Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Bienvenidos! Καλή σας όρεξη!






































Βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι ρυθμιστές της καλής λειτουργίας του οργανισμού μας. Είναι και αυτές απαραίτητες όπως και τα ανόργανα άλατα σε πολύ μικρές ποσότητες. Χωρίς αυτές ο οργανισμός μας δε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανένα από τα άλλα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων.

Βιταμίνη Α (ρετινόλη)

Η Βιταμίνη Α αποθηκεύεται στο συκώτι. Προβιταμίνες της βιταμίνης Α είναι οι καρωτίνες α, β, γ και η κυπτοξανθίνη. Η βιταμίνη Α περιέχεται στο γάλα, το βούτυρο, τον κρόκο του αβγού, τα καρότα και τα άλλα λαχανικά. Μετέχει στο σχηματισμό ουσιών που είναι απαραίτητες για την όραση στο ημίφως, καθώς και στην οστέωση και την οδοντοφυΐα.
Η αβιταμίνωση Α είναι δυνατόν να προκληθεί από ανεπαρκή πρόσληψη βιταμίνης D, καθώς και από τη μη κατανάλωση τροφών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, όπως το γάλα και τα προϊόντα του.

Περιεκτικότητα σε Βιταμίνη Α στα 100γρ. αναλώσιμης τροφής
Ζωικές τροφές (100γρ.)

Βιταμίνη Α (mg.)

Γάλα 40

Τυρί (φέτα) 880

Αυγά 140

Κρέας (βοδινό) 0

Συκώτι 16,760

Βούτυρο 985

Μουρουνέλαιο 18,000

Φυτικές τροφές (100γρ.)

β-καροτίνη(mg.)
(Μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α)

Πατάτες 0

Λάχανο 300

Σπανάκι 6.000

Αρακάς 300

Καρότα 12.000

Ντομάτες 600

Βιταμίνη D

Στην πραγματικότητα είναι δύο λιποδιαλυτές αλκοόλες που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία (φως ) επί των στερολών που υπάρχουν στο δέρμα.

Οι στερόλες αυτές είναι η προβιταμίνη 7-δεϋδροχοληστερόλη και η εργοστερόλη που βρίσκεται σε σχετική αφθονία στο συκώτι μερικών ψαριών. Το φως μετατρέπει τη 7-δεϋδροχοληστερόλη σε βιταμίνη D3 και την εργοστερόλη σε βιταμίνη D2. Και οι δύο αυτές βιταμίνες είναι ισοδύναμες για το μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού. Αφού οι δύο βιταμίνες σχηματιστούν μία αντίδραση που συμβαίνει στο συκώτι τις μετατρέπει σε ενώσεις που συμμετέχουν στη μεταβολική απόθεση του ασβεστίου.

Η βιταμίνη D δεν είναι απαραίτητο να λαμβάνεται με τη τροφή. Το ηλιακό φως είναι αρκετό για το σχηματισμό της και τη διοχέτευση της στον οργανισμό. Όμως σε βόρειες περιοχές το χειμώνα όπου η ηλιοφάνεια είναι ανύπαρκτη ,η ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων και η πολύωρη εργασία σε κλειστούς χώρους μειώνει τις υπεριώδεις ακτίνες έτσι ώστε να μη σχηματίζεται αρκετή ποσότητα της βιταμίνης.Κάτω από τις συνθήκες αυτές πρέπει να δίνεται η βιταμίνη σαν συμπλήρωμα διατροφής. Παλαιότερα δινόταν με το μουρουνέλαιο αλλά η άσχημη του γεύση προέτρεψε στη παρασκευή άλλων σκευασμάτων.

Η αβιταμίνωση D προκαλεί στα παιδιά ραχίτιδα λόγω διαταραχής μεταβολισμού του ασβεστίου και του φωσφόρου, με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται μαλακά, ευλύγιστα και παθαίνουν χαρακτηριστικές παραμορφώσεις. Η προσθήκη βιταμίνης D στις τροφές και κυρίως στο γάλα είναι σημαντικό όπλο κατά του ραχιτισμού στα εύκρατα και ψυχρά κλίματα. Η διαταραχή αυτή του οργανισμού είναι ασυνήθιστη σε τροπικές περιοχές όπου οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο και στις αρκτικές περιοχές όπου καταναλώνουν πολλά ψάρια.

