Τρίτη, 29 Απριλίου 2008

ΦράουλεςΦράουλα...κόκκινος γευστικός πειρασμόςΔιαθέτει το χρώμα του πάθους, γλυκιά διαπεραστική γεύση, άγρια ζουμερή ομορφιά και παραπέμπει συνειρμικά σε απολαυστικές στιγμές... Πρώτοι οι Ρωμαίοι την ανακάλυψαν, καλλιεργήθηκε πρώτη φορά το Μεσαίωνα, στις Άλπεις και διαδόθηκε έπειτα στην υπόλοιπη Ευρώπη.Οι μετοχές της όμως εκτοξεύτηκαν τον 18ο αιώνα, όταν ένα νέο είδος ήρθε από την μακρινή Χιλή αποτελώντας την αφετηρία για όλες τις νέες ποικιλίες, περίπου 600, που υπάρχουν σήμερα.Η φράουλα ανήκει στην τάξη ‘ροδώδη’ και την οικογένεια ‘ροδίδες’ και είναι δικότυλο φυτό, πολυετές.Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία:Είναι ιδιαίτερα θρεπτική, καθώς έχει άφθονη βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α (καροτίνη), ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο, σελήνιο, τανίνες, και αρκετές φυτικές ίνες. Θερμιδικά αποδίδει 46 kcal ανά 100 gr. Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ρυπαντικές ουσίες, λιπάσματα και φυτοφάρμακα.. Eντούτοις, από γερμανική έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό «Stern» προκύπτει ότι στο 30% των 20 δειγμάτων βιολογικής φράουλας που εξετάστηκαν, υπήρχαν ίχνη φυτοφαρμάκων που θεωρούνται καρκινογόνα. Παρ’ όλα αυτά, οι βιολογικές φράουλες είναι ασφαλέστερες από τις συμβατικές, οι οποίες είναι επιβαρυμένες με μεγάλες ποσότητες χημικών. Έρευνα του INRAN (Iνστιτούτο του Yπουργείου Γεωργίας της M. Bρετανίας) απέδειξε ότι οι βιολογικές φράουλες περιέχουν περισσότερα μεταλλικά άλατα και βιταμίνη C από τις συμβατικές. Eπίσης, οι βιολογικές φράουλες, όπως και όλα τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά. Αξίζει, λοιπόν, να προτιμούμε τις βιολογικές.Πίνακας 1:Φράουλες, 100g

Διατροφικά στοιχεία ανά 100g

Θερμίδες 47 kcal

Υδατάνθρακες 5.4 g

Φυτικές ίνες 1.52 g 5%

Λίπος 0 g

Πρωτείνη 0.7 g

Βιταμίνη C 20 mg 20%

Ασβέστιο 25 mg 4%

Σίδηρος 0.6 mg 7%

Μαγνήσιο 13 mg 3%

Φώσφορος 66 mg 10%

Κάλιο 104 mg 3%

Νάτριο 2 mg 5%

Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις US συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες.

ΠΗΓΗ: Diet Analysis PlusΟφέλη για την υγεία:Πολλαπλά είναι τα οφέλη για την υγεία, καταναλώνοντας φράουλες, ιδιαίτερα την εποχή αυτή που υπάρχουν άφθονες. Η σύστασή της έχει ευεργετικές επιπτώσεις σε όσους πάσχουν απο ρευματισμούς και χολή, (κυρίως λόγω των βιταμινών), σε όσους έχουν δυσκοιλιότητα, (κυρίως λόγω των φυτικών ινών), και σε όσους έχουν αναιμία και υπέρταση. Δρα επίσης καθαρτικά, διουρητικά, μαλακτικά ενώ βοηθά σημαντικά στις αποβολή τοξινών του οργανισμού, ενισχύοντας τα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Διαθέτει όμως και καλλυντική δράση. Είναι παρατηρημένο ότι n μάσκα με φράουλα τονώνει τnv επιδερμίδα και τnv κάνει απαλή, όμορφn και σφριγηλή.Μια ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε ότι η μείξη φράουλας με αλκοόλ, σε μορφή κοκτέιλ, ενίσχυε κατά 30% τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές της, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση στον οργανισμό και πολλές ασθένειες, (J. Sc. Food Agriculture, 2005).Επίσης, λόγω της Βιταμίνης C και του Καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, οι φράουλες προσδίδουν επιπλέον οφέλη για την προστασία από τη σιωπηρή νόσο της οστεοπόρωσης, ενώ παρέχουν προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου, πρόληψη κατά του καρκίνου, (J Agric Food Chem. 2006), των καρδιαγγειακών παθήσεων, (Pathophysiol Haemost Thromb. 2006), της αρθρίτιδας, και είναι ευεργετικές για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωση μας αλλά μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που θωρακίζουν την υγεία μας.Ελλαγικό οξύΠού ανιχνεύεται

