Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Συνένζυμο Q10 Coenzyme Q10














Συνένζυμο Q10: Τι είναι, που το βρίσκουμε και πόσο σημαντικό είναι για την υγεία μας


Τα τελευταία χρόνια, μέσα από την επιστημονική έρευνα και τη μεγάλη πρόοδο στον Τομέα της Διατροφής και της Κλινικής Διαιτολογίας, έχουν ανακαλυφθεί, μελετηθεί και καλύτερα διερευνηθεί κάποιες ουσίες, όχι τόσο γνωστές τα παλιότερα χρόνια, οι οποίες φαίνεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας και στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων. Έτσι, μάθαμε περισσότερα για τα ωμέγα λιπαρά οξέα, για το φυλλικό οξύ, τις φυτικές ίνες και άλλες. Μια τέτοια σχετικά "άγνωστη" ουσία είναι και το συνένζυμο Q10. Μια ουσία που τη συναντάμε σε διάφορες τροφές, σε συμπληρώματα διατροφής, σε συνδυασμό με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά και σε καλλυντικά νέας γενιάς, λόγω της δράσης της. Συχνά κατατάσσεται στις βιταμίνες, αν και ο τρόπος δράσης του συχνά το διαφοροποιεί από αυτές.



ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10;

Το συνένζυμο Q10 ή αλλιώς ουβικινόνη είναι ένα μεγάλο μόριο, το οποίο μεταφέρει υδρογόνα (ηλεκτρόνια και πρωτόνια), κυκλοφορώντας με δύο κυρίως μορφές και το οποίο έχει σχετικά μεγάλη κινητικότητα. Είναι μια ουσία, που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε κάποιες τροφές, αλλά συντίθεται και σε διάφορους ιστούς. Η βιοσύνθεση του από το αμινοξύ τυροσίνη, είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί τη συμβολή τουλάχιστον 8 γνωστών βιταμινών (κυρίως του συμπλέγματος Β) και αρκετών ιχνοστοιχείων. Είναι από τα βασικότερα συστατικά της αναπνευστικής αλυσίδας των κυττάρων (μία από τις κυριότερες μεταβολικές διεργασίες που συντελούνται στο σώμα μας), ενώ παίζει καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της χημικής ενέργειας, με την οποία βρίσκεται "κρυμμένη" η ενέργεια στις τροφές, σε βιολογική, υπό μορφή ΑΤΡ, που είναι το ενεργειακό νόμισμα του οργανισμού μας.

Για να μπορέσουμε λοιπόν να πάρουμε μέσα από τις τροφές και τα βασικά θρεπτικά συστατικά τους (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια), και μέσα από το μεταβολισμό των παραγώγων τους (γλυκόζη, αμινοξέα και λιπαρά οξέα) να πάρουμε την ωφέλιμη ενέργεια με τη μορφή του ΑΤΡ.
Είναι φανερό ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική βιολογική δραστηριότητα, κι έτσι η παρουσία του συνενζύμου είναι απαραίτητη στα μιτοχόνδρια, όπου συντελείται αυτή η μετατροπή, ενώ ιστοί, των οποίων η λειτουργία σχετίζεται με την απόδοση εξαιρετικά υψηλού έργου όπως το μυοκάρδιο, οι σκελετικοί μύες και ο εγκέφαλος απαιτούν αυξημένα επίπεδα Q10.




Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΖΥΜΟΥ

Το συνένζυμο ανακαλύφτηκε για πρώτη φορά το 1957 στις ΗΠΑ, με απομόνωση του από μιτοχόνδρια ζωικού ιστού, ενώ την ίδια χρονιά επιστήμονες στην Αγγλία εντόπισαν στο συκώτι ποντικιών σε αφθονία κάποια ουσία που έμοιαζε με το συνένζυμο. Μία χρονιά μετά, το 1958 προσδιορίστηκε η χημική δομή του, ενώ στη δεκαετία του '70 Ιάπωνες επιστήμονες προσπάθησαν να παράγουν μαζικά "καθαρό" Q10, το οποίο να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές μελέτες. Το 1978 ο Peter Mitchell πήρε το βραβείο Νόμπελ για τη συμμετοχή του στην κατανόηση της βιολογικής μεταφοράς ενέργειας και το ρόλο του συνενζύμου σε αυτό. Τη δεκαετία του 1980 υπήρξε μια αύξηση στον αριθμό αλλά και το μέγεθος των κλινικών μελετών, ενώ βρέθηκε και η αντιοξειδωτική δράση του. Από το 1957 μέχρι το 1988 τουλάχιστον 2300 μελέτες έγιναν σχετικά με το Q10, κάτι που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον για την ουσία αυτή.





ΠΗΓΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Το συνένζυμο Q είναι ευρέως διαδεδομένο στη φύση, και μπορούμε να το βρούμε σε πολλές φυτικές και ζωικές πηγές, ενώ σε κάποια μορφή του συντίθεται και στα κύτταρα μας ( για το λόγο αυτό δεν ανήκει στις βιταμίνες κατά τον κλασσικό τους ορισμό, αν και συχνά το κατατάσσουν σε αυτές). Έτσι τα επίπεδα του συνενζύμου στον οργανισμό εξαρτάται από την ποσότητα που θα προσλάβουμε εξωγενώς, μέσα από τη διατροφή και τα συμπληρώματα που το περιέχουν, όσο και από το ρυθμό της εξωγενούς βιοσύνθεσής του.

Το συνένζυμο βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα όπως είναι η σόγια, λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, σκουμπρί, μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο, ξηροί καρποί (όλοι είναι πλούσιες πηγές όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια), το σουσάμι, έλαια όπως το βαμβακέλαιο, το σογιέλαιο και το ελαιόλαδο, λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι και το λάχανο, και φρούτα. Παρακάτω δίνεται ενδεικτικός πίνακας με κάποιες από τις πλουσιότερες πηγές:

mg / 100 gr
ΣΟΓΙΑ 9.2
ΣΑΡΔΕΛΕΣ 6.4
ΣΚΟΥΜΠΡΙ 4.3
ΜΟΣΧΑΡΙ 3.1
ΠΥΤΙΡΟΥΧΑ ΔΗΜ/ΚΑ 2.8
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 2.1
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ 1.7
ΣΠΑΝΑΚΙ 1.0


Είναι φανερό από τα παραπάνω, πως αν και υπάρχει σε αρκετές τροφές, η περιεκτικότητα είναι τόσο μικρή που είναι σχετικά δύσκολο να καταφέρουμε να καλύψουμε μέσα από τη διατροφή μας την απαιτούμενη ημερήσια δοσολογία, που είναι περίπου 400 mg.





ΤΟ ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ ΚΑΙ Η ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ

Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο του 1990, στο American Journal of Cardiology, "Το συνένζυμο Q10 είναι χρήσιμη ουσία για τα μιτοχόνδρια (συστατικά των κυττάρων), ώστε να φέρουν σε πέρας τη βασική τους λειτουργία, ενώ ταυτόχρονα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση στη ζωή".





ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΖΥΜΟΥ;

Φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα και στους ιστούς του ενζύμου προσδιορίστηκαν μέσα από αρκετές μελέτες. Σημαντικά χαμηλά αποτελέσματα του συνενζύμου βρέθηκαν σε μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις, τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους. Έλλειψη του συνενζύμου Q10 μπορεί να παρατηρηθεί όταν υπάρχει ανεπαρκής πρόσληψη μέσα από τη διατροφή, όταν υπάρχει μειωμένη βιοσύνθεση του, υπερβολική χρησιμοποίηση του από το σώμα ή κάποιος συνδυασμός των παραπάνω. Ακόμα η γήρανση, η μόλυνση, η λήψη κάποιων φαρμάκων όπως είναι οι στατίνες και το στρες είναι παράγοντες που οδηγούν σε ανεπάρκεια της ουσίας αυτής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 75% περίπου των Αμερικανών, που είναι πάνω από 50 χρονών, έχουν σε κάποιο βαθμό ανεπάρκεια του συνενζύμου. Η μειωμένη πρόσληψη είναι σαφώς πιο συχνή σε παθολογικές καταστάσεις όπως χρόνια υποθρεψία-δυσθρεψία ή καχεξία.


