Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Μέλι







































































Γύρη

Η γύρη είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

H γύρη που παίρνουμε από τη μέλισσα δεν πρέπει να συνδέεται με τις ανοιξιάτικες αλλεργίες που ταλαιπωρούν πολύ κόσμο. Τις αλλεργίες τις προκαλεί η γύρη που μεταφέρεται μέσω της ατμόσφαιρας ενώ σε αυτή που μεταφέρεται μέσω της μέλισσας καταστρέφονται όλοι οι αλλεργικοί παράγοντες μέσω της επεξεργασίας που της κάνει η ίδια η μέλισσα.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση σε γύρη είναι μία κουταλιά της σούπας καθημερινά. Αρχικά μπορούμε να παίρνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού και να αυξήσουμε σταδιακά σε μία κουταλιά της σούπας. Μια κουταλιά της σούπας γύρη την ημέρα καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Με ποιόν τρόπο παίρνει ο μελισσοκόμος την γύρη;
Οι μέλισσες γυρνάνε από λουλούδι σε λουλούδι μαζεύοντας κόκκους γύρης σε κάποιες ειδικές θήκες που έχουν στα πόδια τους. Για να πάρει ο μελισσοκόμος την γύρη, τοποθετεί στην είσοδο της κυψέλης, ένα είδος παγίδας, τον λεγόμενο γυρεοσυλλέκτη. Η μέλισσα κατά την είσοδό της στην κυψέλη, περνάει μέσα από τον γυρεοσυλλέκτη ο οποίος συγκρατεί τους κόκκους γύρης που υπάρχουν στα πόδια της.

Γιατί κάνει καλό η κατανάλωση γύρης;
• Η γύρη έχει θετική επίδραση στη διάθεση του ατόμου. Είναι αγχολυτική, χαρίζει ευεξία, ευφορία, βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες και ταυτόχρονα καταπολεμά άγχος, στρες, κατάθλιψη, και αϋπνίες.
• Η γύρη περιέχει βιολογικά ενεργές ουσίες που επηρεάζουν θετικά το μεταβολισμό με αποτέλεσμα να ελέγχουν την όρεξη και την απόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα.
• Προστατεύει από εγκεφαλικά και καρδιοπάθειες.
• Έχει θετική επίδραση σε κρυολογήματα, σε προβλήματα του προστάτη, σε ρευματισμούς και αρθρίτιδες, σε δερματικά προβλήματα, στη τριχόπτωση, σε γυναικολογικά προβλήματα, σε προβλήματα όρασης, στη νόσο του Πάρκινσον και σε εντερικές διαταραχές.


Πρόπολη

Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης ουσία που τη συλλέγουν οι εργάτριες από τα μεγάλα δέντρα συνήθως και της προσθέτουν δικές τους ουσίες όπως ένζυμα, κερί, γύρη κα.

Οι μέλισσες χρησιμοποιούν την πρόπολη για:
• Να μειώνουν το άνοιγμα της εισόδου της κυψέλης τους, έτσι ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία τον χειμώνα και να μην μπαίνουν άλλα έντομα -ζωύφια μέσα στην κυψέλη. (εκεί οφείλεται και η αρχαία ελληνική ονομασία της "προ της πόλης" η οποία έχει επικρατήσει σε όλο τον κόσμο "propolis")
• Να σταθεροποιούν τα πλαίσια με τις κηρήθρες και να κλείνουν τρύπες στις κυψέλες τους.
• Να μουμιοποιούν αποστειρώνοντας ξένους εισβολείς που δεν μπορούν να απομακρύνουν από την κυψέλη
με άλλο τρόπο (π.χ. σαύρες, ποντίκια κλπ.)
• Να αποστειρώνουν τα εσωτερικά τοιχώματα των κελιών
της κηρήθρας λίγο πριν γεννήσει η βασίλισσα μέσα σε αυτά.
Ουσιαστικά λοιπόν οι μέλισσες χρησιμοποιούν την πρόπολη για την προστασία τους και σαν όπλο κατά των βακτηρίων, ιών και μυκήτων γι' αυτό και είναι γνωστή ως φυσικό αντιβιοτικό της μέλισσας.

Πώς συλλέγεται η πρόπολη;
Ο μελισσοκόμος αποσπά την πρόπολη ξύνοντας τα σημεία στα οποία υπάρχει αυτή. Βέβαια, έχουν εφευρεθεί και πιο σύγχρονοι τρόποι συλλογής της πρόπολης με τη βοήθεια ειδικών παγίδων ή συλλεκτών.

