Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Αυγά











































Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΑΥΓΟΥ

Το κατακόκκινο χρώμα με το οποίο βάφουμε τα Πασχαλινά αυγά, συμβολίζει για όλους τους Ορθόδοξους το αίμα του Ιησού Χριστού. Μία από τις πιο πένθιμες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, την Μεγάλη Πέμπτη, σε όλα τα νοικοκυριά βάφονται τα κόκκινα αυγά. Ένα έθιμο που δεν θα εκλείψει ποτέ, αφού με το πέρασμα των χρόνων μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Από που και πώς ξεκίνησε αυτή η ιεροτελεστία θα το μάθετε διαβάζοντας τις σελίδες που ακολουθούν.

Το αυγό είναι από τη φύση του τέλεια «συσκευασμένο». Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, του έχουν αποδοθεί διάφορες ιδιότητες, πέρα από αυτή της υψηλής διατροφικής του αξίας. Έτσι έχει παρουσιαστεί ως μυστηριώδες, μαγικό, θεραπευτικό αλλά και ως οιωνός. Το αυγό αποτελεί το παγκόσμιο σύμβολο των Πασχαλινών εορτασμών σε ολόκληρο τον κόσμο. Γι’ αυτό τις άγιες ημέρες του Πάσχα βάφεται, στολίζεται και διακοσμείται, προκειμένου να καταδείξει τον ξεχωριστό συμβολισμό του.

Πριν το αυγό συνδεθεί άμεσα με το χριστιανικό Πάσχα, τιμήθηκε κατά τη διάρκεια πολλών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της άνοιξης. Οι Ρωμαίοι, οι Γαλάτες, οι Κινέζοι, οι Αιγύπτιοι και οι Πέρσες, λάτρεψαν το αυγό ως σύμβολο της Υφηλίου. Από τους αρχαίους χρόνους τα αυγά χρωματίζονταν, ανταλλάσσονταν και φυλάσσονταν με ιδιαίτερη ευλάβεια, σαν να επρόκειτο για περιουσιακά στοιχεία.

Ειδωλολατρικοί χρόνοι

Στους ειδωλολατρικούς χρόνους το αυγό αναπαριστούσε την αναγέννηση της γης. Όταν ο μακρύς, σκληρός χειμώνας τελείωνε, η γη εκρήγνυτο και αναγεννιόταν, ακριβώς όπως το αυγό σκαει και το μικρό θαύμα που κρύβει μέσα του βγαίνει στη ζωή. Θεωρήθηκε λοιπόν ότι έχει ειδικές δυνάμεις. Έτσι, θάφτηκε κάτω από τα θεμέλια των κτηρίων, για να διώξει το κακό. Οι νεαρές έγκυες γυναίκες των Ρωμαίων κουβαλούσαν ένα αυγό στα πρόσωπά τους, για να προβλέψουν το φύλο των αγέννητων παιδιών τους, ενώ οι Γαλλίδες νύφες περνούσαν πάνω από ένα αυγό, πριν διαβούν το κατώφλι των καινούργιων τους σπιτιών.

Χριστιανικοί χρόνοι

Με την έλευση του χριστιανισμού ο συμβολισμός του αυγού άλλαξε. Δεν αναπαριστούσε πια την αναγέννηση της φύσης, αλλά την αναγέννηση του ανθρώπου. Οι Χριστιανοί αγκάλιασαν το αυγό-σύμβολο και το παρομοίασαν με τον τάφο από όπου αναστήθηκε ο Χριστός.

Παλιοί πολωνικοί θρύλοι έσμιξαν τις λαϊκές παραδόσεις με τις χριστιανικές πεποιθήσεις και συνέδεσαν σταθερά το αυγό με τον εορτασμό του Πάσχα. Ένας θρύλος που αναφέρεται στην Παρθένο Μαρία λεει ότι όταν εκείνη έδωσε αυγά στους στρατιώτες που στέκονταν μπροστά από τον Εσταυρωμένο, τους εκλιπαρούσε κλαίγοντας να είναι λιγότερο επιθετικοί. Τα δάκρυα της Μαρίας έπεσαν πάνω στα αυγά, χρωματίζοντάς τα με σταγόνες από ένα εξαιρετικό λαμπερό χρώμα.

Ένας άλλος θρύλος των Πολωνών λεει ότι όταν η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον τάφο, για να αλείψει με λάδι το σώμα του Χριστού, είχε μαζί της ένα καλάθι με αυγά. Όταν έφτασε στον τάφο και ξετύλιξε τα αυγά, τα αγνά, άσπρα τσόφλια μεταμορφώθηκαν σε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων.

Μεσαίωνας

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα αποτελούσε έθιμο στην Αγγλία να βάφουν και να διακοσμούν τα αυγά για τον εορτασμό του Πάσχα. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός του Εδουάρδου Α΄, για το έτος 1290, ανήλθε σε 18 πέννες, για να χρωματιστούν και να επιχρυσωθούν 450 αυγά, τα οποία προσφέρθηκαν ως Πασχαλινά δώρα.

Αυγά Faberge

Τα πιο διάσημα διακοσμημένα αυγά δημιουργήθηκαν από έναν πολύ γνωστό χρυσοχόο, τον Peter Carl Faberge. Το 1883 ο Ρώσος τσάρος Αλέξανδρος ανέθεσε στον Faberge να φτιάξει ένα ξεχωριστό Πασχαλινό δώρο για να το προσφέρει στη γυναίκα του, την αυτοκράτειρα Μαρία.

Το πρώτο αυγό του Faberge ήταν ένα αυγό μέσα σε αυγό. Είχε ένα εξωτερικό τσόφλι από πλατίνα και άσπρο εμαγιέ, το οποίο άνοιγε για να αποκαλύψει ένα μικρότερο χρυσό αυγό. Το μικρότερο αυγό άνοιγε με τη σειρά του, για να παρουσιάσει ένα χρυσό κοτόπουλο και ένα κοσμημένο αντίγραφο του αυτοκρατορικού θρόνου.

Το ξεχωριστό αυγό του Faberge ευχαρίστησε τόσο πολύ την αυτοκράτειρα ώστε ο τσάρος παρήγγειλε αμέσως στην εταιρεία του Faberge να σχεδιάσει κι άλλα αυγά για να μοιράζονται κάθε Πάσχα. Στους νεότερους χρόνους ο Νικόλαος ο 2ος, γιος του Αλεξάνδρου, συνέχισε το έθιμο και έτσι κατασκευάστηκαν συνολικά 57 αυγά.

