να είσαι καλά, γλυκιά μου, να γευθείς τις ντοματούλες σου και να με θυμηθείς..

Πάντα γελαστή!
Φιλάκια!

ΜΗΘΥΜΝΑΙΟS είπε...

Θυμάμαι κι εγώ, μικρός ήμουν και μ' άρεσε ιδιαίτερα τα πρωινά να μου τρίβει η μητέρα μου ντομάτα, να προσθέτει τυρί φέτα τριμένη, λαδάκι και αλάτι και ήταν η απόλαυση. Τόσο απλό! Μου άνοιξε η όρεξη Μαρελντάκι. Και πρέπει να... προσέχω.
Καλοκαιρινά, πια, φιλιά σου στέλνω.

demeter είπε...

Ωραίες κόκκινες ντοματούλες, ότι καλύτερο για τα μεσημέρια του καλοκαιριού, ειδικά μετά τη θάλασσα ή κοντά στη θάλασσα!!

Αυτό που με απασχολεί είναι οτι λέγονται τόσα πολλά για τις ντομάτες και κρατάω το:
"Ακόμα και χωρίς γενετικές τροποποιήσεις στο εργαστήριο, οι ντομάτες που τρώμε σήμερα είναι πραγματικά μεταλλαγμένα τέρατα.."
Μεταλλαγένα τέρατα, στην κυριολεξία, πλέον, αφού η κατανάλωσή τους είναι χειμώνα- καλοκαίρι για όλο τον κόσμο. Επειδή λέγονται πολλά για τη μετάλλαξή τους, προτιμώ και πάλι τις βιολογικές που είναι γλυκιές και μυρωδάτες.

Πολλά φραουλένια φιλιά!

Nefelli είπε...

Mareld μου, είσαι καή επιρροή το ξέρεις? Κάθε που έρχομαι, άσχετα πριν πόση ώρα έχω φάει, μου ανοίγεις την όρεξη.... (πλάκα κάνω για το "κακή").
Απίστευτο το ταλέντο σου να μπορείς να με κάνεις να κοιτάξω μια ντομάτα με άλλο μάτι.
Τόσα χρόνια ο μπαμπάς μου, προσπαθεί να με πείσει για την ισσοροπία που του παρέχει η καθημερινή επαφή του με τη φύση και τις αγροτικές δουλειές και δεν τα έχει καταφέρει.Κι εσύ το έχεις κάνει, χωρίς καν να προσπαθήσεις.Αν αυτό δεν είναι χάρισμα, τότε τι είναι?
Ναι, ναι, ομολογώ είμαι κι εγώ θαυμάστρια της ντομάτας αν και πίστευα πως είναι περισσότερο βλαβερες παρά ωφέλιμες με όλα τα χημικά που τις φορτώνουν. Ανήκω στους τυχερούς ανθρώπους, αφού μπορώ να έχω φρέσκα λαχανικά από τον κήπο μας, χάρη στο μεράκι και την αγάπη του μπαμπά για τη φύση.
Σήμερα, θα του πω όλα όσα διάβασα εδώ και θα νομίζει ο καημένος πως έπιασαν τόπο οι προσπάθειες του να με πείσει ν' ασχοληθώ...
Αυτό με τις κονσερβοποιημένες ντομάτες πια, ήταν το καλύτερο μου. Τις χρησιμοποιώ κατά κόρον και είναι μονίμως η αφορμή να διαφωνώ με το έτερον ήμισι.Επιμένει πως είναι ανθυγειηνές και πόσο καλύτερα θα ήταν αν χρησιμοποιούσα φρέσκιες ντοματούλες. Χα χα τώρα θα τον αποστομόσω και δεν θα έχει επιχειρήματα.
Έχεις καταλάβει πόσο απολαμβάνω να σε διαβάζω .. ε?
Φιλί γλυκό

dromaki είπε...