Ποιες μορφές πρόπολης συναντάμε συχνότερα στην αγορά;
Στην αγορά οι κύριες μορφές με τις οποίες συναντάμε την πρόπολη είναι το εκχύλισμα σε διάλυμα αλκοόλης, οι αλοιφές πρόπολης, η ακατέργαστη πρόπολη, το μέλι με πρόπολη και διάφορα φαρμακευτικά-καλλυντικά σκευάσματα.

Ποιες είναι οι χρήσεις της πρόπολης για τον άνθρωπο;
Η πρόπολη δεν προστατεύει μόνο τη μέλισσα αλλά έχει και πολλές χρήσεις στον άνθρωπο. Χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς της ιατρικής, όπως:
• Γαστρεντερολογία: Έλκος στομάχου, Γαστρίτιδες, Κολίτιδες, Εντερικά.
• Δερματολογία: Έρπης, Καψίματα, Κρυοπαγήματα, Άφτρες, Ακμή, Ελιές, Απώλεια τριχώματος, Έκζεμα, Ραγάδες, θεραπεία κνησμού.
• Οδοντιατρική: Τραύματα στοματικής κοιλότητας, Ουλίτιδα, Θεραπεία ασθενειών βλεννογόνου, Στοματικές άφτρες, Μολύνσεις νεύρων δοντιών, Παθήσεις παροδοντίου μετά από εξαγωγή κ.ά.
• Πνευμονολογία: Άσθμα, Τραύματα αναπνευστικών οργάνων, Βρογχίτιδες.
• Ωτορινολαρυγγολογία: Θεραπείες ρινίτιδας, ιγμορίτιδας, φαρυγγίτιδας, λαρυγγίτιδας, χρόνιας ωτίτιδας.
• Ορθοπεδική: Ρευματική αρθρίτιδα, Εκφυλιστικές παθήσεις αρθρώσεων με χαρακτήρα φλεγμονής.
• Γυναικολογία: Κολπίτιδα, Προβλήματα εμμηνόπαυσης.
• Διάφορα: Ιώσεις, Κρυολογήματα, Μέθη, Γρίπη, Αιμορροΐδες, Αρτηριοσκλήρυνση, Στεφανιαία, Παραγωγή αντισωμάτων και ενδυνάμωση λεμφοκυττάρων.
• Κοσμετική: Μεγάλη είναι η χρήση της και στην κοσμετική. Χρησιμοποιείται πολύ σε σαμπουάν, σε κρέμες προσώπου και οδοντόπαστες.

*Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι η πρόπολη συγκεντρώνει αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσοποιητικές ιδιότητες.

Bασιλικός Πολτός

Ο βασιλικός πολτός παράγεται από τους αδένες του φάρυγγα της εργάτριας. Είναι μια κρεμώδης ουσία με λαμπερό ασπρουδερό χρώμα. Είναι πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων, αμινοξέων, ενζύμων, ορμονών κ.ά. Με βασιλικό πολτό τρέφονται οι βασίλισσες σε όλη τους τη ζωή γι' αυτό είναι και πιο ανεπτυγμένες από τις υπόλοιπες μέλισσες (ζουν πολύ περισσότερο, είναι γόνιμες και γεννούν πολλά αυγά).

Στην αγορά τον βρίσκουμε κυρίως σε δύο μορφές: είτε στην φυσική του μορφή, είτε αναμεμειγμένο με μέλι. Ο βασιλικός πολτός στην φυσική του μορφή θέλει πολύ προσοχή στη συντήρησή του. Αντέχει αρκετό διάστημα όταν βρίσκεται μέσα στην κατάψυξη και τρεις μήνες όταν φυλάσσεται στη συντήρηση του ψυγείου.
Έχει εξαιρετική διατροφική αξία και παρόλο που θεωρείται πανάκριβος η συνιστώμενη ημερήσια δόση (μισό γραμμάριο την ημέρα), κοστίζει όσο μια τυρόπιτα.

Πώς παίρνουμε το βασιλικό πολτό;
Για τη συλλογή βασιλικού πολτού επιλέγονται δυνατά μελίσσια με πολλές νεαρές μέλισσες. Τοποθετούνται στο μελίσσι ειδικά κελιά για την αναπαραγωγή βασιλισσών, τα λεγόμενα βασιλικά κελιά. Μέσα σ' αυτά βρίσκονται τοποθετούνται γόνος (λάρβες) μίας ημέρας, και απομακρύνεται η βασίλισσα από το μελίσσι. Λόγω του κινδύνου να μείνουν χωρίς βασίλισσα, αρχίζουν οι μέλισσες να τροφοδοτούν τα βασιλικά κελιά με βασιλικό πολτό με σκοπό να μεγαλώσουν καινούργιες βασίλισσες. Η συλλογή του βασιλικού πολτού γίνεται την τρίτη ημέρα, γιατί τότε έχει φτάσει στη μεγαλύτερη ποσότητα και καλύτερη ποιότητα.

