Παρασκευή, 23 Μαΐου 2008

Χρώμα και υγεία!

















































Τα χρώματα της φύσης στο πιάτο μας

Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της υγιεινής διατροφής, προσδιορίζεται από την έννοια της ποικιλίας. Καμία τροφή από μόνη της, δεν μπορεί να αποτελέσει το αποκλειστικό διαθρεπτικό μέσο για επαρκή σίτιση. Η φύση άλλωστε, είναι η πρώτη που διδάσκει αυτόν τον κανόνα, δίνοντας στις τροφές ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως οσμή, χρώμα, γεύση, προκαλώντας έτσι τον άνθρωπο να δοκιμάσει μέσα από μια μεγάλη ποικιλία τροφών.

Τα χρώματα των ανεπεξέργαστων τροφών, οφείλονται σε φυσικές χρωστικές που πέρα από τη χρώση, προσδίδουν και σημαντική διατροφική αξία.

Το κόκκινο χρώμα που συναντάμε στην τομάτα, στο κόκκινο γκρέιπ-φρουτ και στο καρπούζι, οφείλεται στο λυκοπένιο, εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές επιστημονικές μελέτες και θεωρείται ασπίδα έναντι του καρκίνου του προστάτη.
Το κόκκινο-πορφυρό χρώμα των κόκκινων σταφυλιών, των κερασιών, της φράουλας, του ροδιού, του βατόμουρου, της κόκκινης πιπεριάς και της μελιτζάνας, οφείλεται σε μια ομάδα ευεργετικών ουσιών, τις ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες, εμφανίζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στην υγεία των αγγείων, της καρδιάς και όχι μόνο.
Κάποιες δε από τις προαναφερόμενες τροφές, όπως για παράδειγμα οι φράουλες και τα κεράσια, δεν εμπεριέχουν μόνο ανθοκυανίνες, αλλά και μια άλλη φυσική χρωστική, το ελλαγικό οξύ, σημαντικό αντικαρκινικό στοιχείο.

Το πορτοκαλί χρώμα του καρότου, της κολοκύθας, του μάνγκο, του βερίκοκου αλλά και της γλυκοπατάτας, είναι συνέπεια της πλούσιας περιεκτικότητας αυτών των τροφών σε άλφα και βήτα καροτένια. Οι ουσίες αυτές ενισχύουν σημαντικά την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, ενώ το β-καροτένιο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α.
Το δημοφιλές πορτοκάλι αλλά και το μανταρίνι, δεν είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε αυτά τα καροτένια, αλλά οφείλουν το χρώμα τους σε μια άλλη χρωστική ουσία, την βήτα-κρυπτοξανθίνη, της οποίας η κατανάλωση θεωρείται συν τοις άλλοις, ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά του σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV).

Το κίτρινο χρώμα του κρόκου του αβγού, αλλά και του καλαμποκιού, οφείλεται στη λουτεΐνη και στη ζεαξανθίνη. Οι ουσίες αυτές ανήκουν στα καροτενοειδή και προστατεύουν από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί την κυριότερη αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.
Η ευεργετική επίδραση της λουτεΐνης δεν περιορίζεται μόνο στην όραση, αλλά μελέτες συσχετίζουν την πρόσληψή της με μείωση του ενδεχόμενου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Να τονισθεί πως τα δυο αυτά καροτενοειδή, υπάρχουν σε μεγάλα ποσά και σε τροφές όπως το σπανάκι, το κόλιανδρο και το λάχανο, απλά εκεί η χρωστικότητα τους καλύπτεται από το πράσινο χρώμα της χλωροφύλλης.

