Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Κεράσια





























































Κεράσια

Έχουν σχήμα σφαιρικό και η φλούδα τους είναι λεία και γυαλιστερή. Είναι μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους αλλάζει με την ποικιλία. Ολοκόκκινα και...

προκλητικά, τα κεράσια πέρα από ένα λαχταριστό φρούτο, έχουν και πάρα πολλές θαυματουργές ιδιότητες, που ευεργετούν την υγεία μας.

Βαθυκόκκινοι και χυμώδεις καρποί, τα κεράσια, όπως πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες, προέρχονται από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας (εξου και το όνομα) κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος τα ανακάλυψε και τα έφερε στην Ιταλία. Ο Θεόφραστος, ο αρχαίος χρονογράφος που κατέγραψε τα είδη των φυτών, περιέγραφε το κεράσι ως ένα «φρούτο χρώματος ερυθρού το οποίο έμοιαζε στο σχήμα με διόσπυρο και στο μέγεθος με φασόλι».

Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες: το γλυκό κεράσι (Prunus avium) και το ξινό κεράσι ή βύσινο (Prunus cerasus).

Τα κεράσια έχουν θερμαντική δράση στον οργανισμό. Εξουδετερώνουν την πνευματική κόπωση, είναι άρα πολύ χρήσιμα στους μαθητές ειδικά σε περιόδους εξετάσεων (όπως , στο τέλος της σχολικής χρονιάς, που συμπίπτει με την εποχή που υπάρχουν σε αφθονία τα κεράσια), γι' αυτό συστήνεται να τρώνε τουλάχιστον αρκετά κεράσια. Ο καρπός του φρούτου περιέχει ικανή ποσότητα Καλίου και Βιταμίνης Α και μόλις 4 θερμίδες. Τα κεράσια όμως, έχουν και πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες: Ενδείκνυνται στην αναιμία, γιατί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, προάγουν την αιμοποίηση. Είναι ιδανικά σε δίαιτες αδυνατίσματος, γιατί τα ζάχαρα, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να μας παραφορτώνουν, με θερμίδες. Η τέφρα των μεταλλικών αλάτων τους αυξάνει τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού, συμβάλλοντας, έτσι, στη μείωση της κόπωσης και την παράταση της μυϊκής προσπάθειας. Δρουν αποτοξινωτικά, για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, το αδενικό σύστημα και τον οργανισμό γενικότερα. Οι φυτικές ίνες και τα οργανικά οξέα, που περιέχουν, τα καθιστούν έξοχα υπακτικά, με ισχυρή καθαρτική δράση. Τα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, που έχουν, δρουν, ανακουφιστικά, σε ρευματικούς πόνους, στα αρθριτικά και τη νεφρολιθίαση. Τα κεράσια είναι διουρητικά και χωνευτικά, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών, κυστίτιδες κ.λπ. Η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε νάτριο τα κάνει ευεργετικά για την υπέρταση. Τα κεράσια εξουδετερώνουν τα προεμμηνορρυσιακά προβλήματα και τη ναυτία.

Σε πρόσφατες μελέτες, όμως, διαπιστώθηκε ότι τα κεράσια περιέχουν και άφθονες χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να μειώνουν τα επίπεδα ζαχάρου σε διαβητικούς. Οι φυτικές χημικές αυτές ουσίες, οι ανθοκυανίνες, αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Οι ανθοκυανίνες ανήκουν σε οικογένεια φυτικών ουσιών που δίνουν το χαρακτηριστικό χρώμα σε πολλά είδη φρούτων. Οι έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι οι ανθοκυανίνες έχουν ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας.

Μεταξύ άλλων έχουν και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Η νέα ανακάλυψη σχετικά με την αύξηση παραγωγής ινσουλίνης λόγω των ανθοκυανινών από τα κεράσια, θα μπορούσε να βοηθά τους διαβητικούς ασθενείς. Συγκεκριμένα στο διαβήτη τύπου 2, που είναι η συχνότερη μορφή της νόσου, όπου η παραγωγή της ινσουλίνης από το πάγκρεας είναι ανεπαρκής, οι ανθοκυανίνες θα μπορούσαν να βελτιώνουν την κατάσταση.
Επίσης η κατανάλωση κερασιών θα μπορούσε να βοηθά στην πρόληψη κατά του διαβήτη. Οι ανθοκυανίνες λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης θα μπορούσαν να επιτρέπουν τον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης αίματος και να αποτρέπουν την υπεργλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνες που διεξήγαγαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Τονίζουν όμως, ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με θεραπευτικές δοκιμές σε ανθρώπους. Αναμένοντας οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών τους για να πετυχαίνουν τον καλύτερο δυνατό έλεγχο του ζαχάρου αίματος.