Γιατί κάνει καλό η κατανάλωση βασιλικού πολτού;
Ο βασιλικός πολτός είναι γνωστός για τις ευεργετικές ιδιότητές του.
• Χαρίζει μεγάλη διανοητική και σωματική δύναμη.
• Κάνει πολύ καλό σε άτομα γηρασμένα και ταλαιπωρημένα αλλά συμβάλλει και στην σωστή ανάπτυξη των μικρών παιδιών.
• Βελτιώνει τη διάθεση και καταπολεμά το άγχος
• Έχει αντισηπτικές και μικροβιοκτόνες ιδιότητες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, χαρίζει υγεία στο δέρμα κ.ά.
• Συνιστάται σε περιπτώσεις αρτηριακής υπότασης και υπέρτασης, στενοκαρδίας, βρογχικού άσθματος, αναιμίας, φλεγμονωδών αρθροπαθειών, οφθαλμοπαθειών, διαταραχών πέψης κ.ά.
• Ανεβάζει την αναπαραγωγική διάθεση και βελτιώνει τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες.
• Αποτελεί συστατικό διαφόρων καλλυντικών ή αλοιφών για τη θεραπεία πληγών, εγκαυμάτων κλπ.

Tο Mέλι Παντού

Μυθολογία
Σύμφωνα με το μύθο, η Μέλισσα ήταν μια γριά ιέρεια την οποία η Δήμητρα μύησε στα μυστήριά της. Οι γυναίκες που κατοικούσαν κοντά στο σπίτι της θέλησαν να την πιέσουν για να τους αποκαλύψει τα μυστικά των μυστηρίων. Εκείνη αρνήθηκε και οι γυναίκες την κατακρεούργησαν. Τότε η θεά Δήμητρα μετέτρεψε τα κομμάτια της νεκρής ιέρειας σε μέλισσες που πέταξαν στον ουρανό για να τρυγήσουν τη γύρη και το νέκταρ από τα λουλούδια.

Παράδοση
Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε παραγωγή μελιού εξαιρετικής ποιότητας. Το μέλι είναι πασίγνωστο στην Ελλάδα από τα πανάρχαια χρόνια. Αποτελούσε τροφή για θεούς, ήρωες και ποιητές, μεγάλοι γιατροί της αρχαιότητας το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο. Το μέλι είναι βασικό συστατικό της περίφημης μεσογιακής διατροφής.

Έθιμα
• Η πεθερά δίνει μέλι στη νύφη όταν μπαίνει στο σπίτι, ενώ η νύφη βάζει τα δάχτυλά της στο μέλι για να είναι αρμονική η σχέση τους.
• Οι νεόνυμφοι όταν γυρνάνε στο σπίτι μετά από το μυστήριο του γάμου, πριν περάσουν το κατώφλι τρώνε από μια κουταλιά μέλι.
• Όταν επισκέπτεται ένα μωρό για πρώτη φορά ένα σπίτι του δίνουν μέλι (πολύ λίγο) έτσι ώστε να 'κολλήσει' και να επισκέπτεται στο μέλλον συχνά το σπίτι.

Γνωμικά με μέλι
o Γλυκός σαν μέλι o Μέλι γάλα o Μήνας του μέλιτος o Στάζει μέλι το στόμα του o Γλυκάθηκε η γριά απ' το μέλι κι έφαγε και το βάζο o Τσάμπα ξύδι, γλυκό σα μέλι o Ποιος έβαλε το δάχτυλο στο μέλι και δεν το γλυψε; o Είναι εργατική σαν μέλισσα o Αγάλι, αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι

Παράγωγες λέξεις
Στην ελληνική γλώσσα συναντώνται συχνά παράγωγα της λέξης "μέλι" καθώς και αρκετά ονόματα και ονομασίες που περιέχουν το συγκεκριμένο συνθετικό.
Παρακάτω παρουσιάζονται τα πιο γνωστά από αυτά.
μελάτος, μελένιος, μελί, μελίγκρα, μελίγυρης, μελίρρυτος, μελισσοβότανο, μελισσόκηπος, μελισσοκομία, μελισσοκόμος, μελισσοκόφηνο μελισσοτροφείο, μελισσουργός, μελισσόχορτο, μελισσώνας, μελισταγής, μελιστάλαχτος, μελιτόεσσα, μελίτωμα, μελίφθογγος, μελίχρους, μελιχρός, μελίχρυσος, μελώνω.

