Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Φράουλες



























































Φράουλα...κόκκινος γευστικός πειρασμός



Διαθέτει το χρώμα του πάθους, γλυκιά διαπεραστική γεύση, άγρια ζουμερή ομορφιά και παραπέμπει συνειρμικά σε απολαυστικές στιγμές... Πρώτοι οι Ρωμαίοι την ανακάλυψαν, καλλιεργήθηκε πρώτη φορά το Μεσαίωνα, στις Άλπεις και διαδόθηκε έπειτα στην υπόλοιπη Ευρώπη.



Οι μετοχές της όμως εκτοξεύτηκαν τον 18ο αιώνα, όταν ένα νέο είδος ήρθε από την μακρινή Χιλή αποτελώντας την αφετηρία για όλες τις νέες ποικιλίες, περίπου 600, που υπάρχουν σήμερα.



Η φράουλα ανήκει στην τάξη ‘ροδώδη’ και την οικογένεια ‘ροδίδες’ και είναι δικότυλο φυτό, πολυετές.



Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία:



Είναι ιδιαίτερα θρεπτική, καθώς έχει άφθονη βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α (καροτίνη), ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο, σελήνιο, τανίνες, και αρκετές φυτικές ίνες. Θερμιδικά αποδίδει 46 kcal ανά 100 gr. Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ρυπαντικές ουσίες, λιπάσματα και φυτοφάρμακα.. Eντούτοις, από γερμανική έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό «Stern» προκύπτει ότι στο 30% των 20 δειγμάτων βιολογικής φράουλας που εξετάστηκαν, υπήρχαν ίχνη φυτοφαρμάκων που θεωρούνται καρκινογόνα. Παρ’ όλα αυτά, οι βιολογικές φράουλες είναι ασφαλέστερες από τις συμβατικές, οι οποίες είναι επιβαρυμένες με μεγάλες ποσότητες χημικών. Έρευνα του INRAN (Iνστιτούτο του Yπουργείου Γεωργίας της M. Bρετανίας) απέδειξε ότι οι βιολογικές φράουλες περιέχουν περισσότερα μεταλλικά άλατα και βιταμίνη C από τις συμβατικές. Eπίσης, οι βιολογικές φράουλες, όπως και όλα τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά. Αξίζει, λοιπόν, να προτιμούμε τις βιολογικές.



Πίνακας 1:



Φράουλες, 100g

Διατροφικά στοιχεία ανά 100g

Θερμίδες 47 kcal

Υδατάνθρακες 5.4 g

Φυτικές ίνες 1.52 g 5%

Λίπος 0 g

Πρωτείνη 0.7 g

Βιταμίνη C 20 mg 20%

Ασβέστιο 25 mg 4%

Σίδηρος 0.6 mg 7%

Μαγνήσιο 13 mg 3%

Φώσφορος 66 mg 10%

Κάλιο 104 mg 3%

Νάτριο 2 mg 5%

Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις US συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες.

ΠΗΓΗ: Diet Analysis Plus



Οφέλη για την υγεία:



Πολλαπλά είναι τα οφέλη για την υγεία, καταναλώνοντας φράουλες, ιδιαίτερα την εποχή αυτή που υπάρχουν άφθονες. Η σύστασή της έχει ευεργετικές επιπτώσεις σε όσους πάσχουν απο ρευματισμούς και χολή, (κυρίως λόγω των βιταμινών), σε όσους έχουν δυσκοιλιότητα, (κυρίως λόγω των φυτικών ινών), και σε όσους έχουν αναιμία και υπέρταση. Δρα επίσης καθαρτικά, διουρητικά, μαλακτικά ενώ βοηθά σημαντικά στις αποβολή τοξινών του οργανισμού, ενισχύοντας τα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Διαθέτει όμως και καλλυντική δράση. Είναι παρατηρημένο ότι n μάσκα με φράουλα τονώνει τnv επιδερμίδα και τnv κάνει απαλή, όμορφn και σφριγηλή.



