Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

CONTRA EL STRESS Ενάντια στο στρες Βιταμίνη C





























































































Βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι χημικές ουσίες, που αρχικά ορίστηκαν σαν οργανικές ενώσεις, βρίσκονται στις τροφές των ζώων και του ανθρώπου και είναι απαραίτητες για να διατηρήσουν τη ζωή και τη καλή υγεία . Η έννοια βιταμίνη διατυπώθηκε πρώτη φορά από τον Ολλανδό γιατρό Κρίστιαν Άικμαν, τιμημένο με βραβείο νόμπελ, το 1896 που ανακάλυψε ότι η ασθένεια μπέρι-μπέρι οφειλόταν στη χρήση ξεφλουδισμένου ρυζιού, ενώ με το πλήρες ρύζι δεν εμφανιζόταν. Παρουσίασε ένα πείραμα με εκχύλισμα πλήρους ρυζιού κατά της νόσου και η ιδιότητα αυτή αποδόθηκε σε μία αζωτούχο ένωση που ονομάστηκε βιταμίνη.
Οι βιταμίνες συμβολίστηκαν με γράμματα σύμφωνα με τη λειτουργία της κάθε μίας από αυτές. Στη πορεία του χρόνου τους δόθηκαν κατάλληλες ονομασίες που έχουν να κάνουν με τη χημική τους δομή. Σήμερα είναι γνωστές με ένα γράμμα του λατινικού αλφαβήτου ή με μία ονομασία. Οι βιταμίνες έχουν διαφορές μεταξύ τους ως προς τη δομή και τη λειτουργία. Χωρίζονται δε 2 βασικές κατηγορίες στις υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές.




Βιολογία και σημασία

Οι βιταμίνες ρυθμίζουν τις διάφορες αντιδράσεις του μεταβολισμού ενώ άλλοι μεταβολίτες όπως τα λίπη, οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη αυτών των αντιδράσεων. Μία έλλειψη βιταμίνης σταματάει τις ειδικές μεταβολικές εργασίες και μπορεί να αλλάξει τη μεταβολική ισορροπία στον οργανισμό. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες συμμετέχουν στη μεταφορά ενέργειας και στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών , των υδατανθράκων και των λιπών. Μερικές από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες αποτελούν βασικό τμήμα των βιολογικών μεμβρανών και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργικής ακεραιότητάς τους. Ορισμένες δρουν σε γενετικό επίπεδο και ελέγχουν τη σύνθεση ορισμένων ενζύμων.
Παντελής ή μερική στέρηση μίας ή περισσότερων βιταμινών από τον οργανισμό προκαλεί διάφορες παθολογικές καταστάσεις (αβιταμίνωση ή υποβιταμίνωση), που υποχωρούν ταχύτατα με την πρόσληψη των βιταμινών που λείπουν. Πάντως σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούνται διαταραχές του οργανισμού, εξαιτίας πολύ μεγάλων δόσεων βιταμινών (υπερβιταμινώσεις) που είναι αντίστοιχες με αυτές της παντελούς έλλειψης.


Λιποδιαλυτές βιταμίνες

Οι βιταμίνες αυτές είναι διαλυτές στα λίπη και κατανέμονται σε 4 ομάδες Α, D , E και Κ. Κάθε μία από τις ομάδες αυτές έχει πολλές συγγενείς ενώσεις που έχουν να κάνουν με μία βιολογική δραστηριότητα. Οι βιταμίνες αυτές δεν προσφέρονται όλες από τροφικές πηγές και μερικές δημιουργούνται και συντίθενται από τους οργανισμούς. Η μονάδα μέτρησης των βιταμινών Α και D είναι μία διεθνής μονάδα η IU (international unit=διεθνής μονάδα) και βασίζεται σε μία καθορισμένη βιολογική δραστηριότητα. Η δραστηριότητα των βιταμινών Ε και Κ εκφράζονται σε μικρογραμμάρια (mg) όπως και στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες


Υδατοδιαλυτές βιταμίνες

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C και την ομάδα των βιταμινών Β. Είναι απλά μόρια που περιέχουν υδρογόνο, οξυγόνο και άνθρακα ενώ μερικά θείο, άζωτο και κοβάλτιο. Ο βαθμός διάλυσης τους στο νερό είναι διαφορετικός και αυτή η ιδιότητα επηρεάζει την απορρόφηση τους από το έντερο και στη συνέχεια την απέκκριση τους και την αποθήκευση τους στους ιστούς του οργανισμού. Στην ελεύθερη μορφή τους οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες είναι ανενεργές και ενεργοποιούνται όταν συνδεθούν ενζυμικά. Αφού σχηματιστεί ένα ενεργό συνένζυμο πρέπει να συνδεθεί με το κατάλληλο συστατικό πρωτεΐνης έτσι ώστε
να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι διάφορες αντιδράσεις.