Το ελλαγικό οξύ, όπως έχει διαπιστωθεί, ανιχνεύεται σε 46 διαφορετικά είδη τροφών, αλλά τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα έχουν οι φράουλες. Επίσης ανιχνεύεται στα βατόμουρα, τα μούρα και τα σταφύλια.Τι είναι

Το ελλαγικό οξύ είναι ένα κοινά απαντώμενο φαινολικό συστατικό σε φρούτα και λαχανικά. Οι ιατρικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει πως το ελλαγικό οξύ που ανιχνεύεται ειδικά στις κόκκινες φράουλες, έχει αντικαρκινογόνο δράση.Η δράση του

Αντικαρκινικά ινστιτούτα και ανεξάρτητοι ερευνητές υποστηρίζουν πως το ελλαγικό οξύ επιβραδύνει και σταματά τη μίτωση, τη διαίρεση δηλαδή και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Κάποιες έρευνες μάλιστα έδειξαν πως αναστέλλει τη μετάλλαξη των κυττάρων και την καρκινογένεση, αναπτύσσοντας δεσμούς με το DNA. Έτσι, καλύπτει τις θέσεις σύνδεσης των μεταλλαξιογόνων ή καρκινογόνων ουσιών.Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης:Καταγωγή από Χιλή, με τις Η.Π.Α. να έχουν σήμερα την μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως. Στη χώρα μας, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής η ευρωπαϊκή φράουλα, που έχει μικρό μέγεθος και γλυκιά γεύση. Αντίθετα, οι μεγάλες φράουλες ονομάζονται ‘Φράουλα Ανανάσα’. Γενικά, ο καρπός της φράουλας είναι σύνθετος και αποτελείται από μια ανθοδόχη με πολλά μικρά σπόρια στην επιφάνειά της. Αντέχει αρκετά, στις χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες, όμως μία απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ή ένας παγετός μπορεί να τη βλάψει.Η φράουλα φυτεύεται το φθινόπωρο έτσι ώστε να υπάρχει παραγωγή το επόμενο έτος, αν και η αυξανόμενη ζήτησή της, την μετέτρεψε σε μονοετές φυτό με πιο εντατική καλλιέργεια ακόμη και σε θερμοκήπια. Η συγκομιδή της γίνεται μόλις κοκκινήσει, συνήθως νωρίς την άνοιξη. Λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας της συνηθίζεται η καλλιέργεια της να γίνεται όσο γίνεται πιο κοντά στα κέντρα ζήτησης και κατανάλωσης.

Oχι, οι μεγάλες φράουλες δεν είναι πάντα αποτέλεσμα ορμονών που χρησιμοποιούνται κατά το δέσιμο του καρπού. Μπορεί να πρόκειται και για ποικιλία - υβρίδιο, ανθεκτικό στις ασθένειες του εδάφους (που είναι και οι περισσότερο επικίνδυνες).Oταν όμως καλλιεργούνται σε θερμοκήπιο -οι πρώιμες δηλαδή- επειδή δεν υπάρχουν μέλισσες για να κάνουν την επικονίαση, συχνά χρησιμοποιούνται ορμόνες για την καρπόδεση. Επίσης, φράουλες που «νερουλιάζουν» εύκολα είναι φράουλες με πολύ νερό. Κανονικά φράουλες θα έπρεπε να υπάρχουν στην αγορά ώς το τέλος Ιουλίου, αλλά δεν συμφέρει, γιατί η τιμή τους πέφτει πολύ με την εμφάνιση τόσων άλλων καλοκαιρινών φρούτων.Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης:Αγοράζετε όσες έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος, και μόνο όσες θα καταναλώσετε άμεσα. Να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρές, συμπαγείς, λαμπερές, με ευδιάκριτες μικρές τριχίτσες στην επιφάνειά τους. Δείγμα φρεσκάδας είναι και τα πράσινα, καλοδιατηρημένα φυλλαράκια στην κορυφή του φρούτου. Απαραίτητο, όμως το προσεκτικό πλύσιμο τους με άφθονο νερό, μαζί με τα κοτσανάκια.Όσον αφορά την συντήρησή τους, ώριμες δεν διατηρούνται περισσότερο από 2 ημέρες, ενώ η πλήρης κατάψυξη πρέπει να αποφεύγεται. Ελαφριά συντήρηση είναι εφικτή.