Μια ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε ότι η μείξη φράουλας με αλκοόλ, σε μορφή κοκτέιλ, ενίσχυε κατά 30% τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές της, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση στον οργανισμό και πολλές ασθένειες, (J. Sc. Food Agriculture, 2005).



Επίσης, λόγω της Βιταμίνης C και του Καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, οι φράουλες προσδίδουν επιπλέον οφέλη για την προστασία από τη σιωπηρή νόσο της οστεοπόρωσης, ενώ παρέχουν προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου, πρόληψη κατά του καρκίνου, (J Agric Food Chem. 2006), των καρδιαγγειακών παθήσεων, (Pathophysiol Haemost Thromb. 2006), της αρθρίτιδας, και είναι ευεργετικές για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.



Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωση μας αλλά μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που θωρακίζουν την υγεία μας.



Ελλαγικό οξύ



Πού ανιχνεύεται

Το ελλαγικό οξύ, όπως έχει διαπιστωθεί, ανιχνεύεται σε 46 διαφορετικά είδη τροφών, αλλά τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα έχουν οι φράουλες. Επίσης ανιχνεύεται στα βατόμουρα, τα μούρα και τα σταφύλια.



Τι είναι

Το ελλαγικό οξύ είναι ένα κοινά απαντώμενο φαινολικό συστατικό σε φρούτα και λαχανικά. Οι ιατρικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει πως το ελλαγικό οξύ που ανιχνεύεται ειδικά στις κόκκινες φράουλες, έχει αντικαρκινογόνο δράση.



Η δράση του

Αντικαρκινικά ινστιτούτα και ανεξάρτητοι ερευνητές υποστηρίζουν πως το ελλαγικό οξύ επιβραδύνει και σταματά τη μίτωση, τη διαίρεση δηλαδή και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Κάποιες έρευνες μάλιστα έδειξαν πως αναστέλλει τη μετάλλαξη των κυττάρων και την καρκινογένεση, αναπτύσσοντας δεσμούς με το DNA. Έτσι, καλύπτει τις θέσεις σύνδεσης των μεταλλαξιογόνων ή καρκινογόνων ουσιών.



Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης:



Καταγωγή από Χιλή, με τις Η.Π.Α. να έχουν σήμερα την μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως. Στη χώρα μας, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής η ευρωπαϊκή φράουλα, που έχει μικρό μέγεθος και γλυκιά γεύση. Αντίθετα, οι μεγάλες φράουλες ονομάζονται ‘Φράουλα Ανανάσα’. Γενικά, ο καρπός της φράουλας είναι σύνθετος και αποτελείται από μια ανθοδόχη με πολλά μικρά σπόρια στην επιφάνειά της. Αντέχει αρκετά, στις χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες, όμως μία απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ή ένας παγετός μπορεί να τη βλάψει.



Η φράουλα φυτεύεται το φθινόπωρο έτσι ώστε να υπάρχει παραγωγή το επόμενο έτος, αν και η αυξανόμενη ζήτησή της, την μετέτρεψε σε μονοετές φυτό με πιο εντατική καλλιέργεια ακόμη και σε θερμοκήπια. Η συγκομιδή της γίνεται μόλις κοκκινήσει, συνήθως νωρίς την άνοιξη. Λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας της συνηθίζεται η καλλιέργεια της να γίνεται όσο γίνεται πιο κοντά στα κέντρα ζήτησης και κατανάλωσης.

Oχι, οι μεγάλες φράουλες δεν είναι πάντα αποτέλεσμα ορμονών που χρησιμοποιούνται κατά το δέσιμο του καρπού. Μπορεί να πρόκειται και για ποικιλία - υβρίδιο, ανθεκτικό στις ασθένειες του εδάφους (που είναι και οι περισσότερο επικίνδυνες).