Υδατοδιαλυτές βιταμίνες

Οι βιταμίνες της ομάδας Β (Β1, Β2, Β6, Β12, νιασίνη, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ και βιοτίνη) και η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτές. Αυτό σημαίνει ότι διαλύονται στο νερό και στα υγρά του σώματος. Όσες από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες δε χρησιμοποιούνται αποβάλλονται από τον οργανισμό μας. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να παίρνουμε τόση ποσότητα υδατοδιαλυτών βιταμινών την ημέρα όση τουλάχιστον χρειαζόμαστε, γιατί οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, σε αντίθεση με τις λιποδιαλυτές, δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό.

Βιταμίνες της ομάδας Β

Οι βιταμίνες της ομάδας Β κάνουν καλό στο μυαλό, τα νεύρα, το δέρμα, την πέψη, την καρδιά και τους μυς. Το αλκοόλ και τα διάφορα φάρμακα (ναρκωτικά, ηρεμιστικά κ.λ.π.) καταστρέφουν τις βιταμίνες Β γιατί τις εμποδίζουν να απορροφηθούν από τον οργανισμό.

Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)

Η θειαμίνη είναι διαδεδομένη τόσο στις φυτικές όσο και στις ζωικές τροφές. Προσοχή χρειάζεται στο μαγείρεμα των τροφίμων, γιατί μπορεί να έχουμε σοβαρές απώλειες της βιταμίνης στο νερό. Τροφές πλούσιες σε θειαμίνη είναι το μαύρο ψωμί, το μη αποφλοιωμένο ρύζι, το κρέας, ορισμένα λαχανικά, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, κ.α.

Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)

Η βιταμίνη Β2 είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού μας συστήματος. Η βιταμίνη αυτή είναι πολύ διαδεδομένη τόσο στις ζωικές όσο και στις φυτικές τροφές. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β2 είναι το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, τα αυγά, κ.α. Είναι βιταμίνη ευαίσθητη στο φως και στον ήλιο και καταστρέφεται εύκολα. Γι’ αυτό τροφές ευαίσθητες, όπως το γάλα, δεν πρέπει να διατηρούνται εκτεθειμένες στον ήλιο. Η έλλειψή της προκαλεί στον άνθρωπο διάφορες μορφές δερματίτιδας.

Νιασίνη (νικοτινικό οξύ)

Η νιασίνη ή νικοτινικό οξύ ή νικοτιναμίδη είναι γνωστή σαν η βιταμίνη που προλαβαίνει και θεραπεύει την πελαργό, αρρώστια που χαρακτηρίζεται από δερματικές, νευρικές και ψυχικές διαταραχές. Η νιασίνη είναι μία αρκετά σταθερή βιταμίνη και δεν καταστρέφεται όταν μαγειρεύουμε τα τρόφιμα.

Βιταμίνη B6 (πυριδοξίνη)

Η βιταμίνη Β6 βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων και ειδικότερα στο κρέας, στα ψάρια, στα δημητριακά και σε μερικά λαχανικά.

Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, νευροπάθεια και κατάθλιψη.

Βιταμίνη B12 (κυανοκοβαλαμίνη)

Η βιταμίνη B12 μας είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των κυττάρων. Είναι συστατικό πολλών ενζύμων και είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπτυξη του σώματός μας.

Βρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές. Γι’ αυτό και τα άτομα που είναι φυτοφάγα κινδυνεύουν να εμφανίσουν, συμπτώματα από έλλειψη της βιταμίνης αυτής.

Φυλλικό οξύ

Είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό άλλων θρεπτικών συστατικών. Χρησιμεύει στο σχηματισμό των ερυθροκυττάρων. Η έλλειψή του προκαλεί τη μακροκυτταρική αναιμία. Το φυλλικό οξύ είναι πολύ διαδεδομένο κυρίως στις φυτικές αλλά και στις ζωικές τροφές. Τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ είναι τα λαχανικά (κυρίως τα πράσινα λαχανικά), τα εντόσθια (κυρίως το συκώτι), τα όσπρια κ.α.

