Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

- Μα δεν ακούς τι αλλόκοτα που ψιθυρίζει το αεράκι της νύχτας; Δε βλέπεις τα φύλλα της λεύκας πώς τρέμουν; Ο Κόσμος της Σοφίας







- Eίναι ο ζωντανός πλανήτης μας που ανασαίνει.








Ο Νορβηγός συγγραφέας του παγκόσμιου μπεστ-σέλερ «Ο Κόσμος της Σοφίας» Jostein Gaarder, είναι καθηγητής φιλοσοφίας. Γνωρίζοντας καλά την ανάγκη του ανθρώπου για γνώση και ιδιαίτερα τα επίμονα εφηβικά ερωτήματα, μας παρουσιάζει την ιστορία της φιλοσοφίας μέσα από ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το μυθιστόρημα έχει ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι, η Σοφία. Όπως κάθε έφηβος, έτσι και εκείνη θεωρεί τη ζωή της ανιαρή μέχρι να αρχίσει να λαμβάνει ανώνυμες επιστολές με απλά ερωτήματα για την καθημερινότητά της, τα οποία θα αποδειχθεί ότι έχουν βαθύτατες έννοιες και θα την οδηγήσουν στο «παιχνίδι» της φιλοσοφίας. Σκοπός του «παιχνιδιού» είναι να βρει τις απαντήσεις που χρειάζεται, για να μάθει από πού και γιατί δημιουργήθηκε ο κόσμος στον οποίο ανήκει.

Ταξιδεύει μέσα στο χρόνο από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας ως το σήμερα. Συναναστρέφεται με φιλοσόφους, μαθαίνει απόψεις και γεγονότα, τα οποία ενώ τώρα θεωρούνται αυτονόητα, κάποτε υπήρξαν υπέρλογα. Μαθαίνει επίσης ότι υπήρξαν άνθρωποι που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για να υποστηρίξουν τα «πιστεύω» τους, τα οποία ταυτίζονται με τα σημερινά δεδομένα και μας υπενθυμίζει ότι ο άνθρωπος εξελίσσεται μέρα με τη μέρα, καθώς και ότι αυτό θα συμβαίνει μέχρι να επέλθει το τέλος του είδους του.

Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο που χαρίζει στον καθένα μας ένα τέτοιο ταξίδι γνώσης και φαντασίας με «ανοιχτό» εισιτήριο, έτσι ώστε να ταξιδέψουμε όποτε θέλουμε και όσες φορές επιθυμούμε. Γνωρίζοντας την ιστορία μας και, συνεπώς, όλα αυτά που έπραξαν κάποιοι, πριν τόσα χρόνια, για να ζούμε εμείς σε έναν καλύτερο κόσμο, μας δίνει σίγουρα δύναμη και θέληση για να αντιμετωπίσουμε το αύριο. Τέλος, αν υπάρχουν κάποιοι με τον απαραίτητο ζήλο για να ακολουθήσουν το παράδειγμα εκείνων που τόσο πάλεψαν, θα ήταν φρόνιμο να το πραγματοποιήσουν για να μπορέσουμε να αφήσουμε και εμείς κάτι σε αυτούς που θα μας «διαδεχθούν».




4 σχόλια:

youlia olomplava είπε...

Χρονια Πολλα Μ να εισαι παντα λουσμενη με θειο φως με την ευλογια της χαρης Του!!!!!!!!!!

mareld είπε...

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Εύχομαι και σε Σένα κάθε χαρά!!!

Ερατώ είπε...

Πολύ ωραίο βιβλίο!
Δίνει την ιστορία της φιλοσοφίας περιγράφοντας την πορεία της μέσα στο χρόνο και τα κύρια φιλοσοφικά ρεύματα με τρόπο απλό αλλά όχι απλοϊκό!
Πιστεύω ότι είναι κατάλληλο για όλους!
Συμπτωματικά το διαβάζω αυτόν τον καιρό ..το μόνο κακό είναι ότι θέλει χρόνο γιατί είναι γύρω στις 600 σελίδες!
Καλή σου μέρα Μαρελντ!
Φιλάκια πολλά!!!

mareld είπε...

Φιλιά μάτια μου..ο Κόσμος της Σοφίας μου αρέσει και το έχω σε δυο.. τρεις γλώσσες.. μάλιστα το έχω δωρίσει αρκετές φορές και το ξανα..αγοράζω...