Η διακόσμηση των Πασχαλινών αυγών

Διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν αναπτύξει δικούς τους τρόπους για να διακοσμούν τα πασχαλινά αυγά στις μέρες μας. Τα κόκκινα σαν αίμα αυγά, για να τιμήσουν το αίμα του Ιησού Χριστού, ανταλλάσσονται στην Ελλάδα. Σε περιοχές της Γερμανίας και της Αυστρίας χρησιμοποιούνται πράσινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη. Οι Σλάβοι διακοσμούν τα αυγά τους μέσα σε ειδικά καλούπια από χρυσό και ασήμι.

Αυστριακοί καλλιτέχνες σχεδιάζουν καλούπια σφίγγοντας γερά φύλλα φτέρης και μικροσκοπικά φυτά γύρω από τα αυγά, τα οποία στη συνέχεια τα βράζουν σε νερό με χρώμα. Κατόπιν αφαιρούν τα φύλλα των φυτών, αποκαλύπτοντας ένα εντυπωσιακό άσπρο σχέδιο. Οι Πολωνοί και οι Ουκρανοί διακοσμούν τα αυγά με σχέδια και χρώματα.

Οι σχεδιαστές που ασχολούνται με τη διακόσμηση του αυγού βάζουν σε αυτό όλη τους την καλλιτεχνία. Μερικοί χρησιμοποιούν λουλούδια, φύλλα δέντρων, μικρά αγγελάκια, κοσμήματα, ακόμα και πλεξίδες ή κομματάκια από κομψά υφάσματα για να στολίσουν τα αυγά. Όποιο από αυτά τα υλικά επιλέξει ο κάθε σχεδιαστής, το κολλάει με διάφανη κόλλα πάνω στο αυγό. Αφού διακοσμηθούν όλα τα αυγά, τα κρεμάνε ένα-ένα χωριστά, για να στεγνώσει η κόλλα, και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, τα καλύπτουν με ένα γυαλιστερό τελείωμα από ρετσίνι. Παρ’ όλο που οι οιωνοί και τα μυστήρια γύρω από το αυγό έχουν εξαφανιστεί σήμερα, ο συμβολισμός τους παραμένει ίδιος και όλοι οι καλλιτέχνες του είδους συνεχίζουν να διακοσμούν τα αυγά σύμφωνα με τις παλιές παραδόσεις.
πηγή:COMCENTER

Σύμβολο ζωής και παράδοσης

Το βάψιμο του αβγού, προχριστιανικού συμβόλου της ζωής, ενισχυμένου με τον συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού, αποτελεί για το Πάσχα απαραίτητο σύμβολο. Μόνο όσοι πενθούν από πρόσφατο θάνατο οικείου προσώπου δεν βάφουν αβγά για το Πάσχα. Αλλά και σε αυτούς θα φέρουν οι συγγενείς και οι φίλοι βαμμένα αβγά και από αυτά θα αφήσουν και στον τάφο του αγαπημένου τους νεκρού.

Τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί στα σπίτια όλης της χώρας βάφουν τα αβγά, βάζουν το πρώτο αβγό - παλαιότερα πρόσεχαν να είναι μαύρης κότας - στο εικονοστάσι και πετούν το παλιό στο ποτάμι. Σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχε η περίπτωση το αβγό να κρατηθεί επί επτά χρόνια για να γίνει ο κρόκος του σαν κεχριμπάρι, φυλαχτό για τις εγκύους γυναίκες (κρατητήρα) για να «κρατήσουν» και να μην αποβάλουν το έμβρυο.

Με το αβγό σταύρωναν τα παιδιά όταν ήταν άρρωστα. Και ο αριθμός των αβγών που έβαφαν ήταν ορισμένος, το δοχείο φρόντιζαν να είναι καινούργιο και το νερό με την μπογιά δεν το έχυναν ούτε το έβγαζαν από το σπίτι. Ιδιαίτερη δύναμη θεωρούσαν ότι έχουν τα «ευαγγελισμένα» αβγά, αυτά δηλαδή που είχαν μεταφερθεί στην εκκλησία και είχαν παραμείνει κάτω από την Αγία Τράπεζα ως την Ανάσταση. Τα τσόφλια από τα ευαγγελισμένα αβγά τα έβαζαν στον κήπο στις ρίζες των δένδρων για να «πιάσουν όλοι οι καρποί». Το πρώτο αβγό που έβαφαν το έβαζαν παλαιότερα στην πρώτη αυλακιά, όταν άρχιζαν να σπέρνουν, για να είναι καθαρό το σιτάρι σαν το αβγό αλλά και για να βλαστήσει ο σπόρος.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές παραδόσεις σχετικά με τους λόγους για τους οποίους βάφονται τα αβγά. Σύμφωνα με μία από αυτές που έρχεται από την Καστοριά, «όταν αναστήθηκεν ο Χριστός, το 'παν σε μια χωρική κι αυτή δεν πίστεψε και είπεν: Οταν τ' αβγά γίνουν κόκκινα, τότε θ' αναστηθή και ο Χριστός. Και αυτά κοκκίνισαν. Και από τότε τα βάφουν κόκκινα». Αλλη εξήγηση είναι ότι βάφονται κόκκινα για το αίμα του Χριστού ή για τη χαρά της Αναστάσεως και την αποτροπή του κακού. Για τον ίδιο λόγο αναρτούν στα παράθυρα και στα μπαλκόνια κόκκινα υφάσματα.
Το ΒΗΜΑ, 23/04/2006

Βάψιμο Πασχαλινών αυγών

1. Κατ΄αρχήν αγνοείστε την πρώτη συμβουλή του παλιού καλού καιρού, που συνιστούσε να χρησιμοποιήσετε μια "παλιά κατσαρόλα". Οι σύγχρονες βαφές είναι τέτοιου τύπου, που συνήθως δεν αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια, στις επίσης σύγχρονου τύπου ανοξείδωτες κατσαρόλες. Για τα χέρια σας δεν ισχύει το ίδιο. Αν δεν χρησιμοποιήσετε γάντια, ειδικά για το γυάλισμα, θα μείνουν "χρωματιστά" για 1-2 μέρες.

2. Αν έχετε τα αυγά στο ψυγείο, βγάλτε τα για μερικές ώρες και ξεπλύντε τα με χλιαρό νερό να καθαρίσουν εντελώς από οτιδήποτε. Το αποτέλεσμα θα είναι ωραιότερο, αν χρησιμοποιήσετε κατάλευκα αυγά.