Μέλι είναι: το γλυκό προϊόν–τρόφιμο, που παράγουν οι μέλισσες όταν συλλέγουν νέκταρ ή άλλους φυτικούς χυμούς ή εκκρίσεις εντόμων. Το μεταφέρουν στην κυψέλη τους, όπου το εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες που συντελούν στη μετατροπή του, το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους, το ωριμάζουν και στη συνέχεια το σφραγίζουν στεγανοποιώντας το. Είναι ένα φυτικό και ζωικό προϊόν που κατασκευάζεται στη μοναδική ίσως φυτική βιομηχανία που είναι το μελίσσι.

Πως φτιάχνουν οι μέλισσες το μέλι
Ανθόμελα: Η πρώτη ύλη του μελιού είναι το νέκταρ, από το οποίο παράγεται το ανθόμελο. Το νέκταρ είναι ο καλύτερος χυμός του φυτού που καταλήγει στο άνθος. Οι συλλέκτριες προσθέτουν στο νέκταρ σάλιο και το μεταφέρουν στις κυψέλες. Εκεί το μοιράζουν στις εργάτριες. Μέχρι να τοποθετηθεί στα κελιά περνά πολλές φορές από τη μια μέλισσα στην άλλη και κάθε φορά προστίθεται σάλιο, το οποίο μεταβάλει τα σάκχαρα. Το υγρό πιπιλίζεται από τις μέλισσες πολλές φορές, αερίζεται από τα φτερά τους, κατά τη διάρκεια πολλών ημερών, και έτσι αυξάνεται η πυκνότητά του σε σάκχαρα, έως το 80%. Στη συνέχεια, οι μέλισσες καλύπτουν το συμπυκνωμένο μέλι με ένα κάλυμμα από κερί. Αυτό ονομάζεται λέπι.

Τα ανθόμελα, λόγω του ότι προέρχονται από άνθη, είναι τα ποιοτικότερα μέλια. Είναι χαμηλά σε οξέα, εύκολα αφομοιώσιμα στον οργανισμό, εμπλουτισμένα με γύρη, την οποία αφήνει η μέλισσα ρουφώντας το νέκταρ. Απαντώνται σε διάφορες ποικιλίες όπως:

* Θυμάρι (θεωρείται διεθνώς η καλύτερη ποικιλία μελιού).
* Σφάκα
* Φασκόμηλο
* Ρύκι κ.ά/


Μελιτώματα: προέρχονται κυρίως από έντομα, που τρέφονται από το φλοιό ή τα φύλλα των δέντρων. Είναι μικρότερης θρεπτικής αξίας, με εξαίρεση τη βανίλια ελάτου (θεραπευτικές ιδιότητες σε παθήσεις των εντέρων και του στομάχου). Η μέλισσα παίρνει έτοιμο το μελίτωμα, είτε απευθείας από το σώμα του εντόμου – το οποίο το εκκρίνει, τρώγοντας από το φλοιό του δέντρου – είτε από την επιφάνεια των φύλλων του δέντρου, στην οποία το έχει αφήσει το έντομο, κατά την κίνησή του. Στη συνέχεια, η μέλισσα επαναλαμβάνει τη διαδικασία που εφαρμόζει και στο νέκταρ. Κυριότερες ποικιλίες μελιτωμάτων είναι:

* Έλατος
* Πεύκο
* Βαμβάκι κ.ά.


Συστατικά του μελιού
Ειδικότερη ανάλυση δείχνει ότι το μέλι αποτελείται από:

* Υδατάνθρακες
* Οργανικά οξέα (δεκαοκτώ τον αριθμό)
* Πρωτεΐνες και αμινοξέα
* Μεταλλικά στοιχεία (κάλιο, χλώριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.ά.)
* Ένζυμα
* Αναπλαστικά στοιχεία, δηλαδή συμπλέγματα πρωτεϊνών, που είναι η βάση της ζωής.
* Βιταμίνες (Β1, Β6, C, D, E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ κ.ά)
* Φυσικές Αρωματικές ουσίες κ.ά.


Θεραπευτική αξία του μελιού
Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι, ανακουφίζει από την αϋπνία, τη δυσκοιλιότητα, τους πονόλαιμους και γενικά συμβάλλει στη καλή λειτουργία του οργανισμού. Η κατανάλωση μελιού βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου που περιέχει. Βοηθάει επίσης σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος, με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης. Έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηριδίων και άλλων παθογόνων οργανισμών. Είναι χρήσιμο για την επούλωση και τον καθαρισμό – απολύμανση πληγών και εγκαυμάτων. Σε ενδοφλέβιες ενέσεις ύστερα από επεξεργασία, καταπολεμά τους ίκτερους, τις φαγούρες και ρυθμίζει το ρυθμό της καρδιάς.