Το φυλλικό οξύ είναι πολύ ευαίσθητη βιταμίνη και καταστρέφεται εύκολα στο μαγείρεμα, γιατί είναι ευδιάλυτη στο νερό. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε και να μαγειρεύουμε τα τρόφιμα με όσον το δυνατότερο λιγότερο νερό.
Αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό οξύ έχουν τα πρόωρα βρέφη και οι γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Βιοτίνη

Είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό των λιπών. Πολύ μικρές ποσότητες χρειάζονται στην καθημερινή μας διατροφή, γιατί η βιοτίνη παράγεται στο έντερο από τα βακτηρίδια που αποτελούν τμήμα της χλωρίδας του εντέρου.
Η έλλειψη της βιοτίνης μπορεί να εμφανιστεί μόνο σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από ωμά ασπράδια αυγών. Τα συμπτώματα της έλλειψης της βιταμίνης αυτής είναι η ανορεξία, οι εμετοί, οι δερματικές και οι νευρικές διαταραχές.
Η βιοτίνη βρίσκεται στα αυγά, στο συκώτι, στο γάλα, στα προϊόντα του γάλακτος, στα λαχανικά κ.α.

Για να πετύχουμε τη λιγότερη δυνατή απώλεια σε βιταμίνες

όταν μαγειρεύουμε τα λαχανικά πρέπει:

1.Να τα βράζουμε ολόκληρα ή όταν χρειάζεται να τα κόβουμε σε όσο το δυνατό μεγαλύτερα κομμάτια.

2.Να τα βράζουμε σε ‘όσο το δυνατόν λιγότερο νερό. Ρίχνουμε τα λαχανικά εφόσον έχει βράσει το νερό.

3.Τα βράζουμε για όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο (γι’ αυτό προτιμότερο είναι να τα βράζουμε σε ταχυβραστήρες).

4.Να μην τα κρατάμε για ώρες μετά το μαγείρεμα και ώσπου να τα φάμε.


Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή οργανική ένωση. Βρίσκεται κυρίως στο έλαιο ορισμένων φυτών, όπως το σιτάρι που είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή. Έχει ανακαλυφθεί ένας αριθμός ενώσεων που διαθέτουν παρόμοια λειτουργικότητα με τη βιταμίνη Ε , λέγονται τοκοφερόλες και διακρίνονται με τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου α, β, γ, δ, ε, ζ και η. Η πιο σημαντική είναι η α τοκοφερόλη.
Η αβιταμίνωση Ε προκαλεί στείρωση τόσο στον άντρα όσο και στη γυναίκα, καθώς και βλάβες των ιστών, ιδιαίτερα του νευρικού και του μυϊκού. Στον άνθρωπο πραγματική αβιταμίνωση Ε είναι πολύ δύσκολο να εμφανιστεί λόγω της διάδοσης της στά φυτά. Βιταμίνη Ε χορηγείται θεραπευτικά σε περιπτώσεις συχνών αποβολών καθώς και μυϊκής δυστροφίας με πολύ καλά αποτελέσματα. Υπάρχουν μελέτες που απέδειξαν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στη παράταση της ζωής αφού επιβραδύνει τη καταστροφή των βιολογικών μεμβρανών. Οι ημερήσιες ανάγκες για τον άνθρωπο φαίνεται ότι είναι γύρω στα 15 mg.

Βιταμίνη Κ

Υπάρχουν δύο είδη της βιταμίνης Κ: η Κ1, η οποία βρίσκεται κυρίως στα πράσινα λαχανικά, και η Κ2, η οποία συντίθεται από την εντερική χλωρίδα. Σε περιπτώσεις σοβαρής έλλειψης βιταμίνης Κ, εκδηλώνονται αιμορραγίες σε διάφορα ενδοκοιλιακά όργανα, στον εγκέφαλο κ.ά. Ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ μπορεί επίσης να αναπτυχθεί μετά τη νεογνική ηλικία σε περιπτώσεις κακής απορρόφησης του λίπους, όπως στον αποφρακτικό ίκτερο, καθώς και σε περιπτώσεις καταστροφής της εντερικής χλωρίδας, που μπορεί να συμβεί έπειτα από παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών.
Πηγές: wikipedia, geocities, health.in.gr


Vangelis - Islands Of The Orient



27 σχόλια:

faraona είπε...