Οι ερευνητές όμως, ανέπτυξαν και μια μέθοδο αφαίρεσης ζαχάρων απ' τα παράγωγα των φρούτων που είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες. Η χορήγηση αυτών των ουσιών, θα μπορούσε να γίνεται σε διαβητικούς χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση από ζάχαρο των φρούτων. Ανθοκυανίνες έχουν και άλλα φρούτα όπως τα σταφύλια, οι φράουλες και τα μούρα. Όμως στα πειράματα φάνηκε ότι οι ανθοκυανίνες των κερασιών είχαν ισχυρότερη δράση αναφορικά με την αύξηση παραγωγής ινσουλίνης από παγκρεατικά κύτταρα. Τώρα, νέα πειράματα γίνονται με χορήγηση ανθοκυανινών σε παχύσαρκα διαβητικά ποντίκια. Ο στόχος είναι να φανούν τα αποτελέσματα των ουσιών σε ζώα και μετά να ακολουθήσουν θεραπευτικές δοκιμές σε ανθρώπους.

ΟΙ ευεργετικές δράσεις των κερασιών στον άνθρωπο επεκτείνονται και πέρα από την πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Είναι πιθανόν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βρέθηκε ότι έχουν, να μπορούν να βοηθούν ασθενείς με αρθρίτιδα. Επίσης όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες μπορούν να προσφέρουν στην πρόληψη των καρδιοπαθειών και του καρκίνου. Προκαταρκτικές εργασίες δείχνουν ότι τα κεράσια ίσως βοηθούν στην πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου.

Το μυστικό βρίσκεται στις ανθοκυανίνες, τις χρωστικές των φρούτων που έχουν χαρακτηριστεί «η χημειοθεραπεία της φύσης». Όπως απέδειξαν έρευνες του Michigan State University και του Johns Hopkins University, τα συστατικά του κερασιού, και πιο συγκεκριμένα οι φαινόλες, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχει μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους και του παχέος εντέρου. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές ουσίες τα κεράσια είναι πλούσια σε σημαντικά φλαβονοειδή. Σύμφωνα με ειδικούς, η queritrin είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αντικαρκινικούς παράγοντες που έχουν ανακαλυφθεί. Τρώγοντας κεράσια είναι σαν να απελευθερώνετε στο σώμα σας έναν ολόκληρο... στρατό που εξουδετερώνει τις καρκινογόνες ουσίες.

Σύμφωνα με έρευνα του University of Texas Health Science Center, τα κεράσια περιέχουν πολλή μελατονίνη, μια φυσική ορμόνη, σε ποσότητα αρκετή για να προκαλέσει θετικά αποτελέσματα στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, 1 γραμμάριο κεράσια περιέχει 13,5 ng (νανογραμμάρια) μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, που είναι υδατοδιαλυτή και λιποδιαλυτή και εισέρχεται σε κύτταρα στα οποία δεν μπορούν να εισέλθουν οι βιταμίνες. health.eportal.gr

45 σχόλια:

δεσποιναριον είπε...

Πως μ' αρεσει αυτη η διαδοχη εικονας που ακολουθεις, η μια εκπληξη μετα την αλλη. Καλη σου μερα εκει στο βορρα.

Ανώνυμος είπε...

Τέλειο!!! Τι εικόνες, τι υπέροχα κόκκινο, τι λαχτάρα όλο υγεία. Γλυκιά μου, όντως, έχεις πάντα κάτι καινούργιο που μας κυκλώνει με ευφορία!

So,
Πολλά κερασένια φιλιά!!

Ανώνυμος είπε...

Τέλειο!!! Τι εικόνες, τι υπέροχο κόκκινο, τι λαχτάρα όλο υγεία. Γλυκιά μου, όντως, έχεις πάντα κάτι καινούργιο που μας κυκλώνει με ευφορία!

So,
Πολλά κερασένια φιλιά!!

faraona είπε...

Παναγια μου τρελλαθηκα !!!!Τι ειναι τουτο?!!!
Εχασα το μυαλο μου!!!Τα αγαπω πολυ τα κερασια ,μ αρεσουν οπως κι αν...
μαρμελαδα,γλυκο κουταλιου,κομποστα και φρεσκα ,δροσερα...εχω και στην αυλη μου 4 δενδρα.


