







.jpg)
.jpg)






.jpg)
























Τα χρώματα της φύσης στο πιάτο μας
Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της υγιεινής διατροφής, προσδιορίζεται από την έννοια της ποικιλίας. Καμία τροφή από μόνη της, δεν μπορεί να αποτελέσει το αποκλειστικό διαθρεπτικό μέσο για επαρκή σίτιση. Η φύση άλλωστε, είναι η πρώτη που διδάσκει αυτόν τον κανόνα, δίνοντας στις τροφές ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως οσμή, χρώμα, γεύση, προκαλώντας έτσι τον άνθρωπο να δοκιμάσει μέσα από μια μεγάλη ποικιλία τροφών.
Τα χρώματα των ανεπεξέργαστων τροφών, οφείλονται σε φυσικές χρωστικές που πέρα από τη χρώση, προσδίδουν και σημαντική διατροφική αξία.
Το κόκκινο χρώμα που συναντάμε στην τομάτα, στο κόκκινο γκρέιπ-φρουτ και στο καρπούζι, οφείλεται στο λυκοπένιο, εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές επιστημονικές μελέτες και θεωρείται ασπίδα έναντι του καρκίνου του προστάτη.
Το κόκκινο-πορφυρό χρώμα των κόκκινων σταφυλιών, των κερασιών, της φράουλας, του ροδιού, του βατόμουρου, της κόκκινης πιπεριάς και της μελιτζάνας, οφείλεται σε μια ομάδα ευεργετικών ουσιών, τις ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες, εμφανίζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στην υγεία των αγγείων, της καρδιάς και όχι μόνο.
Κάποιες δε από τις προαναφερόμενες τροφές, όπως για παράδειγμα οι φράουλες και τα κεράσια, δεν εμπεριέχουν μόνο ανθοκυανίνες, αλλά και μια άλλη φυσική χρωστική, το ελλαγικό οξύ, σημαντικό αντικαρκινικό στοιχείο.
Κάποιες δε από τις προαναφερόμενες τροφές, όπως για παράδειγμα οι φράουλες και τα κεράσια, δεν εμπεριέχουν μόνο ανθοκυανίνες, αλλά και μια άλλη φυσική χρωστική, το ελλαγικό οξύ, σημαντικό αντικαρκινικό στοιχείο.
Το πορτοκαλί χρώμα του καρότου, της κολοκύθας, του μάνγκο, του βερίκοκου αλλά και της γλυκοπατάτας, είναι συνέπεια της πλούσιας περιεκτικότητας αυτών των τροφών σε άλφα και βήτα καροτένια. Οι ουσίες αυτές ενισχύουν σημαντικά την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, ενώ το β-καροτένιο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α.
Το δημοφιλές πορτοκάλι αλλά και το μανταρίνι, δεν είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε αυτά τα καροτένια, αλλά οφείλουν το χρώμα τους σε μια άλλη χρωστική ουσία, την βήτα-κρυπτοξανθίνη, της οποίας η κατανάλωση θεωρείται συν τοις άλλοις, ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά του σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV).
Το κίτρινο χρώμα του κρόκου του αβγού, αλλά και του καλαμποκιού, οφείλεται στη λουτεΐνη και στη ζεαξανθίνη. Οι ουσίες αυτές ανήκουν στα καροτενοειδή και προστατεύουν από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί την κυριότερη αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.
Η ευεργετική επίδραση της λουτεΐνης δεν περιορίζεται μόνο στην όραση, αλλά μελέτες συσχετίζουν την πρόσληψή της με μείωση του ενδεχόμενου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Να τονισθεί πως τα δυο αυτά καροτενοειδή, υπάρχουν σε μεγάλα ποσά και σε τροφές όπως το σπανάκι, το κόλιανδρο και το λάχανο, απλά εκεί η χρωστικότητα τους καλύπτεται από το πράσινο χρώμα της χλωροφύλλης.
Το έντονο ροζ χρώμα του κρεμμυδιού, σχετίζεται με τη φυσική χρωστική κουερσιτίνη. Η κουερσιτίνη παράγεται από το ίδιο το κρεμμύδι , αποθηκεύεται στα εξωτερικά του τμήματα και προστατεύει τα φωτοσυνθετικά του τμήματα από την οξείδωση. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό επιδρά και στον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που έχει ανάγει την κουερσιτίνη σε πρωταγωνίστρια πολλών αντικαρκινικών μελετών. Μάλιστα σε μελέτη των Verma A.K. et al, η κουερσιτίνη ανέστειλε την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σε πειραματόζωα (που προκλήθηκε εκουσίως με τη σύμπραξη της N-nitrosomethylurea), απογειώνοντας τις ελπίδες των ερευνητών για χρήση της και στους ανθρώπους.
Παράλληλα η κουερσιτίνη θεωρείται από πολλούς επιστήμονες ισχυρό αντι-ισταμινικό και η χρήση της σε συγκεκριμένες αλλεργικές εκδηλώσεις επιφέρει θετικότατα αποτελέσματα. Να σημειώσουμε εδώ ότι πλούσιο σε κουερσιτίνη είναι και το μήλο, ενώ όσο πιο ροζ είναι το κρεμμύδι, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα κουερσιτίνης εμπεριέχει.