3. Τοποθετείστε τα αυγά σε μια φαρδιά κατσαρόλα με νερό που δεν έχει ακόμη αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να βράσουν, χωρίς να κοχλάζουν, για περίπου 10 λεπτά. Καλού κακού πριν τα βγάλετε όλα, σπάστε ένα για να βεβαιωθείτε ότι έχουν βράσει και είναι εντελώς σφιχτά.


4. Αφήστε τα να στεγνώσουν και διαλύστε 2 φακελλάκια βαφή για αυγά, όποιου χρώματος προτιμάτε, σε μισό φλυτζάνι ξύδι. Το κάθε φακελλάκι στη συσκευασία του συνήθως αναφέρει ότι "βάφει 50 αυγά", αλλά εσείς μην το πιστέψετε... Για πραγματικά όμορφο χρώμα, χρειάζεται περισσότερη μπογιά.

5. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά με 2 - 2 1/2 λίτρα νερό και μόλις αρχίζει να βράζει, προσθέστε τη διαλυμένη στο ξύδι βαφή και ανακατέψτε πολύ καλά. Χαμηλώστε τη φωτιά, για να μην κοχλάζει το νερό και βάλτε στη κατσαρόλα, σε μια σειρά, τα βρασμένα αυγά για 5 περίπου λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα, βγάλτε ένα και αν το χρώμα σας ικανοποιεί κάντε το ίδιο και με τα υπόλοιπα. Αν όχι αφήστε τα λίγο ακόμα.

6. Ακουμπήστε τα βαμμένα αυγά σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν, βρέξτε ένα μαλακό πανί με λίγο λάδι και περάστε τα να γυαλίσουν. Είναι πανέτοιμα για τα καλάθια ή τις πιατέλες σας.


Με τον τρόπο αυτό, να βάψετε δηλαδή ήδη βρασμένα αυγά και όχι να τα βράσετε μέσα στο νερό με τη βαφή, θα αποφύγετε "σπασίματα" και "ραγίσματα", αλλά και το να περάσει η βαφή στο εσωτερικό των αυγών.

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί στην αγορά βαφή αυγών που χρησιμοποιείται με κρύο και όχι βρασμένο νερό. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αρκεί και πάλι να θυμηθείτε ότι χρειάζεστε 2 και όχι 1 φακελλάκι βαφή.

Παραδοσιακά. . . . .

Αν ρωτήσετε τη γιαγιά σας, θα σας πει ότι τα πασχαλινά αυγά κάποτε ήταν μόνο κόκκινα και διακοσμημένα με σχέδια από φύλλα λουλουδιών. Αυτός ήταν ο τρόπος που τα στόλιζαν οι παλιότεροι.

Αν λοιπόν θέλετε να είστε απόλυτα πιστοί στην παράδοση:
- Αφού βράσετε τα αυγά, ακουμπήστε στη μια πλευρά τους ένα φυλλαράκι από τριφύλλι ή οποιοδήποτε άλλο φυτό και στερεώστε το καλά στη θέση του, τυλίγοντας ολόκληρο το αυγό μ΄ένα κομμάτι από νάυλον κάλτσα. Δέστε σφιχτά την άκρη της και βάψτε τα αυγά σε κόκκινη βαφή.
- Όταν τα βγάλετε από την κατσαρόλα, αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς, κόψτε μ΄ένα ψαλίδι το νάυλον και τραβήξτε απαλά το φυλλαράκι, που θα έχει αφήσει το λευκό αποτύπωμά του πάνω στο αυγό.
alicecafe.gr


Πασχαλινά αβγά με φυσική μπογιά

Φέτος, τη Μεγάλη Πέμπτη, κάντε κάτι διαφορετικό, που όμως ήταν πολύ διαδεδομένο τα παλιότερα χρόνια. Για τη βαφή των αυγών σας χρησιμοποιήστε ... φυσικούς τρόπους

Πώς θα φτιάξετε τα χρώματα
Οι συνταγές των χρωμάτων που σας προτείνουμε είναι γιο 8-10 αυγά, εκτός από τη συνταγή του μπλε (κόκκινο λάχανο), που είναι για 4 αυγά.

Κόκκινο

Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι, τα αυγά και ρίχνουμε νερό μέχρι να τα καλύψουμε. Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί.

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Βράζουμε 3-4 φλιτζάνια κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με 2 κουταλιές ξίδι και νερό. Σουρώνουμε και μέσα στο διάλυμα τοποθετούμε τα αυγά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι και 15 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βαθύ θέλουμε το χρώμα. Αν βγάλουμε τα αυγά νωρίς, θα έχουν ροζ χρώμα, λίγο αργότερο κόκκινο και, τέλος, πολύ βαθύ κόκκινο.

Πράσινο

Βραστέ 1 κιλό σπανάκι σε τρία λίτρα νερό. Στο ζωμό που θα μείνει, θα βράσουμε τα αυγά μας προσθέτοντας το ανάλογο ξύδι.

Κίτρινο

Τυλίξτε τα αυγά σας σε ξερά φλούδια κρεμμυδιών και στερεώστε τα βάζοντας τα μέσα σε κάλτσα νάιλον και δένοντας τα με κόμπο. Βραστέ τα με νερό και το ανάλογο ξύδι.

Γαλάζιο - Μπλε

Βραστέ τα αυγά σας, σε μια κατσαρόλα, μαζί με κόκκινο λάχανο, νερό και ξύδι.

ροζ
Τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά σε διάλυμα παντζαριού, σε θερμοκρασία δωματίου (ψυχρός τρόπος), για μισή ώρα περίπου.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Για ομοιόμορφο αποτέλεσμα, βράζουμε τα αυγά για μισή ώρα περίπου σε έτοιμο διάλυμα κρεμμυδιού που έχουμε φτιάξει ρίχνοντας τις ξερές φλούδες 4-5 κρεμμυδιών, 2 κουταλιές ξίδι, το ανάλογο νερό και τα αυγά σε θερμο¬κρασία
δωματίου.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΟΒ
Τα φύλλα του κόκκινου λάχανου δίνουν ένα μοβ-μπλε χρώ¬μα. Για να βάψουμε 4 αυγά, χρειαζόμαστε 1/4 από ένα μέτριο κόκκινο λάχανο, κομ¬μένο σε φαρδιές λωρίδες, το ανάλογο νερό και μια κουταλιά ξίδι. Τα μοβ αυγά απαιτούν περισσότερο χρόνο αναμονής (6 ώρες) για να πιάσει η μπογιά, αλλά αξί¬ζουν τον κόπο, επειδή είναι πολύ διακοσμητικά και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ικανοποιήσει. Βράζουμε τα αυγά μαζί με το λάχανο για 15', τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στο διάλυμα για 6 περίπου ώρες. Αυτά τα αυγά αποφεύ¬γουμε να τα καταναλώσουμε, επειδή έχουν μείνει πολλές ώρες εκτός ψυγείου και μέσα στη βαφή.
sxeseis.gr

Άυγό. Εγγύηση στην διατροφή μας.