Nα γιαυτό αγαπώ το χωριό μου,γιαυτό μου λείπει,γιατί μου δίνει την δυνατότητα να κόψω ολόφρεσκη ντομάτα μοσχομυριστή χωρίς κανένα λίπασμα κανένα φυτοφάρμακο.Την σκουπίζω και την γεύομαι.
Αχ mareld μου τι μου έκανες βραδιάτικα...
Ξέρεις πιο είναι το ωραιότερο?Να την φυτεύεις τοσοδούλα και να την βλέπεις να ολοκληρώνεται να καρπίζει...

αχτίδα είπε...

Καλά το διάβασα και έμεινα ..κράτησα και σημειώσεις ,έμαθα απο σένα για την ντομάτα όσα δεν έμαθα στη ζωή μου.Καλά πίστευα πως μόνον μιά Αλίκη μπορεί να κάνει τέτοιες έρευνες.Κορίτσι μου αισθάνομαι άχρηστη γιατί εγώ στο δικό μου μπλοκόσπιτο μόνο για το τι κάνεις με τη ντομάτα ασχολούμαι η ..άχρηστη.

mareld είπε...

Στράτο μου!

Τι υπέροχη μανούλα που είχες;
Να έχεις υγεία, να την θυμάσαι πάντα με χαρά.
Και τώρα αφού βρίσκεσαι στην Ελλάδα μπορείς
να απολαμβάνεις τις ντοματούλες με τυράκι και ριγανίτσα.
Να μου είσαι καλά!
Φιλάκια!

mareld είπε...

Φραουλένιο μου!

Χαίρομαι που απολαμβάνεις τις ντοματούλες σου
τις βιολογικές που είναι γλυκιές και μυρωδάτες.
Λίγο λαδάκι, ρίγανη, μαϊντανό, κρεμμυδάκι και καλή σου όρεξη!!!

Γλυκά φιλιά και αγκαλίτσες!

mareld είπε...

Νεφελάκι μου!!!

Άκου, ψυχή μου!
Μου αρέσει και εμένα η φύση και παιδί ακολουθούσα τον πατέρα μου
με ένα σκαληστηράκι.
Εκείνες οι ντομάτες ήταν στη γεύση "θεϊκές".
Ντομάτα,λάδι το τόσο υπέροχο ζακυνθινό μας που πικρίζει λίγο,
φρέσκο κρεμμυδάκι και ρίγανη. Απόλαυση!!!

Τυχερή με τον γλυκό σου πατερούλη!
Να του δώσεις ένα φιλάκι από ένα παιδί του αγρού...
Να απολαμβάνεις τις ντοματούλες σου
και να χαίρεσαι όλες τις νοστιμιές!

Χαίρομαι να σε συναντώ!

Πολλά φιλάκια και αγκαλίτσες!

mareld είπε...

Δρομάκι μου!

Ξέρεις και εγώ γιατί αγαπώ Εσένα..;
Γιατί μου μιλάς στη καρδιά και γιατί έχουμε τις ίδιες εμπειρίες.
Πάντα είχαμε σπόρο και βγάζαμε φυτώριο.
Τροφοδοτούσαμε όλους τους γείτονες.
Η μάνα μου είναι πολύ γενναιόδωρος άνθρωπος.
Της άρεσε να έχουμε απ΄όλα και να είμαστε μέσα στη γενική φτώχεια αυτάρκεις..κατά το δυνατόν..
Μας έμαθε να ζούμε με ψηλά το κεφάλι..
και να κοιτάμε κατ΄ευθείαν στα μάτια..
Χαίρομαι που αγαπάς τον Κεχρόκαμπο
και θέλω τόσο πολύ.. να σε επισκεφτώ μια μέρα.
Να μου φιλήσεις τα μωρά..

Φιλιά και αγκαλίτσες!

mareld είπε...

Γλυκιά μου ηλιαχτίδα!!!