Μαρελντακι μου νασαι καλα κοπελα μου...μας ανοιγεις την ψυχη καθε φορα.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Λαχτάρα για κεράσια!
Μια και δεν είναι σήμερα πρωταπριλιά, πρέπει εξ αρχής να ομολογήσω ότι διέπρεψες πάλι, σε ποιότητα και ποσότητα. Εξαιρετικά όλα, από την ιδέα μέχρι τη ..συγκομιδή.
Το μάτι που στέκεται. Που στέκεται, γνωρίζει και αγαπά. Που θαυμάζει κι απορεί. Που συμφιλιώνεται με τον κόσμο. Που γατζώνεται γερά από τις πανταχού παρούσες μικροεσοχές της ζωής κάνοντας το ταξίδι ολόφωτο.
Μου θυμίζει την "ποίηση των μικρών πραγμάτων", του Ρίτσου, π.χ.
Mareld, κάθε καλό.

Μηθυμναίος είπε...

Πολύ πρώιμα μου φαίνονται τα κεράσια σου, ή μήπως μας προετοιμάζεις; Καταπληκτικές φωτογραφίες, χορταστικές όπως και η περιγραφή σου.
Να 'σαι καλά!
Με την αγάπη μου

Ανώνυμος είπε...

Μαρελντάκι, τι ομορφιά οι ανθισμένες κερασιές; στην Ιαπωνία. Αλλά και το κεράσι σαν φρούτο, είναι η αδυναμία μου. Μάθαμε πάλι πολλά γύρω από την προέλευσή του και τα ωφέλιμα συστατικά του.
Θα ήθελα να κάνω μία μικρή διόρθωση στην προηγούμενη ανάρτηση για την Γρανάδα. Δεν ξέρω πως τα μπέρδεψα και ανέφερα πως γνώρισα την Γρανάδα στον γύρο της Ιταλίας. Ισπανίας, ήθελα να πω.
Κορίτσι μου, διάβασα και το Τζιβαέρι και την Νοσταλγία. Το Ντουέντε, είτε σε θλίψη,είτε σε χαρά,εσύ, το έχεις μέσα σου έμφυτο και κάθε φορά βγαίνει στην επιφάνεια δυνατά, ανάλογα με την περίπτωση που ανήκει.
Δεν σε φοβάμαι με τίποτα. Ούτε διάφορα προβλήματα, ούτε το δάσος κοντά στο σπίτι σου, ούτε το σκοτάδι της μέρας που διαρκεί, ούτε το κρύο και τα χιόνια, μπορούν να σου σβύσουν την φλόγα της ζωντάνιας και της θέλησης, που καίει στην ψυχή σου. Κι ακόμα, γιατί είσαι φτειαγμένη από χαρά και αγάπη. Δισεύρετα υλικά στις μέρες μας..
Με ρώτησες με τι ασχολούμαι. Γράφω μυθιστορήματα. Η φυγή από την πραγματικότητα και το μπάσιμο στους
διάφορους χαρακτήρες των ηρώων μου,έχει μια απαράμιλλη γοητεία. Είναι ένα αλλιώτικο ταξίδι ζωής που με συνεπαίρνει γιατί είναι γεμάτο ερεθίσματα και ψάξιμο αλήθειας.
Να είσαι πάντα καλά, Μαρελντάκι μου. Σε φιλώ,
Βάνα.

mareld είπε...

Καλώς το παιδί!

Εδώ στο βορρά αρχίζει να έρχεται το ποθούμενο φως και τα πρωινά βολτάρω στο δάσος και απολαμβάνω το ξύπνημά του και το αχνό του χαμόγελο αφού γλιτώσαμε και αυτό το χειμώνα...λέει..
Η διαδοχή εικόνας και έκπληξης βοηθάει στην αρμονία των ημισφαιρίων του εγκεφάλου που τόσο ταλαιπωρείται στη καθημερινότητά μας..
«Δεν είμαι τελειωμένη, έλεγα –είμαι ένα work in progress. Παίρνω τους λιγότερο ταξιδεμένους δρόμους και διασχίζω χωριά δίχως όνομα, χωριά με αιώρες και κερασιές…».
από Το εναέριο τρένο στο Στίλγουελ
της Σώτης Τριανταφύλλου
Να μου είσαι πάντα χαρούμενο!!

mareld είπε...

Κερασοφραουλένιο μου!

Το κόκκινο του πάθους για να μην ξεχνιόμαστε..και πως να μην γοητευθεί μια αιθέρια ύπαρξη που έχει στο πρόσωπο τον ΄Ηλιο και στα μαλλιά το χάδι του Μαΐστρου από τις κερασιές και τα κεράσια, όπου η ομορφιά σε αρπάζει και σε κάνει δικιά της και η μόνη λύτρωση είναι να της παραδοθείς χωρίς την παραμικρή αντίσταση..Και στη περικύκλωση της ευφορίας πέφτεις ουσιαστικά αφού περάσεις από την αγκαλιά της ομορφιάς, ε;

Φιλιά και αγκαλίτσες!

mareld είπε...