Ως αυγά χαρακτηρίζονται τα ακέραια αυγά ορνίθων, τα οποία είναι κατάλληλα για κατανάλωση και για βιομηχανική παραγωγή προϊόντων προοριζομένων για τη διατροφή του ανθρώπου. Χρησιμοποιoύνται είτε όπως έχουν, βραστά ή τηγανητά, είτε σε μορφή σκόνης, μετά από ανασύσταση. Ευρύτατη είναι η χρήση τους στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, λόγω των πυκνωτικών, γαλακτωματοποιητικών και αφριστικών ιδιοτήτων τους.

Ανατομικά, από έξω προς τα μέσα, το αυγό αποτελείται από: το κηρώδες επίστρωμα, το κέλυφος (τσόφλι), την κελυφική μεμβράνη, το ασπράδι (λεύκωμα αυγού, Ωολεύκωμα), τις χάλαζες, τον κρόκο (λέκιθος, κροκάδι), το βλαστόδισκο.

Το κέλυφος αποτελείται από: ανόργανες ουσίες 94,5%, νερό 1,5%, κολλαγόνο (οργανική ουσία) 4%, περιέχει επίσης λεκιθίνη, χοληστερόλη και ένζυμα.

Το χρώμα του κελύφους μπορεί να ποικίλει από άσπρο έως καφέ ανάλογα με το είδος της κότας. Το κέλυφος είναι πορώδες, οπότε διαπερατό από τον αέρα, ατμούς, διοξείδιο του άνθρακα, μικροβίων και οσμών.

Το ασπράδι (λεύκωμα) σχηματίζει στους δύο πόλους του αυγού, ίνες από παχύτερη μάζα, τις χάλαζες για να συγκρατεί τον κρόκο στον κέντρο του αυγού. Η σύνθεση του είναι: νερό 85-90%, πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%, λίπος 0,25%, τέφρα 0,6%, υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%, μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων.

Ο κρόκος είναι σχεδόν σφαιρικός και περιβάλλεται από στρώμα λευκής λεκίθου (μεμβράνης) το οποίο εκτείνεται μέχρι το κέντρο του και σχηματίζει λευκό πυρήνα. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Τα συστατικά του κρόκου είναι: νερό 45-51%, πρωτεΐνες 16-17%, λίπος 31-36%, τέφρα 1,3%, υδατάνθρακες, 1,1-2%.

Ο κρόκος είναι περίπου 16 γρ. και περιέχει μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρ.%) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D).

Το αυγό είναι εύπεπτο όταν ο κρόκος είναι ακόμη ρευστός (μελάτο). Ενώ είναι δύσπεπτο όταν είναι ωμό η πολύ σφιχτό ή όταν είναι τηγανητό.

Θρεπτική αξία αυγών και η ευεργετική τους δράση:

Το αυγό μαζί με το γάλα αποτελούν τις μόνες πλήρεις φυσικές τροφές, δηλαδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα.

Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους.

Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών των αυγών, είναι μεγαλύτερη από αυτήν του γάλατος, του κρέατος, των φασολιών και του σολομού και χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την αξιολόγηση της ποιότητας των πρωτεϊνών άλλων τροφίμων.

Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών, καθόσον περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας. Ένα αυγό μέσου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μιας γυναίκας.

Από τα 5 γραμμάρια λίπους που περιέχει ένα αυγό μεγάλου μεγέθους, μόνο το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένο λίπος. Η χοληστερόλη ανέρχεται σε 190 γραμμάρια. Το 56% των θερμίδων ενός αυγού προέρχεται από τις λιπαρές του ουσίες.

Η περιεκτικότητα σε λίπος των αυγών είναι πολύ κοντά στις οδηγίες για το περιεχόμενο της διατροφής σε λίπη δηλαδή 1/3 κορεσμένα, 1/3 μονοακόρεστα και 1/3 πολυακόρεστα λίπη.

Τα αυγά είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες όπως: ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) κ.α.

Το αυγό περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά όπως ακριβώς τα φρούτα και τα λαχανικά (π.χ. σελήνιο). Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου και είναι σημαντικά στην προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Τα ισχυρά καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) που βρίσκονται στη λέκιθο του αβγού παρέχουν προστασία στη φωτοευαίσθητη ρητίνη. Έρευνες έδειξαν ότι περιέχοντας αυτά τα καροτενοειδή στη διατροφή μας είναι δυνατόν να αποφευχθεί η μείωση της όρασης λόγω γήρατος.

Η χολίνη βρίσκεται κυρίως στα αυγά. Έρευνες έδειξαν ότι αν υπάρχει έλλειψη χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν έχουμε κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, με συνέπεια τα βρέφη να γεννιούνται είτε με ατελή μνήμη είτε με μειωμένη ικανότητα μνήμης, χαρακτηριστικό που θα τα συνοδεύει για ολόκληρη τη ζωή τους. Η χορήγηση αυξημένων επιπέδων χολίνης στο έμβρυο έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε ικανότητα μνήμης άνω του μέσου όρου.

Η χοληστερίνη του αυγού

Τα τελευταία χρόνια το αυγό είναι κάπως παρεξηγημένη τροφή ως προς τη χοληστερίνη που περιέχει διότι η υψηλή περιεκτικότητα του αυγού σε λεκιθίνη (λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινοπροστατευτικό) λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης να είναι μικρή. Εξ’ άλλου το αυγό περιέχει "καλή" (HDL) χοληστερίνη. Αντίθετα, οι περισσότερες τροφές ζωικής προέλευσης περιέχουν κυρίως "κακή" (LDL) χοληστερόλη.

Το 80% της χοληστερόλης αίματος προέρχεται από τη χοληστερόλη που συντίθεται στο συκώτι. Μόνο 20% της χοληστερόλης προέρχεται από τη διατροφή. Η αύξηση της χοληστερόλης αίματος που αντιστοιχεί στη διατροφή, οφείλεται κυρίως στην αύξηση της συνολικής πρόσληψης λιπαρών ουσιών περισσότερο παρά από την αύξηση πρόσληψης χοληστερόλης από διάφορα τρόφιμα.