Θρεπτική αξία του μελιού
Οι υδατάνθρακες του μελιού είναι σύνθετοι και απορροφώνται αμέσως, γι’ αυτό και το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Το μέλι έχει ανόργανα στοιχεία, γνωστά σαν ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και τη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και τέλος ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Το μέλι δεν παχαίνει αλλά αδυνατίζει, γιατί έχει υψηλό γλυκαιμιαίο δείκτη, οπότε πηγαίνοντας στο στομάχι προκαλεί μια διαδικασία που ονομάζεται θερμογένεση και διαλύει τα λίπη.

Lidakis, Tsouganakis - Pali pali


Vanessa-Mae plays Piazzolla's "Fugata"

27 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Τι υπέροχα ευωδιαστές εικόνες!
Τι ευαίσθητα χρώματα ρουφούν ζωή!
Τι όμορφη η αρχιτεκτονική των μελισσών!
Τι γνώσεις μάς προσφέρεις διαρκώς!
Είσαι μια μέλισσα επι-γνώσεων, πολύτιμη για όλους!

Καλή συνέχεια, καλή μου Φίλη!

Η πατρίδα παρέχει απόψε απριλιάτικα μοβ ανθάκια, μες από "τον ίσκιο του Ήσκιου" μου. Πέρνα από εκεί!!!

Ανώνυμος είπε...

Demeter said...

Μόνο από τις φωτογραφίες νοιώθεις την γλύκα στο στόμα! Τι όμορφες & πολύτιμες είναι οι μέλισσες..! Μια γλύκα όσο & εσύ! Να είσαι καλά να μας μελώνεις την ψυχή πιο πολύ!...Να είσαι σίγουρη ότι τις μελισσούλες σου τις λάτρεψα..ειδικά την πρώτη (το μωρό)!

Πολλά κερασοφραουλένια φιλιά, μελένια μου!

Porfyrogennitos είπε...

Άνοιξε η φύση πραγματικά! Και οι μέλισσες το απολαμβάνουν.
Μέλι=νοστιμότατο!!!!!!!!!!!!!
:-)

Ανώνυμος είπε...

Demeter said...

Καλημέρα! Πρωί-πρωί ολοκλήρωσα το διάβασμα παρέα με ένα μπόλ φράουλες & ..μέλι (το προτείνω ανεπυφίλακτα!) & το βιολί της Vanessa Maye. Ακουγα & διάβαζα και χόρευαν γύρω γύρω οι απίθανες μελισσούλες σου! ΜΠΡΑΒΟ, μελένια, μου έφτιαξες τη μέρα!

Πολλά φραουλένια φιλιά!

faraona είπε...

Μαρελντακι μου
εκανες παλι το θαυμα σου.
Μελενια εισαι συ πρωτα απο ολα.αΠΟΡΩ ΠΩς ΔΕΝ ΣΕ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕς.χΑΧΑ!
Λοιπον απο την ημερα που γεννηθηκα δεν υπαρχει ουτε μια μερα στην ζωη μου που να μην εχω φαει εστω μια κουταλια απ αυτο το υπεροχο προιον της φυσης.
Ειναι απιθανη τροφη για τον ανθρωπο και ο κοσμος των μελισσων θαυμαστος.
Η κοινωνια τους και οι συνηθιες τους μ εχουν αφησει πολλες φορες αναυδη.
Πιστευω δε πως δεν υπαρχει ωραιοτερο φυσικο καλλυντικο για τις γυναικες.
Δεν ειναι τυχαιο καθολου το οτι οι βασιλισσες παλια εκαναν μπανιο σε μελι και γαλα.
Εκανες πολυ ωραια αναρτησηξ και παλι καλη μου.
Σευχαριτουμε.
Εχεις την αγαπη μου.

kalynama είπε...

Με τέτοιες εικόνες... με τέτοια γεύση... το δικό μου νέκταρ γλυκιά μου ερχεται δεύτερο.

Μέλι στάζει κάθε σου λέξη, κάθε σου εικόνα...

να είσαι πάντα καλά... πάντα..

χαίρομαι τόσο πολύ που σε γνώρισα...

ξέρεις.. μετά από ένα ταξίδι, σαν αυτό που έκανα της προηγούμενης εβδομάδας, η παρουσία σου στο σπίτι μας ήταν από τα ομορφότερα που θα μπορούσα να έχω...