Εσύ Φαραονάκι μου!

Τι όσο περνούν οι Φαίακες στον κόσμο όλους τους άλλους

σε καραβιού κυβέρνημα, τόσο πιδέξιες είναι,

στο φάδι κι οι γυναίκες τους, που η Αθηνά να φτιάνουν,

ώρια δουλειά τις έμαθε και νου λαμπρό εδωσέ τους.

Παρόξω απ’ την αυλή, σιμά στην θύρα, έχει περβόλι,

τεσσάρω ζευγαριών παντού καλοφραγμένο γύρω

που δέντρα πλήθος φαίνονται, αψηλά και φουντωμένα.

Εκεί "κερασιές", απιδιές, ροδιές, μηλιές με τα λαμπρά τα μήλα,

συκιές γλυκόκαρπες κι ελιές γερές και φουντωμένες.

Δεν λείπει ολοχρονής καρπός, χειμώνα καλοκαίρι·

τι άλλα τ’ αγέρι το γλυκό γεννάει, κι άλλα ωριμάζει.

Μεστώνει απίδι, κι άλλο ανθεί, και μήλο πας στο μήλο,

και στο σταφύλι άλλο τσαμπί και σύκο πας στο σύκο.

Βρίσκεται φυτεμένο εκεί και πλούσιο αμπελοκήπι,

με αλώνι μέσα, λιακωτό σε γης καλοστρωμένη,

που από τον ήλιο δέρνεται· σταφύλια αλλού τρυγιούνται,

αλλού πατιούνται· παραμπρός κρεμιένται οι αγουρίδες

στο ξάνθισμά τους· παρακεί να βάφουν αρχινάνε.

Έχει κι ωριόπλουμες βραγιές στου περβολιού τις άκρες,

κάθε αθάνατης λογής που ολοχρονίς φαντάζουνε στο μάτι,

και βρύσες δυο· σκορπιέται η μια μες σ’ όλο το περβόλι,

κι η άλλη κάτω απ’ της αυλής διαβαίνει το κατώφλι,

προς το παλάτι, κι έπαιρναν κείθε νερό οι πολίτες.

Τέτοια οι Θεοί χαρίζανε λαμπρά του Αλκίνοου δώρα.

(Ομήρου Οδύσσεια, ραψωδία ζ΄, Μετάφρ. Αργύρη Εφταλιώτη)

Που αλλού θα μπορούσες να ζήσεις; Πού αλλού θα σου ταίριαζε; Αν όχι στο νησί των Φαιάκων, στη μαγική Κέρκυρα και στο κήπο με τις κερασιές;

… Ένα ελληνικό νησί και ο πιο ευχάριστος τόπος να ζήσει κανείς μια μοναχική και στοχαστική ζωή. Στα ταξίδια μας πολλές φορές, συναντώντας κινδύνους και δυσάρεστα μέρη, σκεφτόμαστε πως μόνο το νησί αυτό θα ήταν ο τόπος όπου θα δεχόμαστε να ξεψυχήσουμε».
[1601] Άντονυ Σίρλεϋ

Φιλιά και ζακυνθινές αγκαλίτσες!

mareld είπε...

Διονύση!

Τα λόγια σου, έφεραν στο είναι μου..

Σε χώρα μακρινή και αρυτίδωτη τώρα πορεύομαι.
Τώρα μ’ ακολουθούν κορίτσια κυανά
κι αλογάκια πέτρινα
με τον τροχίσκο του ήλιου στο πλατύ μέτωπο.

Γενεές μυρτιάς μ’ αναγνωρίζουν

από τότε που έτρεμα στο τέμπλο του νερού,
άγιος, άγιος, φωνάζοντας.
Ο νικήσαντας τον Άδη και τον Έρωτα σώσαντας,
αυτός ο Πρίγκιπας των Κρίνων είναι.
Οδυσσέας Ελύτης
Άξιον Εστί

Το αρχαίο και το σύγχρονο κάλλος και τη διαχρονικότητα των συμβολισμών.. Την ευχή για την αιώνια Άνοιξη του σώματος και του νου, που διαφεντεύει τον Έρωτα, που τολμά και πατά το θάνατο.

Ζάκυθο χαίρε ολόανθη, Κεφαλονιά δουλεύτρα,

ω Κύθηρα, ω Παξοί,

κι εσύ του νου και της καρδιάς, ω Κέρκυρα μαγεύτρα,

και Ιθάκη εσύ ακουστή.