Oταν όμως καλλιεργούνται σε θερμοκήπιο -οι πρώιμες δηλαδή- επειδή δεν υπάρχουν μέλισσες για να κάνουν την επικονίαση, συχνά χρησιμοποιούνται ορμόνες για την καρπόδεση. Επίσης, φράουλες που «νερουλιάζουν» εύκολα είναι φράουλες με πολύ νερό. Κανονικά φράουλες θα έπρεπε να υπάρχουν στην αγορά ώς το τέλος Ιουλίου, αλλά δεν συμφέρει, γιατί η τιμή τους πέφτει πολύ με την εμφάνιση τόσων άλλων καλοκαιρινών φρούτων.



Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης:



Αγοράζετε όσες έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος, και μόνο όσες θα καταναλώσετε άμεσα. Να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρές, συμπαγείς, λαμπερές, με ευδιάκριτες μικρές τριχίτσες στην επιφάνειά τους. Δείγμα φρεσκάδας είναι και τα πράσινα, καλοδιατηρημένα φυλλαράκια στην κορυφή του φρούτου. Απαραίτητο, όμως το προσεκτικό πλύσιμο τους με άφθονο νερό, μαζί με τα κοτσανάκια.



Όσον αφορά την συντήρησή τους, ώριμες δεν διατηρούνται περισσότερο από 2 ημέρες, ενώ η πλήρης κατάψυξη πρέπει να αποφεύγεται. Ελαφριά συντήρηση είναι εφικτή.


iatronet.gr,kathimerini.gr,health.in.gr





Lonely Shepperd Gheorghe Zamfir





Beauty botanical garden-Stamatis Spanoudakis

18 σχόλια:

Τάκης είπε...

μέσα απο τα χρώματα του πάθους..

Χρόνια Πολλά..

με χιλιάδες κόκκινες Πασχαλινές ευχές..

demeter είπε...

Φοβερές! Τέλειες! Λαχταριστές! Υπέροχες!.. Μόνο που δεν έχω τώρα για να τις απολαύσω.
Το καλό είναι ότι αγοράζω μόνο βιολογικές. Τις άλλες, που πωλούν στη μαναβική, βρίσκω το μέγεθός τους υπερβολικό και το βασικότερο δεν έχουν άρωμα και γεύση σε αντίθεση με τις βιολογικές.

..και φυσικά αντί για ζάχαρη μάλι ή Grand Marnie!!

Άπειρα φραουλένια φιλιά!

faraona είπε...

Εχω ,εχωωω στον κηπο ,αλλα δεν εγιναν ακομη.Ειναι απ αυτες τις πολυ μικρουτσικες που ευωδιαζουν απο 10 μετρα μακρια.Οι αναρτησεις σου με φρουτα ειναι απαιχτες.
Φανταζομαι ποσο τ αγαπας.

φιλια πολλα μπουγαρινι.

Μηθυμναίος είπε...

Είναι σαν να τις έφαγα! Μου αρέσουν περιχυμένες με βράντυ.
Οι φωτογραφίες σου, φιλενάδα μου, καταπληκτικές, ολοζώντανες!!!
Σου στέλνω τα φραουλένια φιλιά μου.

Ανώνυμος είπε...

Προχτες κερασια, σημερα φραουλες, τι να πω μας δροσισες ! Μαρελντακι οταν βαλεις τα καρπουζια φωναξε με να τριτωσει το κοκκινο με ενα σπλας!!!

Saime είπε...

Αγαπημένη Mareld μου!!
Μα τι φανταστικές φωτογραφίες από λαχταριστές φράουλες μας χάρισες πάλι καλέ? Ηξερες βέβαια ότι είναι το αγαπημένο μου φρούτο!! :-) Κάποιες είναι τόσο λαχταριστές που νομίζω ότι η μοσχοβολιά τους φτάνει μέχρι εδώ!!
Το καλοκαίρι θα φάμε πολλά μπολάκια φραουλίτσες και στην Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά!!
Πολλά πολλά φιλιά!

mareld είπε...