Πω πω!!!Μαρελντακι μου θελεις να μας παχυνεις μου φαινεται.Παναγια μου και τι ειναι τουτα παιδι μου!
Και η θαλασσα στο πλαι και οι μουσικες του Βαγγελη παραδιπλα...μας αποτελειωσες.
Αντε και καλο Μαη μηνα!

φιλια πολλα

Μηθυμναίος είπε...

Δηλαδή, Μαρελντάκι, αν δοκιμάσουμε, έστω κι από λίγο, απ’ όλα αυτά που μας σερβίρεις στις υπέροχες φωτογραφίες σου, θα έχουμε πλήρη λήψη βιταμινών;
Έβαλες και τη θάλασσα για να μας ανοίξει περισσότερο η όρεξη.
Τι μας κάνεις, μωρέ!

Unknown είπε...

Hola mi cielo!

Υπέροχες οι φωτογραφίες σου! Άντε να περάσει ο καιρός να έρθεις στο νησί μας!

Οι πληροφορίες για τις βιταμίνες, πολύ χρήσιμες! Ήξερα κάποια πράγματα γενικά αλλά αυτός είναι πλήρης κατάλογος! Ευχαριστούμε!

Besos!

demeter είπε...

Μου άνοιξες την όρεξη με αυτό το υπέροχο τραπέζι "πάνω" στη θάλασσα! Το κακό είναι ότι μετά τις 9μμ το φαγητό μόνο σε βιταμίνες δεν μεταβολίζεται..!

Πολλά φραουλένια φιλιά!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ηola,¡chica!
Αυτή τη φορά θα προτιμήσω το πρώτο μέρος: Το κείμενο για τις βιταμίνες δεν το παραπρόσεξα, γιατί ...είχα παραφάει και γλαρώσει αναλόγως..
Σου εύχομαι, καλή μας κοπέλα, πάντα έτσι γεμάτα τα τραπέζια των ημερών σου, με ανθρώπους που αγαπάς γύρω απ' αυτά και ανάλογες κουβέντες. Πιθανώς έτσι να μην έχεις και μεγάλη ανάγκη από τις βιταμίνες!..

δεσποιναριον είπε...

Τι βιταμινες μου λες βρε Μαρελντακι; Εγω εμεινα να κρεμομαι σ' εκεινο το κοκινιστο με τις τηγανητες πατατες. Εχασα τη λαλια μου, που να βρω τωρα ενα τετοιο εεε??? Φιλια πολλα!

mareld είπε...

Φαραονάκι μου!
Να σας παχύνω;
Αφού ξέρω ότι λατρεύεις τη παρέα, την ατμόσφαιρα, το καλό φαγητό.
Είσαι μια πριγκιπέσα δεν είπαμε;
Σου έκανα και αφιέρωση από τη λαλιά του ωραίου Σωκράτη.
Η θάλασσα είναι για το έξτρα χάδι..
Φιλάκια!

mareld είπε...

Ναι, Στράτο μου!
Θα έχετε πλήρη κάλυψη.
Υπ΄'οψιν ότι οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες φεύγουν γρήγορα.
Πάντως καταλαβαίνω τι θα σκεφτόσουν όταν έβλεπες τα πιάτα με τις τόσες ποικιλίες και νοστιμιές.
Θα ήθελες να πας παραλία..
Όμως εσείς ότι ώρα θέλετε τα απολαμβάνετε και έτσι απλά χαίρομαι.
Να μου είσαι καλά!

mareld είπε...

Mi corazón!

Να περάσει ο καιρός;
Είμαι σαν τους στρατιώτες να μη πω τους φυλακισμένους..
Μέχρι τώρα έκανα υπομονή αλλά πριν λίγες μέρες τα λεπτά έγιναν ώρες..και οι ώρες μέρες.
Το ευχάριστο είναι ότι έρχομαι και θα συναντηθούμε.
Θα με πας στο "παραθύρι". Μου το έταξες..

Besitos περιστεράκι μου!

mareld είπε...

Φραουλένια μου!