iatronet.gr,kathimerini.gr,health.in.gr

Lonely Shepperd Gheorghe Zamfir

Beauty botanical garden-Stamatis Spanoudakis

Σάββατο, 19 Απριλίου 2008

ΑυγάΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΑΥΓΟΥ

Το κατακόκκινο χρώμα με το οποίο βάφουμε τα Πασχαλινά αυγά, συμβολίζει για όλους τους Ορθόδοξους το αίμα του Ιησού Χριστού. Μία από τις πιο πένθιμες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, την Μεγάλη Πέμπτη, σε όλα τα νοικοκυριά βάφονται τα κόκκινα αυγά. Ένα έθιμο που δεν θα εκλείψει ποτέ, αφού με το πέρασμα των χρόνων μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Από που και πώς ξεκίνησε αυτή η ιεροτελεστία θα το μάθετε διαβάζοντας τις σελίδες που ακολουθούν.

Το αυγό είναι από τη φύση του τέλεια «συσκευασμένο». Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, του έχουν αποδοθεί διάφορες ιδιότητες, πέρα από αυτή της υψηλής διατροφικής του αξίας. Έτσι έχει παρουσιαστεί ως μυστηριώδες, μαγικό, θεραπευτικό αλλά και ως οιωνός. Το αυγό αποτελεί το παγκόσμιο σύμβολο των Πασχαλινών εορτασμών σε ολόκληρο τον κόσμο. Γι’ αυτό τις άγιες ημέρες του Πάσχα βάφεται, στολίζεται και διακοσμείται, προκειμένου να καταδείξει τον ξεχωριστό συμβολισμό του.

Πριν το αυγό συνδεθεί άμεσα με το χριστιανικό Πάσχα, τιμήθηκε κατά τη διάρκεια πολλών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της άνοιξης. Οι Ρωμαίοι, οι Γαλάτες, οι Κινέζοι, οι Αιγύπτιοι και οι Πέρσες, λάτρεψαν το αυγό ως σύμβολο της Υφηλίου. Από τους αρχαίους χρόνους τα αυγά χρωματίζονταν, ανταλλάσσονταν και φυλάσσονταν με ιδιαίτερη ευλάβεια, σαν να επρόκειτο για περιουσιακά στοιχεία.

Ειδωλολατρικοί χρόνοι

Στους ειδωλολατρικούς χρόνους το αυγό αναπαριστούσε την αναγέννηση της γης. Όταν ο μακρύς, σκληρός χειμώνας τελείωνε, η γη εκρήγνυτο και αναγεννιόταν, ακριβώς όπως το αυγό σκαει και το μικρό θαύμα που κρύβει μέσα του βγαίνει στη ζωή. Θεωρήθηκε λοιπόν ότι έχει ειδικές δυνάμεις. Έτσι, θάφτηκε κάτω από τα θεμέλια των κτηρίων, για να διώξει το κακό. Οι νεαρές έγκυες γυναίκες των Ρωμαίων κουβαλούσαν ένα αυγό στα πρόσωπά τους, για να προβλέψουν το φύλο των αγέννητων παιδιών τους, ενώ οι Γαλλίδες νύφες περνούσαν πάνω από ένα αυγό, πριν διαβούν το κατώφλι των καινούργιων τους σπιτιών.

Χριστιανικοί χρόνοι

Με την έλευση του χριστιανισμού ο συμβολισμός του αυγού άλλαξε. Δεν αναπαριστούσε πια την αναγέννηση της φύσης, αλλά την αναγέννηση του ανθρώπου. Οι Χριστιανοί αγκάλιασαν το αυγό-σύμβολο και το παρομοίασαν με τον τάφο από όπου αναστήθηκε ο Χριστός.

Παλιοί πολωνικοί θρύλοι έσμιξαν τις λαϊκές παραδόσεις με τις χριστιανικές πεποιθήσεις και συνέδεσαν σταθερά το αυγό με τον εορτασμό του Πάσχα. Ένας θρύλος που αναφέρεται στην Παρθένο Μαρία λεει ότι όταν εκείνη έδωσε αυγά στους στρατιώτες που στέκονταν μπροστά από τον Εσταυρωμένο, τους εκλιπαρούσε κλαίγοντας να είναι λιγότερο επιθετικοί. Τα δάκρυα της Μαρίας έπεσαν πάνω στα αυγά, χρωματίζοντάς τα με σταγόνες από ένα εξαιρετικό λαμπερό χρώμα.

Ένας άλλος θρύλος των Πολωνών λεει ότι όταν η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον τάφο, για να αλείψει με λάδι το σώμα του Χριστού, είχε μαζί της ένα καλάθι με αυγά. Όταν έφτασε στον τάφο και ξετύλιξε τα αυγά, τα αγνά, άσπρα τσόφλια μεταμορφώθηκαν σε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων.