* Χρόνια κόπωση
* Καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιολογικά προβλήματα
* Μολύνσεις

* Κάποια διανοητικά προβλήματα

* Μειωμένη μυϊκή ενδυνάμωση και αντοχή


Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

www.iatronet.gr





ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Όσο μεγαλώνουμε, ο οργανισμός μας κατασκευάζει όλο και μικρότερη ποσότητα Co Q 10. Η πτώση της παραγωγής της αρχίζει από την ηλικία των 20 ετών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε Co Q10 ως συμπλήρωμα διατροφής. To Co Q10 βρίσκεται βέβαια και σε τροφές, όπως στο ψάρι και κυρίως στις σαρδέλες, στο βοδινό συκώτι, στους σουσαμόσπορους, στα φιστίκια, στα καρύδια και στο σπανάκι. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να έχουμε τα θεραπευτικά αποτελέσματα που αναφέραμε τρώγοντας αυτές τις τροφές. Θα πρέπει να φάμε για παράδειγμα ένα κιλό φιστίκια, για να πάρουμε 30mg Co Q10, την μικρότερη δόση που χρειαζόμαστε. Για να αυξήσουμε τα επίπεδα του Co Q10 στον οργανισμό μας, θα πρέπει να το λαμβάνουμε ως συμπλήρωμα διατροφής. Η δόση που πρέπει να λαμβάνει κανείς κυμαίνεται από 30 ως 200mg την ημέρα και εξαρτάται από το πρόβλημα του καθενός. Η επιλογή ενός καλού συμπληρώματος Co Q10 είναι αναγκαία, αν θέλουμε να έχουμε καλύτερη απορρόφηση του ζωτικού αυτού συστατικού.

Μάριος Δημόπουλος
Κλινικός Διατροφολόγος
www.therapy.gr





Lady In Red - Chris De Burgh - Lyrics




Τζιβαέρια μου!

Το γλυκοχαράζει συνεχίζει στη

ροή

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

..μελώνει τερπνά, γοργά, απροσδόκητα βουλιαγμένα στο κρασί και στην κανέλα ή στο τοπάζι των μικρών φιλιών που ξεπηδούν αβρά από συνήθεια αγάπης..










Χρόνια πολλά στη Φωτεινή μας από το γλυκοχαράζει..


Κιννάμωμο (Κανέλα)

Πιο Πολύτιμο και από το χρυσάφι



Η ιστορία του εσωτερικού φλοιού του αειθαλούς δέντρου με την ονομασία Κιννάμωμο (Cinnamomum verum, zeylanicum), κοινώς κανέλα, εκτείνεται μέχρι την αρχαιότητα, όπου θεωρείτο πολυτιμότερο και από το χρυσάφι.

Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι όχι μόνο χρησιμοποιούσαν τον συγκεκριμένο φλοιό για θεραπευτικούς σκοπούς και ως αρωματικό στοιχείο στα εδέσματά τους, αλλά ήταν για αυτούς ένα από τα πλέον σημαντικά υλικά ταρίχευσης.

Η παραδοσιακή χρήση του Κιννάμωμου στην Ευρώπη περιλάμβανε καταστάσεις κρυολογημάτων, γρίπης και γαστροπεπτικών προβλημάτων.
Ένα πολύ συγγενές με το δένδρο Κιννάμωμο, το Rou Gui (Cinnamomum cassia), καταγόμενο από την Κίνα και Ιαπωνία, χρησιμοποιείται –με παρόμοιες θεραπευτικές ιδιότητες με την κανέλα- ως Yang τονωτικό.

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα μόλις τώρα άρχισε να αγγίζει μερικές από τις θαυμαστές δυνατότητες της κανέλας ως αναφορά την θεραπευτική της δράση στην ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με την επιστήμη της φυτοθεραπείας η κανέλα παρουσιάζει: θερμαντικές, αντισπασμωδικές, αντισηπτικές κατά των ιών και του μετεωρισμού ιδιότητες.