Βιταμίνη C

Η πιο κοινά γνωστή από όλες τις βιταμίνες λέγεται επίσης και ασκορβικό οξύ.

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
Είναι μια υδατοδιαλυτή ουσία που μοιάζει με υδατάνθρακα και λαμβάνει μέρος σε διαδικασίες του μεταβολισμού κυρίως των ζωικών οργανισμών.
Απομονώθηκε από τα επινεφρίδια το 1928 από το βιοχημικό Ούγγρο νομπελίστα Άλμπερτ Ζεντ Γκιόργκι και αναγνωρίστηκε σαν παράγοντας θεραπείας του σκορβούτου το 1932. Η ονομασία της ασκορβικό οξύ προέρχεται από την έκφραση αντισκορβουτική βιταμίνη, δηλαδή τη βιταμίνη που θεραπεύει και προλαβαίνει το σκορβούτο. Η βιταμίνη C έχει τεράστια σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό και είναι αναγκαία για τις διάφορες μεταβολικές λειτουργίες, όπως η σύνθεση του κολλαγόνου , η διατήρηση της σταθερότητας των αιμοφόρων αγγείων, το μεταβολισμό των αμινοξέων και της απελευθέρωσης των διαφόρων ορμονών στα επινεφρίδια. Οι ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπου σε βιταμίνη C είναι μεγάλες και φτάνουν τα 70-80 mg. Τα φρέσκα λαχανικά και κυρίως τα εσπεριδοειδή είναι οι καλύτερες πηγές της βιταμίνης C.
Η έλλειψη της βιταμίνης C προκαλεί την ασθένεια σκορβούτο , είναι δε γνωστή και σαν νόσος των ναυτικών , γιατί παλαιότερα στα καράβια οι ναυτικοί σε μεγάλα ταξίδια κατανάλωναν κονσέρβες και από τη διατροφή τους έλλειπε εντελώς η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με συνέπεια να εκδηλώνουν συχνά τη νόσο. Το σκορβούτο προκαλεί πρήξιμο και μάτωμα στα ούλα, βλάβες στα δόντια , υποδόρια αιματώματα , αιμορραγίες των ιστών και αναιμία. Η χορήγηση βιταμίνης C θεραπεύει εντελώς τη νόσο σε λίγες μέρες.
Με το κάπνισμα ένα μεγάλο μέρος της βιταμίνης C που υπάρχει στον οργανισμό καταστρέφεται, γι αυτό καλό θα είναι οι καπνιστές να πίνουν πολλούς χυμούς
πλούσιους στη βιταμίνη.

Στρες και βιταμίνες!

Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με την εμφάνιση πολλών χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος...
Η πρόσληψη αντιοξειδωτικών βιταμινών και άλλων ουσιών ίσως συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από την επίδραση των ελεύθερων ριζών και τη θωράκισή του από τις βλάβες που μπορούν να προκληθούν από αυτές. Σε επιδημιολογικές μελέτες, αλλά και σε μελέτες παρέμβασης, τόσο η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών όσο και τα επίπεδά τους στην κυκλοφορία του αίματος, έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και διαφόρων μορφών καρκίνου.
Ο χυμός πορτοκαλιού αποτελεί φυσική πηγή πλήθους αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η βιταμίνη C, διάφορα φλαβονοειδή (με κυριότερο την εσπεριδίνη) και καροτενοειδή, αλλά και άλλων πολύτιμων βιταμινών για τον οργανισμό, όπως είναι το φυλλικό οξύ. Όλα αυτά τα στοιχεία πιστεύεται ότι δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό. Σε μια πρόσφατη μελέτη, δημοσιευμένη στο «Journal of Agricultural and Food Chemistry», εξετάστηκε η βιοδιαθεσιμότητα των αντιοξειδωτικών ουσιών του χυμού πορτοκαλιού σε υγιείς ενήλικους εθελοντές. Στη μελέτη αυτή χορηγήθηκαν 256 mg βιταμίνης C, 271 mg φλαβονοειδών, 6 mg φυλλικού οξέως με τη μορφή χυμού πορτοκαλιού.
Συγκεκριμένα, τα άτομα αυτά κλήθηκαν να εντάξουν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο την κατανάλωση τριών ποτηριών των 240 ml χυμού πορτοκαλιού για τρεις εβδομάδες. Στο τέλος των τριών εβδομάδων, παρατηρήθηκε αύξηση στην κυκλοφορία των εθελοντών στα επίπεδα της βιταμίνης C κατά 59%, του φυλλικού οξέως κατά 46%, των καροτενοειδών κατά 22%, ενώ τα επίπεδα των φλαβονοειδών που μετρήθηκαν, βρέθηκαν 8 φορές υψηλότερα σε σχέση με τις τιμές στην αρχή της παρέμβασης. Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, η κατανάλωση τριών ποτηριών χυμού πορτοκαλιού αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών άριστα απορροφήσιμων και αξιοποιήσιμων από τον οργανισμό.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C (ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ)
Ευνοεί την επούλωση και την ίαση και προστατεύει από το στρες. Είναι εξαιρετικά σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Βοηθάει επίσης την πέψη, προστατεύει τον οργανισμό από τις τοξίνες, έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και είναι ουσιαστικής σημασίας για υγιή δόντια, ούλα και οστά.
Πηγές: Γκρέιπφρουτ, ψημένη γλυκοπατάτα, βρασμένα γογγύλια, ακτινίδιο, λάχανο, βρασμένα λαχανάκια Βρυξελλών και μπρόκολο, μάνγκο, πορτοκάλι, πράσινη πιπεριά, φράουλες, βρασμένα σπαράγγια.
Στρες
Οποιαδήποτε κι αν είναι η πηγή στρες, σωματική ή συναισθηματική, το σώμα αντιδρά με την παραγωγή αδρεναλίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί έναν καταιγισμό άλλων ορμονικών και νευρικών αντιδράσεων, οι οποίες εμφανίζονται σε όλο το σώμα και μας προετοιμάζουν «είτε να παλέψουμε είτε να φύγουμε». Αν και το μεγαλύτερο μέρος του στρες στις μέρες μας δεν απαιτεί γρήγορη σωματική δράση, ο οργανισμός μας αποκρίνεται ακόμα με αυτόν τον αρχαίο και δοκιμασμένο στον χρόνο τρόπο. Μέσα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο από τη στιγμή που νιώθουμε ανησυχία, ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνει, η όραση οξύνεται και το αίμα εκτρέπεται στους μυς και πυκνώνει, περιμένοντας να διορθώσει κάποια πληγή.
Για το σωματικό στρες, αυτές οι αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες ∙ συνήθως διαρκούν λίγο, και στη συνέχεια, τα επίπεδα ορμονών επιστρέφουν στο φυσιολογικό και το νευρικό σύστημα σε μια πιο ήρεμη κατάσταση. Ο σημερινός τρόπος ζωής μπορεί μερικές φορές να συνδέεται με μακροχρόνιο ψυχολογικό στρες και αυτό μπορεί να αναγκάσει το σώμα να βρίσκεται σε συνεχή αντίδραση στο άγχος για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Οι συνολικές επιπτώσεις του στρες στις διατροφικές ανάγκες δεν είναι πλήρως κατανοητές αλλά είναι γνωστό ότι, υπό συνθήκες στρες, ο μεταβολισμός του σώματος μπορεί να βρεθεί υπό πίεση. Μια επακόλουθη πιθανή επίδραση είναι στο ανοσοποιητικό σύστημα: μειώνει τις άμυνές του και μας αφήνει ενδεχομένως περισσότερο εκτεθειμένους σε λοιμώξεις και ασθένειες.