[1912] Κωστής Παλαμάς

Να μου είσαι πάντα καλά!

mareld είπε...

Φίλε μου, Στράτο!

Έτυχε..να ζήσω με μάτια ολάνοιχτα..
μέσα σε μαγικά χρώματα, φλογισμένα ηλιοβασιλέματα, ρομαντικά σεληνόφωτα, οργιαστική βλάστηση , όλες οι αποχρώσεις του πράσινου ακόμα και το μεσοκαλόκαιρο, διαρκή έκρηξη λουλουδιών και χρωμάτων, περιβόλια με ασημένια ελαιόδεντρα, λαχταριστά πορτοκάλια , αρωματικά λεμόνια, πλούσιες κληματαριές, κελαρυστά ρυάκια , , παρθενικές παραλίες, χρυσή άμμος, και διάφανη, τουρκουάζ, σμαραγδένια θάλασσα ­δίπλα σε μεθυστικές πικροδάφνες και καταπράσινα χαμογελαστά πεύκα.
Και το νανούρισμα της μάνα μου της Θάλασσας..

Να περνάς όμορφα!

mareld είπε...

Βανάκι μου! Μπουγαρίνι μου!


Επειδή τίποτ’ άλλο δεν είναι η Ομορφιά, απ’ την αρχή του
Τρομερού, που μπορούμε ν’ ανθέξουμε ακόμα.
……. Τρομερός ο κάθε Άγγελος ….…
Ράινερ Μαρία Ρίλκε
Ελεγείες του Ντουίνο

Και επειδή είσαι ένας Άγγελος της Ιστορίας και τυχερή που ΣΕ συνάντησα και Σε αγαπάω και ένιωσα τα χαράματα όλο το γλυκοχαράζει να μοσχοβολάει μπουγαρίνι..και ήταν η ώρα που μιλούσα με το Νικολάς για την ομορφιά σαν συνέχεια ομιλίας του Έκκο στην Αλάμπρα..

"Υπάρχει ένας πίνακας του Klee, που τιτλοφορείται Angelus Novus. Δείχνει έναν άγγελο που λοξοκοιτάζει, σα να αποστρέφει το βλέμμα από κάτι. Τα μάτια του είναι ορθάνοιχτα, το στόμα του χάσκει, τα φτερά του τεντωμένα. Να πώς μπορούμε να εικονίσουμε τον άγγελο της ιστορίας. Το πρόσωπό του είναι στραμμένο προς το παρελθόν. Εκεί όπου εμείς βλέπουμε μια αλυσίδα από γεγονότα, αυτός βλέπει μόνο μια καταστροφή, που στοιβάζει συντρίμμια το ένα πάνω στ’ άλλο και τα ρίχνει στα πόδια του. Ο άγγελος θα ήθελε να παραμείνει εκεί, να αναστήσει τους νεκρούς και να συναρμολογήσει τα θραύσματα! Αλλά, νάτη η καταιγίδα έρχεται από τη μεριά του Παραδείσου και πέφτει στα φτερά του με τέτοια ορμή που δεν μπορεί πια να τα κλείσει. Τον σπρώχνει ασυγκράτητα στο μέλλον, όπου έχει στραμμένη την πλάτη του, ενώ ο σωρός απ’ τα συντρίμμια που βρίσκεται μπροστά του υψώνεται ως τον ουρανό. Αυτή την καταιγίδα εμείς την ονομάζουμε πρόοδο."
Βάλτερ Μπένγιαμιν

Θέλω να διαβάσω όλα σου τα βιβλία..πες μου πως θα τα βρω..
"Είναι ένα αλλιώτικο ταξίδι ζωής που με συνεπαίρνει γιατί είναι γεμάτο ερεθίσματα και ψάξιμο αλήθειας". "Πάντ΄ανοιχτά, πάντ΄άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου"
Φιλιά και ζακυνθινές αγκαλίτσες!

kiki είπε...

Πωωωωωωωωωωωωωω τι μου κάνεις τώρα!!! Εχω μεγάλη αδυναμία στα κεράσια! Και τι πανέμορφα δέντρα ε; Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου. Κάτι ήξερα εγώ που τα τρώω τόσο πολύ με τόσα καλά που κάνουν! Περιμένω να βγουν πως και πως!
Φιλιά!

Roadartist είπε...

Μαγικές οι φωτογραφίες πραγματικά!
Μου ξεκούρασες τα μάτια..και με ταξίδεψες σε μακρινούς τόπους..
Ευχαριστώ για την επίσκεψη και ανταποδίδω..
Καλό βράδυ!