Τα κύρια συστατικά της κανέλας είναι:
1-4% πτητικά έλαια (60-80% κινναμικές αλδεΰδες, 4-10% ευγενόλη)
8% φλαβονοειδή (προανθοκυανιδίνες, κινναμικές ταννίνες)

″ Σύμφωνα με Ιαπωνικές μελέτες πού έλαβαν χώρα την δεκαετία του 1980 οι κινναμικές αλδεΰδες της κανέλας παρουσιάζουν ηρεμιστική και αναλγητική δράση.

Ακόμη, φαίνεται ότι βοηθούν στην ελάττωση της πίεσης και του πυρετού.

″ Το εκχύλισμα της κανέλας παρουσιάζει αντιπαρασιτική και αντιβακτηριακή δράση.

Σύμφωνα με την Βρετανική Βοτανική Φαρμακοποιία η κανέλα ενδείκνυται σε καταστάσεις τυμπανισμού και δυσπεψίας, γαστροπεπτικών κολικών με μετεωρισμό, αλλά και σε παρόμοιες καταστάσεις όπου επιπρόσθετα εμφανίζεται και ναυτία.

″ Εξάλλου παραδοσιακά η κανέλα χρησιμοποιείτο ως θετικό στοιχείο προαγωγής της καλής πέψης αλλά και για καταστάσεις όπως κοιλιακές κράμπες, εντερική καντιδίαση, δυσβίωση, σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου κ.α. Τα πτητικά έλαια του κιννάμωμου φαίνεται ότι ασκούν αντισπασμωδική δράση ενώ ταυτόχρονα σκοτώνουν ένα πλήθος παθογόνων μικροοργανισμών.

″Σύγχρονες έρευνες επιβεβαίωσαν την αντιμυκητιακή δράση και αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος του κιννάμωμου. Μάλιστα βρέθηκε ότι οι κινναμικές αλδεΰδες του εκχυλίσματος της κανέλας μπορούν αποτελεσματικά να δράσουν κατά 4 ειδών Candida, χωρίς όμως να προκαλέσουν κάποιο αρνητικό αξιοσημείωτο αντίκτυπο στον πληθυσμό των ευεργετικών προβιοτικών στελεχών.

″Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι το κιννάμωμο μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με διαβήτη τύπου ΙΙ, βελτιώνοντας την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Αυτό συμβαίνει επειδή όπως φαίνεται από τις μελέτες η κανέλα διεγείρει την ευαισθησία των κυτταρικών υποδοχέων της ινσουλίνης και ταυτόχρονα εμποδίζει την δράση ενός ενζύμου πού εντείνει την ινσουλινοαντίσταση.

″Στις ίδιες έρευνες εμφανίστηκε σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων, της LDL χοληστερόλης και της συνολικής χοληστερόλης χωρίς σημαντική μείωση της HDL χοληστερόλης.

Σε κάποιες πιο πρόσφατες κλινικές έρευνες χορηγώντας για 4 μήνες 3 φορές ημερησίως εκχύλισμα κιννάμωμου, τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας μειώθηκαν κατά μέσο όρο 10% σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ.

″Το κιννάμωμο έχει να επιδείξει μια πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση και απενεργοποίηση των ριζών υδροξυλίου και υπεροξειδίων.

Θεωρείται ότι διαθέτει την πλέον ισχυρή αντιοξειδωτική δράση συγκρινόμενη με άλλες ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες πού ανευρίσκονται στο μοσχοκάρυδο, στη βανίλια, στον άνηθο, στην πιπερόριζα και στη γλυκόριζα.
Ακόμη οι κινναμικές αλδεΰδες έδειξαν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως προληπτικό και βοηθητικό μέσο στην αναχαίτιση μιας ακατάλληλης συγκόλλησης των αιμοπεταλίων γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μη ομαλή ροή του αίματος και να αυξήσει τις πιθανότητες για θρομβωτικά επεισόδια.