Το Αμερικανικό Καρδιολογικό Ινστιτούτο και άλλοι αμερικανοί φορείς δηλώνουν ότι είναι απόλυτα ασφαλές να τρώμε ένα αυγό κάθε μέρα, ενώ παραπλήσιες είναι οι απόψεις του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.

Κριτήρια αγοράς- συντήρησης αυγών και προσοχή σε σχετικούς κινδύνους.

Προτιμούνται τα συσκευασμένα αυγά, που φέρουν στη συσκευασία τους την ημερομηνία ωοτοκίας. Θεωρείται ότι διατηρούν τη φρεσκάδα τους μέχρι και 27 ημέρες. Φυσικά αυτό δεν ισχύει σε κλίματα σαν της χώρας μας, έτσι είναι σκόπιμο να αγοράζονται συσκευασμένα αυγά πρόσφατης ωοτοκίας. Τα αυγά, αφού αγορασθούν, τοποθετούνται στο ψυγείο.

Τα αυγά που αγοράζεται να είναι όσο το δυνατόν νωπότατα και καθαρά και να βράζονται επαρκώς όταν προορίζονται για παιδιά, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα που βρίσκονται σε ανάρρωση για να αποφθεχτεί η τυχόν σαλμονέλωση.

Τα άτομα τα οποία είναι αλλεργικά στο αυγό και όσοι όμως πάσχουν από χολολιθίαση δεν πρέπει να το καταναλώνουν καθώς η πρόσληψή του μπορεί να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες.
mednutrition.gr


ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

Massenet Serenad Gheorghe Zamfir


42 σχόλια:

faraona είπε...

Μαρελντακι μου
σου κανω ποδαρικο στα σχολια.
Καλα ...τετοια ομορφη αναρτηση για τα αυγα μονο εσυ θα μπορουσες να την κανεις.Καλα τα πουλακια αυτα τα μικρα τα λατρευω.
Μα εισαι απιθανη στις συληψεις των θεματων Μαρελντ μου!!!
Οι φωτογραφιες λς και θα σου μιλησουν ειναι.
Μπραβο σου.
Φιλια!

mareld είπε...

Γραντουκάκι μου!

Είσαι γλυκό κι ανάλαφρο.
Χάρηκα που μπήκες πρώτη.
Τα κοτοπουλάκια μου,
τα λατρευτά μου είναι για φίλημα.
Σου επιτρέπω μόνο να τα βλέπεις..
Είμαι λάτρης της παράδοσής μας και πολύ νοσταλγω το Πάσχα στη Ζάκυνθό μας..
Όπως και στη Κέρκυρα έχουμε ονειρεμένο Πάσχα.
Η ανάρτηση έχει και συνέχεια.

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Φιλιά και καληνύχτα, ψυχή μου!

Roadartist είπε...

Τι όμορφο...
Μου θύμισες οτι πρέπει να βάψω και αυγά!! :))
Κουλουράκια πάντως έψησα (για να μη λέτε χαχαχα)
Φιλιά πολλά, όμορφη ανάρτηση!!!
Καληνύχτα!

Unknown είπε...

Buenos Dias, cielo!

Πολύ ενδιαφέρον και αυτό το πόστο σου! Ανυπομονώ να έρθει η Μ. Πέμπτη και μαζί με το μικρό μου, θα βάψουμε τα αυγά μας. Βάφουμε μόνο κόκκινα και λίγα με φυλλαράκια α λα παλαιά.

Πάντως οι συμβουλές σου, είναι εξαιρετικές, ειδικά για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με τέτοια θέματα. Άκρως κατατοπιστικό!

Σε φιλώ γλυκά!

dromaki είπε...

Tι όμορφο επίκαιρο θέμα και τι καταπληκτικές φωτογραφίες.
Λατρεύω τα μικρά κοτοπουλάκια αλλά και την μαμά κλώσσα.Ειναι απόλαυση,ευτυχία να βλέπεις τέτοιο θέαμα.
Mareld μου 250 πενήντα αυγά θα βάψω.Ολα κόκκινα.
Μετά θα πάρω 30 κάτασπρα αυγά και με τις 4 γνωστές μπογιές,θα κάνω αλχημείες:))
Στην πόλη μου έχουμε ένα έθιμο που όσο πάει εκλίπει δυστυχώς.Κάθε Μ.Πέμπτη πρωί πρωί οι νοικοκυρές βγάζουν ένα κόκκινο ύφασμα το οποίο κρεμάνε στο παράθυρο ή στο μπαλκόνι.
Μου αρέσει να τηρώ την παράδοση,τα ήθη και έθιμα μας.
Καλό βράδυ καλή μου:)

P. Kapodistrias είπε...

Μπήκα στην προσωπική σου Βικιπαίδεια (!!!) κι ευχαριστήθηκα πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό.
Συγχαρητήρια.

Ευχές από καρδιάς για τη Μεγάλη Βδομάδα!!!

P. Kapodistrias είπε...

Εννοείται, ότι διάφορα ζακυνθινά του Πάσχα, στο
http://banato.blogspot.com/

Σε περιμένουμε πάντα!!!

Ανώνυμος είπε...

Μαρελντάκι μου χάρμα! Όλα, οι εικόνες, οι πληροφορίες για τις παραδόσεις και διατροφική υγεία, είναι εξαιρετικά.
Μου θύμισες ωραίες εποχές στην Ελλάδα μας, που τις νοσταλγώ, νά'ξερες πόσο! Τελικά ψυχή μου, κάπου, κάποτε, δεν ξέρω πότε, πρέπει να συναντηθούμε εμείς. Στην Ελλάδα,το βλέπω πιο πιθανό.
Σου εύχομαι από καρδιάς ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, Καλή Ανάσταση, αυγουλάκια κατακόκκινα με της χαράς το χρώμα σ'όλο σου το σπιτικό, να χαρείται το Πάσχα μαζί με τα παιδάκια σου.
Σε φιλώ με όλη μου την αγάπη,
Βάνα.

μαριάννα είπε...

Πασχαλίτσα μας!

Φοβερές οι πληροφορίες! Τα θέματά σου έτσι όπως τα φροντίζεις θα αποτελέσουν ένα εξαιρετικό αρχείο για κάθε είδους πληροφορία. Κι επίσης φωτογραφικό αρχείο. Έτσι ο καθένας που θα θέλει να βρει συγκεντρωμένο υλικό, θα το βρίσκει άμεσα. Πολύ μεγάλη η προσφορά σου και σ' ευχαριστώ πολύ ως χρήστης!