Το έντονο ροζ χρώμα του κρεμμυδιού, σχετίζεται με τη φυσική χρωστική κουερσιτίνη. Η κουερσιτίνη παράγεται από το ίδιο το κρεμμύδι , αποθηκεύεται στα εξωτερικά του τμήματα και προστατεύει τα φωτοσυνθετικά του τμήματα από την οξείδωση. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό επιδρά και στον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που έχει ανάγει την κουερσιτίνη σε πρωταγωνίστρια πολλών αντικαρκινικών μελετών. Μάλιστα σε μελέτη των Verma A.K. et al, η κουερσιτίνη ανέστειλε την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σε πειραματόζωα (που προκλήθηκε εκουσίως με τη σύμπραξη της N-nitrosomethylurea), απογειώνοντας τις ελπίδες των ερευνητών για χρήση της και στους ανθρώπους.
Παράλληλα η κουερσιτίνη θεωρείται από πολλούς επιστήμονες ισχυρό αντι-ισταμινικό και η χρήση της σε συγκεκριμένες αλλεργικές εκδηλώσεις επιφέρει θετικότατα αποτελέσματα. Να σημειώσουμε εδώ ότι πλούσιο σε κουερσιτίνη είναι και το μήλο, ενώ όσο πιο ροζ είναι το κρεμμύδι, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα κουερσιτίνης εμπεριέχει.

Τέλος και αν είστε gourmet τύπος (εδεσματολογικά ιδιαίτερα εκλεκτικός), αναλογιστείτε πως αγαπημένες επιλογές όπως ο αστακός, ο σολομός, αλλά και οι γαρίδες, οφείλουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα στην ασταξανθίνη (όσο παράξενο και αν ακούγεται προέρχεται από το ελληνικό 'ας τα ξανθύνει'!!), ένα καροτενοειδές που ελαττώνει τη δράση του ενζύμου 5-alpha-reductase, υπεύθυνο για την καλοήθη διόγκωση του προστάτη!

Πώς να επιλέγετε τα σωστά τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ

Η σωστή επιλογή τροφίμων στο σούπερ μάρκετ και ο έλεγχος των συστατικών των προϊόντων που αναγράφονται στις ετικέτες, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας σας αλλά και στη γενικότερη θετική σας εικόνα.
Έτσι θα ωφεληθεί η καρδιά σας και γενικά όλες οι χρόνιες νόσοι που μπορούν να ταλαιπωρούν έναν άνθρωπο, σημειώνει η διαιτολόγος Cathy Fitzgerald, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Έτσι να θυμάστε να επιλέγετε ένα προϊόν όχι μόνο από το πόσο ελκυστική είναι η συσκευασία του αλλά και από τα συστατικά που αναγράφοντας την ετικέτα.

Ποιες τροφές θα πρέπει να επιλέγουμε στο σούπερ μάρκετ;

Τροφές με ίνες
Οι ίνες βοηθούν το πεπτικό σύστημα και μειώνουν τη χοληστερόλη. Να επιλέγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες.

Ωμέγα-3 λιπαρά
Τα ωμέγα-3 λιπαρά έχει αποδειχτεί ότι ωφελούν την καρδιά. Τα ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και η πέστροφα είναι καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Νάτριο
Επιλέξτε προϊόντα με χαμηλό ή περιορισμένο νάτριο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχετε υπόψη, στην περίπτωση των κατεργασμένων και κονσερβοποιημένων τροφίμων. Αν μια τροφή έχει περιορισμένο νάτριο, η περιεκτικότητά της σε αλάτι είναι κατά 25% λιγότερη από το κανονικό προϊόν.

Στερόλες και στανόλες
Οι φυτικές στερόλες και οι στανόλες είναι ουσίες που μειώνουν τη χοληστερόλη και συχνά προστίθενται σε προϊόντα όπως η μαργαρίνη και τα ντρέσιγκ για τις σαλάτες. Προτιμήστε προϊόντα που αναγράφουν στη συσκευασία ότι περιέχουν στερόλες.

Τρανς λιπαρά
Να τρώτε σπανίως τροφές που περιέχουν τρανς λιπαρά καθώς αυξάνουν τα επίπεδα ‘κακής’ χοληστερόλης και χαμηλώνουν την ‘καλή’ χοληστερόλη. Τηγανητές και κατεργασμένες τροφές που έχουν μεγάλης διάρκειας ημερομηνία λήξης, συχνά περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά.