Οι κινναμικές αλδεΰδες δρουν ως αναστολείς στην απελευθέρωση του αραχιδονικού οξέος από τις μεμβράνες των αιμοπεταλίων και κατ' επέκταση μειώνουν την παραγωγή φλεγμονωδών μεσολαβητών με την ονομασία θρομβοξάνες Α2 .

Η τελευταία αυτή δράση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και σ' ένα πλήθος φλεγμονωδών καταστάσεων.
Dr. Ιωάννης Αδαμίχος




”τεύχη ευτυχίας” - απόσπασμα - 2007
Σωκράτης Ξένος

« Θα διαβάζω απευθείας τις οδηγίες του ήλιου
Πώς φτάνουνε στα κτήματα της θάλασσας
Άλλον μεσάζοντα εγώ δε βάζω στην αγάπη

Στροφές του μόνου οι ναοί ουρανοί
Των ξηρών νησιών η κανέλα της άμμου
Στη φιάλη με το κλήμα των στίχων
Κι ύστερα στην αγορά των βράχων ζαλισμένος κανείς
Μετά το άγιο βήμα μετά ο ιορδάνης βυθός

Κόμπε του πρώτου άστρου ψυχή μου
Κουβαράκι σχοινί δικό μου
Στην πιο αιχμή της μοίρας δένεις
Λύσου
Εκεί που άναβε το φως ατλάζι
Τώρα οι αποδόσεις της ερημιάς

Ποιος μάς διστάζει όνομα όνειρο
Στα κάγκελα των αφρών ακουμπισμένος ξένος
Αγνώριστος της τρέμουσας γραφής
Κι άλλη πιο ανισορροπία από του ανεκπλήρωτου να μην υπάρχει
Άκου
Βογκάει η θάλασσα ξέστρατα άλογα και κρατητήριο
Χτυπώντας τοίχοι ακρογιαλιές
Μου προσάπτουν παράφωνον αντίλαλο
Που όλα τα άδεια κοχύλια
Εγώ η σπασμένη ανάσα θαρρώ τα φύσηξα
…»



ΚΑΝΕΛΟΡΙΖΑ

Κάτω στο γιαλό,κάτω στο περιγιάλι
κόρην α-κόρην αγαπώ.

Κόρην αγαπώ,ξανθή και μαυρομάτα
δώδεκα,δώδεκα χρονώ.

Δώδεκα χρονώ π' ο ήλιος δεν την είδε
παρά η μά-παρά η μάνα της.

Παρά η μάνα της κανέλα τη φωνάζει
κανελο-κανελόριζα.

Κανελόριζα και άνθη της κανέλας
φούντα της-φούντα της μηλιάς.

Φούντα της μηλιάς,τα μήλα φορτωμένη
τ'άκουσα-τ'άκουσα κι εγώ.

Τ'άκουσα κι εγώ,πάω να κόψω μήλα
μήλα δεν-μήλα δεν ηύρα.

Μήλα δεν ηύρα,μον'τον κα'υ'μό που πήρα
πέφτω σ'α-πέφτω σ'αρωστιά.

Πέφτω σ'αρωστιά σε κίνδυνο μεγάλο
φέρτε το-φέρτε το γιατρό.

Φέρτε το γιατρό,τον πόνο μου να γιάνει
που με λά-που με λάβωσε.

Που με λάβωσε μια κόρη'που την Κρήτη
κόρη Κρη-κόρη Κρητικιά.

Κόρη Κρητικιά,κόρη παπαδοπούλα

κόρη Κρη-κόρη Κρητικιά.