Καλό και γλυκό σαν εσένα απόγευμα εύχομαι... :-)))

roadartist είπε...

Τι ομορφα..
Μακαρι να τα ειχα στο κηπο μου ή σε αποσταση ..αναπνοης απο το σπιτι μου και να μη τα χαζευα απο τις φωτο..!!!
:)
Να εισαι καλα μας γεμιζεις με υπεροχες εικονες.. :)

Socrates Xenos είπε...

πανδαισία!

Ε, πώς να μη σ` ευχαριστήσουμε για την τόσην αγάπη για τη φύση, την τόση ομορφιά!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

" Και μην ξεχάσεις να του πεις: 'του μελιού! του μελιού να είναι τα παστέλια', μου φώναζε ο πατέρας μου, όταν την τελευταία μέρα των διακοπών στο νησί με έστελνε να προμηθευτώ πλάκες παστέλια, απέναντι απ' τον ΟΤΕ.
Ακόμα μου έχει μείνει, όταν αγοράζω: Είναι του μελιού, ρωτάω, καμώνοντας τον ειδήμονα...
Αν και τώρα, mareld, μετά την ανάγνωση της ολοκληρωμένης σου παρουσίασης, κοντεύω να είμαι!
Πολλά φιλιά.

Unknown είπε...

Buenos Dias mi cielo!

Τι μελόστακτο πόστο και τούτο! Το μέλι είναι από τις αγαπημένες μου τροφές κι αγαπώ πολύ τις μέλισσες αν και είμαι αλλεργική στο τσίμπημά τους! Κοντά στο σπίτι μου, υπάρχουν αρκετά μελίσσια. Μου αρέσει να τα βλέπω στα χωράφια, αυτά τα μικρά σπιτάκια - εργοστάσια.

Άνοιξη, άνοιξη γύρω μας κι εντός!

Σε φιλώ!

mareld είπε...

Αγαπητέ Φίλε!

Κάθομαι στο γραφείο μου ,κοιτάζω τις εικόνες και μου έρχονται στο μυαλό εκατοντάδες άλλες από τη παιδική μου ηλικία. Είχαμε μελίσσια. Τα φρόντιζε ο πατέρας μου και εγώ τον βοηθούσα.
Τα αγάπησα. Ήμουν πολύ μικρή, πριν ακόμη πάω στο δημοτικό και ήξερα τα πάντα για τις μέλισσες αλλά και πως να τρυγάς το μέλι. Ήταν θυμαρίσιο και μοσχοβολούσε αλλά και θεϊκό στη γεύση.

Σου εύχομαι χαρά και δύναμη!

mareld είπε...

Εσένα κερασάκι μου!

Μόνο μέλι σε ποτίζανε;
Ε.. τόσο γλυκιά που είσαι..
Άκου! Να με λυπάσαι λίγο και να μη μου λές..
Ξέρεις τι έφαγα για πρωινό.. Μέλι και στη συνέχεια Φράουλες.
Σκέφτομαι τον Απρίλη τον Ελληνικό και λιώνω από νοσταλγία.
Εδώ μας έφαγε η καταχνιά.
Χαίρομαι που ασχολείσαι με ότι
σου αρέσει.
Περιμένω έργο..δεν ξεχνώ..μου έταξες..

Φιλάκια!

mareld είπε...

Πορφύρη μου!

Τι όμορφη ζεστασιά σκορπάς με τη φλογίτσα σου..
Οι μέλισσες ζουν πολύ λίγο, δουλεύουν ακατάπαυστα
και μας προσφέρουν το πολύτιμο γευστικότατο μέλι..
Τι τυχεροί που είμαστε εμείς οι άνθρωποι.. μακάρι και να το ξέραμε.

Να μου είσαι καλά!

mareld είπε...

Κερασοφραουλένια μου!

Ένα μπολάκι φραουλίτσες και
λίγο φρέσκο ψωμάκι με μέλι
για μένα ε;

Φιλάκια!

mareld είπε...

Φαραονάκι μου!

Παιδάκι μονάκριβο και μοσχαναθρεμμένο,
είναι δυνατόν να μην το τάιζαν μέλι.
Όσο για τις μέλισσες με έχουν τσιμπήσει πάμπολλες
αλλά τις αγαπούσα και έμαθα να κινούμε με απόλυτη ηρεμία.
Θες και το καταλάβαιναν και δεν με τσίμπαγαν.
Είναι να μην σε πιάσει πανικός.
Πιστεύω ότι το δηλητήριο τους έχει ευεργετικό αποτέλεσμα για τον οργανισμό.
Δεν πέρασα καμία παιδική αρρώστια. Τα αδέρφια μου όλες.