Για να δημιουργηθεί αδρεναλίνη απαιτείται βιταμίνη C. Όταν τα επίπεδα αδρεναλίνης είναι υψηλά κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων στρες, απαιτείται περισσότερη βιταμίνη C. Τα περισσότερα ζώα μπορούν να αυξήσουν τη σύνθεση αυτής της βιταμίνης, ώστε να συμβαδίζει με τις πρόσθετες ανάγκες. Οι γίδες μπορούν, παραδείγματος χάριν, να αυξήσουν την παραγωγή βιταμίνης C κατά 500 %. Δυστυχώς, ο άνθρωπος στηρίζεται στη δίαιτά του. Εάν αυτό δεν επιτυγχάνεται μέσω της κατανάλωσης πολλών τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα μούρα, οι πιπεριές, οι πατάτες και το μπρόκολο, μερικά μέρη του σώματος, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη.
Έρευνες αποκαλύπτουν ότι η έλλειψη βιταμίνης C μειώνει τη δραστηριότητα των μικροφάγων, των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που κυριολεκτικά τρώνε τα εισβάλλοντα βακτήρια και τους ιούς. Λιγότερα μακροφάγα μάς κάνουν πιο επιρρεπείς στα κρυολογήματα και τη γρίπη, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να μειώσουν περαιτέρω τη διαθέσιμη βιταμίνη C.
Όταν βρισκόμαστε σε μακροχρόνιο στρες είναι καλό να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταναλώνοντας άφθονα τρόφιμα πλούσια σε β-καροτένιο (πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α), όπως τα καρότα, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και τα κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα.
Η τακτική κατανάλωση των βιταμινών C και Α, καθώς επίσης του φυλλικού οξέος και του ψευδαργύρου, είναι ζωτικής σημασίας για να λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα και να προστατεύει ενάντια στις λοιμώξεις. Το φυλλικό οξύ βρίσκεται στα μαυρομάτικα φασόλια, το σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ενώ καλές πηγές ψευδαργύρου είναι το καβούρι, τα στρείδια, το φύτρο σιταριού, το συκώτι, οι σπόροι κολοκύθας και το κόκκινο κρέας. FOOD TODAY
ευωδιές..
Λουλούδι του δάσους
Ξύπνα λουλούδι του δάσους
πουλί του λιβαδιού
που σεργιανάς στον ουρανό
που ‘χεις τα μάτια μικρού ελαφιού
Σαν τα λουλούδια που πίνουν δροσιά
έτσι χορταίνω όταν με κοιτάς
σαν ευωδιά λουλουδιών πρωινή
σαν ευωδιά μαραμένου φύλλου είναι η ανάσα σου
Αχ, Κοίταξέ με, κοίταξέ με
αίμα της καρδιάς μου
Η γη χαμογελάει, τα νερά χαμογελάνε
τα σύννεφα στον ουρανό
όλα χαμογελάνε αγαπημένη μου
Ξύπνα λουλούδι του δάσους
ξύπνα ξύπνα αγαπημένη
Despierto flor de los valles
Corazon enamorado
Ινδιάνικο τραγούδι της φυλής Οτσιμπούεϊ

32 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Επι-μορφωτική ανάρτηση! Και γλυκύτατη!
Προσωπικά έμαθα πράγματα πολλά. Ευχαριστώ!

mareld είπε...

Φίλε Παναγιώτη!

Καλώς ήρθες!
Σκοπός ειδικά του γλυκοχαράζει είναι
να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το στρες που αφαιρεί καθημερινά ζωές.
Έχω σπουδάσει πολλά χρόνια και κατέχω τη βιοχημεία αλλά και τις τεχνικές ενάντια στο στρες.
Χάρηκα που σου άρεσε.
Να είσαι καλά!

faraona είπε...

Μareld μου
Πρωτα μας μεθυσες με τα χρωματα και τα αρωματα μεσα απ αυτες τις υπεροχες φωτογραφιες και μετα μας ενημερωσες και ιατρικως για τις πολυτιμες βιταμινουλες.

Σ ευχαριστω χρυσο κοριτσι, ριχνεις φως στην ψυχη και στο μυαλο...
Σε φιλω

mareld είπε...

Γλυκό μου φαραονάκι!

Καλώς ήρθες!

Σήμερα κερνάμε φρούτα για γενική ευεξία..
Όσο για την ομορφιά την υπηρετώ πιστά όπως και εσύ
αλλά και όλοι οι άνθρωποι που τους διακρίνει κάποια ευαισθησία
και ξέρουν ότι εδώ δεν θα μείνουμε για πάντα.
Πιστεύω ότι πίσω από την αισθητική κρύβεται η ηθική κάθε ανθρώπου.
Η γνώση είναι φως και καλό είναι να παρέχεται με ευχάριστο τρόπο
Οι άνθρωποι διαφέρουμε στο πως προσεγγίζουμε την πραγματικότητα.
Αν και χρησιμοποιούμε όλες μας τις αισθήσεις, συχνά έχουμε προτιμήσεις και
τείνουμε να χρησιμοποιούμε μια η δυο περισσότερο από τις άλλες
Αυτή η προτίμηση συνήθως εδραιώνεται στην παιδική ηλικία.
΄Έτσι γινόμαστε οπτικοί, ακουστικοί η κιναισθητικοί.
Μακάρι και να το είχανε κατά νου οι δάσκαλοι..και να μην ταλαιπωρούσαν τα παιδιά.