Κορεσμένα λιπαρά
Βούτυρο, κρέας και τυρί βρίσκονται ανάμεσα στις τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά-διατροφική αιτία που προκαλεί την αύξηση της χοληστερόλης. Προτιμήστε τα γαλακτοκομικά που είναι χαμηλά σε λιπαρά ή δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά, το άπαχο κρέας και την υγρή μαργαρίνη αντί για βούτυρο.
iatronet.gr


Για να διευκρινιστεί ο ρόλος των τρανς λιπαρών οξέων (ΤΛΟ ή “τρανς λίπη”) στην υγεία του ανθρώπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) την επιστημονική της τεκμηρίωση. Η αναφορά της EFSA δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2004.

Τι είναι τα τρανς λίπη;

Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι μόρια λιπαρών οξέων που περιέχουν τουλάχιστον ένα διπλό δεσμό. Μπορούν να ταξινομηθούν ως “σις” (cis) ή “τρανς” (trans), ανάλογα με τη δομή των διπλών δεσμών εντός του μορίου. Τα περισσότερα ακόρεστα λίπη στη δίαιτα υπάρχουν στη μορφή σις, ενώ ένα μικρό μέρος βρίσκεται στην τρανς μορφή. Τα ΤΛΟ στα τρόφιμα προέρχονται από τρεις κύριες πηγές:
• βακτηριακός μετασχηματισμός των ακόρεστων λιπαρών οξέων στη μεγάλη κοιλία των μηρυκαστικών, όπως οι αγελάδες και τα πρόβατα (περνώντας στο λίπος, το κρέας και το γάλα τους),
• βιομηχανική υδρογόνωση ή σκλήρυνση των ελαίων για τη δημιουργία λιπαρών υλών για επάλειψη και για ψήσιμο,
• θέρμανση και τηγάνισμα των ελαίων σε υψηλές θερμοκρασίες.

Έτσι, τα ΤΛΟ υπάρχουν στο λίπος του βοδινού, του αρνιού και του προβάτου, καθώς και στα προϊόντα που προέρχονται από το κρέας και το γάλα των ζώων αυτών, σε κάποιες μαργαρίνες και αρτοσκευάσματα, όπως τα κράκερς, οι πίτες, τα κέικ και τα μπισκότα, και στα τηγανιτά φαγητά.
eufic.org


Sarah Brightman - Fernando Lima - Pasión

Pavlos Sidiropoulos - Na m'agapas



Τετάρτη, 14 Μαΐου 2008

Ντομάτα και λυκοπένη





























"Σοφία αναπόδεικτος και τέχνη άδηλος
και ισχύς αναγώνιστος και πλούτος άχρειος
και λόγος αδύνατος, υγιείας απούσης".
Ηρόφιλος


Η ντομάτα καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στην Κεντρική και Νότια Αμερική (Περού).Οι διαφορετικές ποικιλίες που γνωρίζουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης

Ακόμα και χωρίς γενετικές τροποποιήσεις στο εργαστήριο, οι ντομάτες που τρώμε σήμερα είναι πραγματικά μεταλλαγμένα τέρατα: Μέσω σταδιακών αλλαγών εδώ και εκατοντάδες χρόνια, το μέγεθός τους έχει αυξηθεί κατά 1.000 φορές σε σχέση με τους άγριους προγόνους τους στην Κεντρική Αμερική.

«Ακόμα και το ντοματάκι τσέρι είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με αυτό που απαντάται στην άγρια φύση» σχολιάζει στο Reuters ο Στίβεν Τάνκσλεϊ του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη.

Παρόλο που δεν είχαν καμία γνώση της γενετικής, οι ιθαγενείς Αμερικανοί και Ευρωπαίοι που καλλιέργησαν τη ντομάτα, ένα μικρό μοβ καρπό σε μέγεθος μούρου, προχώρησαν σε επιλεκτικές διασταυρώσεις και με τα χρόνια άλλαξαν εντελώς τα χαρακτηριστικά της.

Προκειμένου να ταυτοποιήσει αυτές τις γενετικές αλλαγές, ο Δρ Τάνκσλεϊ χαρτογράφησε τα 30.000 γονίδια της ντομάτας και αναζήτησε διαφορές ανάμεσα στην καλλιεργούμενη και την άγρια ποικιλία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Genetics, η ντομάτα μεγάλωσε σε μέγεθος λόγω μεταλλάξεων σε δύο γονίδια: το γονίδιο fas, που ελέγχει σε πόσα «διαμερίσματα» είναι χωρισμένο το εσωτερικό της τομάτας, καθώς και σε ένα άλλο γονίδιο που ελέγχει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Όταν το γονίδιο fas της άγριας ποικιλίας μεταφέρθηκε σε σύγχρονες, βιομηχανικές ποικιλίες, τα φυτά άρχισαν να παράγουν μικρά ντοματάκια.