Φιλάκια Γραντούκα μου!

mareld είπε...

Γλυκιά μου Kalynama!

Στο σπίτι σας, ένιωσα τόσο καλοδεχούμενη και κινήθηκα άνετα.
Δεν είναι συχνά που μου συμβαίνει.
Να ξέρεις ότι από παιδί ζω με ξένους.
Από το σπίτι μου έφυγα 11χρ για το γυμνάσιο και 20χρ για Σουηδία που συνεχίζω να ζω αν και δεν το θέλω.{εκτός 2000-2005 που έζησα Ελλάδα}
Έτσι η ζωή με ανάγκασε να καταλαβαίνω τους ανθρώπους πριν ακόμη βγάλουν μιλιά, θα έλεγα.
Από τα 5χρ-11χρ ήμουν, στο χωριό που ζούσα και μελισσοκόμος.
Νοσταλγώ αφόρητα αυτή τη μοσχοβολιά της φύσης. Των ανθρώπων δεν θα το έλεγα.

Τυχερή που σας συνάντησα!
Φιλιά!

mareld είπε...

My roadartist!

Και εγώ το ίδιο επιθυμώ.
Να συνέχιζα να ήμουν και μελισσοκόμος.
Δεν μπορεί ποτέ μια εικόνα να αντικαταστήσει
την πραγματικότητα, αν και έχει δύναμη.

Να μου είσαι καλά!
Φιλάκια!

mareld είπε...

Αγαπητέ Σωκράτη!

Χάρηκα που ήρθες!
Παιδί έζησα στη φύση και μες στην ατυχία μου γιατί και αυτή υπήρχε,
είχα και τη τύχη να με αναθρέψει η Θάλασσα.
Έχω αφιερώσει ώρες ατέλειωτες παρατηρώντας το μικρόκοσμο αλλά και τους καιρούς μαθαίνοντας συγχρόνως και τα αστέρια.
Θυμάμαι το πατέρα μου να μου λέει όταν ψαρεύαμε, κοίτα αν πετάξει συννεφάκι στη Κεφαλλονιά, ξύπναμε.Κοιμόμαστε σε καλύβα στην άμμο. Τώρα κοιμούνται οι τουρίστες..

Να περνάς όμορφα!

mareld είπε...

Διονύση!

"Του μελιού.." τα παστέλια και τα μαντολάτα.
Λοιπόν πόσο ένιωσα την ξενιτειά δεν λέγεται..
ήθελα παστέλι επειγόντως και που θα πήγαινα..
να ξυπνήσω τις αρκούδες στο δάσος;
Απέναντι από τον ΟΤΕ προμηθευόμουν και εγώ για Σουηδία.
Στο γραφείο μου υπήρχε πάντα παστέλι και μαντολάτο.
Δεν τα έτρωγα, τα κοίταζα.. για να μη μου λείπει η Ζάκυνθος.

Να μου είσαι καλά!
Φιλιά!

mareld είπε...

Καλώς το παιδί!
Alma mia!

Τυχερή που μου είσαι..
Να βλέπεις από το σπίτι σου τα μελίσσια.
Να ζεις μέσα στον ήλιο, τη θάλασσα και το καθαρό αέρα.
Να αγαπάς τη φύση και να την πονάς, όπως φαντάζομαι εσύ
που λατρεύεις τη ζωή και σκορπάς άρωμα ψυχής.
Χαίρομαι για σένα!
Να προσέχεις με το τσίμπημα.
Μαζί σου να κουβαλάς αντίδοτο.

Να γεύεσαι την κάθε στιγμή!
Φιλιά!

μαριάννα είπε...

Καλημέρα κι από δω! Μελένια μου!
Τα ποστ αυτά δεν διαβάζονται με τη μία. Τα κρατάς και ανατρέχεις κάθε λίγο και λιγάκι. Κυρίως όταν θες να γλυκάνει το μάτι και η ψυχή...
Πολύτιμη η προσφορά σου στο δίκτυο και σε όλους μας!
Φιλάκια μελένια!

Ανώνυμος είπε...

Demeter said...

Ούπς! Απλά έδωσα ιδέα, δεν ήθελα να ζηλέψεις...αλλά αν είναι έτσι στείλω μέλι, παστέλι & μαντολάτο για τη μελένια μελισσοκόμο!
Εννοείται οτι το πρώτο μου (με το καλό) θάναι εξαιρετικά αφιερωμένο σε σένα... Υπομονή νάχεις...
Πάντως είναι super η όλη κατάσταση με τη σχολή (θα στα πω στο skype..)!

Πολλά κερασοφραουλένια φιλιά!