Ανώνυμος είπε...

Demeter said...

Αναζωογόνηση τα λόγια σου! Ευχαριστώ! Φλογερή και γεμάτη πάθος σε κάθε σου λέξη! Μπορείς να μας πεις ποιά είναι η μούσα σου και να μας την περιγράψεις?...
...Μα τι λέω ποιά Μούσα, το duende είναι!

Πολλά κερασένια όνειρα και φρεαουλένια φιλιά!

Alkmini είπε...

mareldaki μου
τι ομορφια ειναι αυτη που μας εφερες? τι νυφουλες με τα λευκα τους και με τα ροζαλι τους!!!!
τι πανδαισια χρωματων, του λευκου, του ροζ του παθιασμενου κοκκινου!!! τι χρωματα που χαριζει η φυση στους καρπους της!!!
να εισαι καλα γλυκεια μου , οπου κι αν εισαι :))

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Η αλληλουχία των εικόνων σου εκτός του ότι είναι πανέμορφη λειτούργησε σαν φιλμάκι "Από την παραγωγή στην κατανάλωση"...

Η Ιαπωνία είναι όλη παραμυθένια φύση

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

faraona είπε...

Mareld μου
τι ειναι "γραντουκα"?
Απο μερες ηθελα να σε ρωτησω.
Νασαι παντα καλα.
φιλια

mareld είπε...

Κική μου!

Ο κουβάς ή το καλάθι για Σένα!!!
Μην τα φας όλα..άσε και λίγα για μας..
Είδα τα "σφαράγγια" που τα λέμε στο Βασιλικό και..ξέρεις πόσα μάζευα;
Να μου είσαι πάντα καλά και χαρούμενη.

Φιλάκια ψυχή μου!

mareld είπε...

My roadartist!

Να έρχεσαι να ξεκουράζεσαι..αυτό το σκοπό έχουν οι εικόνες και αν σε ταξιδεύουν, τόσο το καλύτερο.
Προλαμβάνει ο εγκεφαλός σου να σε ποτίσει με ευφορίνες.

Να μου είσαι καλά!

mareld είπε...

Κερασοφραουλένια μου!

duende και πάλι duende!!!

Τι θα γινόμουνα..χωρίς την φλόγα του;
Μα πως τα καταλαβαίνεις όλα..βρε μικρό;
Τόσο καλή δασκάλα είμαι..δεν νομίζω..απλά όλα τα είχες μέσα σου και με το χάδι του λόγου μου..που συνήθως λες.. βγήκαν στο μπαλκόνι να πάρουν λιγάκι αέρα.. προς τη θάλασσα..ε;

Φιλιά ψυχούλι μου!

mareld είπε...

Αλικάκι μου!

..τι νυφουλες με τα λευκα τους και με τα ροζαλι τους!!!!
Τις έχω πεθυμήσει τόσο πολύ να τις δώ και σκέφτηκα..έστω νοερά..
Βέβαια πέρυσι στη Γρανάδα, έφαγα φανταστικά κεράσια από τη Σιέρα, αλλά ανθισμένες κερασιές που να δώ;
Να θυμάσαι λοιπόν..να τρως πολλά κεράσια και να μου στέλνεις και καμιά ευχή να αντέχω τους Χειμώνες..

Φιλάκια!!!

mareld είπε...

Εσύ Γλαρένια μου!

Έχεις την ευαισθησία στο βλέμμα, στο χέρι..στο πέταγμα..και φυσικά απολαμβάνεις το κάθε τι..πλέρια..
Ναι! από τη παραγωγή στη κατανάλωση..
Ξέρεις είναι σημαντικό να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα..διαφορετικά αρχίζει η διάσπαση..η οποία μας οδηγεί στη νεύρωση που θα σας μιλήσω αργότερα..

Φιλιά και αγκαλίτσες!

mareld είπε...

Βρε γλυκούλι..!!

Δεν ξέρεις τι είναι Γραντούκα..
Είναι ένα ανθάκι λευκό που μοσχοβολάει εκπληκτικά και μοιάζει με το μπουγαρίνι αλλά είναι πιο γεμάτο, σγουρό θα έλεγα..σαν φουστανάκι δανδελωτό..
Σίγουρα κατανόησες..γελαώ..
Κάποια στιγμή θα το βάλω σε ανάρτηση και θα σε φωνάξω..

Φιλιά και γραντούκες!

μαριάννα είπε...