Εσύ δεν έχεις ανάγκη από μεταβολισμό πριν η μετά τις 9μμ.
Είσαι αστεράκι!
Να τρως το φαγητάκι σου όπως συνηθίζεις με ευχαρίστηση και μην σκέφτεσαι τίποτα.
Φιλιά!

mareld είπε...

Hola, guapo!

Γλάρωσες;
Ε! περίμενα τον ήλιο μήνες και τώρα που ήρθε νιώθω μόνιμα γλαρωμένη.
Λένε ότι χάνουμε πολύ βιταμίνη C.
Εγώ νομίζω ότι έχασα την υπομονή και αναρωτιέμαι προς τι τόσο σκοτάδι της απελπισίας αφού υπάρχει ο ήλιος ο ζωοδότης;
Και το χειρότερο θέλω να φύγω να βρω τις παρέες μου για κρασί και κουβέντα.
Φιλάκια!

mareld είπε...

Δεσποινάκι μου!
Είμαι και πρώτη μαγείρισσα.
Θα σου έφτιαχνα ένα στιφάδο..
μια και σου αρέσουν τα κοκκινιστά.
Τι να σου κάνω τόσο μακριά που σκορπίσαμε;
Φιλιά!

κυκλάμινο είπε...

Μαρελντάκι μου, Χρόνια πολλά!
Ήρθα πατημένη για βιταμίνες και βρήκα βιταμίνες!
Υπέροχες φώτο!
Με τα ωραία φαγητά μου θύμησες ότι πρέπει να φάω.
Φιλάκια, κορίτσι μου!

Roadartist είπε...

axxxxx με επιασε μια λιγουρα τωρα..

Unknown είπε...

Έλα εσύ και μη σε νοιάζει τίποτα! Δεν ξεχνάω ποτέ τις υποσχέσεις μου! Besos mi amor!

mareld είπε...

Κυκλαμινάκι μου γλυκο!!!
Χρόνια σου Πολλά!

Σε σκεφτόμουν όλη μέρα.
Πόση χαρά που σε συναντώ..ξανά αλλά..
Πίστευα ότι αποφάσισες να ξεκουραστείς
και δεν περνούσα από τη πόρτα σου.
Τώρα άστα..πολύ στεναχωρήθηκα.
Ελπίζω να τρως και να κοιμάσαι αρκετά, ε;
Φιλιά!!

mareld είπε...

Έτσι που τρέχεις, κορίτσι μου..!!!
Κάθισε κάτω και απόλαυσε ένα πεντανόστιμο φαγητό!!!
Φιλιά!

mareld είπε...

Alma mia!!!
Te quiero mucho!!!

Nefelli είπε...

Αυτό είναι υποδοχή!!!!!!!!!!!!!!!
Καλώς σε βρίσκω Μαρέλντ, αλλά μετά από όσα βρήκα στο σπίτι σου, φοβάμαι ότι θα σου κάνω "αρμένικη βίζιτα".
'Αντε να με ξεκολήσεις τώρα....
:-)
Εκπληκτικές φωτογραφίες, και οι πληροφορίες για τις βιταμίνες πολύτιμες (τώρα πια, έχω άλλωθι!!).
Να είσαι πάντα καλά να μας ανοίγεις την όρεξη.
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα (λίγο από Μάρελντ- συμπληρώνω) και τ' αγόρια μουυυυυυ .......
Καλό απόγευμα

mareld είπε...

Νεφέλη μου!

Καλώς ήρθες ψυχή μου!

Την ώρα που διάβαζα τα Ιόνια λόγια σου γεμάτα από σταγόνες αλμύρας και άρωμα μυρτιάς, ο γιός μου ετοιμαζόταν να πάει στο γάμο φίλου του Λιβανέζου και τραγούδαγε: "Σήμερα γάμος γίνεται σε ωραίο περιβόλι
Σήμερα αποχωρίζεται η μάνα από την κόρη"
Τα κουφέτα μας λείψανε γιατί ζούμε Σουηδία..

Φιλιά και ζακυνθινές αγκαλίτσες!!!

Juanita La Quejica είπε...

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι;
Υπέροχο φίλεμα μας κάνεις πρώτη μέρα της εβδομάδας!

Juanita La Quejica είπε...