Τέλος και αν είστε gourmet τύπος (εδεσματολογικά ιδιαίτερα εκλεκτικός), αναλογιστείτε πως αγαπημένες επιλογές όπως ο αστακός, ο σολομός, αλλά και οι γαρίδες, οφείλουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα στην ασταξανθίνη (όσο παράξενο και αν ακούγεται προέρχεται από το ελληνικό 'ας τα ξανθύνει'!!), ένα καροτενοειδές που ελαττώνει τη δράση του ενζύμου 5-alpha-reductase, υπεύθυνο για την καλοήθη διόγκωση του προστάτη!
Πώς να επιλέγετε τα σωστά τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ
Η σωστή επιλογή τροφίμων στο σούπερ μάρκετ και ο έλεγχος των συστατικών των προϊόντων που αναγράφονται στις ετικέτες, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας σας αλλά και στη γενικότερη θετική σας εικόνα.
Έτσι θα ωφεληθεί η καρδιά σας και γενικά όλες οι χρόνιες νόσοι που μπορούν να ταλαιπωρούν έναν άνθρωπο, σημειώνει η διαιτολόγος Cathy Fitzgerald, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Έτσι να θυμάστε να επιλέγετε ένα προϊόν όχι μόνο από το πόσο ελκυστική είναι η συσκευασία του αλλά και από τα συστατικά που αναγράφοντας την ετικέτα.
Ποιες τροφές θα πρέπει να επιλέγουμε στο σούπερ μάρκετ;
Τροφές με ίνες
Οι ίνες βοηθούν το πεπτικό σύστημα και μειώνουν τη χοληστερόλη. Να επιλέγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες.
Ωμέγα-3 λιπαρά
Τα ωμέγα-3 λιπαρά έχει αποδειχτεί ότι ωφελούν την καρδιά. Τα ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και η πέστροφα είναι καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
Νάτριο
Επιλέξτε προϊόντα με χαμηλό ή περιορισμένο νάτριο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχετε υπόψη, στην περίπτωση των κατεργασμένων και κονσερβοποιημένων τροφίμων. Αν μια τροφή έχει περιορισμένο νάτριο, η περιεκτικότητά της σε αλάτι είναι κατά 25% λιγότερη από το κανονικό προϊόν.
Στερόλες και στανόλες
Οι φυτικές στερόλες και οι στανόλες είναι ουσίες που μειώνουν τη χοληστερόλη και συχνά προστίθενται σε προϊόντα όπως η μαργαρίνη και τα ντρέσιγκ για τις σαλάτες. Προτιμήστε προϊόντα που αναγράφουν στη συσκευασία ότι περιέχουν στερόλες.
Τρανς λιπαρά
Να τρώτε σπανίως τροφές που περιέχουν τρανς λιπαρά καθώς αυξάνουν τα επίπεδα ‘κακής’ χοληστερόλης και χαμηλώνουν την ‘καλή’ χοληστερόλη. Τηγανητές και κατεργασμένες τροφές που έχουν μεγάλης διάρκειας ημερομηνία λήξης, συχνά περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά.
Κορεσμένα λιπαρά
Βούτυρο, κρέας και τυρί βρίσκονται ανάμεσα στις τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά-διατροφική αιτία που προκαλεί την αύξηση της χοληστερόλης. Προτιμήστε τα γαλακτοκομικά που είναι χαμηλά σε λιπαρά ή δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά, το άπαχο κρέας και την υγρή μαργαρίνη αντί για βούτυρο.
iatronet.gr
Για να διευκρινιστεί ο ρόλος των τρανς λιπαρών οξέων (ΤΛΟ ή “τρανς λίπη”) στην υγεία του ανθρώπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) την επιστημονική της τεκμηρίωση. Η αναφορά της EFSA δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2004.
Τι είναι τα τρανς λίπη;
Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι μόρια λιπαρών οξέων που περιέχουν τουλάχιστον ένα διπλό δεσμό. Μπορούν να ταξινομηθούν ως “σις” (cis) ή “τρανς” (trans), ανάλογα με τη δομή των διπλών δεσμών εντός του μορίου. Τα περισσότερα ακόρεστα λίπη στη δίαιτα υπάρχουν στη μορφή σις, ενώ ένα μικρό μέρος βρίσκεται στην τρανς μορφή. Τα ΤΛΟ στα τρόφιμα προέρχονται από τρεις κύριες πηγές:
• βακτηριακός μετασχηματισμός των ακόρεστων λιπαρών οξέων στη μεγάλη κοιλία των μηρυκαστικών, όπως οι αγελάδες και τα πρόβατα (περνώντας στο λίπος, το κρέας και το γάλα τους),
• βιομηχανική υδρογόνωση ή σκλήρυνση των ελαίων για τη δημιουργία λιπαρών υλών για επάλειψη και για ψήσιμο,
• θέρμανση και τηγάνισμα των ελαίων σε υψηλές θερμοκρασίες.
Έτσι, τα ΤΛΟ υπάρχουν στο λίπος του βοδινού, του αρνιού και του προβάτου, καθώς και στα προϊόντα που προέρχονται από το κρέας και το γάλα των ζώων αυτών, σε κάποιες μαργαρίνες και αρτοσκευάσματα, όπως τα κράκερς, οι πίτες, τα κέικ και τα μπισκότα, και στα τηγανιτά φαγητά.
eufic.org
Sarah Brightman - Fernando Lima - Pasión