Τάκη μου!
Μέσα από το κόκκινο των εκρήξεων,
της ψυχικής ανάτασης, της ανανέωσης, του πάθους και του έρωτα..

Χρόνια Πολλά και σε Σας!
Φιλάκια και στους δυο σας!

mareld είπε...

Δήμητρα! Φραουλένια μου!

Λαχταριστές σαν η Άνοιξη!
Απολαυστικές σαν το χαμόγελο του Μάη!
Ευωδιαστές!
Γευστικές!
Εσύ ξέρεις στο μπαλκονάκι σου ένα μπολάκι κάθε πρωί.
Φιλιά!

mareld είπε...

Γραντούκα μου!

Να γίνουν γρήγορα, να τις απολαύσεις στον ωραίο κήπο σου!
Να χαίρεσαι κάθε στιγμή!
Να αναπνέεις τις ευωδιές του Μάη και να χαμογελάς!
Φιλιά!

mareld είπε...

Φίλε μου!

Ε!! Πως αλλιώς; Εσύ και να μην απολαμβάνεις τις φράουλες με τη χαρά της νιότης που σε διακρίνει;
Με το ανάλαφρο του κύματος και το χαμόγελο του Μάη συντροφιά να περνάς μόνο όμορφα!
Φιλάκια!

mareld είπε...

Δεσποινάκι μου!

Θα σε φωνάξω, κουκλί μου!
Είσαι παιδί της απόλαυσης και της χαράς!
Χαίρομαι να Σε συναντώ και όταν διαβάζω τα λόγια σου χαμογελάω και σου στέλνω ευχές και φιλάκια.
Να έχεις έναν ποιητικό, ερωτικό Μάη!
Όλα και όλοι να σου χαμογελούν!
Φιλιά!

mareld είπε...

Σάιμε!!!

Σαν το γέλιο του Μάη..μου εμφανίστηκες!

Δεν ξέρω αν μου το ξανατραγουδήσει, αλλά το αφιερώνω..με αγάπη και νοσταλγία..σε Σένα και σε..ότι έχω αγαπήσει..

"Σε λίγο ξημερώνει μα κοιμήσου εσύ
Μεθάει η αγάπη, αγάπη μου σαν το παλιό κρασί
Το πιο ζεστό τραγούδι η ανάσα σου
Κι αυτή η τρικυμία μέσα στα μάτια σου
Σ' αγαπώ, σαν το γέλιο του Μάη σ' αγαπώ
Σ' αγαπώ, σαν παλιά αμαρτία σε θέλω
Σε λίγο ξημερώνει μα κοιμήσου εσύ
Μεθάει η αγάπη, αγάπη μου σαν το παλιό κρασί
Στους δρόμους του κορμιού σου που ξενύχτησα
Στους δρόμους του κορμιού σου που ξεψύχησα
Σ' αγαπώ, σαν το γέλιο του Μάη....

Να στο τραγουδήσουν και Σένα σύντομα εύχομαι..τώρα που όλα ευωδιάζουν και η ψυχή ζητάει λύτρωση..εκεί στη Κεφαλονιά στο κήπο του θείου σου του Σπύρου, του αγαπημένου μου τσιγγάνου, μέσα στις μεσπολιές!
Φιλιά τζιβαέρι μου!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

( Ε, ναι, θα το πάρεις το χρυσό!..)
Πάλι με γύρισες πίσω: Επιστρέφουμε τα παιδικά μου Πάσχα από τις διακοπές στη Ζάκυνθο. Πάντα πίσω στο αυτοκίνητο, πίσω από το πίσω(!) κάθισμα, 1-2 κιλά μικρές φράουλες που τότε μόνο στη Ζάκυνθο έβλεπα και, κυρίως, μύριζα. Οι καημένες, καθώς ταλαιπωρούνταν από το ταξίδι έβγαζαν τη μεθυστική μυρωδιά τους που μου έμενε στα ρουθούνια για μέρες...
Λέγαμε για τα παστέλια του μελιού. Αλλά οι πασχαλινές επιστροφές μύριζαν φράουλες...

kalynama είπε...