Η ντομάτα, που πιστεύεται ότι κατάγεται από το Περού και αργότερα μεταφέρθηκε με κάποιο τρόπο στο Μεξικό, όπου καλλιεργήθηκε από τους Μάγια.

Είναι στενή συγγενής της πατάτας, του καπνού, της μελιτζάνας, της πιπεριάς αλλά και της μπελαντόνας.

Ήταν άγνωστη στην Ευρώπη μέχρι το 1544, οπότε και οι Ιταλοί της έδωσαν το όνομα "χρυσό μήλο", για το κίτρινο ή το πορτοκαλί χρώμα που είχε τότε η ώριμη ντομάτα. Στην Ελλάδα η ντομάτα ήρθε το 1818, όπως και η πατάτα.

Η ντομάτα έχει όξινη και ελαφρώς καυστική γεύση, ενώ σημαντική είναι η θρεπτική της αξία. Η ντομάτα είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία, διότι είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στην δυσκοιλιότητα, καθώς και στην ρύθμιση της χοληστερόλης.

Είναι το φρέσκο πάντα το καλύτερο; Σκέψου το ξανά!

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Αμερική καταναλώνονται κατά άτομο περισσότερο από 7 κιλά φρέσκιας ντομάτας το χρόνο, ενώ η ετήσια παραγωγή στο άτομο ανέρχεται στα 36 κιλά βάση του Υπουργείου Γεωργίας της Αμερικής.

Οι κονσερβοποιημένες ντομάτες μπορούν να είναι περισσότερο θρεπτικές από τις φρέσκιες, διότι μαζεύονται ώριμες και συσκευάζονται κατά την παραγωγή τους με τέτοιο τρόπο, που βοηθάει στο να συγκρατούνται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τους.

Έχει επίσης δειχθεί επιστημονικά, ότι τα συσκευασμένα - κονσερβοποιημένα προϊόντα ντομάτας όπως οι σάλτσες για ζυμαρικά περιέχουν 6 φορές περισσότερο λυκοπένη συγκριτικά με την ίδια ποσότητα από φρέσκια ντομάτα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η θερμότητα που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της παρασκευής προκαλεί διάσπαση στα κύτταρα της φλούδας επιτρέποντας στο λυκοπένιο να απορροφηθεί καλύτερα από τον πεπτικό σωλήνα.

Τι είναι όμως η λυκοπένη;

Η λυκοπένη ανήκει στην οικογένεια των αντιοξειδωτικών ουσιών και υπάρχει μέσα στις ντομάτες, φράουλες, καρπούζια και άλλα φρούτα κόκκινου χρώματος ή λαχανικά. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες αποδεικνύονται τα τελευταία χρόνια πολύ ωφέλιμες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λυκοπένη είναι λιποδιαλυτικό συστατικό, δηλαδή είναι πιο εύκολη η απορρόφηση της όταν καταναλώνεται με λίπος. Έτσι, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, τυρί ή κρέας στην αγαπημένη σας σάλτσα από ντομάτα και θα κερδίσετε το μέγιστο όφελος της λυκοπένης.

Οι έρευνες που έγιναν μέχρι σήμερα και που αφορούν τη λυκοπένη και τις ντομάτες έδειξαν τα ακόλουθα:

* Η λυκοπένη είναι μια πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με αντικαρκινική δράση. Είναι δύο φορές ισχυρότερη από την β-καροτίνη (προβιταμίνη Α). Με την αντιοξειδωτική της δράση, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που παράγονται από το φυσιολογικό μεταβολισμό των κυττάρων. Οι ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου μπορούν, να οδηγήσουν σε αλλοιώσεις του DNA που με τη σειρά τους οδηγούν στον καρκίνο.