Φιλιά και ζακυνθινές αγκαλίτσες!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ε! χαίρε!
Να πω την αμαρτία μου, το κείμενο δεν το διάβασα ακόμα. Έμπηξα δάχτυλα και δόντια στα ζουμερά βιταμινούχα ( για μιαν αγάπη που'χα), γέμισα απ' τους χυμούς τους, χέρια, ρούχα και έφερα την άνοιξη στη στιγμή στο γραφείο μου.
Το αγχολυτικό σου μπλογκ διεκδικεί αριστείο πρωτοτυπίας!
Καλό βράδυ.

Saime είπε...

Bre ti mas brhke bradiatika me th vitamine C!! :-) Na do poios tha anteksei na perimenei mexri ayrio to proi gia na piei thn portokalada toy?? Ego pantos omologo dyskoleyomai!! ;-)
Xxx

mareld είπε...

Διονύση!

Με το χαίρε περίμενα και το χαριτωμένη..
γιατί είχα γυρίσει από το φίλο το Παναγιώτη και τους χαιρετισμούς..
Εσύ βέβαια δεν ξέρεις αν είμαι χαριτωμένη γι αυτό σε δικαιολογώ..
Να πως λοιπόν δημιουργείται η νευρική συσχέτιση.
Είχα ακούσει όλη τη μουσική την Ινδιάνικη και ετοιμαζόμουν να κοιμηθώ.
Λέω ας κάνω μια βόλτα στο κήπο μου μην τυχόν κάποιος περαστικός δεν μου άφησε ..φρούτο..
Ε! σε βρήκα αλλά αφού είχες μια αγάπη..και αφού τα έτρωγες με τόση όρεξη είπα να μην σε ενοχλήσω..
Στα μέρη σου συνάντησα την Υπατία ..και πισωγύρισα..μετά από αυτά που διάβασα
στο Δημήτρη το Βαρβαρίγο, ομολογώ έχω κλάψει.
Φρούτα θα υπάρχουν όλη την εποχή φρέσκα βιολογικά και μυρωδάτα για ψυχές ευαίσθητες, καλλιεργημένες, ποιητικές..και και..
ώστε να γεμίζουν ευεξία και να χαμογελάνε.

Να είσαι καλά!

mareld είπε...

Σαϊμε!

Εσύ ευτυχώς που έχεις υπομονή και άντεξες αλλά κάποιοι άλλοι
έτρεχαν στις πλατείες να βρουν πορτοκάλια μες στη νύχτα..
Εγώ γελούσα με τη ψυχή μου γιατί τέτοια σύνδρομα δεν παθαίνω, άλλα.. θεός φυλάξει..ναι!
Μου είπε θα μου το πληρώσεις και σκέφτηκα να του στείλω 10 κιλά πορτοκάλια από την Επίδαυρο με το Κυριάκο μπας και με συγχωρήσει..συμφωνείς;
Κάθε πρωί λοιπόν πορτοκάλι φρέσκο, αρωματικό..και ένα χαμόγελο..στη δασκάλα σου..ε;

Φιλάκια τζιβαέρι μου!

Saime είπε...

Eisai mia mikrh zakynthinia proths takseos!!! :-)
Xxxx!!

mareld είπε...

Βρε τζιβαεράκι!

Το κήπο μου πρόσφερα με όλα του τα φρούτα.
Τι σου έκανα; αν ζεις στη καταχνιά της Αγγλίας
και δεν υποφέρεις τη ξενιτεία και αν
"Γεννήθηκες σε μια μορφή
που είχε μπροστά μια θάλασσα
που είχε σιμά τον ουρανό
κι ήταν σα θαύμα ονείρου"
Φταίω εγώ..
Άντε θα σε τάξω..ε;

απάγγειο είπε...

Λες... κι ήξερα!
Καλά που μου θύμησες να πάρω μια βιταμίνη, γιατί με τα φρούτα έχω τσακωθεί.(θέμα χρόνου)
Καλό βράδυ!

demeter είπε...

Μμμμ! Ζουμερά φρούτα!
Αφυπνίζεις τις αισθήσεις μας mareld μου!...& καιρός είναι να καλομαθαίνουμε στην υγεία!