Μεσαίωνας

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα αποτελούσε έθιμο στην Αγγλία να βάφουν και να διακοσμούν τα αυγά για τον εορτασμό του Πάσχα. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός του Εδουάρδου Α΄, για το έτος 1290, ανήλθε σε 18 πέννες, για να χρωματιστούν και να επιχρυσωθούν 450 αυγά, τα οποία προσφέρθηκαν ως Πασχαλινά δώρα.

Αυγά Faberge

Τα πιο διάσημα διακοσμημένα αυγά δημιουργήθηκαν από έναν πολύ γνωστό χρυσοχόο, τον Peter Carl Faberge. Το 1883 ο Ρώσος τσάρος Αλέξανδρος ανέθεσε στον Faberge να φτιάξει ένα ξεχωριστό Πασχαλινό δώρο για να το προσφέρει στη γυναίκα του, την αυτοκράτειρα Μαρία.

Το πρώτο αυγό του Faberge ήταν ένα αυγό μέσα σε αυγό. Είχε ένα εξωτερικό τσόφλι από πλατίνα και άσπρο εμαγιέ, το οποίο άνοιγε για να αποκαλύψει ένα μικρότερο χρυσό αυγό. Το μικρότερο αυγό άνοιγε με τη σειρά του, για να παρουσιάσει ένα χρυσό κοτόπουλο και ένα κοσμημένο αντίγραφο του αυτοκρατορικού θρόνου.

Το ξεχωριστό αυγό του Faberge ευχαρίστησε τόσο πολύ την αυτοκράτειρα ώστε ο τσάρος παρήγγειλε αμέσως στην εταιρεία του Faberge να σχεδιάσει κι άλλα αυγά για να μοιράζονται κάθε Πάσχα. Στους νεότερους χρόνους ο Νικόλαος ο 2ος, γιος του Αλεξάνδρου, συνέχισε το έθιμο και έτσι κατασκευάστηκαν συνολικά 57 αυγά.

Η διακόσμηση των Πασχαλινών αυγών

Διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν αναπτύξει δικούς τους τρόπους για να διακοσμούν τα πασχαλινά αυγά στις μέρες μας. Τα κόκκινα σαν αίμα αυγά, για να τιμήσουν το αίμα του Ιησού Χριστού, ανταλλάσσονται στην Ελλάδα. Σε περιοχές της Γερμανίας και της Αυστρίας χρησιμοποιούνται πράσινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη. Οι Σλάβοι διακοσμούν τα αυγά τους μέσα σε ειδικά καλούπια από χρυσό και ασήμι.

Αυστριακοί καλλιτέχνες σχεδιάζουν καλούπια σφίγγοντας γερά φύλλα φτέρης και μικροσκοπικά φυτά γύρω από τα αυγά, τα οποία στη συνέχεια τα βράζουν σε νερό με χρώμα. Κατόπιν αφαιρούν τα φύλλα των φυτών, αποκαλύπτοντας ένα εντυπωσιακό άσπρο σχέδιο. Οι Πολωνοί και οι Ουκρανοί διακοσμούν τα αυγά με σχέδια και χρώματα.

Οι σχεδιαστές που ασχολούνται με τη διακόσμηση του αυγού βάζουν σε αυτό όλη τους την καλλιτεχνία. Μερικοί χρησιμοποιούν λουλούδια, φύλλα δέντρων, μικρά αγγελάκια, κοσμήματα, ακόμα και πλεξίδες ή κομματάκια από κομψά υφάσματα για να στολίσουν τα αυγά. Όποιο από αυτά τα υλικά επιλέξει ο κάθε σχεδιαστής, το κολλάει με διάφανη κόλλα πάνω στο αυγό. Αφού διακοσμηθούν όλα τα αυγά, τα κρεμάνε ένα-ένα χωριστά, για να στεγνώσει η κόλλα, και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, τα καλύπτουν με ένα γυαλιστερό τελείωμα από ρετσίνι. Παρ’ όλο που οι οιωνοί και τα μυστήρια γύρω από το αυγό έχουν εξαφανιστεί σήμερα, ο συμβολισμός τους παραμένει ίδιος και όλοι οι καλλιτέχνες του είδους συνεχίζουν να διακοσμούν τα αυγά σύμφωνα με τις παλιές παραδόσεις.
πηγή:COMCENTER

Σύμβολο ζωής και παράδοσης

Το βάψιμο του αβγού, προχριστιανικού συμβόλου της ζωής, ενισχυμένου με τον συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού, αποτελεί για το Πάσχα απαραίτητο σύμβολο. Μόνο όσοι πενθούν από πρόσφατο θάνατο οικείου προσώπου δεν βάφουν αβγά για το Πάσχα. Αλλά και σε αυτούς θα φέρουν οι συγγενείς και οι φίλοι βαμμένα αβγά και από αυτά θα αφήσουν και στον τάφο του αγαπημένου τους νεκρού.

Τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί στα σπίτια όλης της χώρας βάφουν τα αβγά, βάζουν το πρώτο αβγό - παλαιότερα πρόσεχαν να είναι μαύρης κότας - στο εικονοστάσι και πετούν το παλιό στο ποτάμι. Σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχε η περίπτωση το αβγό να κρατηθεί επί επτά χρόνια για να γίνει ο κρόκος του σαν κεχριμπάρι, φυλαχτό για τις εγκύους γυναίκες (κρατητήρα) για να «κρατήσουν» και να μην αποβάλουν το έμβρυο.

Με το αβγό σταύρωναν τα παιδιά όταν ήταν άρρωστα. Και ο αριθμός των αβγών που έβαφαν ήταν ορισμένος, το δοχείο φρόντιζαν να είναι καινούργιο και το νερό με την μπογιά δεν το έχυναν ούτε το έβγαζαν από το σπίτι. Ιδιαίτερη δύναμη θεωρούσαν ότι έχουν τα «ευαγγελισμένα» αβγά, αυτά δηλαδή που είχαν μεταφερθεί στην εκκλησία και είχαν παραμείνει κάτω από την Αγία Τράπεζα ως την Ανάσταση. Τα τσόφλια από τα ευαγγελισμένα αβγά τα έβαζαν στον κήπο στις ρίζες των δένδρων για να «πιάσουν όλοι οι καρποί». Το πρώτο αβγό που έβαφαν το έβαζαν παλαιότερα στην πρώτη αυλακιά, όταν άρχιζαν να σπέρνουν, για να είναι καθαρό το σιτάρι σαν το αβγό αλλά και για να βλαστήσει ο σπόρος.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές παραδόσεις σχετικά με τους λόγους για τους οποίους βάφονται τα αβγά. Σύμφωνα με μία από αυτές που έρχεται από την Καστοριά, «όταν αναστήθηκεν ο Χριστός, το 'παν σε μια χωρική κι αυτή δεν πίστεψε και είπεν: Οταν τ' αβγά γίνουν κόκκινα, τότε θ' αναστηθή και ο Χριστός. Και αυτά κοκκίνισαν. Και από τότε τα βάφουν κόκκινα». Αλλη εξήγηση είναι ότι βάφονται κόκκινα για το αίμα του Χριστού ή για τη χαρά της Αναστάσεως και την αποτροπή του κακού. Για τον ίδιο λόγο αναρτούν στα παράθυρα και στα μπαλκόνια κόκκινα υφάσματα.
Το ΒΗΜΑ, 23/04/2006

Βάψιμο Πασχαλινών αυγών

1. Κατ΄αρχήν αγνοείστε την πρώτη συμβουλή του παλιού καλού καιρού, που συνιστούσε να χρησιμοποιήσετε μια "παλιά κατσαρόλα". Οι σύγχρονες βαφές είναι τέτοιου τύπου, που συνήθως δεν αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια, στις επίσης σύγχρονου τύπου ανοξείδωτες κατσαρόλες. Για τα χέρια σας δεν ισχύει το ίδιο. Αν δεν χρησιμοποιήσετε γάντια, ειδικά για το γυάλισμα, θα μείνουν "χρωματιστά" για 1-2 μέρες.

2. Αν έχετε τα αυγά στο ψυγείο, βγάλτε τα για μερικές ώρες και ξεπλύντε τα με χλιαρό νερό να καθαρίσουν εντελώς από οτιδήποτε. Το αποτέλεσμα θα είναι ωραιότερο, αν χρησιμοποιήσετε κατάλευκα αυγά.

3. Τοποθετείστε τα αυγά σε μια φαρδιά κατσαρόλα με νερό που δεν έχει ακόμη αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να βράσουν, χωρίς να κοχλάζουν, για περίπου 10 λεπτά. Καλού κακού πριν τα βγάλετε όλα, σπάστε ένα για να βεβαιωθείτε ότι έχουν βράσει και είναι εντελώς σφιχτά.


4. Αφήστε τα να στεγνώσουν και διαλύστε 2 φακελλάκια βαφή για αυγά, όποιου χρώματος προτιμάτε, σε μισό φλυτζάνι ξύδι. Το κάθε φακελλάκι στη συσκευασία του συνήθως αναφέρει ότι "βάφει 50 αυγά", αλλά εσείς μην το πιστέψετε... Για πραγματικά όμορφο χρώμα, χρειάζεται περισσότερη μπογιά.

5. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά με 2 - 2 1/2 λίτρα νερό και μόλις αρχίζει να βράζει, προσθέστε τη διαλυμένη στο ξύδι βαφή και ανακατέψτε πολύ καλά. Χαμηλώστε τη φωτιά, για να μην κοχλάζει το νερό και βάλτε στη κατσαρόλα, σε μια σειρά, τα βρασμένα αυγά για 5 περίπου λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα, βγάλτε ένα και αν το χρώμα σας ικανοποιεί κάντε το ίδιο και με τα υπόλοιπα. Αν όχι αφήστε τα λίγο ακόμα.

6. Ακουμπήστε τα βαμμένα αυγά σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν, βρέξτε ένα μαλακό πανί με λίγο λάδι και περάστε τα να γυαλίσουν. Είναι πανέτοιμα για τα καλάθια ή τις πιατέλες σας.


Με τον τρόπο αυτό, να βάψετε δηλαδή ήδη βρασμένα αυγά και όχι να τα βράσετε μέσα στο νερό με τη βαφή, θα αποφύγετε "σπασίματα" και "ραγίσματα", αλλά και το να περάσει η βαφή στο εσωτερικό των αυγών.

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί στην αγορά βαφή αυγών που χρησιμοποιείται με κρύο και όχι βρασμένο νερό. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αρκεί και πάλι να θυμηθείτε ότι χρειάζεστε 2 και όχι 1 φακελλάκι βαφή.

Παραδοσιακά. . . . .

Αν ρωτήσετε τη γιαγιά σας, θα σας πει ότι τα πασχαλινά αυγά κάποτε ήταν μόνο κόκκινα και διακοσμημένα με σχέδια από φύλλα λουλουδιών. Αυτός ήταν ο τρόπος που τα στόλιζαν οι παλιότεροι.

Αν λοιπόν θέλετε να είστε απόλυτα πιστοί στην παράδοση:
- Αφού βράσετε τα αυγά, ακουμπήστε στη μια πλευρά τους ένα φυλλαράκι από τριφύλλι ή οποιοδήποτε άλλο φυτό και στερεώστε το καλά στη θέση του, τυλίγοντας ολόκληρο το αυγό μ΄ένα κομμάτι από νάυλον κάλτσα. Δέστε σφιχτά την άκρη της και βάψτε τα αυγά σε κόκκινη βαφή.
- Όταν τα βγάλετε από την κατσαρόλα, αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς, κόψτε μ΄ένα ψαλίδι το νάυλον και τραβήξτε απαλά το φυλλαράκι, που θα έχει αφήσει το λευκό αποτύπωμά του πάνω στο αυγό.
alicecafe.gr


Πασχαλινά αβγά με φυσική μπογιά

Φέτος, τη Μεγάλη Πέμπτη, κάντε κάτι διαφορετικό, που όμως ήταν πολύ διαδεδομένο τα παλιότερα χρόνια. Για τη βαφή των αυγών σας χρησιμοποιήστε ... φυσικούς τρόπους

Πώς θα φτιάξετε τα χρώματα
Οι συνταγές των χρωμάτων που σας προτείνουμε είναι γιο 8-10 αυγά, εκτός από τη συνταγή του μπλε (κόκκινο λάχανο), που είναι για 4 αυγά.

Κόκκινο

Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι, τα αυγά και ρίχνουμε νερό μέχρι να τα καλύψουμε. Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί.

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Βράζουμε 3-4 φλιτζάνια κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με 2 κουταλιές ξίδι και νερό. Σουρώνουμε και μέσα στο διάλυμα τοποθετούμε τα αυγά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι και 15 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βαθύ θέλουμε το χρώμα. Αν βγάλουμε τα αυγά νωρίς, θα έχουν ροζ χρώμα, λίγο αργότερο κόκκινο και, τέλος, πολύ βαθύ κόκκινο.

Πράσινο

Βραστέ 1 κιλό σπανάκι σε τρία λίτρα νερό. Στο ζωμό που θα μείνει, θα βράσουμε τα αυγά μας προσθέτοντας το ανάλογο ξύδι.

Κίτρινο

Τυλίξτε τα αυγά σας σε ξερά φλούδια κρεμμυδιών και στερεώστε τα βάζοντας τα μέσα σε κάλτσα νάιλον και δένοντας τα με κόμπο. Βραστέ τα με νερό και το ανάλογο ξύδι.

Γαλάζιο - Μπλε

Βραστέ τα αυγά σας, σε μια κατσαρόλα, μαζί με κόκκινο λάχανο, νερό και ξύδι.