Τι καταπληκτικές εικόνες είναι αυτές καλή μου; Τί ομορφιά σκορπάς!
Και γνώση και χαρά και καλοσύνη! Διάχυτα όλα...
Νομίζω πάντως ότι οι κερασιές είναι από το πιο όμορφα δέντρα στον κόσμο όταν είναι ανθισμένα!
Όπως και οι βυσσινιές. Δε θα φύγει ποτέ από το μυαλό μου η εικόνα από τον Βυσσινόκηπο του Τσέχοφ! Μαγεία... Έτσι θα μας μείνουν και πολλές εικόνες από τα ποστ σου που τα χαρίζεις με τόση αγάπη!
Να είσαι καλά γλυκιά μου! Την ομορφιά τους και τη φρεσκάδα τους να έχεις!

Besitos muchacha!

Ανώνυμος είπε...

Mareldaki,με ξεκουράζει ο λόγος σου και μέσα από αυτόν ακούω την φωνή σου. Η σχέση των Αγγέλων, στην ανθρώπινη πορεία, πάντα με γοήτευε. Προσωπικά, πιστεύω, πως μέσα μας σέρνουμε πάντα τους δύο αντίθετους Βιβλικούς Αγγέλους σε μια συνεχή πρόκληση της συνείδησης. Από κει και πέρα, τα μονοπάτια αμέτρητα..
Μαρελντάκι, μου γράφεις για τα βιβλία μου. Το πρώτο, έχει εξαντληθεί χρόνια πίσω. Τα άλλα δύο, υπάρχουν στο βιβλιοπωλείο ΔΩΔΩΝΗ και το τελευταίο από τις εκδόσεις ΗΛΕΚΤΡΑ, υπάρχουν σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Σου εύχομαι να είσαι πάντα καλά και να μας γράφεις όλα τα ωραία.
Φιλάκια,
Βάνα.

Crazy Tourists είπε...

Ροζ παράδεισος με κόκκινες λιχουδιές!!

Roadartist είπε...

εχεις προσκλησούλα .. Φιλια :)

dromaki είπε...

Πόσα μαθαίνει κανείς διαβάζοντας σε!!!
Εχω αιχμαλωτιστεί ώρα εδώ χαζεύοντας την ομορφιά των λουλουδιών και των καρπών.Ομορφιά, φρεσκάδα,χρώμα,ομορφιά ποίημα τραβούν το βλέμα σαν μαγνήτης στις εκπληκτικές εικόνες.
Καλή σου μέρα mareld μου

Ανώνυμος είπε...

Demeter said...

...Ως την άκρη το ορίζοντα που χάνεται το βλέμμα...

Κερασοφραουλένια φιλιά!

mareld είπε...

Υακινθάκι μου!

Στη σύλληψη της ιδέας για τις κερασιές και τα κεράσια, στο μυαλό μου είχα τον Βυσσινόκηπο του Τσέχοφ!

Ἄφηνε πάντα τὰ δάχτυλά σου ἀνοιχτὰ
νὰ μπαίνει ἡ αἰωνιότητα σὰ γύρη φωτός.
Πάνω στ' ἀλύγιστα χέρια σου, σὰ σὲ βράχια σκληρά,
ἄφηνε νὰ τσιμπᾶνε τὰ χρυσὰ πουλιά της,
ποὺ θέλουνε στ' ἄγνωστο κορμί σου νὰ περπατήσουν.
ὌΛΓΑ ΒΟΤΣΗ
Ἡ αἰωνιότητα

Σε ευχαριστώ!!!
Φιλιά και ζακυνθινές αγκαλίτσες!

mareld είπε...

Γλυκό μου, Μπουγαρίνι!

Σε ακούω να μου μιλάς..
Σε παρακαλώ για να μη το ξεχάσω..μπες στο μειλ και άφησε το όνομά σου και τους τίτλους των βιβλίων σου αν δεν θες εδώ..
Θα πω στη φίλη μου να μου τα αγοράσει και όταν το καλοκαίρι θα βρεθώ στο Λιξούρι..τι χαρά!!!

Ἂν δὲ μούδινες τὴν ποίηση, Κύριε,
δὲ θάχα τίποτα γιὰ νὰ ζήσω.
Αὐτὰ τὰ χωράφια δὲ θάταν δικά μου.
Ἐνῷ τώρα εὐτύχησα νἄχω μηλιές,
νὰ πετάξουνε κλώνους οἱ πέτρες μου,
νὰ γιομίσουν οἱ φοῦχτες μου ἥλιο,
ἡ ἔρημός μου λαό,
τὰ περιβόλια μου ἀηδόνια.
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ
Αν δεν μού 'δινες ποίηση Κύριε

Σε ευχαριστώ!
Φιλιά και μπουγαρίνια!

mareld είπε...

My Crazy tourists!
Bienvenidos!!!