Πολλά φραουλένια φιλιά!

mareld είπε...

Καλό μου απάγγειο!
Καλώς ήρθες!

Τι ζεστό που ακούγεται..
Εδώ χιονίζει!
Έχεις δεν έχεις χρόνο, η υγεία σου πάνω από όλα.

Κι έξαφνα
ένας τους με πλησίασε και μου ‘πε

“Αυτή ‘ναι ζωή μες απ' τη ζωή
αυτό ‘ναι το γιορτάσι της το μεθυστικό
Μη λυπηθείς να φας καρπούς γεμάτους μέλι και φρούτα τρυφερά
Κι ολόγλυκα ως μέσα
Γιατί το βράδυ σαν θαρθεί
Σαν σβήσουν οι ήλιοι οι λαμπροί
Κι η Ζεαδώ η σελήνη χαθεί
Όλα που βλέπεις τα καλά χαμένα θάναι
Και μόνος στο σκοτάδι θα σέρνεσαι δίχως το φως να δείς , δίχως το πράσινο το φύλλο
να θροίζει πλάι σου”

Πάντα χαρά!

mareld είπε...

Δήμητρα!
Αγγελούδι μου!

Φυσικά είμαι εδώ για να σας αφυπνίζω τις Αισθήσεις..πιστή ιέρεια του ωραίου..ενάντια στη φθορά..
κόντρα στην εξάντληση της καθημερινότητας..που μας βαραίνει..

α ν ά λ α φ ρ α..!!
όπως σου έχω μάθει.

Και αυτό για σένα

"Πανώρια, θυγατέρα μου, στην Ίδα γεννημένη,
με πόθον εκ τον κύρη σου κ' έγνοια αναθρεμμένη,
εις τα βουνά δεν πρέπει πλιο κ' εις δάση να γυρίζης,
να μη θωρής τσι λυγερές, τσι νιους να μη γνωρίζης,
να μη δουλεύγης κορασιώ, να μη τζι συντροφιάζης
κ' εις τό μπορείς κιαμιά φορά να τσι περιδιαβάζης.
Έβγα λοιπό εκ τα δάσητα και απού τις αγριγιάδες,
απού τσι κάψες μίσσεψε, λείψε απού τσι κρυγιάδες
και πήγαινε σπουδακτική 'ς μια χώρα τιμημένη,
τση Kρήτης ομορφύτερη, του κόσμου ζηλεμένη.
Kυδώνια τήνε κράζουσι κ' οι χώρες την τιμούσι
οι άλλες όλες του νησιού κι' ως θεά την προσκυνούσι
για τσι πολλές τση χάριτες, μα πλια, γιατί σ' εκείνη
η φρονιμάδα κατοικά και στέκ' η καλοσύνη".
Από τις Κρητικές μου καταβολάδες..
Φιλιά!

απάγγειο είπε...

Δεν προλαβαινόμουν!
Γιατρέ μου εσύ!
Φιλάκια!

mareld είπε...

Απάγγειο μου!

Παιδί είχα ένα απάγγειο σε ένα λοφάκι που δεν το έπιανε αέρας αλλά
το έλουζε ο ήλιος. Ήταν μέσα σε πεύκα, κουκουναριές, ευκάλυπτους αλλά και αμυγδαλιές. Το απάγγειο μου γέμιζε μανουσάκια και έφεγγε μες στο μεσοχείμωνο. Είχε φανταστική θέα. Μπροστά του απλονώταν το χωριό και φυσικά η θάλασσα. Ενιωθα ευχάριστα στο σώμα αλλά της ψυχής μου το πάγωμα γινόταν πιο έντονο. Στο απάγγειο μου η φύση με τράβηξε στην αυτογνωσία. Εκεί κατάλαβα ότι απάγγειο βρίσκει κανείς στην ιστορία του, τη κουλτούρα του, το φως της γνώσης αλλά κυρίως στις ανθρώπινες ψυχές.

ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΑΦΕΝΕ

Έχω έναν καφενέ
στου λιμανιού
στου λιμανιού την άκρη
τον έκτισε το δάκρυ
αυτών που μένουνε
αυτών που μένουνε και περιμένουνε

Έχω έναν καφενέ
που ακούει όλο
που ακούει όλο τα ίδια
για μπάρκα και ταξίδια
αυτών που μένουνε
αυτών που μένουνε και περιμένουνε

Έχω έναν καφενέ
ένα παληό
ένα παληό ρημάδι
αχ να 'τανε καράβι
γι' αυτούς που μένουνε
γι' αυτούς που μένουνε και περιμένουνε

Να προσέχεις τον εαυτό σου!

demeter είπε...