Κοίτα την 11η φωτογραφία στο link που σου στέλνω! Το ίδιο μαγαζί με τον φίλο μας τον Γιάννη φωτογραφήσατε.
http://hungryforhungry.blogspot.com/2007/06/banner.html

mareld είπε...

Juanita mia!!!

Και φυσικά ετοιμάζομαι για ταξίδι.
Αυτή τη φορά θα πάω Ζάκθνθο, Κεφαλονιά, μπορεί και Χίο.
Προετοιμάζομαι ψυχολογικά αλλά ήθελα να μάθετε και τις βιταμίνες που μας είναι απαραίτητες.
Το μαγαζί είναι από Κεφαλονιά και το έβαλλα να χαρεί αγαπημένη φίλη που μπαίνει στο ιστολόγιο και βρίσκεται στη Αγγλία.
Πήγα στο Γιάννη αλλά είμαι των γλυκών και αποφεύγω τέτοιες επισκέψεις γιατί εδώ δεν μπορώ να βρω αυτά τα γλυκά.

Φιλιά και καλό σου βράδυ!

μαριάννα είπε...

Αααααααχ! Είμαι σε δίαιτα και προσπάθεια από τον Οκτώβρη και η ζυγαριά δείχνει μόνιμα τα ίδια.
Εκτός από το να μας ανοίγεις τρελά την όρεξη με τα ελληνικά πιάτα σου, τα ονειρεμένα, μήπως σου βρίσκεται και καμιά δίαιτα που να φέρνει γρήγορο αποτέλεσμα και να ξεμπλοκάρει το μεταβολισμό που δε λέει να λειτουργήσει. Έκοψα και το τσιγάρο μαχαίρι τα Χριστούγεννα μετά από πολλά πολλά χρόνια. Ίσως να έχει σχέση. Με την μόνιμη δίαιτα κατάφερα να μην παίρνω. Αλλά δε χάνω. Εσύ λοιπόν που με έχεις καταπλήξει με τις γνώσεις σου επ' αυτών, μήπως έχεις καμιά ιδέα;

Φιλάκια γλυκά αστεράτη μας παντογνώστρια, ολοφώτεινη!

mareld είπε...

Υακινθάκι μου!

Χάρηκα που έκοψες το τσιγάρο όσο δεν φαντάζεσαι.
Το πιο δύσκολο αν και τώρα υπάρχουν μέθοδες που βοηθάνε.
Όσο για τη δίαιτα θα πρέπει να σου πω ότι αν έχεις στρες είναι δύσκολο να χάσεις κιλά.
Ασχολούμαι με όλο το σύστημα ενάντια στο στρες και φυσικά αν συναντιόμαστε θα μπορούσα να σε βοηθήσω με mental training.
Σε μαθαίνω πρώτα να χαλαρώνεις και στη συνέχεια πως να χάσεις βάρος.
Η μέθοδος δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένη δίαιτα, απλά τρως μεσογειακά και εν τούτοις βρίσκεσαι σε αρμονια και χάνεις βάρος χωρίς να το καταλάβεις..
Δύσκολο να σου εξηγήσω από εδώ. θέλει εξάσκηση.
Φρούτα, λαχανικά, πολύ νερό, κοτόπουλο, ψάρια, τυρί άπαχο όπως και γιαούρτι.
Περπάτημα. Ηρεμία. Αρκετό ύπνο. Χαρά!!

Να μου είσαι καλά!
Φιλιά και αγκαλίτσες!

Juanita La Quejica είπε...

Περπάτημα. Ηρεμία. Αρκετό ύπνο. Χαρά!!
Πρόσθεσε και ένα περιβάλλον τόσο επιβαρυντικό στον οργανισμό (δεν φτάνει η ασχήμια, η βρώμα και η μόλυνση) όπως της Αθήνας και θα καταλάβεις γιατί μεγάλο μέρος των κατοίκων της Ελληνικής πρωτεύουσας είμαστε υπέρβαροι.

mareld είπε...

Juanita mia!

Έχεις δίκιο!
Όλη αυτή η άσχημη κατάσταση δημιουργεί στρες και στη συνέχεια το άτομο κουράζεται και αφήνεται με αποτέλεσμα να μην προσέχει την υγεία του.
Ξεφεύγουμε από το βιολογικό μας ρυθμό.
Φιλάκια!