ροζ
Τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά σε διάλυμα παντζαριού, σε θερμοκρασία δωματίου (ψυχρός τρόπος), για μισή ώρα περίπου.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Για ομοιόμορφο αποτέλεσμα, βράζουμε τα αυγά για μισή ώρα περίπου σε έτοιμο διάλυμα κρεμμυδιού που έχουμε φτιάξει ρίχνοντας τις ξερές φλούδες 4-5 κρεμμυδιών, 2 κουταλιές ξίδι, το ανάλογο νερό και τα αυγά σε θερμο¬κρασία
δωματίου.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΟΒ
Τα φύλλα του κόκκινου λάχανου δίνουν ένα μοβ-μπλε χρώ¬μα. Για να βάψουμε 4 αυγά, χρειαζόμαστε 1/4 από ένα μέτριο κόκκινο λάχανο, κομ¬μένο σε φαρδιές λωρίδες, το ανάλογο νερό και μια κουταλιά ξίδι. Τα μοβ αυγά απαιτούν περισσότερο χρόνο αναμονής (6 ώρες) για να πιάσει η μπογιά, αλλά αξί¬ζουν τον κόπο, επειδή είναι πολύ διακοσμητικά και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ικανοποιήσει. Βράζουμε τα αυγά μαζί με το λάχανο για 15', τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στο διάλυμα για 6 περίπου ώρες. Αυτά τα αυγά αποφεύ¬γουμε να τα καταναλώσουμε, επειδή έχουν μείνει πολλές ώρες εκτός ψυγείου και μέσα στη βαφή.
sxeseis.gr

Άυγό. Εγγύηση στην διατροφή μας.

Ως αυγά χαρακτηρίζονται τα ακέραια αυγά ορνίθων, τα οποία είναι κατάλληλα για κατανάλωση και για βιομηχανική παραγωγή προϊόντων προοριζομένων για τη διατροφή του ανθρώπου. Χρησιμοποιoύνται είτε όπως έχουν, βραστά ή τηγανητά, είτε σε μορφή σκόνης, μετά από ανασύσταση. Ευρύτατη είναι η χρήση τους στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, λόγω των πυκνωτικών, γαλακτωματοποιητικών και αφριστικών ιδιοτήτων τους.

Ανατομικά, από έξω προς τα μέσα, το αυγό αποτελείται από: το κηρώδες επίστρωμα, το κέλυφος (τσόφλι), την κελυφική μεμβράνη, το ασπράδι (λεύκωμα αυγού, Ωολεύκωμα), τις χάλαζες, τον κρόκο (λέκιθος, κροκάδι), το βλαστόδισκο.

Το κέλυφος αποτελείται από: ανόργανες ουσίες 94,5%, νερό 1,5%, κολλαγόνο (οργανική ουσία) 4%, περιέχει επίσης λεκιθίνη, χοληστερόλη και ένζυμα.

Το χρώμα του κελύφους μπορεί να ποικίλει από άσπρο έως καφέ ανάλογα με το είδος της κότας. Το κέλυφος είναι πορώδες, οπότε διαπερατό από τον αέρα, ατμούς, διοξείδιο του άνθρακα, μικροβίων και οσμών.

Το ασπράδι (λεύκωμα) σχηματίζει στους δύο πόλους του αυγού, ίνες από παχύτερη μάζα, τις χάλαζες για να συγκρατεί τον κρόκο στον κέντρο του αυγού. Η σύνθεση του είναι: νερό 85-90%, πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%, λίπος 0,25%, τέφρα 0,6%, υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%, μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων.

Ο κρόκος είναι σχεδόν σφαιρικός και περιβάλλεται από στρώμα λευκής λεκίθου (μεμβράνης) το οποίο εκτείνεται μέχρι το κέντρο του και σχηματίζει λευκό πυρήνα. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Τα συστατικά του κρόκου είναι: νερό 45-51%, πρωτεΐνες 16-17%, λίπος 31-36%, τέφρα 1,3%, υδατάνθρακες, 1,1-2%.

Ο κρόκος είναι περίπου 16 γρ. και περιέχει μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρ.%) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D).

Το αυγό είναι εύπεπτο όταν ο κρόκος είναι ακόμη ρευστός (μελάτο). Ενώ είναι δύσπεπτο όταν είναι ωμό η πολύ σφιχτό ή όταν είναι τηγανητό.

Θρεπτική αξία αυγών και η ευεργετική τους δράση:

Το αυγό μαζί με το γάλα αποτελούν τις μόνες πλήρεις φυσικές τροφές, δηλαδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα.

Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους.

Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών των αυγών, είναι μεγαλύτερη από αυτήν του γάλατος, του κρέατος, των φασολιών και του σολομού και χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την αξιολόγηση της ποιότητας των πρωτεϊνών άλλων τροφίμων.

Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών, καθόσον περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας. Ένα αυγό μέσου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μιας γυναίκας.

Από τα 5 γραμμάρια λίπους που περιέχει ένα αυγό μεγάλου μεγέθους, μόνο το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένο λίπος. Η χοληστερόλη ανέρχεται σε 190 γραμμάρια. Το 56% των θερμίδων ενός αυγού προέρχεται από τις λιπαρές του ουσίες.

Η περιεκτικότητα σε λίπος των αυγών είναι πολύ κοντά στις οδηγίες για το περιεχόμενο της διατροφής σε λίπη δηλαδή 1/3 κορεσμένα, 1/3 μονοακόρεστα και 1/3 πολυακόρεστα λίπη.

Τα αυγά είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες όπως: ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) κ.α.

Το αυγό περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά όπως ακριβώς τα φρούτα και τα λαχανικά (π.χ. σελήνιο). Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου και είναι σημαντικά στην προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Τα ισχυρά καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) που βρίσκονται στη λέκιθο του αβγού παρέχουν προστασία στη φωτοευαίσθητη ρητίνη. Έρευνες έδειξαν ότι περιέχοντας αυτά τα καροτενοειδή στη διατροφή μας είναι δυνατόν να αποφευχθεί η μείωση της όρασης λόγω γήρατος.

Η χολίνη βρίσκεται κυρίως στα αυγά. Έρευνες έδειξαν ότι αν υπάρχει έλλειψη χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν έχουμε κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, με συνέπεια τα βρέφη να γεννιούνται είτε με ατελή μνήμη είτε με μειωμένη ικανότητα μνήμης, χαρακτηριστικό που θα τα συνοδεύει για ολόκληρη τη ζωή τους. Η χορήγηση αυξημένων επιπέδων χολίνης στο έμβρυο έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε ικανότητα μνήμης άνω του μέσου όρου.

Η χοληστερίνη του αυγού

Τα τελευταία χρόνια το αυγό είναι κάπως παρεξηγημένη τροφή ως προς τη χοληστερίνη που περιέχει διότι η υψηλή περιεκτικότητα του αυγού σε λεκιθίνη (λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινοπροστατευτικό) λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης να είναι μικρή. Εξ’ άλλου το αυγό περιέχει "καλή" (HDL) χοληστερίνη. Αντίθετα, οι περισσότερες τροφές ζωικής προέλευσης περιέχουν κυρίως "κακή" (LDL) χοληστερόλη.

Το 80% της χοληστερόλης αίματος προέρχεται από τη χοληστερόλη που συντίθεται στο συκώτι. Μόνο 20% της χοληστερόλης προέρχεται από τη διατροφή. Η αύξηση της χοληστερόλης αίματος που αντιστοιχεί στη διατροφή, οφείλεται κυρίως στην αύξηση της συνολικής πρόσληψης λιπαρών ουσιών περισσότερο παρά από την αύξηση πρόσληψης χοληστερόλης από διάφορα τρόφιμα.

Το Αμερικανικό Καρδιολογικό Ινστιτούτο και άλλοι αμερικανοί φορείς δηλώνουν ότι είναι απόλυτα ασφαλές να τρώμε ένα αυγό κάθε μέρα, ενώ παραπλήσιες είναι οι απόψεις του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.

Κριτήρια αγοράς- συντήρησης αυγών και προσοχή σε σχετικούς κινδύνους.

Προτιμούνται τα συσκευασμένα αυγά, που φέρουν στη συσκευασία τους την ημερομηνία ωοτοκίας. Θεωρείται ότι διατηρούν τη φρεσκάδα τους μέχρι και 27 ημέρες. Φυσικά αυτό δεν ισχύει σε κλίματα σαν της χώρας μας, έτσι είναι σκόπιμο να αγοράζονται συσκευασμένα αυγά πρόσφατης ωοτοκίας. Τα αυγά, αφού αγορασθούν, τοποθετούνται στο ψυγείο.

Τα αυγά που αγοράζεται να είναι όσο το δυνατόν νωπότατα και καθαρά και να βράζονται επαρκώς όταν προορίζονται για παιδιά, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα που βρίσκονται σε ανάρρωση για να αποφθεχτεί η τυχόν σαλμονέλωση.

Τα άτομα τα οποία είναι αλλεργικά στο αυγό και όσοι όμως πάσχουν από χολολιθίαση δεν πρέπει να το καταναλώνουν καθώς η πρόσληψή του μπορεί να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες.
mednutrition.gr


ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

Massenet Serenad Gheorghe Zamfir