Κόρη γλυκιά μπορεί να μην έχω τέτοιας καταβολάς για να σου γράψω μαντινάδα, μα σ`αγαπώ και σ`ευχαριστώ (you know..)!

mareld είπε...

Δήμητρα!
Αγγελούδι μου!

Έχεις καταβολάδες της μοσχοβολιάς, της φλόγας της ματιάς,
της γλύκας της καρδιάς,
της ροής του λόγου,
του φωτεινού χαμόγελου..
Αρκούν και περισσεύουν..

Φιλιά και αγκαλίτσες!

Saime είπε...

"Hkoyses Aretoysa moy
ta thlibera mantata...
o kyrhs soy m' eksorise
sths ksenitias th strata...
4 meres monaxa moy doke nan hmeno
ki apo keis na kseniteyto
polla makrya na faino..
k pos na s' apoxoristo...
k pos na soy makryno...
k pos na zhso dixos soy
ton ksorismo ekeino..."

...ta krina toy kalokairioy moy aresan para-para poly...!!
Xxx

mareld είπε...

Saime!
τζιβαέρι μου!

..φτάνοντας ως τη μνήμη της ελευθερίας..σου αφιερώνω τα παρακάτω λόγια..

Μέρα στιλπνή αχιβάδα της φωνής που μ' έπλασες
Γυμνόν να περπατώ στις καθημερινές μου Κυριακές
Ανάμεσ' από των γιαλών τα καλωσόρισες
Φύσα τον πρωτογνώριστο άνεμο
Aπλωσε μια πρασιά στοργής
Για να κυλήσει ο ήλιος το κεφάλι του
Ν' ανάψει με τα χείλια του τις παπαρούνες
Τις παπαρούνες που θα δρέψουν οι περήφανοι άνθρωποι
Για να μην είναι άλλο σημάδι στο γυμνό τους στήθος
Από το αίμα της αψηφισιάς που ξέγραψε τη θλίψη
Φτάνοντας ως τη μνήμη της ελευθερίας.

Είπα τον έρωτα την υγεία του ρόδου την αχτίδα
Που μονάχη ολόισα βρίσκει την καρδιά
Την Ελλάδα που με σιγουριά πατάει στη θάλασσα
Την Ελλάδα που με ταξιδεύει πάντοτε
Σε γυμνά χιονόδοξα βουνά.

Δίνω το χέρι στη δικαιοσύνη
Διάφανη κρήνη κορυφαία πηγή
Ο ουρανός μου είναι βαθύς κι ανάλλαχτος
Ό,τι αγαπώ γεννιέται αδιάκοπα
Ό,τι αγαπώ βρίσκεται στην αρχή του πάντα.Ελύτης

Ευχαριστώ που υπάρχεις!
Εύχομαι να σε περιμένουν μόνο χαρές!

Μηθυμναίος είπε...

Μαρελντάκι μου,
Τι να πω εγώ, που έφτασα αργοπορημένος, τα είπαν όλα άλλοι πριν από μένα. Τα διάβασα, όλα τα ενδιαφέροντα για τις βιταμίνες και σε συγχαίρω για το κουράγιο σου κι ένα ευχαριστώ για τις απλόχερες γνώσεις που μας παρέχεις.
Να 'σαι καλά!
Φιλάκια

mareld είπε...

Στράτο μας!

Πάντα με το γλυκό λόγο.
Η γνώση πρέπει να δίνεται απλόχερα αλλά και με χαρά, χωρίς τη παραμικρή πίεση και να βρίσκει φωλίτσα στο μυαλό και να τρέφει τη ψυχή σαν χάδι.
Είναι η μόνη μας ελπίδα..

Να μου είσαι καλά!

faraona είπε...

Mareld

ησυχη ναναι η νυχτα σου κοριτσι μου




εχω ανα μια ωρα διακοπες ρευματος λογω των απεργιων και εχω αποσυντονιστει.


φιλια

mareld είπε...

Φαραονάκι μου!