Καλώς ήρθες!
Εσύ σκορπάς τόση ομορφιά!
Τόση καλοσύνη!
Έχεις το γλυκό λόγο στα χείλη.
Τι σημασία έχουν μερικές γνώσεις.
Αυτά όλα έτυχε να τα έχω σπουδάσει και άλλα πολλά..
Να ξέρεις ένα πράγμα που ήδη το ξέρεις..
Όσα μου είπαν τα πονεμένα μάτια παιδιών, τυχαία,
δεν μου τα είπε καμία επιστήμη..
Όσα με έμαθε η θάλασσα στην απελπισία μου,
δεν τα βρήκα σε κανένα βιβλίο.
Χαίρομαι που σε γνωρίζω..
Να συνεχίσεις να μας χαϊδεύεις!
Το έχουμε ανάγκη!
Σε ευχαριστώ!
Φιλιά!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Λοιπόν, θα συστήσω το ιστολόγιό σου στο μανάβη μου. Είναι απαράδεκτο να ξέρω περισσότερα απ' ό,τι αυτός για τις φράουλες, τις ντοματούλες, τα κεράσια κλπκλπ!!
Τέλεια, έμαθα και για τη λυκοπένη, την οποία γνώριζα όσο ακριβώς κι αυτή εμένα...
Λοιπόν, πρόσεξε, απορία: Γιατί στις άλλες γλώσσες η λέξη αρχίζει από "t", ενώ στα ελληνκά από " nt "; ( Ε, να μη βάλουμε και ένα κουίζ στην παρέα;! )
Επίσης, να σε επιλπλήξω - ως συνήθως - και για άλλο λόγο: Μόνο αντιστρές δεν είναι το ιστολόγιό σου: Δεν πρόλαβε να καταλαγιάσει η λαχτάρα που μου έβαλες για κεράσια, ήρθε η σειρά της φράουλας, τώρα της ντομάτας. Επιθυμίες πάνω στις επιθυμίες, το θυμικό σε εγρήγορση, για ποιο αντιστρές μιλάμε τώρα;!;! :-)
Εγκάρδιους χαιρετισμούς, ειδικά ζεστούς για ψυχρά κλίματα!

mareld είπε...

Ζακυνθινάκι!!!

Όταν συστήσεις το ιστιολόγιο στο μανάβη να ζητήσεις και κάποια αμοιβή.
Τι έτσι στο τζάμπα..
Αφού θα ανέβουν οι πωλήσεις.
Ήδη αυξήθηκε η κατανάλωση φρούτων και σε λίγο λαχανικών..ξηρών καρπών και..και..
Η λυκοπένη είναι η αρχή.
Το τι ακολουθεί δεν διανοείσαι..
Είναι να μην πάρω φόρα.
Α..!! Το "ντ", ψυχή μου, δεν κατάλαβες..και σε έχω για έξυπνο..είναι για να κάνουμε Ντόρο..!!
Από επιπλήξεις.. τις συνήθισα πλέον.
Μα το αντιστρές είναι ακριβώς αυτό που σου συμβαίνει.
Ευ-στρες ενάντια στο στρες και δυο σταγόνες γέλιο.
Το θυμικό αν δεν βρίσκεται σε ανακατοσούρα..καήκαμε.
Μια ντοματούλα με ελάχιστο αλατάκι για να μην ανεβαίνει η πίεση και ανθοτυράκι.
Καλή μας όρεξη!!!

Roadartist είπε...

Τι όμορφο ποστ..
Δωρο θεου!!

Dana_Semitecolo είπε...

Γλυκειά μας Mareld!

Τοματούλα κομμένη στα τέσσερα, αφράλα (φρέσκο αλάτι) και θρούμπη. Είναι αρκετά αν όχι τα πάντα...

Ευχαριστούμε και πάλι!

Σε φιλώ γλυκά

mareld είπε...

Κορίτσι μας!

Σε χαίρομαι για τη χαρά
που σκορπάς και την αισιοδοξία.
Να σε έχει η ζωή καλά!
Φιλάκια!

mareld είπε...

Γλυκό μου περιστέρι!

Και αφράλα ε;
Καλά από που με πέρασες και μου εξηγείς την αφράλα..;
Κατάλαβες ότι ξέχασα τη γλώσσα μας..
Άσε..θα φωνάξω το φίλο μας το Βασιλικό να μου τα μάθει..
Αφράλα, μωρό μου,κι αν έχω μαζέψει..από τα βραχάκια μας.
Θρούμπη μάζευα για το λαγό!

Φιλιάααα!!!