* Το 1995 ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, βρήκαν σε 48.000 άνδρες που παρακολούθησαν για 6 χρόνια, ότι αυτοί που έτρωγαν μέχρι 10 μερίδες την εβδομάδα φαγητών που περιείχαν ντομάτα ή σάλτσα ντομάτας, είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη.

* Τα πιο αδιάσειστα στοιχεία είναι ότι η κατανάλωση ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων, του προστάτη και του στομάχου, ενώ μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του τραχήλου, του εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και του παγκρέατος.

* Στη μελέτη που έγινε στις Η.Π.Α. και ονομάστηκε «pizza study» διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν δύο μερίδες σάλτσας ντομάτας την εβδομάδα είχαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

* Η λυκοπένη εάν δοθεί από μόνη της σαν φάρμακο δεν έχει τις ιδιότητες αυτές. Για να έχει αντικαρκινική δράση πρέπει να καταναλωθεί με φυσικό τρόπο. Αυτό δείχνει ότι η λυκοπένη αποτελεί το μέρος μιας ευρύτερης οικογένειας φυτικών θρεπτικών ουσιών που δρουν μαζί για να δώσουν τα ευεργετικά αντικαρκινικά αποτελέσματα.

* Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η λυκοπένη είναι καλή για την καρδιά διότι μειώνει την ποσότητα της οξειδωμένης LDL-χοληστερόλης, αυτής που αποκαλείται συνήθως σαν κακή χοληστερόλη.
* Από μελέτη στην Φιλανδία η κατανάλωση ντομάτας βοηθά στην καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, βελτιώνει την κατάσταση των αρτηριών, μειώνει το πάχος των αρτηριών και προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση.

* Η συγκέντρωση και διαθεσιμότητα της λυκοπένης είναι ψηλότερη όταν η ντομάτα είναι ψημένη. Για το λόγο αυτό οι σάλτσες ντομάτας και το κέτσαπ περιέχουν ψηλές ποσότητες της ουσίας αυτής

* Οι μεταλλαγμένες ντομάτες περιέχουν 3,5 φορές περισσότερη λυκοπένη από τις φυσιολογικές ντομάτες. Είναι από τις πρώτες και λίγες περιπτώσεις στις οποίες η έρευνα και παραγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων οδηγεί στη δημιουργία ποικιλίας που έχει αυξημένες ιδιότητες εναντίον του καρκίνου. Χωρίς να αμφισβητούμε τη χρησιμότητα της νέας αυτής τεχνολογίας, εντούτοις πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων και επιπτώσεων, εάν υπάρχουν, των μεταλλαγμένων τροφίμων.

* Οι τελευταίες έρευνες για το λυκοπένιο δείχνουν ότι ασκεί θετική επίδραση και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μια μελέτη, όσες γυναίκες έτρωγαν τοματοπολτό καθημερινά, για είκοσι μία ημέρες, είχαν υψηλότερα επίπεδα λυκοπένης στο αίμα, από αυτές που ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς ντομάτες. Τα λευκά αιμοσφαίρια αυτών που έτρωγαν ντομάτες ήταν πολύ ανθεκτικότερα στις οξειδωτικές βλάβες κατά 33 έως 42%.

* Πρόσφατα έγινε λόγος για την προστατευτική επίδραση του λυκοπενίου στην οξεία γαστρίτιδα, σε πειραματόζωα, όταν χορηγείται σε ημερήσια δόση 0.2 mg/kg βάρους Ωστόσο, σημειώνεται ότι σε υψηλότερες ή χαμηλότερες δόσεις μειώνονται σημαντικά οι γαστροπροστατευτικές ιδιότητες του λυκοπενίου.


Περιέχει η ντομάτα και άλλα αντιοξειδωτικά; Και αν ναι ποια;

Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής. Η ντομάτα περιέχει πολύ βιταμίνη C, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας. Τα δυο τρίτα της ημερήσιας ανάγκης μας στη βιταμίνη αυτή καλύπτονται ήδη από δυο μέτριες ντομάτες.

Οι γιατροί από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας μελέτησαν 14.000 ενήλικες για να βρουν ποιοι ήταν οι παράγοντες κινδύνου για ν' αναπτύξουν χρόνια αποφρακτικά νοσήματα των πνευμόνων, όπως η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.