Μηθυμναίος είπε...

Χάθηκα, mi corazòn, χάθηκα στους δρόμους, χάθηκα στα άνθη σου, στα μελίσσια σου, στις ομορφιές σου! Τι άλλο να πω, στα είπαν -και πολύ καλά- οι προηγούμενοι.
Σαν τη Γητεύτρια κι εγώ θα το ανατρέχω σιγά-σιγά και θα γλυκαίνω το μάτι και την ψυχή μου... μα προ πάντων, τώρα τελευταία, τη διάθεσή μου!

Besitos y Dios me la guarda...

mareld είπε...

Υακινθάκι μου!

Μια και ήξερα από μέλι, είπα να σας γλυκάνω λίγο στη μέση του Απρίλη που είναι και ο μήνας μου.
Τα μελίσσια τα είχαμε μέσα στις πορτοκαλιές,μανταρινιές, κιτριές, κυδωνιές, μεσπολιές.
Κατά το τέλος του Απρίλη που συνήθως έπεφτε και Μεγάλη εβδομάδα, είχαν ωριμάσει και οι μέσπολες.
Ανέβαινα σε μια μεσπολιά και έτρωγα μέσπολες, μαζί με τους συκοφάους και τους τσαλαπετεινούς που απολαύμβαναν και αυτοί την υπέροχη αυτή γεύση της ώριμης, αρωματικής μέσπολας, με τις ώρες κοιτάζοντας τη θάλασσα και ακούγοντας το ζουζουνιτό των μελισσών. Συχνά έβλεπα στον αέρα καινούργιο μελίσσι να έχει βγει και να ψάχνει από κάπου να πιαστεί.
Ας μπορούσαμε να κρατήσουμε τη φύση αμόλυντη αλλά αυτό προυποθέτει να είμαστε εμείς αμόλυντοι στο μυαλό και στη ψυχή.

Φιλάκια!

mareld είπε...

Κερασοφραουλένια μου!

Υπομονή..ε;
Λοιπόν τέρμα η υπομονή γιατί μου είναι αβάσταχτη..
Από τη πολύ υπομονή είμαι διαρκώς αλλού από εκεί που θέλω να είμαι..
Ανθίζουν τα λουλούδια και εγώ κοιτάω το δάσος και σε λίγο τα μάτια μου θα αλλάξουν χρώμα..από πράσινα θα πάνε προς το λευκό του χιονιού..
θα νιώθεις
Χαίρομαι που νιώθεις όμορφα στη σχολή και ασχολείσαι με αυτό που σου αρέσει.
Έχεις δυο ολόκληρα χρόνια μπροστά σου..Το έργο θα πάει στην Ακαδημία..

Φιλιά!

mareld είπε...

Αγαπητέ μου Φίλε!

Ωραία είναι να χανόμαστε μες στην ομορφιά.
Μας δίνεται η ευκαιρία να αγγίξουμε το πραγματικό μας είναι και να συλλάβουμε την ανασαιμιά του ακριβώς όταν το χρειαζόμαστε ..
Έτσι όπως η μέλισσα φτιάχνει το μέλι ας φτιάξουμε και εμείς τη δική μας γλύκα.
Τι άλλο είναι ο άνθρωπος από ένα γλυκό λόγο, μια γλυκιά ματιά;

Να είσαι χαρούμενος Στράτο μου!
Φιλάκια!

Kleon Gelastos είπε...

Μέλι

Περνάν οι τουρκογύφτισσες να παν στο πανηγύρι.
Οι φούστες ανεμίζουνε, οι μπούστοι αφροφουσκώνουν
ανάλαφρο περπάτημα τα ποδαράκια απλώνουν
και μια δροσιά ξεχύνεται στο καυτερό λιοπύρι.

Περνάν οι τουρκογύφτισσες κι όπου το μάτι γείρει
βλέπει χεράκια μελαψά σαν πλόκαμοι ν΄απλώνουν
και κόρφους ασημόχρυσους που πόθους ξεσηκώνουν-
πόθους που μοιάζανε νεκροί και που φαντάζαν στείροι.

Πετράδια ψεύτικα τ΄ αυτιά και το λαιμό στολίζουν
κι έρωτες στα φιδίσια τους μαλλάκια παιχνιδίζουν.
Κι όταν το λάστιχο κορμί ξεδιάντροπα λυγάνε,
μοιάζουν θεές της ηδονής και της χαράς αγγέλοι
που αν τα δροσάτα χείλη τους δαγκάσεις στάζουν μέλι
και ζαχαρένιες σαϊτιές τα μάτια τους πετάνε.

Γιώργης Χολιαστός