Η νύχτα μου ήταν ήσυχη.
Πολλά χρόνια πριν, μετά τα 25 μου, έβλεπα εφιάλτες. Ήταν όμως παράξενοι εφιάλτες.
Όλοι θέλαν κάτι να μου πουν, που το είχα ξεχάσει ή δεν ήθελα να βγει από το ασυνείδητό μου.
Δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ μαζί τους αλλά συγχρόνως μου άρεσε η Karen Horney
{ αγαπημένη μου ψυχαναλύτρια} και τη μελετούσα.
Συγκεκριμένα "τις συγκρούσεις του εσωτερικού μας κόσμου.
"Εάν ένα δέντρο το τσακίσει η καταιγίδα, εάν το δέντρο μαραζώσει από την έλλειψη του ήλιου,
εάν μείνει καχεκτικό από τη φτώχεια του εδάφους, ποτέ δεν θα πούμε πως αυτή ήταν η πραγματική του φύση"..
Στα 33 άρχισα αυτοανάλυση χωρίς να έχω πλήρη συνείδηση του τι ακριβώς μου συμβαίνει.
Μου πήρε αρκετούς μήνες να διαλύσω τα μπλοκαρίσματα,του είναι μου, αλλά στο τέλος
έφτασα σε μια ροή συναισθημάτων όπως το κύμα το μεσοκαλόκαιρο.
Από τότε εφιάλτης σπάνια έρχεται στον ύπνο μου..στη καθημερινότητα..συχνά συμβαίνει..
με τα τόσα που διαδραματίζονται στο "παραδεισένιο" μας κόσμο.

Φιλιά!
Να φεύγεις, με ένα καλαθάκι φρούτα..ε;

απάγγειο είπε...

Μαρελντάκι, πήρα πορτοκάλια απ' το καλαθάκι σου, για να βγάλω τη μέρα.
Δίκιο έχεις! Φιλάκια της!

faraona είπε...

Μareld μου
παιρνω τα λογια σου μαζι μου
θα κοιμηθω μ αυτα αποψε

και τα φρουτακια μου βεβαια δε τα ξεχνω.
Σε φιλω

mareld είπε...

Απάγγειο μου!

.."Και τώρα, τωραδά, εδώ,
μανούσια μου φέρνεις
και δυοσμαρίνια"..
Νερούντα

Καλή σου μέρα!

mareld είπε...

Γλυκό μου φαραονάκι!

.."Εσύ είσαι εδώ. Εσύ δε φεύγεις, δεν πετάς.
Κι εσύ ως το τέλος θα είσαι και θα μου απαντάς".. Νερούντα

Και να ξέρεις ότι:
.."Kι αν θα διψάσεις για νερό θα στίψουμε ένα σύννεφο"..Γκάτσος

Φιλιά!

Alkmini είπε...

γλυκεια μου mareld
Tι ομορφα πραγματακια μας μαθαινεις!
εγω μπορω να εχω ενα ποτηρι χυμο C
και πινοντας να ακουω Ινδιανικα?
πολυ ομορφια εδω μεσα.
φιλακια

δεσποιναριον είπε...

Αγαπητη mareld. Καπου λινκ στο λινκ εφτασα εδω. Δεν εχω ξαναδει πιο ομορφες φωτογραφιες σε μπλογκ. Και στα τρια σου. Θα ξαναρθω να τις δω με την ησυχια μου, αλλα ειλικρινα εχω μεινει με τοση ομορφια. Μπραβο καλη μου. Απεκτησες μια θαυμαστρια της τεχνης σου! :)

mareld είπε...

Αλικάκι μου!

Εδώ στο γλυκοχαράζει να έρχεσαι να παίρνεις τα φρούτα σου..να πίνεις τις πορτοκαλάδες σου φρέσκες αρωματικές.. να ακούς τις μουσικές σου..έχει και περισσεύει για όλους..λίγο αργότερα θα αρχίσουμε όλοι μαζί να μιλάμε για το στρες και τα επακόλουθά του..
Χαίρομαι που σου αρέσει και είναι προσφορά για όλο το κόσμο.

Φιλάκια και καλή σου μέρα!

mareld είπε...

Καλώς το Δεσποινάριο!

Χάρηκα που βρήκες και ποτίστηκες με ομορφιά και έφυγες ευχαριστημένη..αυτός είναι και ο σκοπός των μπλογκ να ξαποστάζουν οι άνθρωποι κα να νιώθουν πιο ανάλαφροι όταν φεύγουν.
Θα μάθουμε πολλά πράγματα και κυρίως πως θα νιώθουμε την ευωδιά της ζωής να μας λούζει στην καθημερινότητά μας, γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Σε ευχαριστώ καλή μου για τα όμορφα λόγια σου.

Φιλάκια και καλή σου μέρα!