Η μελέτη των Ολλανδών, είναι η πρώτη στο είδος της που δείχνει ότι οι φλαβονοειδείς ουσίες (ιδιαίτερα το κατεχινικό οξύ αλλά και η φλαβόνη, η φλαβονόλη, και τα πολυφαινολικά καμφερόλη και κερκετίνη) οι οποίες περιέχονται στις ντομάτες, έχουν ευεργετικές δράσεις στους πνεύμονες.

Το περίεργο που βρέθηκε στη μελέτη αυτή ήταν ότι ενώ το τσάι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδείς ουσίες, δεν βρέθηκε ότι αυτό είχε τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα στους πνεύμονες όπως οι ντομάτες.

Η ντομάτα περιέχει επίσης σε αφθονία φολικό οξύ, που είναι απαραίτητο για την αναδόμηση και την αποκατάσταση των κυττάρων του οργανισμού. Όσοι παίρνουν φάρμακα, πίνουν πολύ αλκοόλ ή καταναλώνουν πολύ κρέας, όπως επίσης οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι είναι καλό να καταναλώνουν πολλές ντομάτες, λόγω των αυξημένων αναγκών τους σε φολικό οξύ.

Το θαυματουργό αυτό φυτό περιέχει και βιταμίνη Ε που επιδρά θετικά στη γονιμότητα, βιταμίνες από την ομάδα του συμπλέγματος Β για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού και για γερό νευρικό σύστημα, όπως και χρώμιο, το οποίο είναι πολύτιμο κυρίως τους διαβητικούς, επειδή βοηθά σε διαταραχές κατά την αξιοποίηση του σακχάρου.

Η λιποδιαλυτή βιταμίνη Α εμπλέκεται στο σχηματισμό και στη διατήρηση της υγιούς επιδερμίδας, των μαλλιών και στο σμήγμα της μεμβράνης. Μας βοηθά στο να βλέπουμε στο σκοτάδι και είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη των οστών, δοντιών και την αναπαραγωγή.

Περιέχει επίσης σελήνιο, που ανήκει στις ουσίες που προστατεύουν από τον καρκίνο, επειδή παίζει σημαντικό ρόλο για το ανοσοποιητικό σύστημα, κάλιο για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας, μαγνήσιο ενάντια στα συμπτώματα του στρες και τις μυϊκές κράμπες, όπως επίσης και σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο.

Πως μπορώ να συμπεριλάβω τη ντομάτα στη διατροφή μου;
Εύκολοι και γρήγοροι τρόποι για την ημερήσια πρόσληψη της ντομάτας:

* Τρώτε α λα ιταλικά: αποκτήστε την συνήθεια των Ιταλών καταναλώνοντας ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα. Χρησιμοποιήστε ψιλοκομμένες ντομάτες για να μαγειρεύετε την δική σας σάλτσα στο σπίτι ή χρησιμοποιήστε την αγαπημένη σας έτοιμη σάλτσα.
* Καταναλώνετε το τσίλι με διάφορες σάλτσες και ντομάτα.
* Προσθέστε χρώμα στα λαχανικά σας. Δοκιμάστε στις σαλάτες και ντομάτα για καλύτερη γεύση.
* Ντοματοκεφτέδες: Ανακατέψτε μία μικρή κονσέρβα από ντοματοχυμό στον κιμά, μαζί με άλλα μπαχαρικά στο να πετύχετε καλύτερη γεύση.

Η ντομάτα αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό και βιολογικές ουσίες. Είναι πολύ φτωχή σε θερμίδες και για το λόγο αυτόν μια έξοχη τροφή για αδυνάτισμα.
Newsroom ΔΟΛ,news.pathfinder.gr


"Φύσις νόσον ιατρίς".

"Η κάθε νόσος δέν εντοπίζεται είς ορισμένον
μόνον όργανον, αλλά κατά τήν νόσον,
ασθενεί ολόκληρος ο οργανισμός".
Ιπποκράτης

Θάλασσα


O Kyklos tou Nerou-Mia Thalassa