Καλή βδομάδα κοπελιά μου!
Φιλάκια πολλά!

mareld είπε...

Καλώς τη Κοπελιά μας!

ΡΙΤΑ ΜΠΟΥΜΗ - ΠΑΠΠΑ: «Ανοιξη»

«Ερχεται απ' το νοτιά με την καλοκαιριά

μπρος έστειλε τα χελιδόνια

να ψαλλιδίσουν κάθε δισταγμό

πίσω σέρνει τις μέλισσες,

τυφλές από το πάθος να τα δίνουν όλα

τ' άνθια κροτούν στα δάχτυλα των δέντρων

γι' αυτό σήκωσαν σήμερα σημαία στο κάστρο

καί λύθηκαν τα σήμαντρα της πόλης.

(...)Πάσχα, μητέρα Πάσχα!

Σφάξε το ζαρκάδι - δε θα κλάψω!».

Καλό ΠΑΣΧΑ!!!!

mareld είπε...

Alma mia!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ: «Εαρινή Συμφωνία»

«Ακου τα σήμαντρα

των εξοχικών εκκλησιών.

Φτάνουν από πολύ μακριά

από πολύ βαθιά.

Απ' τα χείλη των παιδιών

απ' την άγνοια των χελιδονιών

απ' τις άσπρες αυλές της Κυριακής

απ' τ' αγιοκλήματα και τους περιστεριώνες

των ταπεινών σπιτιών.

---

Ακου τα σήμαντρα

των εαρινών εκκλησιών.

Είναι οι εκκλησίες

που δε γνώρισαν τη σταύρωση

και την ανάσταση.

---

Γνώρισαν μόνο τις εικόνες

του Δωδεκαετούς

που 'χε μια μάνα τρυφερή

που τον περίμενε τα βράδια στο κατώφλι

έναν πατέρα ειρηνικό που ευώδιαζε χωράφι

που 'χε στα μάτια του το μήνυμα

της επερχόμενης Μαγδαληνής.

---

Χριστέ μου

τι θα 'τανε η πορεία σου

δίχως τη σμύρνα και το νάρδο

στα σκονισμένα πόδια σου;».

Καλό Πάσχα!!!

mareld είπε...

Δρομάκι μου!

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ: «Στ' Οσιου Λουκά το μοναστήρι»

«Στ' Οσιου Λουκά το μοναστήρι, απ' όσες

γυναίκες του Στειριού συμμαζευτήκαν

τον Επιτάφιο να στολίσουν, κι' όσες,

μοιρολογήτρες, ως με του Μεγάλου

Σαββάτου το ξημέρωμα αγρυπνήσαν,

ποια να στοχάστη έτσι γλυκά θρηνούσαν! -

πώς, κάτου απ' τους ανθούς, τ' ολόαχνο σμάλτο

του πεθαμένου του Αδωνη ήταν σάρκα

που πόνεσε βαθιά;

---

Γιατί κι' ο πόνος

στα ρόδα μέσα, κι' ο επιτάφιος θρήνος,

κ' οι αναπνοές της άνοιξης που μπαίναν

απ' του ναού τη θύρα, αναφτερώναν

το νου τους στης Ανάστασης το θάμα,

και του Χριστού οι πληγές σαν ανεμώνες

τους φάνταζαν στα χέρια και στα πόδια,

τι πολλά τον σκεπάζανε λουλούδια,

που έτσι τρανά, έτσι βαθιά ευωδούσαν!...

Καλό ΠΑΣΧΑ!!!

mareld είπε...

Αγαπητέ Φίλε!

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ: «Στ' Οσιου Λουκά το μοναστήρι»

..Αλλά το βράδυ το ίδιο του Σαββάτου,

την ώρα π' απ' την Αγια Πύλη το ένα

κερί επροσάναψε όλα τ' άλλα ως κάτου,

κι' απ' τ' Αγιο Βήμα σάμπως κύμα απλώθη

το φως ως με την ξώπορτα, όλοι κι' όλες

ανατριχιάξαν π' άκουσαν στη μέση

απ' τα «Χριστός Ανέστη» μιαν αιφνίδια

φωνή να σκούξει: "Γιώργαινα, ο Βαγγέλης!"


Αλλά το βράδυ το ίδιο του Σαββάτου,

την ώρα π' απ' την Αγια Πύλη το ένα

κερί επροσάναψε όλα τ' άλλα ως κάτου,

κι' απ' τ' Αγιο Βήμα σάμπως κύμα απλώθη

το φως ως με την ξώπορτα, όλοι κι' όλες

ανατριχιάξαν π' άκουσαν στη μέση

απ' τα «Χριστός Ανέστη» μιαν αιφνίδια

φωνή να σκούξει: "Γιώργαινα, ο Βαγγέλης!"

---

Και να, ο λεβέντης του χωριού, ο Βαγγέλης,

των κοριτσιών το λάμπασμα, ο Βαγγέλης,

που τον λογιάζαν όλοι για χαμένο

στον πόλεμο - και στέκονταν ολόρτος

στης εκκλησιάς τη θύρα, με ποδάρι

ξύλινο, και δε διάβαινε τη θύρα

της εκκλησιάς, τι τον κυττάζαν όλοι

με τα κεριά στο χέρι, τον κυττάζαν

το χορευτή που τράνταζε τ' αλώνι

του Στειριού, μια στην όψη, μια στο πόδι,

μα ως να το κάρφωσε ήταν στο κατώφλι

της θύρας, και δεν έμπαινε πιο μέσα!

---

Και τότε, - μάρτυράς μου νάναι ο στίχος,

ο απλός κι' ο αληθινός ετούτος στίχος, -

απ' το στασίδι πούμουνα στημένος

ξαντίκρυσα τη μάνα, απ' το κεφάλι

πετώντας το μαντίλι, να χιμήξει

σκυφτή και ν' αγκαλιάσει το ποδάρι,

το ξύλινο ποδάρι του στρατιώτη,

(έτσι όπως τόειδα ο στίχος μου το γράφει,

ο απλός κι' αληθινός ετούτος στίχος),

και να σύρει απ' τα βάθη της καρδιάς της

ένα σκούξιμο: «Μάτια μου, Βαγγέλη!».

Καλό ΠΑΣΧΑ!!!

mareld είπε...

Γλυκό μου, Μπουγαρίνι!

Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ: «Η ημέρα της Λαμπρής»

«Καθαρότατον ήλιο επρομηνούσε

της αυγής το δροσάτο ύστερο αστέρι,

σύγνεφο, καταχνιά, δεν απερνούσε

τ' ουρανού σε κανένα από τα μέρη

και από κει κινημένο αργοφυσούσε

τόσο γλυκό στο πρόσωπο τ' αέρι,

που λες και λέει μες στης καρδιάς τα φύλλα:

Γλυκιά η ζωή και ο θάνατος μαυρίλα.

---

Χριστός ανέστη! Νέοι, γέροι και κόρες,

όλοι, μικροί - μεγάλοι, ετοιμαστήτε

μέσα στες εκκλησίες τες δαφνοφόρες

με το φως της χαράς συμαζωχτήτε

ανοίξετε αγκαλιές ειρηνοφόρες

ομπροστά στους Αγίους και φιληθήτε!

Φιληθήτε γλυκά, χείλη με χείλη,

πέστε Χριστός ανέστη, εχθροί και φίλοι!

---

Δάφνες εις κάθε πλάκα έχουν οι τάφοι,

και βρέφη ωραία στην αγκαλιά οι μανάδες

γλυκόφωνα, κοιτώντας τες ζωγραφι-

σμένες εικόνες, ψάλλουνε οι ψαλτάδες

λάμπει το ασήμι, λάμπει το χρυσάφι

από το φως που χύνουνε οι λαμπάδες

κάθε πρόσωπο λάμπει απ' τ' αγιοκέρι,

όπου κρατούνε οι Χριστιανοί στο χέρι».

Καλό ΠΑΣΧΑ!!!

mareld είπε...

Υακινθάκι μου!

Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: «Μαγδαληνή»

«Ω Κύριε, εγώ 'μαι που έσπασα σα μυρογιάλι

στα ιερά σου πόδια την καρδιά μου, και τα ολόξανθα

μακριά μαλλιά μου εγώ τ' ανέμισα στις τρέμουλες,

σκυφτές των Αποστόλων κεφαλές, σα φλάμπουρο!

Εγώ 'μαι που όντας όλοι οι εδικοί μακριάθε

κοιτώντας το σταυρό σε κλαίγαν σκορπισμένοι,

στεκόμουν στο πλευρό σου παραστάτης, κι όρθια

στα χέρια μου εδεχόμουν, στην ποδιά, στο πρόσωπο,

πηχτό, ζεστό, σαν όμπρο θερινό, το γαίμα σου!

Κ' έκραζα: Ανοίξου γης, ποτίσου γης, σκιρτήστε

σα σπόροι αθάνατοι στο χώμα, ώ πεθαμένοι!

Χριστέ, κι αν όλοι σ' αρνηθούν, δε θα πεθάνεις!

Γιατί στον κόρφο μου το αθάνατο νερό

κρατώ και σε κερνώ, και κατεβαίνεις πάλι

στη γης, και περπατάς μαζί μου στα χωράφια,

βολές σωπαίνοντας γλυκά, βολές ταΐζοντας

το Λόγο τον καλό στα πεινασμένα πλήθη».

Καλό ΠΑΣΧΑ!!!

mareld είπε...

Γραντουκάκι μου!

«Χριστός Ανέ - Χριστός Ανέστη μάτια μου/ Χριστός Ανέστη μάτια μου κι έλα να φιληθούμε/, έτσ' είναι μάτια μου, έτσ' είναι κι έλα να φιληθούμε/ πάρε και κλη - πάρε και κλήμα τ' αμπελιού/ πάρε και κλήμα τ' αμπελιού κι έλ' να στεφανωθούμε/. Εβγα να με δεις που ήρθα/ τ' άστρι μ' έφερε τη νύχτα. Ομορφη που 'ναι η Λαμπρή απ' όλες τσι σκολάδες,/ που βγάζουν την Ανάσταση μ' ολόχρυσες λαμπάδες./ Βιόλα μου και κατιφέ μου/ δε σ' αλησμονώ ποτέ μου...» (τραγούδι από το Μελί Ερυθραίας της Μικράς Ασίας).

Στο αφιερώνω..από τη Μ Ασία με αγάπη!
Καλό Πάσχα!!!

Porfyrogennitos είπε...

Αυγά: Το σήμα της Λαμπρής!!!
:-)

Μηθυμναίος είπε...

Πάρα πολύ καλά σε αποκαλούν ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ! Κατατοπιστήκαμε πλήρως! Κόκκινα, κόκκινα και μερικά με αποτυπωμένα φύλλα τριανταφυλλιάς, όπως τα 'κανε η μητέρα μου.
Θα σου κλέψω ένα πιάτο με τα κόκκινα αυγά. No creo que te molesta, verdad?
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Πώς χώρεσες τόσα για τα αυγά χωρίς να σπάσεις κανένα, μόνο εσύ θα το μπορούσες!..Μόνο βιβλιογραφία δε μας έβαλες! Ο ... επιβλέπων σου είναι σίγουρος πως θα ενθουσιαστεί!
Να συμπληρώσω μόνο πως πριν καμιά τριανταριά χρόνια τα αυγά ήταν αυγά και μετά έγιναν αβγά.
Ίσως επειδή θέλησαν να αποφύγουν το ντροπιαστικό γι' αυτά " Σιγά τ' αυγά! ". Ανεπιτυχώς...
Και, επίσης, να θυμίσω το ιδιαίτερο βιβλιαράκι του Σουλιώτη "Αυγά μάταια"...
Καλά τσουγκρίσματα!

Ανώνυμος είπε...

Demeter είπε...

Γλυκιά μου Mareld,
"έκλεψα" λίγο ..χρόνο & μπόρεσα να'ρθω να δω λίγο Πάσχα, έχεις τον τρόπο να δημιουργείς με τις υπέροχες εικόνες σου & τις πλούσιες πληροφορίες σου την ατμόσφαιρα!
Πιστεύω να βάψω κανένα αυγό.. Η γιαγιά μου έβαφε την Μ.Πέμπτη και στο μπαλκόνι βάζαμε μια κόκκινη κορδέλα! Όλα τα έθιμα έχουν μια δική τους ιδιαίτερη ζεστασιά που φέρνει κοντά τους ανθρώπους.

Κ Α Λ Η Α Ν Α Σ Τ Α Σ Η &
Κ Α Λ Ο Π Α Σ Χ Α !!!

Πολλά κερασοφραουλένια φιλιά!

mareld είπε...

Πορφύρη μου!

Μου άρεσε το Λαμπρή!