Εξαίρετο δείγμα γραφής σύγχρονου ποιητικού λόγου μάς αποκαλύπτει η νέα ποιήτρια Δώρα Μουντράκη, με τη συλλογή της «Το δάκρυσμα, η χίμαιρα, η αλήθεια». Οι εκδόσεις Ιωλκός παρουσιάζουν στο κοινό ένα έργο που χρωματισμένο από την ψυχική ευαισθησία τής δημιουργού αναζητά τις «Φωτοσκιάσεις» ενός μαγεμένου «Ονειροδάσους» και το υποβλητικό εικαστικό βάθος των μοναδικών «Τοπίων» που αυτή συλλαμβάνει. Ένα ευχάριστο ξάφνιασμα καταλαμβάνει τον αναγνώστη που προσεγγίζει τις ποιητικές συνθέσεις, όπως αυτή «Της λαχτάρας»:

ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΧΤΑΡΑΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΛΑΒΩΜΕΝΑ

Ο πόθος που υψώνεται περίτρανα, διακοσμώντας μαστορικά,
σπιθαμή προς σπιθαμή την ασπρίλα του ξέπνοου ονείρου,
με φτερά, αφρούς, σεντόνια από ουρανό, ευωδιές νομάδες
του ανυπόταχτου, του άπαρτου, του ένυδρου, του αληθινού,

μελώνει τερπνά, γοργά, απροσδόκητα βουλιαγμένα στο κρασί
και στην κανέλα ή στο τοπάζι των μικρών φιλιών που ξεπηδούν
αβρά από συνήθεια αγάπης, λίγο πιο κάτω απ’ το μετέωρο της νύχτας,
την ορθάνοιχτη πύλη τού μέσα πυκνοφυτεμένου κήπου μου.

Κλεφτά αυτή η δόνηση από σπαθιές, άμμο, φωτιά και σπόρους
αγριοκέρασου, άσπονδα θριαμβολογεί, ιδρύοντας πόλεις ή μικρόσωμα
σελασφόρα χωριουδάκια, στο βάθος της θωριάς, πότε σαν σεργιάνι

στον παλμό του πελαγίσιου αγέρα, κι άλλοτε σαν τρέμουλο επίμονο,
σπρωγμένο, σημαδεμένο νοερά απ’ τη ριπή του θέλγω, του λαχταρώ,
αέναα και στοργικά, την ποταμίσια ακρούλα των χειλιών σου.




Η Λιζέτα Καλημέρη σε Κρητικά δίστιχα...

Καλλιά 'χω εσέ με θάνατο παρ' άλλον με ζωή μου
για σένα εγεννήθηκε στον κόσμο το κορμί μου

Συ μου 'μαθες πώς αγαπούν πώς παίζουν πώς γελούνε
μάθε με τώρα δυο καρδιές πώς ζουν σα χωριστούνε

Να ζήσεις μόνο μιαν αυγή τόσο η ζωή σε φτάνει
ρόδο π' ανθεί πολύ καιρό τη μυρωδιά του χάνει

Κρητικό (Λιζέτα Καλημέρη)










ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΟΥΛΙ

Μουσική - Στίχοι: Παραδοσιακό Αιγαιοπελαγίτικο
Ερμηνεία: Λιζέτα Καλημέρη

Ξενιτεμένο μου πουλί γράφε μου να μαθαίνω
αν έχεις την υγεία σου κι εγώ καταλαβαίνω

Έλα με τον ταχυδρόμο
που 'ναι γρήγορος στο δρόμο

Ξενιτεμένο μου πουλί τα ξένα τι σου λένε
τα ξένα μάτια σε θωρούν και τα δικά μου κλαίνε

Έλα με τον ταχυδρόμο
που 'ναι γρήγορος στο δρόμο

Ας τραγουδήσω κι ας χαρώ του χρόνου ποιος το ξέρει
για θα πεθάνω για θα ζω για θα 'μαι σ' άλλα μέρη

Έλα, έλα που σου λέγω
μη με τυρρανείς και κλαίγω



Ξενιτεμένο μου πουλί (Λιζέτα Καλημέρη)




Ο ΑΡΤΕΜΩΝΑΣ

Μουσική - Στίχοι: Παραδοσιακό Αιγαιοπελαγίτικο
Ερμηνεία: Λιζέτα Καλημέρη

Στον Αρτεμώνα στο Σταυρί
στα Ξάμπελα στο Κάστρο

Εκεί το πρωτογνώρισα
στα Ξάμπελα στο Κάστρο
το πρόσωπό σου τ' άσπρο

Στον Αρτεμώνα δεν περνώ
γιατί μ' αναγελούνε




Ο Αρτεμώνας (Λιζέτα Καλημέρη)




ΔΥΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ

Μουσική: Μιχάλης Χανιώτης
Στίχοι: Λιζέτα Καλημέρη
Ερμηνεία: Λιζέτα Καλημέρη

Έχω στο μικρό μου κόσμο
μια κανέλα κι ένα δυόσμο
αχ, τι βάσανο γλυκό
να μοιράζομαι στα δυο.