Ο Παράδεισός μου

Ο Παράδεισός μου είναι ένας κάμπος
που δεν έχει λύρες,που δεν έχει αηδόνια
Μόνο μια πηγούλα κι ένα ποταμάκι,
κρύφιο ποταμάκι και μικρή πηγή..
Λόρκα

Buenos viajes!!!

mareld είπε...

My roadartist!!

Στο τζιβαέρι είχα έτοιμη ανάρτηση αλλά την παρκάρισα..και έπαιξα..

Να μου είσαι καλά!

mareld είπε...

Καλώς το Δρομάκι μου!

Με το ολόγιομο φεγγάρι
δεν διψάς για πορτοκάλια
θέλεις παγωμένα φρούτα
καταπράσινα
"κατακόκκινα κεράσια"
Οταν βγαίνει το φεγγάρι
κλαίνε με λυγμούς στις τσέπες
πρόσωπα εκατό και ίδια
τ'ασημόφραγκα
Λόρκα

Η ομορφιά είναι η μόνη αλήθεια!!!

Φιλιά ψυχή μου!

mareld είπε...

Κερασοφραουλένιο μου!!!

Στην ανθισμένη την "κερασιά"
από κάτω
Αχ έρωτα...

Τρέχει το νερό στ' αυλάκι
Με τον ήλιο στην καρδιά του
Τραγουδάει ένα σπουργίτι
πάνω στη μικρή ελιά
Αχ έρωτα!!

Πάντα γελαστό να μου είσαι..!!!
Φιλάκια!

Juanita La Quejica είπε...

Tί υπέροχες εικόνες!

Ανώνυμος είπε...

Μαρελντάκι,σ'ευχαριστώ. Γράψε μου το ε-μαιλ σου, γιατί δεν το έχω.
Φιλάκια και την αγάπη μου.
Βάνα.
ΥΣ. Το δικό μου είναι:
vkontomerkos@aol.com

P. Kapodistrias είπε...

Καλή μου Φίλη,

πολύ αγαπώ τα κεράσια, όχι τόσο για τη γεύση του (που είναι σπουδαία), αλλά κυρίως και πρωτίστως για την αίσθηση που αποπνέουν. Γι' αυτό το κόκκινο άρωμα που κατακτά την όραση και την αιχμαλωτίζει όσο τίποτα!

Τώρα πια, μες από την ανάρτησή σου, έχουμε και την επιστημονική άποψη και θεμελίωση του πράγματος!!!

Με το καλό στην μητρίδα!!!

mareld είπε...

Καλώς τη Juanita μας!!!

Ναι! η ομορφιά ας μας ποτίσει να αντέξουμε σ΄αυτούς τους δύσκολους καιρούς, του πλαστικού και όχι μόνο..

Να μου είσαι καλά!
Φιλάκια!

mareld είπε...

Καλώς το Μπουγαρίνι μου!!

Τι χαρά!!! να Σε έχω το καλοκαίρι μαζί μου..
Θα κατέβεις Ελλάδα;
Θα είμαι σε μια παραλία να ακούω
τη θάλασσα..σχεδόν τρεις μήνες..
Η λαχτάρα μου για αυτό τον αχό με έχει αρρωστήσει..
Δεν θα έχω πρόσβαση σε ίντερνετ..αλλά κινητό..

Φιλιά και μπουγαρίνια!!
euphoriaroi@gmail.com

mareld είπε...

Αγαπητέ Φίλε!!

Καλλιτέχνης, ποιητής και να χάσεις τις ανθισμένες κερασιές και τα κεράσια..
Δεν ένιωθα καλά και Σε κάλεσα..

Πάντα χαρούμενος!

Σε ευχαριστώ για τις ευχές!

Unknown είπε...

Mareld, καλή μου Mareld! Τι κρίμα να μην έχω μπει νωρίτερα εδώ! Τι όμορφες εικόνες, λόγια, μουσικές... Το σπιτικό σου ξεχειλίζει από γλύκα, τρυφερότητα και λουλουδένεις μυρωδιές! Υπέροχο είναι! μα πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι κάτι δικό σου;

Να 'χεις την υγειά σου, ψυχή μου!

mareld είπε...

Ζακυνθινάκι μου, Καλώς ήρθες!!!

Αγαπάω όλο το κόσμο. Αυτή είναι η μοίρα μου,
αλλά δεν μου συμβαίνει συχνά να αγαπήσω άνθρωπο
πριν ακόμη τον κοιτάξω στα μάτια.

Μου δίνεις μεγάλη χαρά!
Σε ευχαριστώ που είσαι ακριβώς
όπως είσαι!

Φιλάκια!