πάλι κόλλησα... πάλι λαχτάρησα...
τί θα κάνω με σένα.. μου λες;;

Και που να βρω φράουλες χωρίς φυτοφάρμακα και ορμόνες....

Φταίω εγώ τώρα να σου ζητήσω να μου στείλεις;;; ε;;; χιχιχι

Φιλιά κόκκινα mareld μου.

Καλό σαββατοκύριακο να έχεις :-))

Στέλλα Χριστοπούλου είπε...

Επιτέλους κατάφερα να σε επισκεφτώ και να διαβάσω με πολύ ενδιαφέρον για τις φράουλες του Μαίου, της Άνοιξης, της ζουμερής απόλαυσης!
Στέλλα

mareld είπε...

Διονύση μου!

Λυπάμαι που τις βρήκες στις φωτογραφίες και όχι φρέσκες, μυρωδάτες σε καλαθάκι με φτέρες.
Αλλά άνοιξη είναι και χαρά μας γεμίζουν ακόμη και οι εικόνες..


Ήρθε η άνοιξη. Το λένε
χίλια- δυο σημάδια.
Κάποιες πόρτες τρίζουν, κλαίνε
σ’ όσα σπίτια είν’ άδεια.

Το χορτάρι σκώνει μπόι,
θέριεψε τ’ αστάχυ,
μέριασαν κάτου απ’ τη χλόη
κ’ οι πιο μαύροι βράχοι.

Σάρωσαν τα χελιδόνια
τ’ ουρανού τις στράτες.
Τόπο ανοίγουνε τα χιόνια
στ’ άνθη, στους διαβάτες.

Πλούσια αρώματα λιγώνουν
τη λιγόψυχη αύρα.
Και της νύχτας οι ώρες λυώνουν
τα δεσμά τα μαύρα.
Αίμος Αυρήλιος

Καλή συνέχεια σου εύχομαι!
Φιλάκια!

mareld είπε...

My kalynama!

Ήρθες χωρίς καλαθάκι;
Α!!! Δεν φταίω εγώ που τις λαχτάρησες.
Σκέφτηκα να τις λαχταρήσετε για να τις απολαύσετε που είναι τόσο θρεπτικές.

Και αφού είσαι τόσο καλό παιδί
και φραουλες θα βρεις και λουλούδια θα μαζέψεις.

Το λουλούδι ξεγελιέται,
σου γεννάει το κέφι,
δεν κρατιέται, μαρτυριέται,
τ’ άμυαλο σου γνέφει.

Στα κλαριά που λουλουδίζουν
βουίζει το μελίσσι.
Μέσα στις καρδιές που ανθίζουν
ξεχειλίζει η φύση.
Αίμος Αυρήλιος

Φιλιά και αγκαλίτσες!

mareld είπε...

Στέλλα μου!
Καλώς ήρθες!

Επειδή καλαθάκια φράουλες δεν γίνεται να σας δώσω..
Σας χαρίζω ποίηση της Άνοιξης και της χαράς!

Με γυμνό πόδι στα πλούσια λουλούδια
με ξέπλεγα στις αύρες τα μαλλιά της
πετά η τρελλή Χαρά με τα τραγούδια,
παιδούλα δροσερή σα μοσχομπάτης.

Σαν πεταλούδα βελουδένια χνούδια
τινάζει απ’ τα πολύχρωμα φτερά της
και στα τετράξανθά της τα πλεξούδια
κάτι αντιφέγγει σα μεσημεριά της..
Ιωάννης Γρυπάρης

Χαρά και δύναμη!
Φιλάκια!