Το ένα την καρδιά ξυπνάει
το άλλο λάγνα τη μεθάει
δεν μπορώ ν' αποφασίσω
φεύγω αλλά γυρνάω πίσω.

Η καρδιά όμως αντέχει
σαν μικρό παιδί που τρέχει
με πληγές στο γόνατο
το παιχνίδι είναι γλυκό.

Δυόσμο και κανέλα έχω
τυραννιέμαι μα αντέχω.
Δεν πειράζει, δεν πειράζει
δεν είναι όλα ήλιος
είναι και χαλάζι.




Δυόσμος και κανέλα (Λιζέτα Καλημέρη)





«H Κανέλλα και το Δυοσμαράκι»
της Α. Κοντραφούρη

Κυριακή 25 Ιανουαρίου και Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2009

Θεατρικό Εργαστήρι «Εν δράσει»



Η Κανέλα ζει μόνη στη Χώρα του Χθες. Το Δυοσµαράκι βασιλεύει στη Χώρα του Αύριο. Τα δύο παιδιά θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τα όρια του χρόνου, να βγουν έξω από αυτόν. Οι δύο ήρωες θα αναζητήσουν ο ένας τον άλλο. Αναπάντεχα θα βρεθούν στη χώρα που θα τους ενώσει. Δεκατρείς ηθοποιοί σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Ναρλή με τραγούδια από την ελληνική παράδοση γίνονται το όχημα για ένα ταξίδι στο χρόνο, μέσα από τη μνήμη του παρελθόντος και την ελπίδα του μέλλοντος.

Το έργο της Α. Κοντραφούρη, “Η Κανέλα και το Δυοσµαράκι” είναι εμπνευσμένο από απόσπασμα του μυθιστορήματος του Μ.Έντε Η Μόµο. Ανέβηκε για πρώτη φορά από το Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο, το 2004, και παίχτηκε για τρεις συνεχείς χρονιές στα Θέατρα Φούρνος (2004-6) και Νέου Κόσµου (2006-7) όπως και σε σχολεία και δήμους σε όλη την Ελλάδα.




Κάλαντα Φώτων

Σήμερα τα φώτα και οι φωτισμοί
Shmera ta fwta kai oi fwtismoi

Κι χαρές μεγάλες κι αγιασμοί.
Kai xares megales ki agiasmoi

Κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό
Katw ston Iordanh ton potamo

κάθετ' η κυρά μας η Παναγιά.
Kathet' h kura mas h Panagia


Καλημέρα!
Kalhmera!

Καλησπέρα!
Kalhspera!

Καλή σου μέρα αφέντη με την κυρά!
Kalh sou mera afenth me thn kura! (2X)

Όργανo βαστάει, κερί κρατεί
Organo Bastaei, keri kratei

και τον Αϊ-Γιάννη παρακαλεί.
Kai ton Ai-Giannh parakalei

Άϊ-Γιάννη αφέντη και βαπτιστή
Ai-Giannh afenth kai baptisth

βάπτισε κι εμένα Θεού παιδί.
Baptize ki emena Theou paidi

Ν' ανεβώ επάνω στους ουρανούς
N'anebw epanw stous ouranous

να μαζέψω ρόδα και λίβανούς
va mazepsw proda kai libanous

Καλημέρα!
Kalhmera!

Καλησπέρα!
Kalhspera!

Καλή σου μέρα αφέντη με την κυρά!
Kalh sou mera afenth me thn kura! (2X)




Shmera Ta Fwta - Σήμερα τα φώτα