Χριστός Ανέστη

του Γ. Βερίτη

Καμπάνες αναστάσιμες

χτυπούν αλαργινά,

και μεσ' στο ροδοφέγγισμα

της χρυσαυγής τ' Απρίλη

κάποιο αχολόγημα γλυκό

κι ανάλαφρο περνά.

Πηδά η ψυχή μου σαν πουλί

στα τρέμοντα μου χείλη,

κι ένα ψαλμό πασχαλινό

χαρούμενη αρχινά.

Καλή ΛΑΜΠΡΗ!!!

mareld είπε...

Στράτο μου!

Το Αλάβαστρο

του Χρήστου Βίγκου

Θραύστηκες εν΄ αλάβαστρο

στου Γολγοθά τον άκμονα,

μύρο ζωής βαρύτιμο

αγάπης κι ομορφιάς.

Κι όλους μας, μας αφύπνισες,

σε μια ζωή ανοιξιάτικη,

καθώς μας επροσφέρθηκες

ουράνιας ευωδιάς.

Έφυγες, μα η θύμηση,

όνειρο ολοζώντανο,

μέσα μας γιγαντώνεται,

με τους καυτούς μας πόθους.

Έστησες την εικόνα σου

καταντικρύ στα μάτια μας,

ίνδαλμα της λατρείας μας,

να σε θωρούμε ατέλειωτα..

Καλό ΠΑΣΧΑ!!!

mareld είπε...

Διονύση μου!

Ανάσταση

της Ρέας Συλβίας

Ανάσταση!

Χαρούμενη ψυχή,

έβγα και πες για τη χαρά σου,

μίλησε σ' όλους γύρω σου,

πως σπάσαν τα δεσμά σου.

Ανάσταση!

Στην νύχτα την βαθειά

που κάποτε πλανιώσουν τυφλωμένη,

ήρθε το Φως και σ' άναψε φωτιά

π' όλο και σ' ομορφαίνει..

Καλή ΛΑΜΠΡΗ!!!

mareld είπε...

Κερασάκι μου!

Αν δεν ήταν Ανάσταση
της Ρέας Συλβίας

Αν δεν ήταν Ανάσταση,

όλη η γη θάταν άγχος,

η ελπίδα δε θ' άνοιγε

τα πλατιά της φτερά,

να πετάξει ψηλότερα,

να περάσει τους κόσμους

τους φθαρτούς, για τους άφθαρτους,

για να βρει τη χαρά..

Καλό ΠΑΣΧΑ!!!
Φιλάκια!

αργυρης είπε...

Καταπληκτικα και τα δυο!!!

Μηθυμναίος είπε...

Ευχαριστώ, Μαρελντάκι μου, για τους στίχους και τις ευχές.
Να είσαι καλά (το εύχομαι πάντα) και να περάσεις το καλύτερο των Ελλήνων Πάσχα με όσους αγαπάς!!!
Φιλάκια

mareld είπε...

Αργύρη!

Αν δεν ήταν Ανάσταση

της Ρέας Συλβίας

Αν δεν ήταν Ανάσταση,

της αγάπης τα ρόδα

μονομιάς θα ξεφύλλιζε

του κακού ο βοριάς.

Κάποιο χέρι παρήγορο

τα θερμά δάκρυα μας

σπλαχνικά δε θα σκούπιζε,

στη σιωπή της νυχτιάς.

Καλό ΠΑΣΧΑ!!!

mareld είπε...

Στράτο μου!


Αν δεν ήταν Ανάσταση

της Ρέας Συλβίας

Αν δεν ήταν Ανάσταση,

τα λουλούδια π' ανθίσαν

και στολίσανε κάποτε

τη μικρή μας γωνιά,

μες στο χώμα θα πέθαιναν

και του πόνου τα χέρια

θα εσφίγγαν μερόνυχτα

την πικρή μας καρδιά.

Χαρούμενη Ανάσταση!!!

δεσποιναριον είπε...

Χρονια Πολλα και Καλη Ανασταση στο μακρυνο Βορρα.

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Καλά, μιλάμε όοοοολες οι πληροφορίες για το αυγό. Εξαιρετικό! Καλό Πάσχα!

κυκλάμινο είπε...

Μαρελντάκι μου, πως χώρεσες όλα αυτά τα ωραία σε ένα ποστ; Σηκώνει τόσα πολλά ο μπλόγγερ;
Δεν έβαψα αυγά φέτος κορίτσι μου. Πήρα τα δικά σου!
Φιλάκια, αγάπη και ευχές για Καλό Πάσχα!

mareld είπε...

Δεσποινάκι μου!
Να περάσεις όμορφα!

Καλή Ανάσταση!
Καλό Πάσχα!
Φιλάκια!

mareld είπε...

Εαρινή μου!

Καλώς ήρθες!

Καλή Ανάσταση!
Καλό Πάσχα!

mareld είπε...

Κυκλαμινάκι μου!

Ελπίζω να ξεκουραστείς!

Καλή Ανάσταση!
Καλό Πάσχα!
Φιλάκια!

Τάκης είπε...

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα..
με υγεία, αγάπη, χαρές και χαμόγελα..
με στιγμές αληθινές και αξέχαστες..

mareld είπε...

Τάκη!
Καλώς ήρθες!
Ελπίζω να πήρες τουλάχιστον λίγα αυγά μαζί σου.
Και Σε σένα εύχομαι να περάσεις όμορφα!

Καλή Ανάσταση!
Καλό Πάσχα!

Δέσποινα είπε...

Χριστός Ανέστη!
Χρόνια πολλά και να είστε καλά!

Ανώνυμος είπε...

Demeter said...

Χριστός Ανέστη! Πραγματικά τα πιοήματα αυτά έχουν πολλές αλήθειες..
Ας έχουμε, λοιπόν, Ανάσταση και στις καρδιές μας..!

Πολλά κερασοφραουλένια φιλιά!

Ερατώ είπε...

Ηλεκτρισμένη από φιλήματα θα λεγες την ατμόσφαιρα....
Και Άσιμος....
Τι μου θύμησες!
Τέλεια,ευχαριστώ!

mareld είπε...

Δέσποινα!

Χρόνια Πολλά!
Χαρούμενα και Δημιουργικά!
Φιλάκια!

mareld είπε...

Φραουλένιο μου!

Χρόνια Πολλά!
Χαρά και Υγεία!
Ε!!!
Δεν μπορούσα να μη σου προσφέρω και λίγες φραουλίτσες μετά τα αυγουλάκια!
Σε απεθυμάω...!!!
Φιλιά!

mareld είπε...

Ερατώ μου!

Χρόνια Πολλά!
Χαρά και Δύναμη!
Φιλιά!